Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 22 сiчня 2020, 19:57
15527
10

Марсельський нонсенс: Віллаш-Боаш рветься в ЛЧ, а клуб йому заважає

Sport.ua - про один з найгірших менеджментів в історії

| Оновлено 22 сiчня 2020, 19:57
15527
10
Марсельський нонсенс: Віллаш-Боаш рветься в ЛЧ, а клуб йому заважає
ФК Марсель

Коли після кубкового розгрому любителів минулої п'ятниці Андре Віллаш-Боашу поставили запитання щодо його майбутнього в «Марселі», він раптово розсміявся. «Вибачте, але я хотів би відповісти чесно, проте це неможливо», - заявив тренер.

З боку це скидалося на якусь маячню. Як можна думати про відставку, коли твоя команда в чемпіонаті поступається тільки «ПСЖ» і не програє у всіх турнірах 11 матчів поспіль? І яке керівництво піде на звільнення тренера, який зумів за півроку нормалізувати обстановку в найбільш нестабільному клубі Франції?

І тим не менше, на прес-конференції всі один одного чудово зрозуміли.

А вже через пару годин президент «Марселя» Жак-Анрі Ейро став отримувати листи з погрозами.

***

В принципі, після приходу Пола Олдріджа інакше бути не могло. Формально британець зайняв пост радника президента, але L'Equipe в той же день розтрубив, що він буде відповідати за вигідні продажі лідерів провансальців в АПЛ.

У «Марселя» дійсно препаскудне фінансове становище. Минулого літа УЄФА оштрафував клуб на 2 млн євро за перевищення дефіциту бюджету і змусив різко знизити витрати. В результаті бюджет здувся з 160 до 110 млн євро. Але і цього, мабуть, мало.

Віллаш-Боаш прекрасно розумів, в який клуб наймається, однак йому обіцяли, що гравці основи затримаються на «Велодромі» як мінімум на сезон. Тепер же виходить, що до лютого тренер може не дорахуватися ключових виконавців і, до того ж, свого давнього друга Андоні Субісаррети, який, власне, і вмовив Андре перервати творчу відпустку.

Португалець аж ніяк не нудьгував по топовому футболу. У Китаї він заробляв по 12 млн євро на рік чистими, а потім раптом все кинув і спробував себе в ролі гонщика на Дакар-2018. Справа обернулася аварією і травмою спини, але Віллаш-Боаш не сумує і, судячи з усього, має намір якось повернутися за кермо.


Instagram. Андре Віллаш-Боаш на Дакар-2018

Днями він зізнався, що мріяв про Латинську Америку, але вибрав «Марсель» через велику історію клубу і дружбу з Субісарретою. Андоні на «Велодромі» займає пост спортивного директора і займається трансферами. Але всюдисущий L'Equipe пише, що баск давно конфліктує з Ейро, який тепер за допомогою Олдріджа спробує вижити його з клубу.

Ось тільки є дві проблеми. По-перше, Віллаш-Боаш вже дав зрозуміти, що піде, якщо звільнять Субі. Ну а по-друге, на вулицях Марселя португальця майже обожнюють. І, треба сказати, є за що.

***

У важкій ситуації The Special Two вдалося полагодити те, що в «Марселі» не працювало з часів чемпіонської команди Дідьє Дешама - оборону. У 20 матчах південці пропустили лише 21 гол, хоча в сезоні-2018/19 аж 60 разів витягали м'яч з сітки. Після жахливого старту почав виправдовувати аванси хорватський центрбек Дуйе Чалета-Цар; набрав кращу форму в кар'єрі Жордан Амаві; енну молодість переживає ветеран Стів Манданда, який зумів навіть відвоювати місце в основі збірної Франції.

Миттєво додав і головний талант школи «Марселя» Бубакар Камара, як тільки Віллаш-Боаш перевів його з центру оборони в опорну зону. На новій позиції 20-річний хав встигає підчищати і за колегами по півзахисту, і за фулбеками. В середньому по сезону у нього солідні 2.4 відбори, 1.7 перехоплення та 2.4 виноси.

Така продуктивність гравців оборони дозволяє «Марселю» спокійно грати від захисту на виїздах, де у команди в поточному чемпіонаті 5 перемог і лише 2 поразки в 10 матчах.

Ну а що стосується нападу, то тут провансальців рятує Дімітрі Пайєт. Примхливий хавбек, котрий якось погрожував нанести собі каліцтва заради трансферу з «Вест Хема», знайшов спільну мову з Віллаш-Боашом і останні півроку грає, немов Євро-2016 і не закінчувалося.

У Дімітрі більше чотирьох ключових передач в середньому за гру. Для контексту, у другого в лізі по цьому показнику Анхеля Ді Марії - менше трьох. Також у Пайєта відмінна статистика по точних кроссах (2.4), лонгболлах (2.7) і навіть вперше в кар'єрі по відборах (1.1). Зрозуміло, коли плеймейкер в такій формі, у партнерів немає проблем з моментами. «Марсель» на другому місці в чемпіонаті по ударах (14.4) після «ПСЖ», а його літній новачок Даріо Бенедетто вже забив 7 м'ячів.

І це, що особливо цінно, без найкращого гравця останніх двох сезонів на «Велодромі» Флоріана Товена, який в перших числах вересня був прооперований і повернеться на поле в найближчі тижні.

***

Зрозуміло, Віллаш-Боаша в Марселі обожнюють. Його команда вміє перемагати красиво, як це було з «Монако» (4:3); здатна терпіти і чекати свого шансу, як вже зрозуміли в «Ліоні» (2:1); і навіть навчилася брати три очки при відверто поганій грі, як це недавно сталося в Ренні (1:0).

Сьогодні всі, хто дружить з португальцем, милі фанатам. Навіть Субісаррета, якого вони рік тому обзивали на чому світ стоїть через дивні трансфери. Одного з протеже баска - Неманью Радоньїча - преса навіть визнала найгіршим новачком року в Лізі 1. Правда, варто було прийти Віллаш-Боашу, як серб перетворився в суперсаба і вже забив 5 голів.

А ось його ворогам не позаздриш. Бувало, що в Марселі ультрас і камінням босів закидували, і з палицями вривалися на тренування, і навіть в квартири неугодних менеджерів вдиралися. Не дарма Франк Рібері, переходячи в «Баварію», аргументував від'їзд бажанням «жити з родиною в більш безпечному місці». Сьогодні Жак-Анрі Ейро не дарма ходить з подвоєною охороною. Як і Олдріджу, йому на вулицях Марселя стало небезпечно.

ФК Марсель. Жак-Анрі Ейро

Поки Віллаш-Боаш і його команда приємно дивують, менеджмент південців навпаки змушує себе ненавидіти. Взяти хоча б історію з аматорським «Треліссаком». У Франції є давня традиція, що професійні клуби залишають аматорам свою частку від продажу квитків на кубкові матчі. «ПСЖ» в цьому році навіть футболки роздав і влаштував фотосесію з гравцями «Ліна-Монлері». А ось «Марсель» по-жлобськи забрав гроші собі.

***

Ейро вдає, що так рятує клуб від банкрутства, але й в це віри немає. Власник «Марселя» Френк Маккорт в минулому вже довів до ручки бейсбольних «Доджерс» і кинув їх з боргами в 400 млн доларів. Коли він купив провансальців в 2016 році, про це вважали за краще не згадувати, але зараз робити це все важче. Особливо коли зовсім неподалік приклад «Ліона», у якого в рази менше вболівальницька база, не такий місткий стадіон і немає вибудованої попередниками мережі фарм-клубів по регіону, але його бюджет вже досяг 320 млн і продовжує зростати завдяки діловій хватці Жан-Мішеля Ола.

У «Марселя», на жаль, такого керівника немає, і тому відставка Віллаш-Боаша - тільки справа часу. Він різко підвищив свої акції на ринку і нестачі в пропозиціях з топ-ліг явно не буде. Хоча сам тренер і наполягає, що в майбутньому повернеться в «Порту».

З іншого боку, хотілося б, щоб це сталося вже влітку, а поточний сезон «Марсель» все-таки дограв в тому вигляді, в якому він є зараз. Команда заслужила цей шанс на медалі, та й уболівальники теж. Сьогодні «Велодром» чи не найгучніший стадіон у всіх топ-лігах. Під час «Дербі Олімпіко» гравці «Ліона», здається, самі боялися перемогти, а то всяке могло статися.

Ну а що стосується менеджменту, то тут слова зайві. На жаль, так іноді буває, що колись великий клуб гублять нікчемні управлінці. Нам, киянам, це прекрасно відомо.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(45)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Вова Чертрогатый
Надо Виллаша-Боаша в Динамо...
korsun_skif
Тот случай, когда прочитал довольно таки интересную статью, но запомнилось лишь последнее предложение
Sadixson
да, за статью спасибо, не каждый день о лучшем клубе Франции пишут ;) (что там по ПСЖ в ЛЧ?)
но авто видно забыл, что было до нынешних владельцев. Я могу напомнить - была вообще дыра без перспектив, всех продали угадайте куда? в АПЛ (Манданда, Диму, например. Товен одним из первых ушёл, Жиньяка и Вальбуэна слили аж бегом, список можно продолжать). При текущем владельце отремонтировали стадион. А в ультрас там всегда была одна из самых горячих фирм во Франции. Даже когда всё было отлично ;)
brothers_skill_found
"Ну а что касается менеджмента, то тут слова излишни. Увы, так иногда бывает, что некогда великий клуб губят плохие управленцы. Нам ли, киевлянам, не знать."
Жесть!!!
І скільки Вам платять щоб Ви в статті згадали про киян ???????