Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 лютого 2020, 19:45
6213
1

Шахтар в Туреччині: акцент на м'яч, травма Соломона, капітанська рокіровка

Sport.ua - про особливості першого збору чемпіонів України

| Оновлено 02 лютого 2020, 19:45
6213
1
Шахтар в Туреччині: акцент на м'яч, травма Соломона, капітанська рокіровка
ФК Шахтар

Матчем проти чеської команди «Словацько» підопічні Луїша Каштру завершили перший навчально-тренувальний збір, який проходив у Туреччині. В рамках цього збору чемпіони України провели чотири поєдинки. Крім чехів, яких «гірники» здолали 1:0, «Шахтар» зіграв з польським «Лехом» (перемога 1:0) і сербськими «Войводіною» (нічия 1:1) і «Пролетером» (поступилися 0:1).

Як і слід було очікувати, основний акцент на першому зборі тренерський штаб зробив на поліпшенні функціональних кондицій гравців. Тобто, кажучи простіше, ухил був саме на «фізику». Однак, в зв'язку з цим потрібно відзначити, що тренувальні заняття донеччан на футбольному полі були спрямовані не тільки, точніше, не стільки на бігову роботу, скільки на роботу з м'ячем. Причому, якщо порівнювати ці дві частини єдиного цілого - силові/ бігові вправи і гра з м'ячем, то у відсотковому відношенні друга частина візьме гору. Для вітчизняних команд такий стан речей в дивину. Якось ми вже звикли до думки, що на першому зборі наші колективи до кольок прокачують м'язи і «зябра».

Власне, саме цим і займалися на своїх перших зборах практично всі наші елітні команди. А ось «Шахтар» вирішив трохи відійти від цього шаблону. «Скільки в моїй кар'єрі було зборів, нинішній, як на мене, найправильніший і приємний. Чому? Тому що ми тренуємо «фізику» за рахунок утримання м'яча, інтенсивної роботи. І це просто задоволення» - це реакція на перший збір Коноплянки. «Ми не бігаємо, кола не наматуємо, вся робота проходить через вправи з м'ячем. Такий зараз футбол, як і принципи нашого тренерського штабу» - а це вже враження не менш досвідченого Пятова. «Мені подобається, що у Луїша Каштру всі заняття з м'ячем, вправи ігрові та цікаві» - так відреагував новачок Вакула. А так - молодий Тете: «багато часу проводимо з м'ячем, намагаємося більше атакувати. І зараз, як завжди, виконуємо всі вправи з м'ячем». Тобто, практично всі гравці команди відзначають, що Каштру прокачував «фізику» не тільки через спортзал і тренажери, а й через гру з м'ячем. Напевно, цей нюанс - одна з основних особливостей першого збору «Шахтаря». Добре це чи погано? На це питання відповідь може дати тільки час. Точніше, офіційні матчі.

***

Ще одним нюансом першого збору «Шахтаря» став перегляд тренерським штабом новачків. Про це, зокрема, зазначив і сам наставник «гірників». Але оцінювати конкретно того чи іншого новачка Каштру не став, обмежившись фразою «вже є певна оцінка кожного гравця за підсумками зборів. Кожен намагався. У когось вийшло краще, у когось гірше».

Говорячи про новачків «Шахтаря», потрібно мати на увазі, що такими їх можна вважати лише умовно. Це гравці, які повернулися з оренди - Владислав Вакула, Ігор Кирюханцев, Веллінгтон Нем і Фернандо, а також молоді 19-річні Назарій Муравський і Артем Бондаренко. Скласти виразне враження про гру цих футболістів на першому зборі досить складно, оскільки ігрового часу у них було не так вже й багато. Каштру, на відміну від Михайличенка і «Динамо», на першому зборі вирішив проводити менше поєдинків (чотири проти динамівських шести), до того ж португалець вирішив не вдаватися до практики використання двох різних складів в кожному з таймів. Найбільш масова ротація складу була проведена в двох прем'єрних поєдинках - проти «Леха» і «Войводіни», в яких практично всі виконавці отримали ігрову практику. У матчі проти «Пролетера» зіграли гравці умовного другого складу, а ось в матчі проти «Словацько» - вже умовна основа.

***

Які кадрові тенденції проглядалися в цих поєдинках? У зв'язку з цим важливо відзначити, що чемпіони країни відбули на збір не в оптимальному складі. У перші дні збору серйозно травмувався Соломон: за попередньою інформацією, Манор вибув на три місяці. Через виклики в олімпійську збірну Бразилії до Туреччини з «Шахтарем» не полетіли Майкон і Додо. І якщо першого складно назвати системоутворюючим футболістом команди, то другого - таки так. За відсутності бразильця практично безальтернативним варіантом на правому фланзі захисту все ще залишається Болбат, хоча, як на мене, Кирюханцев вже в найближчому майбутньому може пересунути Сергія з другого на третє місце в цьому амплуа.

Цікава ситуація склалася щодо центральних захисників. Поки що безальтернативним виглядає Матвієнко, а ось на місце другого «стовпа» практично з рівними шансами претендують Кривцов і Хочолава. До речі, саме грузинський центрбек зіграв в основі проти «Словацько». З позицією лівого захисника - повна ясність: все той же Ісмаїлі. Правда, в останній грі на зборі бразилець травмував руку. Наскільки серйозне це пошкодження - побачимо вже на наступному зборі.

Вибір півзахисників у Каштру найбільш щедрий. З гравців середньої лінії «Шахтаря» можна скласти окрему команду. Тому не можна відкидати і такий варіант, що за підсумками зборів хтось із гравців середини поля буде змушений залишити команду. Але поки що Каштру деяким своїм підопічним знаходить інші амплуа. Зокрема, номінальний вінгер Фернандо перекваліфікувався в центрфорварда. Чесно кажучи, поки що не вражає. Хоча, об'єктивно кажучи, ніхто з шахтарських нападників на цьому зборі не вразив. У чотирьох матчах команда забила три м'ячі, і всі вони - на рахунку не форвардів (забивали Кривцов, Патрік і Коваленко). Те, що у «Шахтаря» може завершувати атаку гравець будь-якої позиції, це добре, але все ж хотілося б, щоб забивали і ті, кому це належить за «функціональними обов'язками» - Мораес і партнери. Поки що ні у натуралізованого бразильця, ні у його молодого колеги Сікана з голеадорськими подвигами не складається.

Ще один експеримент Каштру на цьому зборі - переведення Марлоса на позицію під нападниками. Ось як сам тренер оцінює цю пертурбацію: «нова позиція Марлоса? Він грав або вінгера, або під нападаючим в сезоні. У нього дуже хороша техніка, він вміє діяти в обмеженому просторі, відмінне бачення поля. Залишилося добрати фізичну форму. Знаю, чого він вартий на цих позиціях». Тобто, визначити, наскільки тренер «гірників» залишився задоволений грою ветерана команди, поки що не представляється можливим - все завуальовано і туманно.

***

Зате вибір нового капітана команди - навпаки, прозорий, яи сльоза дитини. На першому зборі капітанська пов'язка «Шахтаря» дісталася Андрію Пятову. Раніше, як ми пам'ятаємо, донецьку команду виводив на матчі Тайсон.

Причина такої рокіровки, як мені здається, лежить на поверхні: Тайсон має серйозний намір піти з команди, причому чим раніше - тим краще. Напевно Каштру потрібен такий капітан, який і сьогодні, і завтра буде асоціюватися саме з командою, а не зі сварками. Хоча відповіді на питання, а як же відреагував на цей «утиск» сам бразилець і його партнери по «діаспорі», залишається відкритим. У всякому разі, поки що однозначної інформації з цього приводу немає.

Наступний збір «Шахтар» знову проведе в турецькому Белеку, з другого по дев'яте лютого. Швидше за все, на цьому зборі команда вже буде форсувати підготовку, а тренерський штаб - визначати основний склад, адже зовсім скоро на донеччан чекає гра плей-оф Ліги Європи проти «Бенфіки», яка, на відміну від гірників, не позбавлена ​​практики офіційних поєдинків. Але про це - наступного разу.      

Валерій ВАСИЛЕНКО

Фото ФК Шахтар

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zac1310
информативно