Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 23 сiчня 2020, 15:42
8244
5

Йоханнес Бьо повертається, Бєлкіна і Журавок замінять сестер Семеренко

Денис Шаховець анонсує черговий етап Кубка світу

| Оновлено 23 сiчня 2020, 15:42
8244
5
Йоханнес Бьо повертається, Бєлкіна і Журавок замінять сестер Семеренко
Berit Roald. Йоханнес Бьо
У четвер, 23 січня, в словенській Поклюці стартує шостий етап Кубка світу сезону 2019/20. Майбутній етап стане останнім іспитом для біатлоністів перед головним стартом сезону – чемпіонатом світу, який з 13 по 23 лютого прийматиме італійський Антхольц.
 
Минулі два німецьких етапи перевернули з ніг на голову перипетії в жіночому і чоловічому загальних заліку Кубка світу, причому в останньому - особливо. Але сезон знаходиться на екваторі, а це значить, що ще все може змінитися. Тим паче, один з найкращих біатлоністів останніх років заряджений позитивними емоціями і готовий надолужити згаяне. Але про все по порядку.
 
Україна без Семеренко
 
Склад жіночої збірної України: Олена Підгрушна, Юлія Джима, Дар'я Блашко, Анастасія Меркушина, Юлія Журавок, Надія Бєлкіна.
 
В жіночій збірній України відбулася нехай і планова, але кардинальна ротація. Сестри Семеренко, які відбігали всі попередні етапи в цьому сезоні, залишилися в Рупольдингу, де до 30 січня будуть індивідуально готуватися до чемпіонату світу. Замінять їх Юлія Журавок та Надія Бєлкіна, які отримали виклик з Кубка IBU. Журавок виступить на Кубку світу вперше в цьому сезоні, а Бєлкіна на початку грудня пробігла спринтерську гонку в Естерсунді, проте навіть не кваліфікувалася в персьют і поступилася місцем в основі Олені Підгрушній.
 
Підгрушна, нагадаю, починала сезон на Кубку IBU, проте швидко довела свою профпридатність і стала лідером команди. Наразі, 33-річна біатлоністка набрала найбільше очок у загальному заліку Кубка світу і займає 21 місце. Решта українок не входять навіть в топ-30. Крім Підгрушної, з тих, хто виступав в Рупольдингу, в складі залишилися Юлія Джима і Дар'я Блашко. Також повернеться до гонок Анастасія Меркушина, яка після етапу в Обергофі ненадовго призупинила виступи.
 
 
Анастасія Меркушина
 
Старший тренер жіночої збірної України Валерій Лєсніков в одному з останніх інтерв'ю заявив, що ще не визначився з біатлоністками, яких повезе на чемпіонат світу. Це означає, що у Бєлкіної і Журавок є шанс добре проявити себе і залишити без роботи когось з основної команди. Програма етапу в Поклюці просто створена для Юлії Журавок, адже 25-річна спортсменка відрізняється снайперськими якостями і може гідно виступити як в індивідуальній гонці, так і в одному з мікстів.
 
Правда, пробігти хоча б дві гонки в Поклюці вдасться не всім. Через те, що квота збірної України дозволяє заявити на гонку не більше п'яти біатлоністок, а до складу увійшли шість спортсменок, то трьом з них тренери дадуть виступити або в індивідуальній гонці, або в змішаній естафеті. Втім, існує й такий варіант, що хтось поїхав до Словенії в якості туристки, але, швидше за все, статися це може тільки в разі форс-мажору.
 
У Санітри знову без змін
 
Склад чоловічої збірної України: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Сергій Семенов, Артем Тищенко, Богдан Цимбал.
 
Чоловіча збірна України вже третій етап поспіль виступає одним і тим самим складом. Наставник Юрай Санітра вирішив, що ротація йому не потрібна. Схоже, завоювання Русланом Ткаленком срібної медалі в заключній гонці п'ятого етапу Кубка IBU не вразило словацького фахівця.
 
З великою часткою ймовірності, саме вищеперелічена шістка поїде в лютому до Антхольцу. В Артемі Тищенку тренер бачить ідеального забійника чоловічої естафети, а також не хоче розглядати альтернативу на чоловічий етап одиночного суперміксту. З одного боку, Санітру можна зрозуміти, адже Тищенко вже двічі піднімався на подіум Кубка світу в сингл-естафеті. Але результати Артема останнім часом дуже насторожують. У цьому сезоні він жодного разу не потрапив в очки в особистих гонках, та й в естафетах пару разів відверто розчарував.
 
 
Артем Тищенко
 
Вже відомо, що Тищенко в Поклюці виступить тільки в сингл-міксті. Санітра сподівається, що компанію йому в цій гонці складе Анастасія Меркушина, але для цього потрібно ще отримати схвалення Лєснікова. Всі, крім Тищенка, побіжать індивідуальну гонку. У класичній змішаній естафеті можуть виступити Артем Прима і Дмитро Підручний. Однак, цілком можливо, що капітана побережуть перед мас-стартом, і замість нього поставлять Семенова або Дудченка.
 
Повернення Йоханнеса Бьо
 
Головною подією етапу в Поклюці має стати повернення Йоханнеса Бьо до гонок. Після першого триместру норвежець був впевненим лідером в загальному заліку Кубка світу, але пропуск етапів в Обергофі і Рупольдингу може зіграти з ним злий жарт. В даний момент фаворитом в боротьбі за Великий кришталевий глобус є француз Мартен Фуркад, який після кількох перемог впевнено закріпився на першому рядку чоловічого тоталу.
 
Йоханнес Бьо опустився на сьоме місце і відстає від Фуркада на 133 бали. Відіграти таке відставання можливо, але шансів, насправді, не так вже й багато. По-перше, невідомо, в яких кондиціях знаходиться Йоханнес. У зв'язку з народженням сина, він навряд чи міг приділити достатньо часу тренуванням. Цілком можливо, що навіть не висипався належним чином...
 
Ну, а по-друге, якщо Фуркад в двох з решти гонок сезону не потрапить в очкову зону, а Бьо-молодший в них переможе, то при рівному наборі очок в інших стартах у француза залишиться 13 балів гандикапу. Але навіть в минулому сезоні, який для Мартена став невдалим, він лише одного разу зазнав повного фіаско. А в першій частині цього сезону нижче 12 місця ще не фінішував.
 
 
Йоханнес Бьо і Мартен Фуркад
 
Якщо Фуркад продовжить стабільно займати місця в топ-15, то Йоханнес зможе себе втішити хіба що медалями чемпіонату світу. Мартен ж має всі шанси завоювати восьмий ВКГ. В будь-якому випадку, існує ймовірність, що інтрига збережеться до останньої гонки сезону.
 
Розклад етапу в Поклюці
 
23.01.2020 - 15:15 - Індивідуальна гонка, чоловіки
24.01.2020 - 15:15 - Індивідуальна гонка, жінки
25.01.2020 - 14:15 - Одиночна змішана естафета
25.01.2020 - 16:00 - Змішана естафета
26.01.2020 - 13:15 - Мас-старт, чоловіки
26.01.2020 - 16:00 - Мас-старт, жінки
 
У Поклюці найкращі біатлоністи планети змагатимуться між собою в чотирьох дисциплінах: індивідуальних гонках, одиночних і класичних змішаних естафетах, а також мас-стартах. У чоловіків між першими двома гонками буде вихідний, а ті жінки, які виступлять в трьох дисциплінах, відпочити не зможуть.
 
Хороші шанси пробігти мас-старт мають українці Артем Прима, Дмитро Підручний та Олена Підгрушна, які входять в топ-25 загального заліку Кубка світу. Решті ж для кваліфікації в заключну гонку етапу необхідно потрапляти в п'ятірку найкращих за підсумками індивідуальної гонки серед тих, хто в тоталі розташовується нижче 25-го рядка.
 
Українські вболівальники зможуть на власні очі побачити змагання на телеканалі «UA: Перший». Sport.ua проведе текстові трансляції всіх гонок.
 
Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Василий Будник
У Белкиной последний шанс. Но он есть!
axylinam
В Белкину я категорически не верю
alekos59
Кого угодно ставить кроме пенсионерок!
alekos59
Кого угодно ставить кроме пенсионерок!