Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 18 сiчня 2020, 23:00
20451
9

Дніпро-1 вже провів гарну трансферну кампанію, але в топ-6 потрапить навряд

Очевидно, по весні «дніпряни» готуватимуть кістяк команди вже на майбутній сезон...

| Оновлено 18 сiчня 2020, 23:00
20451
9
Дніпро-1 вже провів гарну трансферну кампанію, але в топ-6 потрапить навряд
СК Дніпро-1

«Дніпро-1» якось дуже легко і просто увірвався в еліту українського футболу за підсумками минулого розіграшу Першої ліги. 13-очковий відрив від другого місця і всього три поразки в 28 матчах (причому остання - вже після того, як «дніпряни» гарантували собі першу позицію і вихід в УПЛ) багатьом вселяли впевненість в тому, що у вищому дивізіоні вітчизняного футболу команда Дмитра Михайленка зможе з ходу боротися за найвищі місця. Якщо не за «бронзу», то за місце у верхній шістці - цілком.

Однак реалії виявилися абсолютно іншими. Провівши влітку 2019 року вельми скромну трансферну кампанію, «Дніпро-1» взагалі-то непогано почав сезон, але потім потрапив у катастрофічну ігрову яму. З кінця вересня по початок листопада підопічні Михайленка програли в п'яти поспіль поєдинках УПЛ, що є найгіршою серією в поточному сезоні турніру (по п'ять поразок поспіль в свій пасив також записали «Колос» і «Ворскла», але шість зустрічей поспіль не програвав ніхто). Не дивно, що з зони верхньої шістки «Дніпро-1» відкотився вниз і до зимової перерви прийшов на восьмій сходинці в турнірній таблиці УПЛ.

Перспективи «Дніпра-1» по весні зачепитися за право зіграти другу частину сезону у верхній шістці виглядають відверто примарними. Схоже, розуміють це і в клубі - ще на початку листопада Дмитро Михайленко прямо говорив, що лише диво дозволить його команді опинитися в топ-6. Якщо для Першої ліги наявних у розпорядженні футболістів «Дніпра-1» вистачало з лишком для досягнення поставлених завдань, то в Прем'єр-лізі кадровий потенціал команди проявив свою скудність. Усвідомлюючи свою відповідальність за результат, Михайленко все ж не боявся говорити вголос очевидні речі - його команда банально грала на максимумі можливостей. На тлі «Олександрії», що досить непогано себе проявила у боротьбі на кілька фронтів, а також «Зорі» й «Десни», які значно додали у порівнянні з минулим сезоном, команда з Дніпра виглядала, відверто кажучи, не конкурентноздатною. Та й «Маріуполю», який пристойно лихоманило восени, «Дніпро-1» навряд чи міг доставити багато проблем в боротьбі за верхню шістку після поразки в очній зустрічі (0:1).

Взимку керівництво «Дніпра-1» вирішило піти конструктивним шляхом і активно попрацювати на трансферному ринку, а не міняти тренерський штаб, чого вже встигли зажадати деякі особливо гарячі голови. Якщо по іграх в Першій лізі Дмитра Михайленка вже називали чи не новим Пепом Гвардіолою вітчизняного футболу, то після п'яти поспіль поразок в УПЛ милість швидко змінилася на гнів, а коуча «дніпрян» у вболівальницьких кругах почали звично для таких випадків називати малоприємним словом «фізрук».

Радує, що боси «Дніпра-1» ніяк не реагують на подібну критику на адресу тренерського штабу і той, очевидно, користується у них повною довірою. Крім того, Михайленко нарешті отримає можливість попрацювати з достатньою для УПЛ кількістю вельми якісних футболістів в команді. Вже зараз «Дніпро-1» посилив практично кожну лінію, крім хіба що воротарської, де серйозних нарікань гра Валерія Юрчука в принципі не викликає.

У центр оборони «Дніпро-1» підписав 25-річного Олександра Сватка, який чудово знайомий місцевим любителям футболу і є вихованцем саме дніпровської школи. Цей футболіст вже мав досвід ігор за «Дніпро», який покинув через фактичний розвал команди. Потім провів півтора добротних сезони в «Зорі», а в лютому минулого року за 375 тисяч євро був проданий луганчанами в «Хайдук». На жаль, проявити себе в Хорватії Сватку не вдалося, а тому повернення в Україну виявилося для нього найкращим варіантом розвитку подій. Тепер Олександр буде покликаний нав'язати конкуренцію не тільки ключовому гравцеві команди Сергію Логінову, але й Максиму Лопирьонку та Папі Гуйє. Хтось із двох останніх цілком може втратити місце в складі, якщо Сваток знову виявиться здатен демонструвати той рівень гри, який і викликав інтерес у представників «Хайдука».

На флангах оборони посилення для «дніпрян» бачилося ще більш актуальним, ніж в центральній зоні. На щастя, Михайленко вже отримав в розпорядження трьох вельми якісних і відомих в УПЛ футболістів, у зв'язку з чим «Дніпро-1» повинен тепер більш впевнено виглядати у цих зонах.

Перш за все, варто говорити про 28-річного правого бека Володимира Адамюка, трансфер якого зі «Львова» обійшовся «дніпрянам» за неофіційною інформацією в 350 тисяч євро. Футболіст, який чудово проявив себе в минулому сезоні, будучи одним з кращих правих фулбеків УПЛ, в нинішньому розіграші виявився не при справах. Подейкували, що у Адамюка банально виник конфлікт з керівництвом львівського клубу, а тому його відхід вже в січні виявився оптимальним варіантом для обох сторін. У «Дніпрі-1», ймовірно, багато часу на адаптацію Адамюку не знадобиться. Він уже грав в цьому місті за «Дніпро» з 2016 по 2017 рік, причому як раз під керівництвом Дмитра Михайленка. Здається, що витіснити з основи дуже перспективного і талановитого, але поки ще досить «сируватого» для УПЛ чемпіона світу U-20 Олександра Сафронова для досвідченого Адамюка не стане серйозною проблемою.

Також на правий фланг «Дніпро-1» несподівано для багатьох підписав Лукаса Тейлора - першого бразильського легіонера в клубній історії. 


СК Дніпр-1. Дмитро Михайленко і Лукас Тейлор

Він також добре відомий вітчизняним уболівальникам за іграми в УПЛ - зокрема, за все той же «Львів». Покинувши українську команду навесні минулого року, через пару місяців Лукас Тейлор повернувся в Європу, де його підписав «Ешторіл». Однак у другому за рангом дивізіоні португальського футболу в нинішньому сезоні Тейлор не провів жодного матчу, а тому повертається в Україну далеко не в найкращих ігрових кондиціях. Втім, розуміння гри, швидкість і техніка у цього футболіста на рівні, а тому він однозначно здатний підсилити «Дніпро-1», тим більше, що може зіграти не тільки справа в обороні, а й дещо вище - на позиції класичного флангового хавбека.

На лівій «бровці» Михайленко відтепер зможе розраховувати не тільки на 24-річного Шаповала і на 34-річного ветерана Польового, а й на прибулого в «Дніпро-1» з чеського «Яблонця» Андрія Цурікова. Екс-основний захисник «Олександрії» в липні минулого року перейшов з українського клубу до чеського, але заграти там не зміг через травму. Практично відразу ж Цуріков пошкодив м'яз стегна. Спочатку наш співвітчизник розраховував повернутися до гри через 1-2 місяці, але відновлення затягнулося і в підсумку за «Яблонець» він не зумів провести жодного поєдинку. Можливо, що з ходу виграти конкуренцію у Шаповала та Польового Цурікову не вдасться, але в перспективі саме Андрій бачиться ключовим виконавцем у «дніпрян» на цій позиції, тим більше, що контракти його конкурентів з «Дніпром-1» закінчуються вже наступного літа.

Гарне підсилення отримала і лінія півзахисту в особі аргентинського легіонера Франсіско Ді Франко, який перейшов з «Карпат». 


СК Дніпр-1. Дмитро Михайленко і Франсіско Ді Франко

У стані кризового нині львівського клубу цей талановитий хавбек останнім часом відверто втратив мотивацію, а тому зміна обстановки для нього була потрібна, як повітря. Розуміли це і в «Карпатах», а тому перехід вихованця «Боки Хуніорс» і став реальністю. Головним конкурентом для Ді Франко в «Дніпрі-1», ймовірно, стане Сергій Булеца, але він орендований у «Динамо», а тому влітку повернеться до київського клубу, розчистивши місце в основу для Франсіско. Поки ж аргентинець, ймовірно, буде набирати колишню форму і, можливо, виявиться корисним «Дніпру-1» трохи в глибині поля.

Не оминуло посилення і лінію нападу. До орендованого у «Динамо» Супряги додався вихованець «біло-синіх» Олексій Хобленко, якого в Україні краще знають по іграх за «Чорноморець». Одесу форвард залишив ще на початку 2018 року, пішовши спершу в оренду в польський «Лех», а потім - на правах вільного агента в «Динамо-Брест». Ставши в минулому сезоні чемпіоном Білорусі, а також відзначившись 9 голами в 25 матчах тамтешньої ліги, Хобленко вирішив не продовжувати контракт з брестським клубом, а повернутися до України, де і прийняв пропозицію від «Дніпра-1». Очевидно, що досвід Хобленка здатний принести «дніпрянам» чимало користі, та й для УПЛ він здається більш підходящим варіантом, ніж Станіслав Куліш, що йде у «Волинь» та славиться бомбардирськими подвигами на рівні Першої та Другої ліг вітчизняного футболу.

Як бачимо, неохопленими взимку у «Дніпра-1» поки залишаються лише фланги атаки, але Дмитро Михайленко не бачить в цьому серйозної проблеми. Коуч «дніпрян» заявив, що клуб провів велику роботу на трансферному ринку, але підкреслив, що питання про вихід до першої шістки для його команди не стоїть. Важливіше «Дніпру-1» по весні буде стабілізувати гру і результати. Якщо в першому після відновлення чемпіонату матчі проти «Карпат» від «дніпрян» однозначно будуть чекати перемоги, то потім календар у команди Михайленка незавидний - «Динамо», «Шахтар» і «Маріуполь». Можливо, матч з приазовцями стане визначальним для якоїсь з цих команд за право пробитися в топ-6.

Втім, не варто забувати, що в нинішньому сезоні передбачений єврокубковий плей-оф, в якому зійдуться команди, що зайняли за підсумками регулярної частини сезону 5-8 місця. Так, певну перевагу у вигляді матчу на своєму полі матимуть колективи, які фінішували вище в турнірній таблиці, але якраз гру на виїзді «Дніпру-1» і належить підтягти по весні, щоб взагалі на що-небудь претендувати.

Не варто забувати, що навіть якщо «Дніпро-1» в прем'єрному сезоні в УПЛ здобуде путівку в Лігу Європи, зіграти в цьому турнірі команда, швидше за все, не зможе. Все через малий «вік» клубу, про що активно говорили ще влітку, вважаючи, що «Дніпро-1» зможе досить впевнено пробитися в зону єврокубків і без всіляких там плей-оф. А якщо так, то стабілізація гри і результату, про які говорить Михайленко, дійсно є для нинішнього «Дніпра-1» першочерговими завданнями. Влітку, можливо, клуб при вдалому збігу обставин осягнуть ще більші зміни на краще, і при вже сформованому кістяку команди їй буде куди простіше вирішувати амбітні завдання. Які? Це буде залежати від керівництва, але очевидно, що команда з такого міста як Дніпро, апріорі не може претендувати на щось менше, ніж медалі національного чемпіонату. Особливо, якщо влітку з назви клубу зникне ця сама «одиничка», що настільки дратує багатьох, і він знову стане звичним для всіх «Дніпром». А що, на таку можливість досить прозоро ще в жовтні минулого року натякав Ігор Коломойський...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(54)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: Гвардіола збирається покинути Манчестер Сіті у 2025 році
Футбол | 29 березня 2024, 10:43 4
Джерело: Гвардіола збирається покинути Манчестер Сіті у 2025 році

Контракт тренера закінчується через рік

Стало відомо, скільки заробили Світоліна, Калініна, Ястремська в Маямі
Теніс | 28 березня 2024, 17:11 0
Стало відомо, скільки заробили Світоліна, Калініна, Ястремська в Маямі

Далі за всіх з українок пройшла Ангеліна, яка зупинилася на стадії 1/8 фіналу

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Evgene Boykinyuk
с тем составом что был на старте чемпионата, можно сказать что каждая покупка усиление.
Lion
Подписание игроков ничего не означает, если не будет результата...
Весной увидим или это усиление или пополнение.
Demon
Днепр обязан иметь классную, конкурентоспособную команду. Скоро мы это увидим!!!
Михаил Котенко
На данный момент, среди всех середняков УПЛ у Днепра-1, самое качественное пополнение. При грамотном менеджменте эти игроки помогут Днепр-1 стабилизировать результаты и дать прогресс. При нынешних реалиях это очень хорошо когда появляется средний класс команд, которые могут навязать Динамо борьбу за второе место, к сожалению о борьбе за первое место в УПЛ не может быть даже разговоров, Шахтер благодаря финансовому положению, правильному менеджменту и отличной селекции на годы обеспечивает себе первое место . Даже если уйдут Тайсон и Марлос у Шахтера уже есть им достойная замена . Днепру -1 желаю удачи еще в этом сезоне и лично для меня, как болельщика , было бы интереснее наблюдать их игры в верхней шестерке , чем игры Мапиуполя ( у которого в очередной раз Шахтер заберет более менее толковых игроков).
rosti79
Подписали некому не нужных футболистов свободными агентами. Наверное чтобы в первую лигу вернуться.
rosti79
Подписали некому не нужных футболистов свободными агентами. Наверное чтобы в первую лигу вернуться.
UKRAINE FAN
Да там у всех шансы ровны все играют как говно!
Alexey Antonenko
Ну да. Туда арендуполь протянут.