Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 29 сiчня 2020, 05:58
21880
2

24 фотофакти і 8 цифр про Кобі Брайанта

Sport.ua за допомогою знакових для кожного фана «Лейкерс» цифр розповідає про легендарного гравця

| Оновлено 29 сiчня 2020, 05:58
21880
2
24 фотофакти і 8 цифр про Кобі Брайанта
Лос-Анджелес Лейкерс. Кобі Брайант
Кобі Брайант розбився на вертольоті в неділю. Велична кар'єра. Знакова персона для світового спорту. Велика фігура для усього людства. Пропонуємо згадати зльоти і падіння Коби в 24 фотографіях і 8 цифрах.
 
 «Я любив Кобі, він був мені як молодший брат», - слова Майкла Джордана про Брайанта відразу після авіакатастрофи.
 
«Його Повітряність» влучно підкреслив їхню баскетбольну спорідненість із Кобі. Так, вони обоє - представники «Героїчної епохи» баскетболу, в той час, коли один вигравав чемпіонство з температурою, інший - тягнув на собі до бек-ту-бек титулів купку ноунеймів, приправлених Дереком Фішером і По Газолем. Тим актуальнішою ця фраза є сьогодні, в епоху суперкоманд. А що, коли б баскетболіст грав зараз? Зумів би він впоратися з торішніми «Голден Стейт» або з нинішніми «Кліпперс»? Напевно, взяв би м'яч і пішов один проти всіх. Як і завжди. І точно виклався б по повній, віддав би усього себе на майданчику, показав би неймовірну пристрасть і завзяття до перемоги. Як і завжди.
 
Ми не можемо знати, як могло б бути, але ми вже знаємо, як все відбувалося: якою людиною і спортсменом був Кобі. Із самого початку свого захопленням баскетболом до 26.01.20.
 
1. Сім'я Брайантів деякий час жила в Європі, де виступав батько Кобі - Джо: «Ви знаєте, що я жив у Мюльузі (місто у Франції). Мій батько декілька тижнів грав за місцевий клуб, і я завжди ходив на його матчі і тренування. Мені подобалося поганяти м'яч разом з його напарниками по команді. У 12, 13 років я вже міг конкурувати з ними на рівні». А потім у нашого героя склалася успішна кар'єра в школі, коли він грав за «Лауер Меріон» і визнавався найкращим баскетболістом серед школярів США.
 
 
2. Кобі дивом потрапив на перегляд до «Лейкерс» і, вражений грою школяра, Джеррі Вест зробив усе можливе, щоб дістати у свою команду молодого захисника під 13-м піком, відмітивши, що він грає краще, ніж усі, хто зараз знаходиться в ростері «Лос-Анджелеса». До речі, в 1996 році наш герой став наймолодшим баскетболістом, який з'являвся на паркеті в НБА і наймолодшим переможцем конкурсу слем-данків.
 
 
3. Перші два сезони в лізі для нашого героя стали справжнім випробуванням - лише 7 появ у стартовій п'ятірці і 21 хвилина в середньому за матч.
 
 
4. Багато хто називав Кобі привидом Майкла Джордана. Він копіював рухи лідера «Чикаго», намагався перевершити його за кількістю титулів чемпіона НБА, стати найнебезпечнішим атакуючим гравцем ліги. Та і взагалі, прагнув стати найкращим баскетболістом, який коли-небудь виходив на паркет. Що ж, зараз не говоритимемо про ієрархію найсильніших в історії, але за кількістю набраних очок в регулярних чемпіонатах Кобі взяв гору.
 
 
5. Брайант і О'Ніл разом прийшли в «Лейкерс» у 1996, а до першого титулу чемпіонів їх привів Філ Джексон у 2000 році.
 
 
6. За 20 сезонів в НБА «Чорна мамба» взяв участь у 18-и іграх All-Star Game. У яких чотири рази ставав володарем титулу MVP.
 
 
7. Найсильніша команда на стику тисячоліть. Хто дивився фінал з «Індіаною»? Ех, якби Шак і Кобі порозумілися на початку «нульових», можливо, вони виграли б набагато більше фіналів. Втім, три-піт - це вже величезне досягнення. «Лейкерс» того часу були командою О'Ніла. А нашому героєві було що доводити. Але про це нижче.
 
 
8. У 2001 році баскетболіст одружився на 19-річній танцівниці мексиканського походження Ванессі Лейн. А у 2003 році підозрювався у згвалтуванні 19-річної працівниці готелю Кателін Фабер, але та відмовилася свідчити проти нього, після чого скандал було врегульовано без судового втручання. Варто відмітити, що сім'ю вдалося зберегти, а у пари народилися 4 доньки.
 
 
9. Унікальне у своєму роді досягнення Кобі: у 2005 році в грі з «Далласом» за перші три чверті матчу він набрав 62 очки, тоді як уся команда «Маверикс» наколупала тільки 61 очко! Брайант самостійно обігравав команду НБА. Сюди ж варто додати, що вже у 2006 році «Даллас» грав у фіналі НБА з «Маямі».
 
 
10. 2004-2007 роки ознаменували собою період невдач «Лос-Анджелеса» в плей-офф: 2005 - не кваліфікувалися в постсезон, 2006 - виліт у першому раунді, 2007 - виліт у першому раунді. Додайте сюди відверто слабкий склад і поразку Кобі в голосуванні за МВП сезону 2006. На виході ми отримуємо бажання Брайанта змінити команду і його запит про трейд. Але як же вчасно приспів обмін По Газоля! Повернення на Олімп НБА було не за горами.
 
 
11. А у 2006 році відбувся той самий матч з «Торонто» і  81 очко від нашого героя! Один з гравців «Репторс» згадував, що того вечора здавалося, ніби Коби був скрізь, що він здатний зробити що завгодно. І у нього все виходило!
 
 
12. Довгоочікуване звання МВП сезону 2008. Єдине в колекції баскетболіста.
 
 
13. «Я довів, що здатен вигравати чемпіонат в статусі першої зірки команди», Брайант після бек-ту-бек титулів чемпіона НБА і двох поспіль звань МВП фінальних серій у 2009-2010 роках. Як думаєте, кому були адресовані ці слова?
 
 
14. Фанати любили Кобі, а він грав для них і залишав усього себе на майданчику. Завжди!
 
 
15. Пару слів про збірну США з баскетболу. Дві олімпіади - два золота. Показовий момент стався у 2012 році. На тих Олімпійських Іграх Брайант віддав кермо влади на майданчику ЛеБрону Джеймсу. Але в роздягальні його авторитет був беззаперечним.
 
 
16. Секрет успішності Кобі? Він про це сказав так: «Змагатися з більш високим, складнішим, швидшим - це єдиний спосіб прогресувати швидше, ніж інші».
 
 
17. Трохи про цілеспрямованість Кобі: «Перед початком кожного сезону я працюю над своїми навичками гри в нападі. Я кидаю по кільцю до знемоги. Можу працювати в залі по 8 годин в день. Відпрацьовуючи кожен свій рух. Але потім, під час матчів, моїх опонентів нудить від однієї лише думки захищатися проти мене».
 
 
18. «Ти втілив фанатську мрію шестирічного хлопчика, і я завжди любитиму тебе за це. Але далі це не може тривати», - сказав Брайант у своєму листі, в якому повідомляв про завершення кар'єри гравця. – «Цей сезон - все, що я можу дати».
 
 
19. Остання гра в лізі. Проти «Юти». «Стейплс Центр».
 
 
20. Заслужена пенсія. І в оточенні найближчих.
 
 
21. Брайант - єдиний баскетболіст, чиї відразу два номери клуб НБА вивів з обігу.
 
 
22. Анімаційний короткометражний фільм Кобі Брайанта «Дорогий Баскетбол» став лауреатом премії  «Оскар».
 
 
23. Джанна і Кобі Брайанти.
 
 
 
 
Кобі Брайант: 
 
- п'ятиразовий чемпіон НБА
- МВП ліги 2008 року
- 33 643 набрані очки за кар'єру
- найвіковіший гравець із 60 набраними очками за гру
- 20 сезонів у НБА, і всі за одну команду
- 81 очко в грі з «Торонто» - рекорд результативності
- 18 участей у Матчі всіх зірок, відразу два ігрові номери баскетболіста є виведеними з обігу в клубі НБА
 
В'ячеслав ШЕВЧЕНКО
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(119)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мінус Пегула. Відомі всі півфіналістки престижного турніру в Маямі
Теніс | 28 березня 2024, 07:20 4
Мінус Пегула. Відомі всі півфіналістки престижного турніру в Маямі

У боротьбі за титул у Флориді залишилася одна американка

Джерело: легіонер Шахтаря хоче покинути клуб через вибухи в Києві
Футбол | 28 березня 2024, 13:56 13
Джерело: легіонер Шахтаря хоче покинути клуб через вибухи в Києві

Кевін Келсі займається питанням працевлаштування в MLS

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
der_MaiStier
"тягнув на собі до бек-ту-бек титулів купку ноунеймів" - це про найсильніше в історії НБА тріо башен Газоль-Байнум-Одом, яке катком проходило по будь-якій команді, поки Байнум був здоровий ?
"Багато хто називав Кобі привидом Майкла Джордана" - не привидом, а копією для "жебраків".
Не треба втрачати реалізму навіть у ці дні, бо можна просто акцентувати увагу на шикарних регаліях, які йому пошастило добитись у надзвичайно сильних командах з шикарними гравцями і тренером, і на статистиці очків у регулярці, яку він цілеспрямовано набив, щоб показово обійти Джордана, при цьому одночасно встановивши рекорд НБА за промахами з гри.
Гравець безумовно славетний, але не рівня Джордану, як він сам себе позіціонував (як і Леброн зараз)