Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 29 сiчня 2020, 01:26
10458
6

Сетьєн не вирішить проблем Барселони. Тепер це вже зрозуміло

Sport.ua - про глобальну кризу «блаугранас», яку зараз не вирішить ні новий тренер, ні Мессі

| Оновлено 29 сiчня 2020, 01:26
10458
6
Сетьєн не вирішить проблем Барселони. Тепер це вже зрозуміло
Твіттер Барселони. Ліонель Мессі

Далеко не завжди зміна керманича на тренерському містку дає команді оперативний успішний результат. Швидше навіть навпаки. Ось у Сульшера, який тільки очолив «МанЮнайтед» (ще з приставкою в.о.), вийшло стартувати з місця в кар'єр (далі, правда, справа не пішла), а інших подібних прикладів в недавньому минулому і не згадаєш одразу. У Моурінью в «Тоттенхемі» не склалося, у Артети в «Арсеналі» - теж, Анчелотті в «Евертоні» не переконав, як і Гаттузо в «Наполі». У цю ж канву відмінно вписується і приклад Михайличенка і «Динамо». Але от чомусь практично всі були впевнені, що з приходом на пост головного тренера «Барселони» Кіке Сетьєна ця команда вмить перетвориться в кращу сторону і буде показувати саме ту гру, яка не так давно зробила її найкращим клубом світу.

На жаль, але чудесного перевтілення не вийшло. Попелюшка поки що вперто не хоче перетворюватися на принцесу, а її карета в критичні тимчасові відрізки все так же нагадує гарбуз. Більш того, на підставі трьох проведених матчів під керівництвом нового тренера (проти «Гранади», «Ібіци» і «Валенсії»), можна навіть зробити висновок, що з точки зору створення гольових моментів «Барса» Вальверде виглядала краще. Чому ж так виходить, чого Сетьєну не вдалося досягти в «команді-мрії» бліцкригу?

Відповіді на ці та інші прості питання напевно занадто складні, тому й не виходить у «Барселони» домогтися бажаного. Але, з іншого боку, складність цих відповідей швидше семантична, ніж концептуальна. Простіше кажучи, що робити - зрозуміло, як і хто винен. Але ось для вирішення проблем обов'язково знадобиться час. Краще - багато часу. Але не факт, що він у Сетьєна буде.

***

За інформацією близьких до каталонському клубу джерел, Сетьєн був в шоці від побаченого на першому тренуванні своїх нових підопічних. І в цей раз - все по-справжньому, без реверансів типу «я все своє життя хотів працювати за системою Кройфа» або «для мене честь тренувати Мессі». Інсайдери стверджують, що Кіке був неприємно здивований функціональним станом більшості своїх підопічних. Причому це стосувалося як гравців основного складу, так і найближчого резерву. До слова, на тренуваннях Сетьен не гребує грати в квадрат з підопічними і виглядає як для свого віку досить непогано.

 

Власне, для того, щоб зрозуміти, що нинішній «Барселоні» не вистачає банальної «фізики», не потрібно володіти навичками аналітика-генія. Подібний недолік за «блаугранас» був помічений і в минулому сезоні, особливо в лобових матчах, в нинішньому ж чемпіонаті ця хвороба нарешті вирвалася назовні з інкубаційного періоду, перетворившись на справжню епідемію.

Напевно, такому неприємному стану речей можна знайти логічне, об'єктивне пояснення. Часу для закладання функціональної готовності минулого літа в міжсезоння у Вальверде було дійсно небагато. Ернесто довго не міг прийти до тями після краху на «Енфілді»; він довго перебував у підвішеному становищі: залишать/приберуть. У підсумку залишили, але потрібні «шестерінки», що відповідають за діалог по осі «тренер - футболісти» були зламані. А тут ще й ці дурні виставкові матчі на інших континентах, незрозуміла травма Мессі у відпустці, такий же незрозумілий прихід в команду Грізманна, якому був радий, хіба що, Бартомеу. І ось у цьому єралаші відшукати раціональне зерно, привести все і всіх до спільного знаменника було і правда складно. Вальверде, схоже, все пустив на самоплив. Виправити ситуацію вже екс-тренер «Барси» не зміг. Він лише мовчки, з очима, повними болю і відчаю, як у такси, що загубилася, споглядав те, що відбувається.

Ясна річ, що підігнати «фізику» хоча б до ступеня «нормально» можна лише в міжсезоння. Коли ж це робиш по «ходу п'єси», виходить приблизно так, як у другий прихід Михайличенка в «Динамо». У нашому випадку є одна істотна відмінність: клас гравців «Барси» до пори до часу міг нівелювати інші діри в функціоналці. Але як тільки каталонців чекав поєдинок проти гідного суперника, коса обов'язково знаходила камінь. Вальверде в такому випадку намагався робити хорошу міну при поганій грі. Мовляв, всі ж бачили, що саме ми домінували в матчі з «Реалом» («Боруссією», «Славією», «Севільєю», «Хетафе» - цей ряд можна при бажанні продовжити, тільки чи потрібно). До честі його наступника, Кіке поки що намагається оцінювати ситуацію більш-менш об'єктивно. «Наше головне досягнення в першому таймі - піти на перерву без пропущеного гола», - сказав головний тренер «Барселони» після програного поєдинку на «Местальї». А в цілому Кіке так охарактеризував матч проти «Валенсії»: «У нас було багато безглуздих пасів, це передачі заради передач. Наші можливості загрожувати воротам суперника були обмежені. Нікому не сподобалося те, що ми сьогодні побачили в нашому виконанні. «Валенсія» здорово накривала наших гравців і тиснула на них». Подібна риторика в подібних випадках Вальверде була невластива. Але від усвідомлення цього слабка втіха, адже команда все так же працює на холостих обертах.

І в зв'язку з цим наступне питання: ті неймовірні цифри щодо володіння м'ячем в трьох останніх матчах команди - самоціль чи примха нового тренера? Як мені здається, ні перше, і ні друге. А цифри дійсно феноменальні. Показник володіння м'ячем «Барселони» в грі проти «Гранади» - понад 82 відсотків, проти «Ібіци» - 78, проти «Валенсії» - 74. Але у всіх цих поєдинках «синьо-гранатові» відчували відчутні проблеми. У першому випадку виявилося проблематично зламати захист команди, яка грала відверто другим номером. У другому - представник третього дивізіону не побоявся включати високий пресинг, і відразу ж бардак в захисті, а в третьому мотивації і руху валенсійців виявилося досить, щоб загнати чемпіонів Іспанії нижче нікуди.

Чи означає все це, що Сетьєн неправий, вимагаючи від своєї команди тотального контролю м'яча, або, ускладнюючи завдання, вимагаючи тотального футболу? Ні, не означає. Якщо ми з'ясували, що Сетьєн діагностував у команди нездужання з «фізикою», і що на тривалу диспансеризацію команди у Кіке просто немає часу, він спробував вирішити проблему через контроль м'яча. Адже це очевидно: чим довше ти тримаєш м'яч, тим менше тримає м'яч твій суперник. І навіть якщо це тримання м'яча перетворюється в «чисте мистецтво», все ж це краще, ніж просто віддати м'яч супернику, вичікуючи свій шанс.

***

Чому ж тоді «Барселона» Сетьєна все так же ранима і вразлива? І тут немає ніякої магічної таємниці. Це, скоріше, секрет Полішинеля. Вбачається, що Вальверде прибрали на екваторі сезону не тільки тому, що команда часто не могла забити, не могла перебудуватися по ходу поєдинку, а ще й тому, що команда огидно виглядала в захисті. Можливо, із запрошенням Сетьєна боси «більше, ніж клубу» мали намір хоч якось стабілізувати гру в обороні. І Кіке вже в перших матчах намагається вирішити цю дилему. Але поки що марно. Він почав робити ставку на Юмтіті, так як у цього захисника все нормально з першою передачею, але грати більш надійно в захисті команда все одно не стала. Бускетс, пояснюючи причини поразки від «Валенсії», сказав, що, мовляв, ми все ще лише звикаємо до вимог нового тренера, та й Луїс Суарес травмований.


Твіттер Барселони. Серхіо Бускетс

Опорник «Барси» правий. Але правий частково. Роль Луісіто в «Барселоні» зразка 2019/2020 складно переоцінити. Але і бачити в ньому панацею від усіх бід теж не потрібно. У команді рівня «Барселони» апріорі повинна бути гідна заміна будь-кому, хто вибув. Ну, хіба що крім Мессі. А тут її і не виявилося. Але головне - в іншому. Крім захисту, команда фатально просідає в центрі поля. Артур, Відаль, Ракітіч, ​​де Йонг і той же Бускетс - гравці високого рівня, але в ролі руйнівників всі вони зараз неефективні. Розумник Бускетс, на якому в першу чергу будувалася велич «Барселони» Гвардіоли, та й Луїса Енріке, помітно здав у всіх компонентах. Вік, як ви знаєте. Замінити його нікому. Ось і тріщить вся конструкція «Барселони». Тому доводиться тупо катати м'яч, щоб він не дістався супернику. І, звичайно ж, «Мессізалежність» команди, куди ж без неї: тягати рояль за генієм просто нікому.

Щоб вирішити ці проблеми, «Барселоні» необхідно вже зараз виходити на трансферний ринок. Хоча б для того, щоб знайти локальну (а може і справжню) заміну Суаресу. А в глобальному плані - команді потрібно чекати кінця сезону. Схоже, на нинішньому можна поставити хрест. А ось в новому потрібно по-справжньому закладати фундамент функціональної підготовки, знову і знову виходити на трансферний ринок у пошуках кваліфікованих виконавців для заміни старіючих лідерів, серйозно подумати над тим, як безболісно зробити так, щоб Мессі продовжував феєрити, але при цьому оборона команди не страждала.

І ось ці питання - дійсно серйозні і складні. До снаги справжньому кризовому менеджеру. Тому не факт, що їх буде вирішувати Сетьєн. Він на той час може перетворитися в копію Вальверде - з такими ж очима. Та й дуже вже він зараз скидається на тимчасового правителя, хоч і робить, здається, все правильно.

Але якщо у нього таки раптом вийде, «Барса» в його особі знайде нового Кройфа.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті зізнався, чому замінив суперзірку Реала на 75-й хвилині
Футбол | 01 травня 2024, 00:36 0
Анчелотті зізнався, чому замінив суперзірку Реала на 75-й хвилині

Лука Модрич вийшов замість Джуда Беллінгема у матчі проти «Баварії» (2:2)

Вигнанець Зорі отримав травму та вибув до кінця календарного року
Футбол | 01 травня 2024, 18:15 0
Вигнанець Зорі отримав травму та вибув до кінця календарного року

Денис Нагнойний розірвав хрестоподібні зв'язки

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
VVV
Заголовок відразу показує яким аматором у футболі є автор - команда зіграла три гри під керівництвом нового тренера,а він уже робить висновки.. наступне - що за маячня «відсутність часу на підготовку фізичної готовності» для Вальверде? Усім цього часу вистачає,а Вальверде не вистачило? Автор не задавався питанням чому,не зважаючи на погані результати,усі основні футболісти (Мессі,Альба,бускетс) постійно його захищають? По моєму це очевидно - вони за вальверде були як на курорті (і фізична готовність це підтверджує) - робили що хотіли,і скільки хотіли.. справа не в тому що часу не було,а в тому що Вальверде не хотів іти наперекір лідерам.. і ще одне - навіщо наводити приклади тренерів,якщо не слідкуєш за АПЛ?? Результати і гра Евертона Анчелотті значно покращились; Артета в Арсеналі стабілізував гру,особливо в захисті,і на команду вже не противно дивитись,навіть навпаки - каноніри почали показувати дуже симпатичний футбол... Загалом - стаття схожа на індивідуальну думку якогось підлітка,який абсолютно не розбирається у футболі... без образ
nabooo
Автор, почитайте разбор Лукомского. Там же ответы на все ваши вопросы. А то в очередной раз выставляете себя немного дилетантом. Ну и судить по трем матчам - это тоже, конечно, вызывает улыбку.
14sergey1953
Журналист Василенко, уже давно показал себя бездарным журналистом и противником Барселоны. Да сейчас у команды спад, смена тренера и т. д. Это происходит рано или поздно с любой командой. Но Барселона, была есть и будет одним из лучших клубов мира, а этот писака василенко, как журналист уже давно умер. Автор, не написал главного, нельзя было Сетьену переходить на игру в три защитника, да еще и с такой командой, как Валенсия, думаю что он это увидел и будет исправлять. Но даже если тренер и дальше решит играть в три защитника, нужно время что бы команда привыкла. Ничего страшного не произошло, команда продолжает бороться за золото и за кубок в чемпионате, в 1/8 лиги чемпионов, не получится в Сетьена, будет другой тренер. Но ставить автору крест после трех игр на тренере и команде, это мягко говоря непрофессионально.
Andy_P
Надо просто подождать. Барса возвращается к своей игре, нужно время, нужны исполнители. Неймар вполне годится.
D.Lanskoy
Как мне кажется, рано еще судить по паре игр. Я не фанат Барсы, однако же мои знакомые фанаты сказали, впервые за долгие годы вспомнили, как раньше играла Барселона. Тем более странно говорить, что борьба за чемпионство уже закончена. С какого бодуна? Разница с Реалом всего 3 очка, вы о чем вообще??? Другое дело, для такого суперклуба брать тренером "кого попало", когда на рынке столько классных тренеров... У меня одно объяснение, но оно фанам Барсы не понравится. Барселона выбирает тренера не лучшего, а... удобного, понятно для кого. Я бы хотел ошибиться, но по какой причине, например, не мог прийти в Барсу Почеттино? Приглашают в суперклуб, в котором играют как минимум полкоманды потрясающих звезд во главе с Самим Шестикратным - как можно отказаться от такого предложения??? Только если предположение об "удобном" тренере верно, а Почеттино мощный системный тренер, который был абсолютно главной звездой в относительно скромном Тоттенхеме. Если предположение неверно, можно было бы дождаться тен Хага из Аякса или любого другого классного тренера, который непременно освободится к концу сезона где-либо. Если предположение неверно, почему вдруг крепко присел на скамейку Фати, который ярко блестнул в отсутствие того самого, неприкасаемого. А так... автор, возможно, не так уж неправ, перспектив для Барсы пока не видно.