Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:30
3220
0

Зміна лідера в стрибках, тріумф Ріібера. Підсумки лижного вік-енду

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:30
3220
0
Зміна лідера в стрибках, тріумф Ріібера. Підсумки лижного вік-енду
Skijumping.pl

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 1 лютого

Саппоро (Японія), HS137, особистий турнір

Неділя, 2 лютого

Саппоро (Японія), HS137, особистий турнир

Крафт перехопив лідерство в Кубку світу

Стрибуни з трампліна в ці вихідні вирушили з далеку Японію на етап в Саппоро. Гробова тиша і порожні трибуни «Окураями» справляли особливо гнітюче враження на тлі того свята, яке відбувалося тиждень тому в Закопане.

Головним підсумком етапу в Саппоро стала зміна лідера в загальному заліку Кубка світу. Новим володарем жовтої майки після другого місця в суботу став Штефан Крафт. На Турне чотирьох трамплінів лідер збірної Австрії в трьох стартах з чотирьох займав образливе четверте місце. Після Турне в 5 з 6 особистих стартів Крафту доводилося задовольнятися не менш образливим другим місцем.

Цю серію невдач австрієць нарешті зумів перервати в неділю: перемога з перевагою в більш ніж 20 балів. Дивовижно, але для Крафта, який жовту майку лідера перехопив ще в суботу, ця перемога стала лише другою в нинішньому сезоні. У момент, коли сезон вже перевалив за екватор, лідером Кубка світу стає людина всього лише з однією перемогою в сезоні - найбільш яскрава ілюстрація того, наскільки рівна боротьба цієї зими йде за Великий кришталевий глобус (БХГ).

Ну а Саппоро знову підтвердив реноме щасливого трампліна для Крафта: рік тому він тут зробив переможний дубль.


Skijumping.pl

Блискуча поточна форма Крафта не викликає ніяких сумнівів, проте в ці вихідні австрієць був також найбільш везучим з чотирьох лідерів сезону в плані погодних умов. Взагалі варто відзначити, що в цьому році етап в Саппоро проходив при дуже складних і, часто, лотерейних вітрових умовах. Через них Карл Гайгер в суботу з четвертого місця після першої спроби полетів на підсумкове 11-те, а Рьою Кобаясі - з першого на 15-те.

Перемогу ж у суботньому турнірі здобув місцевий спортсмен - Юкія Сато. Для молодого японця це друга в кар'єрі перемога на Кубку світу - перша була здобута на початку нинішнього сезону в Нижньому Тагілі. Сато після першої спроби займав тільки шосте місце, у другій видав блискучий стрибок на 138,5 м, на який гранди в складних погодних умовах не зуміли нічим відповісти.

У неділю другим слідом за Крафтом став Штефан Ляйє. Німець йшов тільки восьмим після першого раунду, проте в другому видав геніальний політ на 142 м з чотирма оцінками по 19 балів за стиль.

Другий номер збірної Німеччини вже протягом місяця перебуває в прекрасній формі і весь цей час блукав на підступах до подіуму, але ніяк не міг на нього піднятися. У неділю ж німцеві нарешті вдалося дістатися до другого в кар'єрі призового місця на Кубку світу. Перше було завойоване на відкритті минулого сезону у Віслі. Взагалі, прямо зараз Ляйє - найстабільніший стрибун у Кубку світу: він єдиний, хто в останніх 5 особистих стартах жодного разу не випадав за межі топ-5.

Така серія результатів дозволила Ляйє піднятися вже на восьме місце в загальному заліку Кубка світу, і це не межа: відставання від Даніеля Андре Танде - всього 6 очок. А на старті сезону Ляйє був у жахливій формі і навіть не міг пробитися в другу спробу. Символічно, що той же Танде, з яким німець зараз йде ніздря в ніздрю, сезон почав з двох перемог поспіль.

Що стосується лідера Бундестіму Карла Гайгера, то він після 11-го місця в суботу в неділю знову втрутився в боротьбу за найвищі місця. Після першої спроби він йшов третім, проте в другому раунді йому знову дісталися непрості вітрові умови, і він відступив на п'яте місце. У загальному заліку Гайгер поступається Крафту всього 63 балами - ні для нього, ні для Кубацкі з Кобаясі, ще нічого не втрачено. Однак тепер саме австрієць стає фаворитом №1, особливо з огляду на те, що попереду грядуть етапи на гігантських трамплінах в Таупліці та Вікерсунді, і саме Крафт з четвірки претендентів на БХГ є базово найсильнішим польотником.

Серія подіумів Кубацкі перервалася

Минулого тижня ми відзначали феноменальну серію Давіда Кубацкі, який 9 особистих стартів поспіль потрапляє на подіуми. У суботу в Саппоро він продовжив серію до 10 подіумів поспіль, проте в неділю ця серія перервалася. Після першої спроби поляк йшов другим, проте в непростих вітрових умовах другого раунду відступив на шосте: рекорд Янне Ахонена у вигляді 13 подіумів поспіль так і залишився недосяжним.


Skijumping.pl

Для партнера Кубацкі по команді, Каміла Стоха, американські гірки тривають. Після домашньої перемоги в Закопане Стох провалив етап в Саппоро: 21-ше і 9-те місця. Як не дивно, за підсумками японського вояжу поляк навіть піднявся в загальному заліку Кубка світу з шостого місця на п'яте. Це пов'язано з тим, що Маріус Ліндвік на «Окураямі» виступив іще слабше: 22-ге і 18-те місця.

Провальним вийшов етап в Саппоро не тільки для Ліндвіка, але і для всієї збірної Норвегії. У суботу Йоханн Андре Форфанг не потрапив у другу спробу, а найкращим з норвежців став Даніель Андре Танде - дев'яте місце. У неділю взагалі ніхто з норвежців не потрапив до топ-10, а найкращим знову став Танде зі скромним 13-м місцем. Як підсумок - за два дні в Саппоро Норвегія набрала сумарно всього 132 бали і втратила друге місце в Кубку Націй, пропустивши Німеччину.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок Націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Вівторок, 28 січня

Шладмінг (Австрія), слалом, чоловіки

Субота, 1 лютого

Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), швидкісний спуск, чоловіки

Роза Хутор (Росія), швидкісний спуск, жінки - відмінений

Неділя, 2 лютого

Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), гігантський слалом, чоловіки

Роза Хутор (Росія), супергігант, жінки

Крістофферсен повернув інтригу в боротьбу за ВКГ

Ще тиждень тому ми наголошували на тому, що Хенрік Крістофферсен все чіткіше вимальовується в якості головного фаворита у боротьбі за ВКГ: Домінік Паріс травмований, Алексіс Пінтуро нестабільний, а Александер Омодт Кілде, незважаючи на свій універсалізм, недостатньо сильний в окремих дисциплінах. Початок цього тижня, здавалося б, тільки зміцнив фаворитський статус Крістофферсена: норвежець виграв класичний слалом в Шладмінгу (лише третя в сезоні перемога для Хенріка), а тіньовий претендент на ВКГ, Маттіас Майер, захворів і не зміг взяти участь в етапі в Гарміш-Партенкірхені .

Однак на вихідних все різко змінилося. Кілде на «Кандахарі» раптово видав дуже сильний швидкісний спуск, зумівши навіть з грубою помилкою в середині стати другим. І якби не ця помилка - не бачити б Томасу Дрессену домашньої перемоги.

Проте головна подія з точки зору боротьби за ВКГ відбулася в неділю в гігантському слаломі. Крістофферсен вряди-годи дав збій і в другій спробі відступив з другого місця на сьоме. Такий результат Хенріка вдвічі важливіший тому, що він поступився в очній боротьбі своїм головним конкурентам: Пінтуро переміг, а Кілде став шостим.

Ситуація в загальному заліку раптово різко змінилася: Крістофферсен тепер виграє всього 55 очок у Пінтуро і 57 - у Кілде. При цьому січень, найбільш насичений період з точки зору слаломів, підійшов до кінця - можливостей відігратися у переслідувачів Хенріка тепер буде більш ніж достатньо.


instagram.com/h_kristoffersen

Відбулася за цей тиждень також маса інших цікавих подій. Наприклад, третє місце в суботньому швидкісному спуску Йохана Кларе. Французький ветеран зараз в прекрасній формі: тиждень тому в Кітцбюелі він став четвертим. З огляду на проблеми Майера і відсутність Домініка Паріса цілком можна сказати, що перемога Кларе назріває, і вона може стати епохальною подією. Якщо Йохан здобуде перемогу, то поб'є рекорд Дідьє Кюша і стане найстаршим в історії переможцем етапу Кубка світу.

Відзначимо подіум в недільному гіганті Лоїка Мейяра. Для молодого швейцарця це лише четвертий подіум у кар'єрі на Кубку світу. Після того самого призового дубля в минулому сезоні в Заальбах-Хинтерглеммі в грудні 2018 року здавалося, що мегаперспективний швейцарець нарешті почав виправдовувати видані йому величезні аванси, проте зробити повноцінний крок вперед на топ-рівень йому поки не вдалося. Можливо, друге місце в Гарміші таки стане початком по-справжньому зіркового шляху Мейяра?

До слова про Заальбах. Через два тижні у чоловіків повинен був відбутися швидкісний етап в Янкіні, на трасах Олімпіади-2022 в Пекіні. Однак через коронавірус він був перенесений. Вже прийнято рішення, що скасовані китайські старти пройдуть саме в Заальбаху, однак не в суботу-неділю (15-16 лютого), як планувалося, а в четвер-п'ятницю (13-14 лютого). Таке рішення було прийнято в зв'язку із завантаженою телевізійною сіткою на 15-16 лютого каналів, які транслюють зимові види спорту. При цьому запланований на 22-23 лютого етап в японській Юзава Наебі відбудеться, і його можливе скасування навіть не обговорюється.

Італія знову домінує на нестандартній трасі

У жінок в ці вихідні відбувся етап в російському Роза Хуторі - на аренах Олімпіади-2014 в Сочі. Рік тому змагання тут були скасовані через важкі погодні умови, були вони зім'яті і на цей раз. Швидкісний спуск в суботу через сильний снігопад так і не вдалося провести. А ось недільний супергігант з горем навпіл все ж відбувся.

Як і тиждень тому в Банско, траса і постановка воріт знову за своєю конфігурацією більше нагадувала гігант. Про це говорить хоча б той факт, що на трасі не було жодної ділянки, де б спортсменки розганялися хоча б до 100 км на годину. І, як і тиждень тому в Банско, такий гібрид швидкіснрї і технічної траси став ідеальною територією для збірної Італії.

Перемогу здобула Федеріко Бріньоне, що дозволило їй закріпитися на другій позиції в загальному заліку Кубка світу. Другою стала її партнерка по команді Соф’я Годжа. Тиждень тому в Банско вона впала і отримала невелике ушкодження, але, як бачимо, нічого серйозного з італійкою не відбулося.


instagram.com/federicabrignone

Цілком можливо, на такій трасі «Скуадра Адзурра» цілком могла б знову зайняти всі три призових місця, однак Марта Бассіно вирішила в Росію не летіти. І далеко не тільки вона: в Роза Хуторі ми побачили досить скромний склад учасниць, в якому не знайшлося місця ні для Мікаели Шиффрін, ні для Петри Влхової, ні для Мішель Гізін.

Третє місце завоювала Йоханна Хелен. Для швейцарки це другий подіум в кар'єрі на Кубку світу. Перший був завойований тиждень тому в Банско - ще одне підтвердження того, наскільки схожими були ці дві траси.

Відзначимо шосте місце ще однієї швейцарки, Лари Гут-Бехрамі. Тиждень тому в Банско у неї був подіум в супергіганті. Невже володарка Кубка світу 2016 потроху повертається на колишній рівень?

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти вік-енду:

П'ятниця, 31 січня

Зеєфельд (Австрія), HS109/5 км, особистий Гундерсен

Субота, 1 лютого

Зеєфельд (Австрія), HS109/10км, особистий Гундерсен

Неділя, 2 лютого

Зеєфельд (Австрія), HS109/15км, фінальне переслідування

Гробак і Гайгер побоялися боротися з Ріібером

Минулий лижний вік-енд вийшов, мабуть, найменш насиченим в нинішньому сезоні. Лижники-гонщики і біатлоністи не змагатися, стрибуни змагалися в далекому Саппоро вночі і рано вранці, а у дівчат-гірськолижниць суботній старт був скасований. У такій ситуації незвично багато уваги було звернено на двоборство. Тим більше, у майстрів північної комбінації відбувся головний старт сезону - триденна багатоденка в Зеєфельді.

У попередні роки багато хто критикував формат туру в Зеєфельді за те, що він занадто сприятливий для стрибунів: в перший день двоборці замість звичних 10 км гонки біжать всього 5 км, а в неділю біжать 15 км, але при двох спробах на трампліні замість однієї. З огляду на характеристики нинішнього домінатора Кубка світу Ярла Магнуса Ріібера, такий формат міг повністю вбити інтригу в міні-турі в Зеефельді.

Однак з нинішнього сезону організатори вирішили зробити багатоденку максимально збалансованою. В останній день міні-туру двоборці змагалися на трампліні тільки в одну спробу. І це давало шанси на успіх двоборцям-універсалам на зразок Вінценца Гайгера і Йоргена Гробака. І рівень результатів німця і норвежця на трампліні дійсно дозволяв їм розраховувати на боротьбу з Ріібером.

Проте вони від цієї боротьби, по суті, відмовилися добровільно. У кожен з трьох днів ситуація була ідентичною: Ріібер давав суттєвий, але не гігантський розрив на трампліні, після чого йшов у своєму рівному темпі в гонці. Гробак і Гайгер показували дуже схожі результати в стрибку, і гонку йшли в одній групі. І замість того, щоб по максимуму працювати над переслідуванням і скорочувати відрив від Ріібера, вони вели тактичні ігри.


twitter.com/fisnoco

Страх втратити друге місце у них був набагато сильнішим за бажання зробити сенсацію і поборотися за перемогу. Через це вони в кожній з трьох гонок по-справжньому включалися в роботу і скорочували відставання від Ріібера тільки на останніх кілометрах дистанції. У кожен з трьох днів через свої тактичні ігри Гробак і Гайгер проходили гонку на 10-20 секунд повільніше, ніж могли. У підсумковому загальному заліку багатоденки вони програли Рііберу 50 секунд - все могло скластися по-іншому, тим більше, що в нинішньому сезоні Ярл Магнус не так швидкий, як у минулому сезоні.

У підсумку в фінішному спринті Гробак виграв боротьбу за друге місце у Гайгера: німець занадто рано спробував вийти з-за спини суперника в фінальний підйом, та ще й по зовнішньому радіусу. А Ріібер без нічого видатного за своїми мірками, практично без боротьби здобув чергову перемогу.

Не можна не відзначити четверте місце Йенса Луросо Офтебро, який в Зеєфельді показував дуже гарні за своїми мірками швидкості на лижні. Його прогрес в цьому компоненті в нинішньому сезоні кидається в очі. В цілому він за своїми характеристиками і динаміцою розвитку дуже нагадує молодого Ріібера - з тією лише різницею, що у Офтебро немає тих травм і проблем зі здоров'ям, які були на початку кар'єри у Ярла Магнуса. Цілком можливо, що нова надсила, здатна перервати домінування Ріібера в світовому двоборстві, росте в нього під боком.

Топ-5 замкнув Ерік Френцель, який виглядав набагато сильнішим, ніж тиждень тому в Оберстдорфі. Легендарний німець довів, що не розучився в потрібні моменти виходити на пік форми. 10-те і 11-те місця зайняли Фабіан Ріссле і Йоханнес Рідцек. Останній дуже помітно додав на трампліні в порівнянні з його звичним рівнем нинішнього сезону, і два з трьох його стрибків були дійсно хорошими.

Після Зеєфельда Кубок світу з двоборства йде на тритижневу паузу, пов'язану зі скасуванням етапу в Отепя. Двоборці повернуться на наші телеекрани вже 22 лютого в норвезькому Тронхеймі.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок Націй:

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 9
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

У кого 9.8? Стали відомі оцінки Зінченка і Мудрика за матч Арсенал – Челсі
Футбол | 24 квітня 2024, 00:35 2
У кого 9.8? Стали відомі оцінки Зінченка і Мудрика за матч Арсенал – Челсі

«Каноніри» перемогли з рахунком 5:0

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.