Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фігурне катання
| Оновлено 31 сiчня 2020, 12:04
10739
22

У десятці найкращих: підсумки чемпіонату Європи з фігурного катання-2020

Український танцювальний дует Олександра Назарова і Максим Нікітін встановили особистий рекорд

| Оновлено 31 сiчня 2020, 12:04
10739
22
У десятці найкращих: підсумки чемпіонату Європи з фігурного катання-2020
ufsf.com.ua. Олександра Назарова та Максим Нікітін

В австрійському місті Грац завершився чемпіонат Європи з фігурного катання. Українські спортсмени виступали в усіх чотирьох дисциплінах, проте, на жаль, лише в танцях на льоду змогли пробитися у довільну програму.

Чоловіки

Першими в боротьбу вступили чоловіки. У чоловічому одиночному катанні Україну представляв Андрій Кокура, який замінив Івана Шмуратка - останній не зміг поїхати на чемпіонат через хворобу. Андрій, який в грудні брав участь в зимових Юнацьких Олімпійських іграх у Лозанні, отримав за свою коротку програму 58.65 балів. На жаль, цього 16-річному учневі Дмитра Дмитренка не вистачило, щоб відібратися в довільну програму - він не зміг увійти в число 24 спортсменів, показавши 30-й результат. Судді поставили нашому фігуристу недокрут на потрійному акселі, а також на другому стрибку в каскаді потрійний лутц-потрійний тулуп. Однак харизматичний українець зміг підкорити публіку в Граці, яка нагородила його тривалими оплесками.


Андрій Кокура

Після прокату Андрій поділився своїми враженнями від свого дебютного чемпіонату Європи в мікст-зоні:

«Звичайно, все дуже подобається. Це великий досвід в плані такого рівня турніру і виступу перед суддями. Приємно було бачити українців з прапорами на трибунах. Є помилки, це два недокрути, я ось вже подивився, але це було очікувано. Практично, це був максимум, який я міг продемонструвати в короткій. В цілому я задоволений, як зібрався». 

Кокура також розповів трохи про свою участь в Юнацькій Олімпіаді-2020:

«Це теж неймовірно крутий досвід. Ці змагання універсальні, з багатьма видами спорту. Я вже був на європейському олімпійському фестивалі, де було не тільки фігурне катання. Отримати такий досвід і відчути олімпійський дух було дуже важливо, я задоволений. Всі дуже доброзичливі, і спортсмени, і волонтери. Просто свій світ окремий. Вдалося подивитися хокей - наші хокеїсти круто виступили». 

Цікаво, що він відноситься до тієї невеликої частини фігуристів, які катаються і стрибають за годинниковою стрілкою, а не проти.

«Цю особливість, коли я почав вивчати стрибки, зауважив мій перший тренер, Анатолій Григорович Євдокимов, - сказав Андрій. - Я і писав дзеркально в дитинстві. Можливо, з цим пов'язано. А взагалі у фігурне катання я потрапив завдяки мамі, вона захоплювалася цим видом спорту ще до мого народження. І спочатку відвела на каток мого старшого брата. Я дивився, як він катається, і теж захотів спробувати. Так у три рочки я став на ковзани». 

Несподівано дуже невдало виступив у короткій програмі французький фігурист Кевін Еймоз, який був одним з головних претендентів на перемогу. Впавши з двох стрибків і зірвавши каскад, він не тільки втратив усі шанси на медаль, але навіть не потрапив у довільну.

За результатами двох програм росіянин Дмитро Алієв завоював чемпіонський титул - перший для своєї країни з 2012 року. 16-річний Артур Даніелян, наймолодший учасник змагань серед чоловіків, здобув другу медаль для Росії, ставши другим. Моріс Квітелашвілі завоював бронзу і став першим грузином в історії, який отримав медаль на чемпіонаті Європи з фігурного катання.

«Мені дуже, дуже приємно бути нарешті на подіумі. Я давно мріяв про це. Очевидно, прикро, що не всі елементи спрацювали. Я хотів відкатати свої найкращі виступи і виконати більш чисту програму. Я буду продовжувати працювати над цим і сподіваюся, що це спрацює в майбутньому», - зазначив 24-річний Квітелашвілі.

Даніель Грассл із Італії виконав четверний лутц і четверний фліп, посівши друге місце в довільній програмі і четверте місце у загальному заліку, піднявшись з 11-го місця після короткої програми (244,88 балів). Європейський бронзовий призер 2019 року Маттео Ріццо (Італія) фінішував п'ятим (237,01 балів), а учень Стефана Ламб'єля Денис Васильєв з Латвії - шостим з 232,07 балами. Чех Міхал Бржезина, який лідирував після короткої програми, опустився на сьоме місце після кількох помилок (231,25 балів).

Підсумкове становище:

1. Дмитро Алієв (Росія) — 272.89
2. Артур Даніелян (Росія) — 246.74
3. Моріс Квітелашвілі (Грузія) — 246.71

Пари

Українська спортивна пара Софія Нестерова / Артем Даренський, яка увійшла до десятки на чемпіонаті світу з фігурного катання серед юніорів в Загребі у минулому році (8 місце), дебютувала на «дорослому» чемпіонаті. У короткій програмі вони набрали 39.28, що не дозволило їм пройти в довільну.


Софія Нестерова і Артем Даренський

У мікст-зоні фігуристи зізналися, що очікували трохи більшого від свого дебюту на континентальній першості.

«В цілому, враження нормальні, публіка добре зустрічала, приємно було бачити наші прапори на трибуні. Очікували трохи більшого, але все одно нам дуже сподобалося », - відзначили Софія і Артем. 

«Після серії Гран-прі нам довелося поміняти програму на менш складну. Вибрали нову музику. Костюми придумала мама, пошили їх в Україні», - додала Нестерова.

Відзначимо, що як і Андрій Кокура, Нестерова / Даренський брали участь в III зимових Юнацьких Олімпійських іграх-2020 у швейцарській Лозанні. У змаганнях змішаних команд з фігурного катання українська пара, яка виступила в складі Team Vision, посіла третє місце і завоювала для України бронзову медаль. В особистому заліку вони посіли 7 місце.

«Залишилися тільки позитивні враження: хлопці класні, атмосфера привітна, незмагальний час наповнений конкурсами, і звичайно ж, ми дуже раді командній медалі», - поділилися спортсмени.

За відсутності торішніх чемпіонів Європи французів Ванесси Джеймс / Моргана Сіпре весь п'єдестал зайняли російські спортсмени. Учні Тамари Москвіної Олександра Бойкова / Дмитро Козловський завоювали свій перший європейський титул. Євгенія Тарасова / Володимир Морозов отримали срібло, свою шосту медаль поспіль на чемпіонатах Європи. Дар’я Павлюченко / Денис Ходикін завоювали свою першу медаль - бронзу.

Ніколь Делла Моніка / Маттео Гуарісе з Італії фінішували четвертими, як і рік тому в Мінську, отримавши 194,44 балів. Мінерва Фаб'єн Хазе / Нолан Сігерт (Німеччина) посіли п'яте місце з 186,39 балами.

Підсумкове становище:
1.  Олександра Бойкова / Дмитро Козловський (Росія) — 234.58
2. Євгенія Тарасова / Володимир Морозов (Росія) — 208.64
3. Дар’я Павлюченко / Денис Ходикін (Росія) — 206.54

Танці на льоду

Саме українські танцюристи Олександра Назарова / Максим Нікітін показали найкращий результат на цьому чемпіонаті Європи, посівши 10 місце.


Олександра Назарова і Максим Нікітін

У ритмічному танці наші фігуристи показали 11-й результат, а у довільному перевершили себе, встановивши особистий рекорд - 108.40 балів. Загальна сума балів за підсумками двох програм також стала для дуету рекордною - 179.94. Відзначимо, що в довільному танці Олександра і Максим стали 9-ми, однак за результатами двох прокатів опинилися на 10-му рядку. 

Журналісти Sport.ua трохи поспілкувалися з фігуристами після прокатів.

«Прокат був хороший, робочий. Це був не найкращий, але й не найгірший прокат. Ми в принципі задоволені, як впоралися, враховуючи, що ми давно не були на таких великих змаганнях. Тренери теж задоволені. Є помилки, є похибки, без яких, як то кажуть, не буває. Так що будемо вдосконалюватися і працювати далі», - відзначили Олександра і Максим.

- Змагання в Австрії вже були для вас успішними - друге місце на Юнацьких Олімпійських іграх в Інсбруку. Чи вірите в фортуну?
Нікітін: - Та ні (сміється). Спортсмени зазвичай сильно забобонні, але ми намагаємося від забобонів відмовлятися. З ними більше можливостей випасти з колії. Просто працюємо, працюємо. Та й тим більше, коли це було, ми вже й не пам'ятаємо.

- Чи берете безпосередню участь у виборі музики, костюмів, програм?
Назарова: - Ми все робимо разом з нашою командою. Завжди радимося. Якщо комусь одному щось не подобається, то відмовляємося.

Нікітін: - Так, завжди все обговорюється, хтось когось переконує. В результаті приходимо до спільного консенсусу. У виборі костюмів в основному Саша вирішує, у неї фантазія більш розвинена, відтінки і все таке, а у мене синій, червоний, зелений.

- У ваших програмах різноманітний набір танців. Який ваш улюблений?
Нікітін: - Можу сказати, що мені не до вподоби - латина. А так знаєте, це як різне танго - є повільне і нецікаве, а є таке, що відразу підскакуєш.

Назарова: Головне - знайти те, що тобі підходить, що подобається.

- Де ви зараз тренуєтеся?
Нікітін: - У Харкові під керівництвом Галини Чурилової. На постановки до Олександра Жуліна їздимо, куди вийде, ось були на зборах влітку в Мінську. Плюс він бере участь, так би мовити, дистанційно - десь він дивиться змагання, десь ми йому відсилаємо відео.

- Чи є у вас фаворити або хто справив враження в цілому або зараз на чемпіонаті?
Нікітін: - Незмінно канадці Тесса Вірчу і Скотт Мойр, а з діючих так відразу і не сказати.

Назарова: - Довільний танець американців Медісон Чок / Евана Бейтса. Зараз багато пар на одному рівні, а ось сама їхня програма та ідея в довільній поставлена так, ніби фільм дивишся, що немає жодного моменту, на якому хотілося б вийти поїсти.

Нікітін: - І обов'язково хотів би відзначити Зої Джонс. Буквально вчора проходили змагання парників і кожен раз ми захоплюємося і дивуємося, звичайно ж, британці Зої, якій сорок років і яка мама трьох дітей. Ми вчора жартували, що у довільну повинні потрапляти тільки ті пари, які обійшли Зої.

Про вибір музики: Це стиль, який нам подобається, ми відчуваємо його, він нам підходить і може стати переможним для нас. Програми, які ми відчуваємо, ми можемо катати добре. Це також те, що подобається хореографам.

Про повернення до тренера Олександра Жуліна: Коли ми приїжджали влітку на постановку програм, було відчуття, ніби ми не йшли, працювати з цією командою - це здорово.

«Ми любимо цю команду, і ми раді поверненню, це команда, в якій люди вкладають всю душу в свою роботу», - додала Назарова.

А ось розподіл місць на п'єдесталі став дуже несподіваним і навіть трохи скандальним - замість безумовних лідерів Габріелли Пападакіс / Гійома Сизерона з Франції золото дісталося російському дуету Вікторії Сініциній / Микиті Кацалапову, який набрав 220.42 балів. Вони обійшли п'ятикратних переможців чемпіонатів континенту всього на 0.14 бала, що викликало багато запитань про суддівство у вболівальників і фахівців. Бронзові медалі завоював ще один російський дует - Олександра Степанова / Іван Букін - 211.29.

«Ми знали, що йдемо дуже близько, знали, що у нас немає права на помилки, і пару помилок ми допустили. Але ми щасливі, що виступили тут, і тим, як ми впоралися з конкуренцією і стресом. Це був наш сьомий чемпіонат Європи. Ми не можемо завжди вигравати, ми приймаємо цей результат, для нас це буде уроком. Продовжимо працювати далі», - сказала Пападакіс після виступу.

До слова, раніше тренер французького дуету Ромен Хагенауер розповів, що перед ритм-танцем суддям дали інструкції не ставити багато десяток за компоненти.


Габріелла Пападакіс і Гійом Сизерон

«Наскільки я знаю, таке сталося вперше. Постраждали ті, хто зазвичай отримує багато десяток. Їх і хотіли обмежити. Але я не думаю, що це була атака на Пападакіс і Сизерона. Просто хотіли вивести в лідери російських танцюристів у заочному протистоянні з американцями і канадцями», - заявив він.

Бронзові призери чемпіонату Європи-2019 Шарлін Гіньяр / Марко Фаббрі (Італія) показали солідний результат, але опустилися з третього на четверте місце, набравши 205,58 балів. Бронзові призери Skate Canada-2019 з Великобританії Ліла Фір / Льюїс Гібсон піднялися на одну сходинку і стали п'ятими з 192,34 балів.

Підсумкове становище:

1. Вікторія Сініцина / Микита Кацалапов (Росія) — 220,42
2. Габріела Пападакіс / Гійом Сизерон (Франція) — 220,28
3. Олександра Степанова / Іван Букін (Росія) — 211,29

Жінки

У жіночому одиночному катанні сюрпризів не сталося - тут одразу явна перевага була у юних учениць російського тренера Етері Тутберідзе, які стрибають четверні стрибки і потрійний аксель.

Альона Косторна привела російську «команду трьох А» до ще однієї подіумної гонки, отримавши золоту медаль на чемпіонаті Європи з фігурного катання в Граці. Ганна Щербакова завоювала срібло, а бронза дісталася Олександрі Трусовій. Всі три фігуристки змагалися на своєму першому «дорослому» чемпіонаті Європи.

Косторна виконала в довільній програмі два потрійних акселя, Щербакова чисто стрибнула каскад четверний лутц-потрійний тулуп, однак впала при спробі виконати ще один четверний лутц і недокрутила четверний фліп. Трусова також заявила три четверні стрибки, проте змогла чисто виконати лише один з них - четверний тулуп в каскаді з потрійним тулупом.


Анастасія Гожва

Учениця Марини Амірханової, українка Анастасія Гожва відкатала коротку програму на 40.49 балів і не відібралася для виступу в довільній, зайнявши 34 місце.

Підсумкове становище:

1. Альона Косторна (Росія) – 240,81
2. Ганна Щербакова (Росія) – 237,76
3. Олександра Трусова (Росія) – 225,34

Марина НАСТЕВИЧ, Ірина КОЗАК з Грацу

Фото: Богдан АРТЕМЕНКО

 

 

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хавбек Ісландії назвав українського футболіста, який його найбільше вразив
Футбол | 27 березня 2024, 13:24 0
Хавбек Ісландії назвав українського футболіста, який його найбільше вразив

Йон Дагур Торстейнссон відзначив гру Андрія Луніна

Блукаюча роль Бражка, проблема із флангами, лідерство Циганкова та Судакова
Футбол | 27 березня 2024, 14:33 29
Блукаюча роль Бражка, проблема із флангами, лідерство Циганкова та Судакова

Олексій Сливченко аналізує вчорашній успіх збірної України у матчі проти Ісландії (2:1)

Коментарі 22
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tima fialko
Таке враження,наче в Україні не було ніколи фігурного катання- перспектив не видно
Александр Шевченко
Ну, в Канаде на ЧМ у рашистов все равно одно золото будет… в детском женском одиночном. У мужиков китаец американский золото возьмет. В парах - китайцы. В танцах возможны варианты, но говорят что французиков этих придержали в угоду рашистов, а французы между тем чемпионы мира прошлого года, возможно канадцев в танцах на ЧМ протащат каких-то на золото. Ща в фигурном катании, каждой твари по паре, крупные федерации поделили медали между собой.
Владимир Дьюков
МОрис Квителашвили, не Мориси. Хоспаде он же не француз, а грузин, пусть и тренируется и живёт в России и раньше выступал за Россию.
Александр Шевченко
Трахтор снова в бане)) Ору)
Александр Шевченко
Пля, Трахтора забанили, как только ему написал) Ну, ниче ща мой челябинский дружок всплывет под другим ником)
MHM
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил