Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:31
2855
0

Тріумф Стоха в Закопане, Шиффрін знову перемагає. Підсумки лижного вік-енду

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:31
2855
0
Тріумф Стоха в Закопане, Шиффрін знову перемагає. Підсумки лижного вік-енду
Skijumping.pl

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 25 січня

Закопане (Польща), HS140, командний турнір

Неділя, 26 січня

Закопане (Польща), HS140, особистий турнір

Стох подарував полякам свято

У стрибунів з трампліну в цей вік-енд відбувся класичний етап в Закопане, який в 21-му столітті завдяки стрибковому буму в Польщі перетворився на культовий. Колосальний інтерес викликали змагання на «Вєлька Крокєв» і в цьому році: організатори прогнозували, що за суботу та неділю етап сумарно відвідають приблизно 100 тисяч глядачів.

Звичайно, етап в Закопане є особливим в першу чергу для збірної Польщі: перемогти в цьому магічному і дуже гучному котлі мріє кожен. Починалося для «біло-червоних» все дуже сумно: в суботньому командному турнірі вони стали тільки п'ятими. Слабко за своїми мірками виступив Пьотр Жила, проте головним баластом команди Міхала Долежала став Якуб Вольни: якщо в першій спробі він стрибнув хоча б на рівні Жили, то в другій не долетів навіть до 120 метрів.

Взагалі, рішення Долежала поставити Вольни в командний турнір викликало багато суперечок. З одного боку, зараз Якуб знаходиться в дуже поганій формі, і часто навіть не може подолати кваліфікацію - так сталося і в п'ятницю в Закопане. З іншого боку, всі чудово пам'ятають, що Вольни - відмінний командний боєць, і в командних турнірах він регулярно стрибає вище голови, навіть якщо його поточний рівень готовності залишає бажати кращого. Цього разу ставка на бійцівський характер Вольни не зіграла.

Втім, альтернатив Якубу було небагато: Мацей Кот п'ятничну кваліфікацію подолав з великими труднощами (48-ме місце), а Стефан Хула, як і Вольни, зробити цього не зміг. До слова, етап в Закопане в черговий раз підтвердив проблеми Польщі з резервом: на п'ятничну кваліфікацію в національну групу заявили всього 3 стрибунів з 6 можливих.

Незважаючи на провальну суботу, перед недільним особистим турніром у польських кібіців було достатньо приводів для оптимізму: Давід Кубацкі та Каміл Стох в Закопане виглядали дуже сильно, і по праву входили в число топ-претендентів на перемогу. І в неділю поляки отримали справжнє свято: перемогу здобув Каміл Стох.


Skijumping.pl

Після першої спроби лідер польської збірної йшов третім, поступаючись Штефану Ляйе і партнеру по команді Кубацкі. У другому раунді Стох видав геніальний стрибок на 140 м з прекрасною технікою, і отримав заслужені 19,5 за стиль. І ні Ляйе, ні Кубацкі не змогли нічого протиставити такій спробі Стоха. Каміл здобув свою п'яту за кар'єру перемогу на домашньому етапі в Закопане, і за цим показником зрівнявся з рекордсменом, Грегором Шліренцауером. Варто зазначити, що 5 перемог Стоха виглядають більш вагомим досягненням: розквіт його кар'єри припав на той час, коли в Закопане замість двох особистих турнірів почали розігрувати один особистий і один командний.

Форма Стоха останнім часом нагадує американські гірки: після перемоги в Енгельберзі він провалив Турне чотирьох трамплінів, потім сильно виступив в Валь ді Ф’ємме і виглядав дуже слабо в Тітізеє-Нойштадті, хоча на німецькому етапі поляку відверто не щастило з вітром. Історія взаємин Стоха з Закопане в останні роки не менше непередбачувана: між перемогами в 2017 і 2020 роках Каміл двічі провалювався вдома: в 2018 і 2019 роках він на «Вєлька Крокєв» навіть не потрапляв у другу спробу. Так чи інакше, Стох здобув свою 35-ту в кар'єрі перемогу на Кубку світу, і за цим показником впритул наблизився до Янне Ахонена, у якого 36 перемог.

Що стосується Давіда Кубацкі, то чинний чемпіон Турне чотирьох трамплінів після першої спроби лідирував з солідним запасом майже в 5 очок. Однак другий стрибок Давіда був дуже невдалим, і міг залишити поляка навіть без призового місця, однак запас після першого раунду виявився вирішальним в боротьбі за третє місце. Цей подіум для Кубацкі є дев'ятим поспіль на етапах Кубка світу - він повторив досягнення Грегора Шліренцауера. До рекордсмена за цим показником, Янне Ахонена, ще 4 подіуми.

Що стосується самого Шліренцауера, то для нього етап в Закопане вийшов провальним. Він не відібрався до складу на командний турнір, а в неділю став тільки 32-м, перервавши свою серію з 6 поспіль потраплянь в очки.

Перша командна перемога з Німеччиною для Хорнгахера

Суботній командний турнір став бенефісом збірної Німеччини. Після невдалого стрибка Константіна Шміда в першій групі першої спроби німці почали поступово, методично відігравати своє відставання і впевнено довели справу до перемоги з 40-очковою перевагою. Таким чином, Бундестім виграв командний турнір в Закопане вдруге поспіль, чого раніше не вдавалося жодній збірній. Однак всі ми пам'ятаємо, що торішня перемога в Закопане для німців була затьмарена важкою травмою Давіда Зігеля, від якої він відновлюється до сих пір.

Ця перемога стала для збірної Німеччини першою під керівництвом Штефана Хорнгахера. І дуже символічно, що відбулася вона саме в Польщі: саме в цій збірній Хорнгахер в 2016-2019 роках заявив про себе як про топ-тренера. Особливим місцем є Закопане і для Хорнгахера-стрибуна: в 1999 році саме тут він завоював свою другу і останню перемогу на Кубку світу.

Вагомим фактором німецької перемоги стало повернення після травми зап'ястя Маркуса Айзенбіхлера, який не підвів команду в суботу, а в неділю в другій спробі зробив рейд з 18-го місця на 12-те. Проте, зап'ястя Айзенбіхлера все ще далеке від оптимального стану: він надалі не може надягати і знімати костюм і біб без сторонньої допомоги.

Повернувся і Ріхард Фрайтаг, для якого це був перший старт в Кубку світу в 2020 році: Річі був відправлений додому на тренування через жахливі результати після стартового етапу Турне чотирьох трамплінів в Оберстдорфі. П'ятниця для Фрайтага видалася непоганою: 19-й результат у другому тренуванні і 16-й в кваліфікації. Однак у неділю ми знову побачили Фрайтага зразка Енгельберга і Оберстдорфа: 48-ме місце в особистому турнірі.

Суботній командний турнір відродив інтригу в боротьбі за Кубок Націй, оскільки лідери, збірна Австрії, стала тільки шостою. Німці, які провалили стартовий відрізок сезону, вийшли на третє місце в загальному заліку і зараз програють Австрії всього 332 очки. Це все ще багато, проте після Турне чотирьох трамплінів відставання німців скоротилося більш ніж в два рази.


Skijumping.pl

Неділя для збірної Німеччини вийшла не такою успішною. Штефан Ляйе і Карл Гайгер були претендентами на перемогу, проте в підсумку залишилися без подіуму. Ляйе з другого місця після першого раунду відступив на четверте. Штефан зараз в прекрасній формі, проте до топ-3 йому кожен раз не вистачає зовсім трохи.

Що стосується Гайгера, то він провалив перший стрибок, показавши лише 10-й результат. У другому раунді німцеві вдалося зробити рейд на п'яте підсумкове місце і врятувати лідерство в загальному заліку Кубка світу. Проте, в цілому Гайгер в Закопане виглядав дуже сильно, і перша спроба особистого турніру стала для нього єдиним невдалим стрибком за вік-енд.

Загальний залік Кубку світу:

Кубок Націй:

Горные лыжи

Старти вік-енду:

П'ятниця, 24 січня

Кітцбюель (Австрія), супергігант, чоловіки

Банско (Болгарія), швидкісний спуск, жінки

Субота, 25 січня

Кітцбюель (Австрія), швидкісний спуск, чоловіки

Банско (Болгарія), швидкісний спуск, жінки

Неділя, 26 січня

Кітцбюель (Австрія), слалом, чоловіки

Банско (Болгарія), супергігант, жінки

Суперники Крістофферсена самоусуваються

У чоловіків в ці вихідні відбувся найбільш престижний і легендарний етап сезону - Кітцбюель. Однак ще до старту «Ханненкам реннен» прийшла дуже неприємна, але важлива новина: на тренуванні розрив хрестоподібних зв'язок отримав Домінік Паріс. На жаль, сезон для італійця закінчений, як і боротьба за Великий кришталевий глобус (ВКГ).

Все це на руку Хенріку Крістофферсену, який, незважаючи на лише четверте місце в недільному слаломі, стає все більш явним претендентом на перемогу в загальному заліку. Паріс травмувався, а Алексіс Пінтуро продовжує розчаровувати: в слаломі він зійшов з траси на другій спробі, хоча після першої йшов п'ятим. У п'ятничному супергіганті француз також виступив слабо: 9-те місце, хоча трасу ставив його тренер, і спробував зробити її максимально складною технічно, особливо перед Хаусберг Канте.


instagram.com/dominikparis

Найнебезпечнішим конкурентом для Крістофферсена тепер можна назвати партнера по команді Александера Омодта Кілде. У п'ятницю він знову блискуче виступив в супергіганті, ставши другим. У швидкісному спуску Кілде зайняв лише дев'яте місце, хоча кілька разів серйозно помилився і міг виступити набагато краще. Для того, щоб продовжувати боротьбу з Крістофферсеном за ВКГ, Кілде потрібно додавати в швидкісному спуску: місць в другій половині топ-10 недостатньо.

Швидкісний спуск виграв Маттіас Майер, для якого це друга перемога за два тижні: перед цим він виграв комбінацію в Венгені. Сильний етап провів К’єтіль Янсруд: в п'ятницю в супергіганті він здобув першу перемогу в сезоні, а в суботу в швидкісному спуску замкнув топ-6, хоча в цілому в нинішньому сезоні у легендарного норвежця справи з даунхілом погані.

Перемогу в недільному слаломі здобув Даніель Юле. Швейцарець виграв три з останніх чотирьох слаломів: можна констатувати, що в чоловічому слаломі народилася нова зірка найвищого рівня. Після перемоги в Кітцбюелі Юле став реальним претендентом і на МКГ в слаломі. Завтра гірськолижників чекає ще один класичний слалом - в Шладмінгу. І Юле потрібно ловити момент і вичавлювати максимум зі своєї вогняної форми: невідомо, наскільки довго він зможе її утримувати.

Шиффрін перервала невдалу серію

Минулого тижня ми відзначали невдалу серію Мікаели Шиффрін, яка в 2020 році не здобула ще жодної перемоги, незважаючи на те, що після Нового року жінки змагалися в основному в технічних дисциплінах. І хто б міг подумати, що свою невдалу серію Шиффрін перерве під час швидкісного етапу в Банско: в п'ятницю американка виграла перший, перенесений з Валь д'Ізеру, швидкісний спуск, а в неділю - супергігант.

Втім, у такого успіху Шиффрін в Банско є просте пояснення. І швидкісні спуски, і супергігант були дуже складними технічно. Так, швидкісний спуск через це став неймовірно важким і виснажливим фізично - можливо, це були дві найважчі гонки в жіночому Кубку світу. Але все ж на швидкісний спуск це було не дуже схоже - більше на гігант.

Про це говорять і результати всіх трьох стартів в Банско: на найвищих місцях гігантисток було більше, ніж швидкісниць. Федеріка Бріньоне і Марта Бассіно по два рази потрапляли на подіум, і навіть Петра Влхова двічі потрапила в топ-6.


instagram.com/mikaelashiffrin

Суботній другий швидкісний спуск став тотальним бенефісом збірної Італії. Представниці «Скуадри Адзурри» зайняли всі три місця на подіумі. Марта Бассіно і Федеріка Бріньоне стали другою і третьою відповідно, а першу перемогу в кар'єрі в 28-річному віці здобула Єлена Куртоні. Успіх Куртоні складно назвати випадковим, адже крім суботньої перемоги на її рахунку четверте і сьоме місця в Банско.

Втім, головною героїнею етапу в Банско стала не вона, а Марта Бассіно. Два подіуми і п'яте місце в п'ятницю. Ці призові місця стали для неї першими в кар'єрі в швидкісних видах. Бассіно проводить просто феноменальний сезон, і йде четвертою в загальному заліку Кубка світу. Марта, яка ще зовсім недавно була вузькоспеціалізованою гігантисткою, в нинішньому сезоні вже має подіуми в чотирьох різних дисциплінах (а якщо вважати паралельний гігант в Сестрієре окремою - то взагалі в п'яти). Схоже, у віці 23 років італійка, якій з юних років видавали величезні аванси, нарешті почала їх виправдовувати.

Втім, без ложки дьогтю для збірної Італії в цей вік-енд не обійшлося. У п'ятницю під час швидкісного спуску впала Соф’я Годжа. Вона отримала пошкодження і достроково покинула Банско. Через тиждень Годжа планує виступити в Сочі, проте боротьба за МКГ в швидкісних видах для неї, звісно, вже завершена.

Загальний залік Кубку світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Старти вік-енду:

Субота, 25 січня

Оберстдорф (Німеччина), скіатлон 7,5 + 7,5 км, жінки

Оберстдорф (Німеччина), скіатлон 15 + 15 км, чоловіки

Неділя, 26 січня

Оберстдорф (Німеччина), спринт, класика, чоловіки/жінки

Клебо нестабільний в дистанційних видах

Тиждень тому ми відзначали дуже сильний виступ Йоханнеса Клебо в дистанційних гонках на етапі в Нове Место. Після цього лижники-гонщики разом з двоборцями вирушили на арени майбутнього чемпіонату світу-2021 в Оберстдорф, де в суботу на них чекав другий в сезоні скіатлон. І на ньому від дистанційної форми Клебо тижневої давності не залишилося і сліду. Разом з Емілем Іверсеном він зійшов на середині дистанції, до того моменту вже програючи лідерам хвилину.

При цьому мова не йшла про якусь системну кризу чи про наслідки недавньої хвороби: у неділю Клебо був в повному порядку і впевнено виграв класичний спринт, в фірмовому стилі знищивши суперників в фінальний підйом.


twitter.com/FISCrossCountry

До слова, через сход в скіатлоні Клебо не отримав бонусних очок, за які боровся на першій половині дистанції. Після скіатлона відставання норвежця від Олександра Большунова в загальному заліку Кубка світу досягло 299 очок. У неділю Клебо зумів трохи відігратися: Большунов в спринті виступив невдало, вилетівши в півфіналі. Проте, глобально це мало що змінює: перевага Олександра надалі велика, і поступово він стає явним фаворитом №1 в боротьбі за ВКГ.

У суботньому скіатлоні Большунов переміг, і знову довів, наскільки він додав в плані тактичного розуміння гонки. Росіянин в стилі Петтера Нортуга відсидівся за спинами норвезького квартету Крюгер-Холунд-Сунбю-Рьоте, після чого впевнено обіграв їх в фінішному спринті. Сам Нортуг, до слова, після гонки похвалив Большунова і відзначив його тактичну хитрість.

Втім, набагато більше після суботнього скіатлону не хвалили Большунова, а критикували збірну Норвегії за відсутність командної тактики. Квартет норвежців, замість того, щоб по черзі атакувати Большунова на коньковій частині дистанції, просто віз його до фінішу, де проти росіянина у них не було ніяких шансів. Звичайно, критика ця справедлива, і норвежці дійсно діяли примітивно, але є великі сумніви з приводу того, що при іншій тактиці ведення гонки у них були шанси залишити Большунова без перемоги - аж надто сильно виглядав росіянин.

Не можна не відзначити успішне повернення в Кубок світу Мартіна Йонсруда Сунбю, який не виступав більше місяця - ще з грудня минулого року. І пауза дійсно пішла на користь легендарному норвежцю - він одразу став четвертим в скіатлоні. А ось Сергій Устюгов після хвороби повернувся в Кубок світу невдало: в скіатлоні він став тільки 25-м, а в спринті навіть не пройшов кваліфікацію.

Непряєва здобула першу перемогу в спринті

У жінок головним героєм етапу в Оберстдорфі стала Наталя Непряєва. У суботньому скіатлоні росіянка виступила не найкращим чином, зайнявши лише шосте місце. Однак у неділю вона змусила всіх забути про цю невдачу, впевнено вигравши спринт. Дивно, але Непряєва виглядала сильнішою і свіжішою за чистих спринтерів, які суботній скіатлон пропускали. Для Наталії це лише друга в кар'єрі перемога на Кубку світу і перша в спринті. Після слабкого початку сезону Непряєва, починаючи з Тур де Скі дійсно знаходиться в топовій формі.

Другою в спринті стала Анамарія Лампіч, яка вже чотири спринти поспіль не опускається нижче другого місця. А ось збірна Швеції провалилася - склалося навіть таке враження, що шведські сервісмени не вгадали зі змазкою. Всі шведські спринтери досить слабко за своїми мірками пройшли кваліфікацію, після чого Йонна Сундлінг і Майя Дальквіст вилетіли вже в чвертьфіналі. Врятувала реноме збірної Швеції тільки Лінн Сван, яка вийшла в фінал і стала в підсумку п'ятою.


instagram.com/natali_nepryaeva

Скіатлон виграла Тереза ​​Йохауг, але навряд чи це для когось стало сюрпризом. Набагато сильніше норвежка здивувала в неділю. Вона заявилася на спринт, і ледь не пройшла до півфіналу в якості лакі-лузера. Після гонки Йохауг заявила, що вирішила виступити в спринті, щоб придивитися до траси в Оберстдорфі.

За її словами, траса спринту в Оберстдорфі дуже складна за рельєфом і більше підходить універсалам, а не чистим спринтерам - до слова, про це говорила і Непряєва. Йохауг зізналася, що планує поборотися за місце в складі збірної Норвегії в командному спринті на ЧС-2021. З огляду на те, що через рік в Оберстдорфі Тереза ​​буде бігти 4 дистанційних гонки (три особистих плюс естафета), її календар на ЧС може виявитися занадто завантаженим.

Що стосується скіатлона, то відзначимо подіум Терези Штадлобер, яка, як і Клебо, дуже нестабільна в дистанційних гонках в нинішньому сезоні. Всього тиждень тому австрійка провалила етап в Нове Место, а в Оберстдорфі добралася до третього в кар'єрі подіуму на Кубку світу.

Загальний залік Кубку світу (чоловіки):

Загальний залік Кубку світу (жінки):

Двоборство

Старти вік-енду:

Субота, 25 січня

Оберстдорф (Німеччина), HS140/4х5 км, командний турнір

Неділя, 26 січня

Оберстдорф (Німеччина), HS140/10 км, особистий Гундерсен

Німці провалили домашній етап

Два тижні тому після етапу в Валь ді Ф’ємме ми відзначали, що збірна Німеччини дуже помітно додала за час новорічної паузи. Після цього Кубок світу з двоборства пішов на ще одну 2-тижневу паузу, і здавалося, що за цей час Бундестім зможе зробити ще один крок вперед. Однак на ділі все вийшло по-іншому, і домашній етап в Оберстдорфі німці провалили.

У суботньому командному турнірі за підсумками стрибків німці програвали Норвегії 1 хвилину і 46 секунд - особливо для цього «постаралися» Вінценц Гайгер і Йоханнес Рідцек. На першій половині гонки німці зусиллями того ж Рідцека і Фабіана Ріссле зуміли відіграти 50 секунд, але на третьому етапі повільний Мануель Файсст вбив надії німців на камбек.


twitter.com/fisnoco

У недільному особистому турнірі Рідцек, прогрес якого на трампліні ми відзначали два тижні тому, знову провалився, показавши 35-й результат. Зірковий німець на трампліні знову повернувся на свій дуже слабкий рівень початку сезону.

Але ще більше тренерський штаб збірної Німеччини повинен розчаровувати той факт, що здав в стрибках лідер команди Вінценц Гайгер. Суботня невдача віце-лідера Кубка світу на трампліні не була випадковою, і в недільному особистому турнірі він показав лише 31-й результат у стрибках. Після цього Гайгер видав найкращу швидкість в лижній гонці, але це підняло його лише на 18-те підсумкове місце.

Що ми маємо в підсумку? За два тижні в складі німців на трампліні різко деградували і Рідцек, і Гайгер. Ерік Френцель, який суботній командний турнір пропускав, в неділю слабо виступив як на трампліні, так і в гонці. Наступного тижня двоборців чекає головний старт нинішнього сезону - багатоденка в Зеєфельді. І збірна Німеччини до неї підходить в жалюгідному стані.

Загальний залік Кубку світу:

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною
Футбол | 24 квітня 2024, 17:24 4
Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною

Український воротар заперечує, що м'яч перетнув лінію

Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 08:01 1
Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна

21 квітня «Реал» Мадрид обіграв «Барселону» з рахунком 3:2

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.