Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 24 сiчня 2020, 09:23
11468
1

Кінець епохи МЮ. Ліверпуль готується стати лідером АПЛ за доходами

27-річний період, протягом якого «червоні дияволи» були найприбутковішим клубом АПЛ, закінчується

| Оновлено 24 сiчня 2020, 09:23
11468
1
Кінець епохи МЮ. Ліверпуль готується стати лідером АПЛ за доходами
Твіттер Ліверпуля

Свій останній до поточного моменту титул чемпіона Англії «Манчестер Юнайтед» здобув в сезоні-2012/13. Це був останній рік роботи з командою легендарного Алекса Фергюсона, якому вдалося зробити з «червоних дияволів» не просто машину по завоюванню трофеїв, але і клуб, в котрий з якимось божевіллям потекли гроші.

Якщо в кінці 90-х і на початку «нульових» бути вболівальником «Манчестер Юнайтед» було трендово (глоріхантерство ніхто не відміняв), то зараз, коли «Ліверпуль» готовий взяти свій перший титул чемпіона Англії за останні тридцять років, симпатизувати «червоним дияволам» стає далеко не так захоплююче. І справа навіть не в ігровому малюнку «Манчестер Юнайтед», який якщо і існує, то десь в глибинних фантазіях Уле-Гуннара Сульшера, а в тому, що вже в цьому сезоні «червоні дияволи» всерйоз ризикують втратити ще й лідерство за доходами в англійському футболі.

У разі, якщо це станеться, то очевидні всі ознаки того, що «Ліверпуль» зможе домінувати в англійському футболі протягом найближчого десятиліття. Так, Юрген Клопп не хоче говорити про те, що йому під силу повторити досягнення Фергюсона, відпрацювавши з «червоними» кілька десятків років і принісши клубу неймовірну кількість трофеїв, але реалії такі, що в футболі з кожним роком шанси на перемогу збільшуються саме у того , хто має більш серйозну фінансову базу з тенденцією до зростання доходів.

Упродовж декількох десятиліть структура, вибудувана Алексом Фергюсоном і Девідом Гіллом, здавалася непорушною. Навіть відхід від справ шотландця в 2013 році серйозно не змінив ситуацію - «Манчестер Юнайтед» перестав реально претендувати на «золото» в АПЛ, але мав настільки серйозне ім'я (читай, бренд) в футбольному світі, що міг спокійно заколочувати сотні мільйонів фунтів навіть при вельми декларативних спробах претендувати на високі місця і трофеї.

Але всьому рано чи пізно приходить кінець. Подібна стратегія повинна була хоча б раз в декілька років підтверджуватися спортивними досягненнями, з чим у «Манчестер Юнайтед» що при Мойєсі, що при ван Галі, що при Моуріньо, що при нинішньому «рульовому» в особі Сульшера вималювалися величезні проблеми. Всі 27 попередніх років з моменту заснування Прем'єр-ліги саме «Манчестер Юнайтед» вдавалося бути лідером турніру за доходами. Зараз тенденції такі, що якщо не за підсумками нинішнього, то вже точно в сезоні-2020/21 «Ліверпуль» обійде «Юнайтед». Без сумнівів, це відбудеться за умови, що «червоні дияволи» не проб'ються до Ліги чемпіонів.

Сьогодні вся АПЛ, можливо, знаходиться на порозі нової епохи, уособлювати яку буде «Ліверпуль». Ситуація схожа на ту, яка виникла на початку 90-х років минулого століття. У 80-х, нагадаємо, «Ліверпуль» був беззаперечним лідером в Англії, а також домінував в Європі. До трагедії на «Ейзелі» і заборони від УЄФА для англійських клубів, що настала за нею, «Ліверпуль» завоював чотири Кубки європейських чемпіонів в період з 1977 по 1984 роки.

Загальновідомо, що після приходу на пост менеджера «Манчестер Юнайтед» Алекс Фергюсон сказав, мовляв, його головне завдання - «скинути «Ліверпуль» з їх грьобаного сідала». Робити це шотландець і його команда почали в 1993 році, коли «червоні дияволи» вперше після 26-річної паузи завоювали титул чемпіона Англії.

Що стосується фінансів, то випереджати «Ліверпуль» манчестерський клуб почав ще в кінці 80-х. Вдавалося це «Юнайтед» за рахунок більшої місткості стадіону «Олд Траффорд», адже в ті часи саме продаж квитків був серйозною частиною загального доходу клубу в англійському футболі. З настанням епохи мерчандайзингу «Манчестер Юнайтед» став першим клубом в Англії, якому вдалося налагодити масовий продаж футболок та іншої атрибутики як в рідній країні, так і за її межами. До 1995 року «червоні дияволи» мали втричі більший дохід порівняно з «Ліверпулем».

 

 

Диспозиція ясна - геній Фергюсона і комерційний успіх «Юнайтед» привели клуб до 20-річного панування. Після такої епохи здається малоймовірним, що комусь колись вдасться повторити щось подібне. З іншого боку, будь-які віхи і рекорди потрібні для того, щоб одного разу бути переписаними. Вже сьогодні «Ліверпулю» вдалося закласти фундамент для домінування в Англії як мінімум на найближчі десять років. Крім наростаючих спортивних результатів і впізнаваності бренду в світі, у «Ліверпуля» є менеджер, якого по своїй харизмі можна порівнювати з Фергюсоном. Єдиним суперником, здатним кинути «червоним» реальний виклик в довгостроковій перспективі нині бачиться зовсім не «Юнайтед», а його «галасливий сусід» в особі «Сіті», але там вибудувана зовсім інша структура і система з точки зору бізнес-розвитку.

За оцінками фінансових аналітиків, доходи «Ліверпуля» в минулому сезоні склали 533 мільйони фунтів проти 627,1 мільйона у «Манчестер Юнайтед». Однак «червоні дияволи» знову залишилися без Ліги чемпіонів і навіть за їхніми власними підрахунками за підсумками сезону-2019/20 доходи клубу впадуть до 560-580 мільйонів фунтів. У той же час «Ліверпуль», як очікується, здатний заробити вже в нинішньому сезоні від 555 до 590 мільйонів фунтів, що залежить від успішності виступів в АПЛ, Лізі чемпіонів, а також здатності вигідно укладати комерційні угоди на тлі росту спортивних успіхів команди.

Одні тільки доходи від реалізації телевізійних прав принесуть «Ліверпулю» 176 мільйонів фунтів. Перемоги в Суперкубку УЄФА та клубному чемпіонаті світу ФІФА гарантували скарбниці «червоних» надходження ще в вигляді 8 мільйонів фунтів. Близько 74 мільйонів «Ліверпуль» отримає за участь в Лізі чемпіонів, причому ця цифра може зрости до 83 мільйонів в разі проходу команди до чвертьфіналу, або 93 мільйонів - при виході в півфінал, або 106 мільйонів - при виході у фінал, а в разі перемоги в турнірі «червоні» зможуть розраховувати на 110 мільйонів фунтів.

Наступний сезон обіцяє бути для «Ліверпуля» ще більш прибутковим, так як вступить в силу новий контракт клубу з компанією Nike. Очікується, що «червоні» будуть отримувати близько 70 мільйонів фунтів на рік проти 45 мільйонів, які нині клуб має за угодою з New Balance...

Що ж до «Манчестер Юнайтед», то цьому клубу пора закінчувати спочивати на лаврах і намагатися робити реальні і, що важливіше, дієві заходи щодо втримання своїх позицій. Інакше недалекий той час, коли власники клубу будуть дивитися в спину «Ліверпулю», а вболівальники «Юнайтед» з ностальгією згадувати епоху Фергюсона, коли здавалося, що «червоні дияволи» абсолютно недосяжні для інших.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 12:00 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Morjoviy
Вот из-за таких интересных статей я и бываю на спорт.уа. Автор, Спасибо!