Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 29 сiчня 2020, 23:12
12642
2

Торжество духу: як Санті Касорла зробив неможливе

Sport.ua - про одну з найбільш життєствердних історій в футболі, яка розгортається на наших очах

| Оновлено 29 сiчня 2020, 23:12
12642
2
Торжество духу: як Санті Касорла зробив неможливе
FotMob. Санті Касорла

1/16 фіналу Кубка короля подарувала цілий ряд епічних матчів і сенсаційних розв'язок.

Варто було федерації скасувати двоматчевий формат, як аутсайдери дружно потрапили на передовиці. Скромна «Ібіца» ледь не вибила «Барсу», Сельта в додатковий час поступилася «Мірандесу», а завсідник третього дивізіону «Культураль Леонеса» примудрилась обіграти Дієго Сімеоне і його «Атлетіко».

Але не тільки цим порадував Кубок. У матчі «Вільярреала» з «Жироною» голом і асистом відзначився, ймовірно, найбільш багатостраждальний гравець нинішньої Примери.

Ще два роки тому складно було повірити, що Санті Касорла буде грати і забивати на найвищому рівні. Він пропустив 636 днів, переніс десяток операцій і ледь не позбувся ноги через помилки лікарів. У його повернення не вірив майже ніхто, і тим не менш, в цій історії все-таки трапився хепі-енд.

***

Влітку 2017-го Санті Касорла після восьми безуспішних операцій на щиколотці і з безперервним болем в нозі відбув до рідної Іспанії в пошуках порятунку.

Хтось порекомендував йому доктора Мікеля Санчеса з Саламанки, і у вирішальний момент футболіст вхопився за цю соломинку. Важко передати його відчуття, коли у лікаря очі полізли на лоб при вигляді знімка його ноги - за все життя професор не бачив нічого схожого.

Треба сказати, що не він один - Арсен Венгер теж зізнавався, що в своїй тренерській кар'єрі травм, подібних до пошкодження Касорли, не спостерігав.

І все через недбалість. Ще в 2013-му під час матчу Іспанія - Чилі Санті отримав сильний удар по щиколотці, в результаті якого в кістці виникла тріщина. Хавбек, однак, не пішов на операцію і кілька років обмежувався знеболюючими, поки в 2016-му в матчі Ліги чемпіонів проти «Лудогорця» не отримав удар по ушкодженому місцю.

Боляче, напевно, було розлучатися з футболом ось так - гру з болгарами «Арсенал» виграв з рахунком 6:0, а сам Касорла відзначився черговою гольовою передачею. Але на цей раз вибору не було - довелося лягати під ніж. А коли під час заняття на велотренажері шви розійшлися - знову. І так цілих шість разів.

Коли Санті таки приїхав в Саламанку до лікаря Санчеса, інфекція вже зжерла 8 см його ахілового сухожилля і рухалася далі. Перед зірковим півзахисником всерйоз замаячила перспектива ампутації ноги, ризик зараження крові був критично великий. Вбити відразу три шкідливих бактерії одночасно нелегко. І це чудо, що після стількох марних операцій Касорла, нарешті, потрапив в правильні руки.

У Британії медики наполягали, що навіть якщо він вилікується, про футбол краще забути. Прогулянки по саду поряд з будинком - найбільше, що вони пропонували.

Футболіст зізнався, що в якийсь момент був близьким до завершення кар'єри, але таки відмахнувся від поганих думок і наполегливо йшов далі. Коли на останню операцію по відновленню сухожилля йому знадобилася шкіра, він взяв її з руки, де було татуювання з ім'ям доньки. Тепер слово «Індія» на тілі Санті розбите на дві частини - одна на руці, інша на нозі. Не питайте, як, але це спрацювало - кістка зрослася.

***

Подальше було справою техніки і майстерності фізіотерапевтів «Вільярреала», куди Касорла подався, як тільки у нього закінчився контракт з «Арсеналом».

«Каноніри» не захотіли ризикувати, і їх легко зрозуміти. Напевно, і для самого футболіста повернення додому було найкращим рішенням. На «Емірейтс» він пережив щасливі хвилини, брав трофеї і був, напевно, останнім елітним центрхавом, чия гра дозволяла «Арсеналу» зберігати фірмовий стиль. Граніт Джака, Маттео Гендузі і Лукас Торрейра, при всій повазі, гравці зовсім іншого класу.

У таборі «Підводників» відновленням Касорли займалися фізіотерапевт Хуан Карлос Ерранс і тренер з фізпідготовки Артуро Мартінес. На трьох у них навіть був чат в WhatsApp, в якому Ерранс перед одним з передсезонних матчів запостив фото Санті на розминці з підписом: «Це, випадково, не твій сад?»

Після гігантської роботи трійця мала право знущатися над британськими світилами, але, поклавши руку на серце, тих теж можна зрозуміти. Ну не повертаються люди на футбольне поле після такого! Просто диво, що все так обернулося. До честі босів «Вільярреала», там відчули момент і обіграли це на презентації Санті влітку 2018-го - він з'явився із задимленої капсули з подачі фокусника.

Хоча, звичайно, у «магічної» появи Касорли були й інші причини. Всім відомо: коли Санті в формі, він здатний на фантастичні речі.

Якось Хаві Ернандес зізнався, що після першого ж матчу проти Касорли підійшов до нього і запитав, де він цього навчився. Той відповів, що пройшов школи «Авілеса», «Ов'єдо» і «Рекреатіво». Всього-то. Виходить, його відчуття позиції, м'яча і здатність однаково добре вести гру і загострювати, завдяки якій Санті робив погоду у всіх клубах, в яких грав, вроджені.

***

З іншого боку, коли Касорла підписався в «Вільярреалі» в 2018 році, нічого такого від нього не чекали. Два сезони простою, згнилий ахіл і 33 роки - не найкращі вихідні дані.

Те, що в першому ж сезоні після повернення Санті забив 7 голів і віддав 11 результативних передач в 46 матчах, не отримавши жодної травми - це навіть більше диво, ніж його повернення на поле. Шоковані були абсолютно всі, хто це бачив. Екс-тренер «Підводників» Луїс Гарсія Пласа ємко висловив думки мільйонів: «Санті - феномен. Він приклад для кожного. Думаю, він ще додасть. Він показує приклад не тільки речами, які робить на полі, а й тим, як ставиться до тренувань».

Повернення в збірну Іспанії зворушило і самого Касорлу, який чесно зізнався, що «і близько не очікував подібного, а просто хотів грати в футбол».

Луїса Енріке, однак, можна зрозуміти. У поточній Примері Санті віддає більше ключових передач, ніж Мессі (2.4 проти 2.3); постійно на м'ячі (44 паси в середньому за гру) і майже його не втрачає (86% точних); пасує під удар частіше, ніж у найкращому сезоні в «Арсеналі» (3.02 проти 2.34).

Зрештою, він вже забив 9 голів у всіх турнірах і явно замахнувся на найрезультативніший сезон в кар'єрі. До 12 м'ячів, забитих в АПЛ-2012/13, залишилося всього-нічого.

Ну і ще Санті в свої 35 років зберіг здатність забивати ось так.

***

Звичайно, кінець кар'єри Касорли близький. Можливо, він вирішить повісити бутси на цвях вже влітку, закінчивши на високій ноті. Час не в силах обдурити навіть такий майстер.

Але зараз про це абсолютно не хочеться згадувати - як-не-як, у Санті важлива місія. «Іньєста-екстраверт», як хавбека прозвали в «Вільярреалі», він щотижня викладає молоді не тільки урок футболу, а й навіть більш важливий урок ставлення до футболу.

В кінці минулого сезону світ шокувало відео, в якому тренер «Підводників» Хав'єр Кальєха втішає Санті після програного матчу, в якому той не забив пенальті. Дворазовий чемпіон Європи і жива легенда «Вільярреала», Касорла розплакався і не міг заспокоїтися через один поганий удар.

Цьому не навчать ні в яких школах, але саме так стають чемпіонами. Поразки не можна приймати - їх треба ненавидіти. І викладатися завжди на повну - хоч на полі, хоч на остогидлих тренажерах під час енної реабілітації.

І тоді в світі не залишиться нічого неможливого.

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

30 років ЕПОхи, або гонка, яка змінила все. Історія допінгу у велоспорті
Інші види | 20 квітня 2024, 11:23 12
30 років ЕПОхи, або гонка, яка змінила все. Історія допінгу у велоспорті

Sport.ua згадує гонку, яка на багато років змінила правила гри у світовому велоспорті

Жирона – Кадіс. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Іспанії
Футбол | 20 квітня 2024, 15:44 3
Жирона – Кадіс. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Іспанії

Sport.ua разом із GGBET анонсує цікавий поєдинок

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.