Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 30 сiчня 2020, 13:11
20963
9

Динамо в Туреччині: травма Циганкова, зустріч із Мілею, воротар у нападі

Sport.ua підсумовує перший збір команди Олексія Михайличенка

| Оновлено 30 сiчня 2020, 13:11
20963
9
Динамо в Туреччині: травма Циганкова, зустріч із Мілею, воротар у нападі
ФК Динамо

Перший в нинішньому зимовому міжсезонні підготовчо-тренувальний збір «Динамо» пройшов в турецькому Белеку і вмістив в себе два тижні і шість поєдинків. Опоненти у киян були різношерсті, звідси і результати на будь-який смак: чотири перемоги («Нефтчі», «Вардар», «Динамо-Брест» і «Кайрат»), одна нічия («Легія») і одна поразка («Хайдук»).

Головний акцент на цьому зборі тренерський штаб «біло-блакитних» прогнозовано зробив на «фізику». Саме на відсутність належної функціональної підготовки Олексій Михайличенко, який очолив команду по ходу сезону, нарікав із завидною регулярністю. Тому, як тільки випала можливість її підтягнути, тренерський штаб віце-чемпіонів відразу ж взявся за справу. Футболісти працювали на тлі найсерйозніших навантажень, причому як на відкритому повітрі, так і в тренажерному залі. Напевно, узагальненим уособленням стану футболістів «Динамо» на цьому зборі можуть стати слова капітана команди Сергія Сидорчука, який зауважив, що «в перші сім днів було дуже важко через велику кількість бігової роботи. Навіть не згадаю, коли таке було востаннє».

Цілком природно, що при такій специфіці роботи результат в контрольних поєдинках відходить на другий план. Тому що на першому - закладання фундаменту «дихалки». Можливо, навіть на шкоду швидкості і роботі з м'ячем. Але, все ж, навіть на підставі цієї досить вузької специфіки першого збору деякі загальні висновки можна зробити. А тим більше можна поділитися деякими враженнями щодо стану того чи іншого виконавця.

Отже, що ж кинулося в очі в першу чергу? Напевно, варіативність складу. Михайличенко дав можливість зіграти всім гравцям, яких взяв на збір. Перший тайм «Динамо» завжди відігравало одним складом, а другу половину зустрічі - іншим. Єдиний виняток з цього правила - голкіпер Бущан відіграв повний матч проти «Хайдука». У той же час потрібно відзначити, що тільки 15 гравців з 27 зіграли у всіх шести іграх збору. Тобто, з одного боку все ж можна стверджувати про наявність хоча б гіпотетичної основи, а з іншого - можна говорити і про те, що деякі футболісти, яких ми звикли бачити в стартовому складі «Динамо» в осінній частині сезону, на турецькому зборі виглядали не надто переконливо. А, з іншого боку, ті, хто з різних причин раніше в склад не потрапляв, в Белеку здивували приємно. Якщо така тенденція збережеться до кінця зимової паузи, у Михайличенка напевно з'явиться приємний головний біль у вигляді кваліфікованого кадрового достатку.

Хто ж приємно здивував? Якщо розглядати по лініях, то серед голкіперів потрібно відзначити, перш за все, Бущана. І не тільки тому, що Георгій - єдиний, хто відіграв повний матч. Він виділявся своєю надійністю. На тлі, перш за все, Бойка. Серед захисників дуже хотілося б виокремити молодих Вівчаренка, Сироту і Забарного. Каші вони не зіпсували, але, все ж, їхні перспективи в першій команді поки що туманні. Не в останню чергу тому, що добре себе проявили двоє, здавалося, вже списаних в «утиль» - Піваріч і Кадар. Оклигавший після травми хорват виконував роль атакуючого флангового півзахисника. За оцінками колег, він грав «як Неймар». А ось угорець, якого в останніх офіційних матчах не лаяв, хіба що ледачий, продемонстрував не тільки надійність, але і відмінну культуру першого пасу. У цьому компоненті Тамаш - найкращий серед колег по амплуа. Серед півзахисників неодмінно потрібно віддати належне Дуелунду. .


ФК Динамо. Мікель Дуэлунд

Данець відновився після складної травми і непогано виглядав на місці «десятки». Відносно нова роль була відведена Буяльському: Віталій часто зміщувався зі свого правого флангу в центр, а іноді і на протилежну ділянку поля. І з цим завданням динамівський хавбек впорався на «відмінно». Подібні епітети можна адресувати і Шепелеву з Андрієвським. Ну і, серед форвардів потрібно відзначити Каргбо. Бельгієць в останньому за ліком поєдинку на зборі - проти «Кайрата» - вийшов на вістрі атаки, зумівши відзначитися відразу двома забитими м'ячами.

Хто розчарував? Голкіпер Бойко за підсумками цього збору до рівня першого номера «Динамо» поки що не дотягує. Може бути, його гра стане більш впевненою вже на другому зборі, але поки що не дуже. Те ж саме треба сказати і з приводу гри Соля: явно не в своїй тарілці.


ФК Динамо. Денис Бойко

Травми. На жаль, але через травми і пошкодження різного роду деякі гравці «Динамо» награли менше часу, ніж могли б. Зокрема, Вербич в Белеку відіграв тільки 90 хвилин, а віце-капітан команди Циганков взагалі виявився поза грою. До речі, це вже не перше подібне «незрозуміле» пошкодження Віктора в міжсезоння. Проблеми зі здоров'ям були і у Русина, Шабанова і Каргбо.

Схема. Незважаючи на те, що динамівці всі свої матчі проводили різними складами - більш того, різними таймами, можна стверджувати, що у всіх цих шести випадках тренерський штаб команди використовував одну і ту ж ігрову модель - 4-2-3-1. В принципі, для Олексія Михайличенка саме ця схема була пріоритетною і в офіційних поєдинках; не став він її міняти і на першому зборі. Напевно, можна зробити висновок, що і на другу частину сезону «Динамо» вийде саме в такій формації. Але ось стверджувати, хто саме стане основними «гвинтиками» в цій системі, поки що не вийде при всьому бажанні. Справа в тому, що в залежності від виходу тих чи інших гравців насамперед у захисті, гра команди хоч і залишалася в рамках вищевказаної схеми, але все ж дещо відрізнялася концептуально. Наприклад, коли в основі виходив наступний дует центрбеків - Попов і Сирота, гравці середини поля «сідали» нижче, допомагаючи своїм партнерам. А ось коли одним з центрбеків був Кадар (наприклад, в парі в Вівчаренком або Забарним), динамівські опорники розташовувалися ближче до гравців атаки. Це аж ніяк не означає, що перший варіант слабший. Це говорить лише про те, що серед усіх динамівських центральних захисників хорошою першою передачею володіє тільки Кадар. Зате у його партнерів по ремеслу є інші чесноти, які не завжди знаходяться у Тамаша (вибір позиції, чіпкість, гра один в один).

І, як було згадано вище, ще однією відмінною рисою гри «Динамо» в звичній схемі була незвична роль Буяльського, який діяв ближче до центру, тоді як за правий фланг відповідав Караваєв. Такий експеримент пов'язаний, звичайно ж, з відсутністю Циганкова. З'явиться Віктор, і діапазон Буяльського напевно зменшиться. Не можна не відзначити курйозний момент, який трапився в останньому матчі тренувального збору - проти «Кайрата».


ФК Динамо. Ибрагим Каргбо

Форвард киян Ібрагім Каргбо, який відзначився дублем, отримав травму, а оскільки гравців, які не виходили на поле, в запасі у Михайличенка не залишалося, на вістря атаки був кинутий голкіпер Владислав Кучерук. Останні п'ять хвилин зустрічі він провів на позиції центрфорварда.

Очікуємо незабаром і якісного прориву від роботи динамівських флангів. Михайличенко продовжує робити упор в атакувальній грі саме на роботу «крил», але поки що далеко не все виходить.

Вже другого лютого «Динамо» відбуде до Туреччини на другий підготовчий збір. Логічно припустити, що на цьому етапі команда буде вирішувати дещо інші завдання. Швидкість, робота з м'ячем, пресинг - ось ті компоненти, які поки що «кульгають». Подивимося, з чим «біло-блакитні» повернуться в середині лютого додому.      

Валерій ВАСИЛЕНКО     

Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 0
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Букмекери назвали нового фаворита Ліги чемпіонів 2023/24 після 1/4 фіналу
Футбол | 18 квітня 2024, 08:05 0
Букмекери назвали нового фаворита Ліги чемпіонів 2023/24 після 1/4 фіналу

Після вильоту Манчестер Сіті головним претендентом на трофей очікувано є Реал

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
mmuk
А як Кучерук в якості воротаря? Чи він важливо, що зіграв форварда, тоді який він як форвард
s_vaskevich
Команда овечок!!!
Kris Nolty
Алексей Физрученко работать говорит над дыхалкой надо))
stopor2016
Буя смещался на левый фланг ? А два голевых паса на Каргбо с правого фланга ? Вы вообще сено-солома различать умеете , или в армии не служили?
zac1310
В ЗАГОЛОВКЕ ТРИ ОСНОВНЫХ "ТУРЕЦКИХ" СОБЫТИЯ - ТРАВМА ВЕДУЩЕГО ИГРОКА, ВСТРЕЧА С БЫВШИМ ОДНОКЛУБНИКОМ (щас воспринимаемым почти как легенда (немножко с иронией, но всё же)) и вынужденная игра запасного вратаря на позиции форварда - первое освещено, третье - не раскрыто, но там наверное и раскрывать нечего - за 5 минут игрок, никогда не игравший на этой позиции ничего показать не может, р второе отсутствует в принципе.
возникают 2 вопроса -
1-й зачем писать в заголовке то, о чём в тексте не слова
2-й за что минусим? Или не читаем, а только смотрим картинки?
zac1310
А где встреча с Милей, или это так, позвиздеть?