Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 07 лютого 2020, 06:34
14169
1

Бідний Вальядолід: Бен-Арфа наламає дров і в Прімері

Sport.ua – про гравця, який міг збирати трофеї, але замість цього колекціонує скандали

| Оновлено 07 лютого 2020, 06:34
14169
1
Бідний Вальядолід: Бен-Арфа наламає дров і в Прімері
Twitter

А Роналдо, як виявилося, дуже навіть ризиковий чоловік!

Легендарний бразилець, який в минулому брав Золоті м'ячі і кубки світу, а нині влаштувався президентом в «Вальядоліді», зважився зробити те, на що ні у кого не вистачало духу цілих півроку. Щоб підписати Хатема Бен-Арфа в 2020-у потрібні сміливість і нерозсудливість. Причому другого навіть більше.

Якщо хто не в курсі, Хатем в минулому сезоні пилив в «Ренні», і виходило у нього настільки здорово, що він навіть був номінований на кращого гравця сезону в Лізі 1.

Все було прекрасно - «Ренн» вперше за 48 років виграв Кубок Франції, шокувавши в фіналі «ПСЖ»; команда вперше в історії дісталася до 1/8 фіналу Ліги Європи; сам Бен-Арфа в 41 матчі забив 9 голів і віддав 6 результативних передач, часом відверто знущаючись над суперниками.

Зацініть хоча б його м'яч у ворота «Анже» - нещасні захисники пачками купувалися на фейкові замахи, прокладаючи технарю дорогу до воріт.

І все-таки Бен-Арфа, як і зазвичай, сам все і зруйнував. Після невдалого дербі з «Генгамом» (2:2) хавбек звинуватив тренера Жульєна Стефана, що той не вчить команду атакувати красиво, і тому він, Хатем, не відчуває радості від гри.

Нісенітниця, треба сказати, відбірна, адже Стефан і очолив «Ренн» тільки з однієї причини - щоб Бен-Арфа отримав зону комфорту. Попередній наставник бретонців Сабрі Лямуші (той самий, з яким команда двічі влетіла «Динамо») був звільнений після того, як посадив Хатема в запас, попередньо посварившись з ним на тренуванні. Того разу президент «Ренна» Олів'є Летанг встав на сторону гравця.

Жульєн Стефан з перших днів в команді огородив Хатема від оборонної роботи, дозволив йому аж надто багато возитися з м'ячем і інші дрібні вольності, яких пересічний гравець ніколи б не отримав. Але вдячності Бен-Арфа вистачило навіть менше, ніж на півроку. У травні 2019-го він знову поставив питання руба - або він, або тренер. Відповідь була очікувана: «Ренн» продовжив контракт Стефана в той же день, що і відрахував Бен-Арфа.

Результатам бретонців це нітрохи не нашкодило. Сьогодні вони посідають третє місце в чемпіонаті і вперше в історії реально претендують на Лігу чемпіонів. Більш того, у клубу з'явився актив, набагато цінніший за опального плеймейкера: 17-річний опорник Едуардо Камавінга, який в минулому році дратував Хатема на тренуваннях жорсткою опікою, тепер коштує 35 млн євро і цікавий навіть «Реалу».

Бен-Арфа ж після демаршу в «Ренні» виявився нецікавий взагалі нікому. Точніше, деякі сміливці вели з ним переговори, але до контракту справа не дійшла. Француз, як звичайно, резюмував все пафосною цитатою, мовляв, він сам так вирішив, а клуби як жінки - або подобаються, чи ні. Але правда була куди прозаїчнішою: в серйозний проект його більше не кликали, а їхати на Близький Схід сам Хатем не наважувався.

На виході вийшов піврічний простій - черговий в його дивній кар'єрі, в якій дурних витівок виявилося набагато більше, ніж проблисків геніальності.

***

Колись Бен-Арфа дійсно був генієм - років 15 назад в цьому ніхто не сумнівався. Екс-капітан «ПСЖ» Мамаду Сахо якось згадував, що в юності «Хатем вражав більше, ніж Лео і Кріштіану». Але поки ті пахали над собою, Бен-Арфа все більше грав на нервах оточуючих.

Він був частиною легендарного класу'87 поряд з Бензема і Насрі, але вже підлітком в Клерфонтені Хатем примудрився на камеру побитися з удвічі більшим Абу Діабі.

Потім був «Ліон», де Бен-Арфа завдяки таланту увірвався в першу команду вже в 17 і відразу ж наїхав на тренуванні на досвідченого Себастьяна Скіллачі за підкат. Вгамовувати їх кинувся Бензема, але був посланий Бен-Арфа туди, де дружбі, зазвичай, приходить кінець. Помирилися вони в підсумку ще нескоро, а коли це сталося, влипли в новий скандал - з неповнолітньою повією Захією Дехар. В результаті обох відмазали, а сама мадмуазель Дехар стала так знаменита, що сьогодні працює в індустрії моди і кіно. Так-так, і таке буває.

Бен-Арфа немов поставив за мету дістати всіх і вся. У 2008-му на зло «Ліону» і його президенту Жан-Мішелю Ола він прийняв пропозицію «Марселя», з яким у «Ткачів» традиційно напружені стосунки. На «Велодромі» якраз вигідно продали Саміра Насрі, і Бен-Арфа ідеально вписувався на його місце. Але лише до тих пір, поки на тренуванні не наїхав на Дідьє Дешама. Той зробив вигляд, що забув, але через пару місяців влаштував все так, щоб скандального хавбека в команді більше не було. Тим паче, що на лідера Хатем явно не тягнув - то заб'є шикарний гол, то простоїть всі 90 хвилин без руху.

Нарешті, «Ньюкасл» - головна вершина і найболючіше падіння в кар'єрі Бен-Арфа. Деякий час він грав феноменально і його обожнювали фанати. Однак моторошний підкат Найджела Де Йонга все зіпсував.

 

 

Подвійний перелом ноги - це більше, ніж просто травма. В покарання голландця навіть перестали викликати в збірну, та й взагалі незабаром після обструкції, влаштованої пресою і фанатами за Бен-Арфа, його кар'єра пішла на спад.

Хатема ж навпаки всі підтримували, аж поки він не повернувся до складу і не взявся за старе. Виявивши, що його місце в основі зайняте, Бен-Арфа посварився з тренером Аланом Пардью, відмовлявся тренуватися на повну силу, а після літньої відпустки приїхав з майже десятьма зайвими кіло, які сам же не червоніючи називав «м'язовою масою». Зганяти її француза відправили в оренду в «Халл Сіті», але і там йому знадобилось всього вісім матчів, щоб змусити Стіва Брюса вигнати його геть.

***

А їхати, між іншим, було нікуди. Грати в одному сезоні більш, ніж за два клуби, не можна - після підписання Ібрагіма Каргбо про це знають навіть в «Динамо».

Довелося Хатему посидіти півроку, перш ніж його змогла заявити «Ніцца». Так, клуб маленький, але на Лазурному березі Бен-Арфа влаштували таку теплу ванну, що навіть він не мав приводів скаржитися. І, як завжди в гарному настрої, почав творити чудеса. 18 голів в 37 матчах, 4-е місце для «Ніцци» - це був фурор.

Подейкували, що влітку 2016-го переговори з Бен-Арфа вела навіть «Барселона», але якось мляво, а от паризькі шейхи виявилися наполегливішими. На свою голову.

З Унаї Емері Бен-Арфа не мав ніяких шансів спрацюватися. Поки баск вимагав від команди дисципліни і максимальної віддачі, Хатем тренувався в півноги, наполягаючи, що він і так крутий. Тренер звірів і кричав, мовляв, ти не Мессі, тому роби що кажуть. Бен-Арфа у відповідь тільки сміявся - в його уяві він був краще за всіх.

Навіть виступаючи в «Ніцці» Хатем всерйоз заявляв, що націлюється на Золотий м'яч, а тут якийсь «тренерішка» має щось проти. І по барабану, що Емері відправив його в дубль на рік - Хатема такими дрібницями не зламати. Він навіть відсвяткував рік без футболу, загасивши символічну свічку на торті в прямому ефірі. А потім, як ми вже з'ясували, винирнув в «Ренні», де після кількох місяців феєрії знову накосячив.

***

Бідний, бідний «Вальядолід» - ось і все, що хочеться сказати наостанок.

Так, за умови, що в клубі створять для Хатема особливі умови, він може витягнути для дітища Роналдо десяток матчів. Але нюансів багато і ризик великий.

По-перше, Бен-Арфа не грав півроку, а він уже далеко не юнак - в березні французу стукне 33. Додайте до цього хронічні проблеми із зайвою вагою - і що отримаємо? Як би так не вийшло, що зірковий новачок набере форму лише до кінця сезону.

Ну а по-друге, найважливіше при трансфері Бен-Арфа - це вчасно його позбутися. Ще до того, як він почне каламутити воду в колективі і ображати тренерів. До сих пір вловити момент вдалося лише «Ніцці», та й то її ніхто не питав - просто контракт закінчився. Тепер цей виклик стоїть перед менеджментом «Вальядоліда».

І судячи з того, що вже на презентації Бен-Арфа відмовився набивати м'яч на голові, «щоб не зіпсувати зачіску», ми б радили іспанцям особливо не затягувати.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(45)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Італія випередила Іспанію й вийшла на 2-ге місце
Футбол | 03 травня 2024, 23:59 17
Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Італія випередила Іспанію й вийшла на 2-ге місце

Україна в рейтингу УЄФА посіла остаточну 18-ту позицію

Четверта перемога з тим самим рахунком. Оболонь здолала ЛНЗ
Футбол | 04 травня 2024, 17:41 7
Четверта перемога з тим самим рахунком. Оболонь здолала ЛНЗ

Київська команда покращила свої шанси на збереження місця в УПЛ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
VVV
«Про це знають навіть в Динамо» ))))