Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:31
3104
0

Кобаясі знову в формі, невдала серія Шиффрін. Підсумки лижного вік-енду

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:31
3104
0
Кобаясі знову в формі, невдала серія Шиффрін. Підсумки лижного вік-енду
Skijumping.pl

Стрибки з трампліну

Старти уік-енду:

Субота, 18 січня

Тітізеє-Нойштадт (Німеччина), HS142, особистий турнір

Неділя, 19 січня

Тітізеє-Нойштадт (Німеччина), HS142, особистий турнір

Переможний дубль Кубацкі

У стрибунів з трампліну в цей вік-енд відбувся етап в німецькому Тітізеє-Нойштадті, який пройшов у форматі міні-багатоденки з 5 стрибків: п'ятнична кваліфікація (одна до обох особистих стартів) і обидві спроби двох змагальних днів. У попередні два роки аналогічна багатоденка розігрувалася на іншому німецькому етапі, в Віллінгені. До слова, проведення багатоденки з 5 стрибків було під загрозою: організатори ледь набрали 51 учасника, щоб п'ятнична кваліфікація мала хоч якийсь сенс і не була скасована.

Переможний дубль в Тітізее-Нойштадт оформив свіжоспечений переможець Турне чотирьох трамплінів Давид Кубацкі, хоча, як не парадоксально, загальний залік багатоденки виграв не він: поляк невдало виступив у п'ятничній кваліфікації. Якщо перша перемога Кубацкі була вельми переконливою (6,4 бала переваги над другим Штефаном Крафтом), то другу він вирвав з перевагою всього в 0,3 бала над Рьою Кобаясі.

Кубацкі зараз демонструє феноменальну стабільність: починаючи з Турне чотирьох трамплінів він вже 8 стартів поспіль не злазить з призового подіуму. Перед культовим домашнім етапом в Закопане у польських фанатів достатньо приводів для оптимізму.


Skijumping.pl

А ось у лідера Кубка світу Карла Гайгера на домашньому трампліні справи не складалися: лише 12-те і 5-те місця. Сам Гайгер свої невдачі в Нойштадті пояснив специфікою гори розгону. «Хохфірст Шанце» - один з останніх трамплінів Кубка світу, де ще використовується стара-добра крижана лижня на горі розгону, а не новомодна керамічна. І, за словами німця, йому було важко утримувати оптимальну позицію на такий незвичній горі розгону.

До слова, 12-те місце в суботу для Гайгера стало найгіршим результатом сезону: до цього він жодного разу не опускався нижче восьмого місця. Так чи інакше, своє лідерство в загальному заліку Кубка світу він зберіг, хоча відставання найближчого переслідувача, Штефана Крафта, скоротилося майже вдвічі: зі 120 до 83 очок. Могло для Гайгера все бути набагато гірше, однак Крафт провалився в другій спробі в неділю, відступивши з четвертого місця на 11-те.

В цілому, домашній етап у Нойштадті для збірної Німеччини вийшов неоднозначним. З одного боку, дуже сильно виступили Штефан Ляйе (п'яте і четверте місця) і Константін Шмід (розділене з Ляйе п'яте місце і дев'яте в неділю). З іншого боку - невдалий етап для Гайгера і то факт, що в суботу лише троє німців пробилися в другу спробу. А в неділю до них приєднався тільки П’юс Пашке.

З іншого боку, така мала кількість німецьких стрибунів у топ-30 пояснюється тим, що після Турне чотирьох трамплінів команда виступає напіврезервним складом: крім відсутності Андреаса Веллінгера, Давіда Зігеля і Зеверіна Фройнда, травму зап'ястя отримав Маркус Айзенбіхлер (сподівається повернутися через тиждень в Закопане) , а Ріхард Фрайтаг продовжує тренування за індивідуальною програмою. В результаті квоту на Кубок світу доводиться заповнювати завсідниками Континентального кубка на кшталт Філіпа Раймунда, Луки Рота чи Мартіна Хаманна.

Рьою Кобаясі знову в формі

Тиждень тому Рьою Кобаясі провалив етап в Валь ді Ф’ємме, де зайняв тільки 26-те і 25-те місця. Проте, ми закликали не робити далекосяжних висновків щодо кризи японця, оскільки змагання на нормальному трампліні мають свою специфіку, яка Кобаясі-молодшому абсолютно не підходила.

І етап в Тітізеє-Нойштадті підтвердив правильність таких припущень. Кобаясі знову був в порядку: два подіуми і перемога в загальному заліку міні-багатоденки завдяки домінуванню в п'ятничній кваліфікації. Японець довів, що він надалі в повному порядку і викреслювати його з числа претендентів на Великий кришталевий глобус (ВКГ) ні в якому разі не варто.


Skijumping.pl

Взагалі, боротьба за загальний залік Кубка світу в нинішньому сезоні обіцяє бути неймовірно напруженою і цікавою: розрив між лідером, Карлом Гайгером, і четвертим місцем, яке займає Давід Кубацкі, становить всього 122 очки. Щоб на екваторі сезону на БХГ реально претендувало відразу чотири спортсмени - таке в стрибках в 21-му столітті, мабуть, було лише один раз: в 2003 році, коли серйозні шанси на титул мали Янне Ахонен, Свен Ханнавальд, Адам Малиш і Андреас Відхьольцль.

Результати етапу в Валь ді Ф’ємме вибиваються із загальної тенденції не тільки у Рьою Кобаясі. Каміл Стох в Італії двічі був максимально близький до подіуму, а в Нойштадті нічого схожого ми не побачили: 8-ме і 24-те місця. У неділю Стоху відверто не пощастило з вітром у другій спробі, однак і за підсумками першого раунду він займав скромне 15-те місце.

Відзначимо також провальний етап для збірної Австрії. У суботу реноме команди Андреаса Фельдера зумів врятувати Штефан Крафт, а в неділю нікого з австрійців не виявилося в топ-10. Позитивний момент тільки один: певну стабільність зумів знайти Грегор Шліренцауер, який після шостого місця в Інсбруку вже 6 стартів поспіль не опускається нижче 20-го місця.

У збірної Чехії після етапу в Валь ді Ф’ємме відбулася зміна головного тренера: місце Якуба Їрутека зайняв відомий в недавньому минулому стрибун Антонін Хайєк. Зміна тренера по ходу сезону - дуже рідкісне явище в стрибках з трампліну. І, якщо судити за результатами в Нойштадті, миттєвого позитивного ефекту чеським стрибунам воно не дало.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок Націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Вівторок, 14 січня

Флахау (Австрія), слалом, жінки

П'ятниця, 17 січня

Венген (Швейцарія), комбінація, чоловіки

Субота, 18 січня

Венген (Швейцарія), швидкісний спуск, чоловіки

Сестрієре (Італія), гігантський слалом, жінки

Неділя, 19 січня

Венген (Швейцарія), слалом, чоловіки

Сестрієре (Італія), паралельний гігантський слалом, жінки

Пінтуро встрачає ініціативу в Кубку світу

У гірськолижників в ці вихідні відбувся ще один класичний етап - на цей раз в Венгені, змагання в якому святкували своє 90-річчя. Родзинкою програми, звичайно, став суботній швидкісний спуск на легендарному «Лауберхорні», який, на жаль, проходив по скороченій трасі через сильні снігопади на вершині.

Незважаючи на це, гонка вийшла фантастичною: перемогу розіграли два головних корифея сучасного швидкісного спуску - Беат Фойц і їДомінік Паріс. Дуель завершилася на користь господаря змагань Фойца: чашу терезів на його користь схилило геніальне проходження підступної, але ключової ділянки «Kernen-S». Втім, для Паріса навіть друге місце в Венгені можна назвати успіхом, адже раніше він тут жодного разу не піднімався на подіум. У п'ятницю Домінік також зайняв 12-те місце в комбінації - непогані очки, які при такій щільності можуть бути дуже важливими з точки зору загального заліку.

Втім, в плані боротьби за ВКГ більш важливою подією етапу в Венгені стала невдача Алексіса Пінтуро. У п'ятницю француз не зміг виграти свою улюблену комбінацію, програвши у впертій боротьбі Маттіасу Майєру. Зміна формату комбінації дійсно працює, і тепер швидкісники також мають шанси на перемогу.


instagram.com/alexispinturault

Проте, головною невдачею Пінтуро став схід у недільному слаломі, де в нинішньому сезоні він катастрофічно нестабільний. На відміну від Хенріка Крістофферсена, який знову став другим, програвши в цей раз Клемену Ноелю. Норвежець поступово вимальовується в якості фаворита №1 в боротьбі за ВКГ, хоча реальних претендентів на нагороду надалі як мінімум четверо.

У недільному слаломі відбулася ще одна визначна подія: вперше за три роки на подіум потрапив російський ветеран Олександр Хорошилов. Взагалі, ювілейний, десятий подіум майже 36-річного ветерана назрівав давно. Уже кілька слаломів поспіль він показував відмінні результати в першій спробі, але кожен раз відступав у другій. Цього разу Хорошилову нарешті вдалося видати дві сильні спроби.

Невдала серія Шиффрін

У жінок за цей тиждень відбулося відразу три старти: у вівторок вони змагалися на найпрестижнішому і найгрошовитішому старті сезону, слаломі в австрійському Флахау, а на вихідних відбувся етап в італійському Сестрієре. І головною подією тижня стали невдачі Мікаели Шиффрін.

У Флахау вона стала третьою, програвши не тільки вічній суперниці Петрі Влховій, але і шведці Анні Свен-Ларссон. Ця поразка для Шиффрін стала другою поспіль в слаломі, чого не траплялося з сезону 2017/2018. Тоді вона спочатку зійшла з дистанції в Ленцерхайде, а потім стала тільки четвертою на Олімпіаді. Якщо брати тільки Кубок світу, то двічі поспіль Шиффрін програвала слалом на стику сезонів 2016/17 і 2017/18: спочатку на фіналі сезону 16/17 в Аспені, а потім на початку олімпійського сезону в Леві. Щоб знайти дві поспіль поразки Шиффрін в слаломі в рамках одного сезону Кубка світу, доведеться копнути ще глибше: в зовсім далекий 2014 рік.

На цьому невдачі Шиффрін не закінчилися: в суботу вона стала лише третьою в гіганті в Сестрієре, а в неділю - тільки дев'ятою в паралельному гіганті. У підсумку за п'ять стартів (4 з яких в технічних дисциплінах) в 2020 календарному рік у Шиффрін жодної перемоги - за її мірками це провальна серія. Втім, висмоктувати з пальця інтригу в загальному заліку ми не будемо: перевага Мікаели надалі становить значні 249 очок.

Третє місце Шиффрін в суботньому гіганті важко назвати провалом: Влхова розділила перемогу з Федерікою Бріньоне, а Шиффрін, ставши третьою, програла їм всього 0,01 секунди!

Що стосується недільного паралельного гіганту, то як тільки ми почали відзначати, що в результатах паралельних дисциплін почала з'являтися закономірність і передбачуваність, вони відразу ж подарували чергову сенсацію. Свою першу перемогу на Кубку світу здобула француженка Клара Дірез, яка до цього лише раз у своїй кар'єрі потрапила до топ-10 на Кубку світу - в кінці грудня на слаломі в Лієнці. Другою стала 22-річна австрійка Еліза Мьорцінгер, для якої це взагалі перші очки в Кубку світу - найкращий доказ того, що недільний старт набагато більше нагадував лотерею, а не спортивне змагання.

Загальний залік Кубку світу (чоловіки):

Загальний залік Кубку світу (жінки):

Лижні гонки

Старти вік-енду:

Субота, 18 січня

Нове Место (Чехія), розділка 10 км, вільний стиль, жінки

Нове Место (Чехія), розділка 15 км, вільний стиль, чоловіки

Неділя, 19 січня

Нове Место (Чехія), гонка переслідування, 10 км, класика, жінки

Нове Место (Чехія), гонка переслідування, 15 км, класика, чоловіки

Клебо мінімізував втрати щодо Большунова

У лижників-гонщиків в ці вихідні відбулася зв'язка «розділка-переслідування» в чеському Нове Место. Спочатку було заплановано, що розділка буде класикою, а переслідування - коньковим стилем, однак з технічних причин організатори прийняли рішення змінити стилі пересування в гонках. Кому такі зміни явно не були на руку, так це Йоханнесу Клебо, якому розділка коньком обіцяла великі втрати, в той час як у форматі контактної гонки він вільним стилем міг би виступити набагато краще.

У підсумку головний суперник Клебо в загальному заліку, Олександр Большунов, в Нове Место зумів оформити дубль. Однак для норвежця трагедією це не стало: не зважаючи на несприятливі для себе умови, він зумів мінімізувати свої втрати щодо лідера Кубка світу.

Головним фактором успіху Клебо стало те, що він приємно здивував в коньковій розділці, де зайняв дуже пристойне сьоме місце. Для порівняння: три тижні тому в аналогічній гонці на етапі Тур де Скі в Тоблаху він став 17-м.

Після цього в переслідуванні Клебо зумів стати другим, випередивши в фінішному спринті Сімена Хегстада Крюгера і Шюра Рьоте. Звичайно, Йоханнес провів дуже сильну гонку переслідування, проте дуже вагомим фактором, який дозволив йому піднятися аж на друге місце, став слабкий виступ в переслідуванні Іво Нісканена.

Фінн, який ще зовсім недавно вважався чистим класитом, в Нове Место в коньку виступив набагато краще, ніж в класиці. Після другого місця в розділці він опустився на підсумкове п'яте, показавши тільки дев'ятий результат за чистим часом переслідування. Слабкість Нісканена привела до того, що його дует з Шюром Рьоте працював не так ефективно, як хотілося б, і вони підпустили Клебо з Крюгером, які на фініші залишили Нісканена і Рьоте без місць на подіумі.

За підсумками етапу в Нове Место відставання Клебо від Большунова в загальному заліку Кубка світу збільшилося до 159 очок, хоча багато хто припускав, що воно буде під 200 балів. Сергій Устюгов етап в Нове Место пропускав, і в генеральній класифікації програє вже 436 очок - з числа претендентів на ВКГ його можна викреслювати.

Відзначимо провал Еміла Іверсена, який після пропуску Тур де Скі через хворобу виглядає жахливо: 64-те місце в розділці, після якого в переслідуванні він піднявся на 41-ше. Дуже сильний вік-енд провів Пертту Хювярінен: шосте місце в розділці і сьомий результат в переслідуванні. Після повного провалу на старті сезону починає подавати ознаки життя Франческо Де Фабіані: 16-те і 10-те місця відповідно. Таким чином, за дві гонки в Нове Место італієць сумарно набрав більше очок (41), ніж за всі попередні гонки нинішнього сезону разом узяті (24).

Під час суботньої розділки стався курйозний епізод: Ханс Крістер Холунд в одній з розв'язок повернув не туди, і лише через кілометр зрозумів, що йде по невірному шляху. Повертатися назад сенсу вже не було, тому Холунд прийняв рішення зійти з дистанції. Особливо показово інцидент з норвежцем виглядає у світлі того, що рік тому під час Тур де Скі він назвав російських лижників «тупими як пробка». Рік по тому карма наздогнала Холунда: публічно говорити таке про колег по ремеслу некрасиво, навіть якщо на це є певні підстави.

Йохауг знову домінує

Під час Тур де Скі Тереза ​​Йохауг не виглядала таким беззаперечним домінатором дистанційних гонок, як на старті сезону, і навіть зазнала двох поразок на етапах. Однак в Нове Место норвежка знову була на голову сильнішою за суперниць: розділку вона виграла з перевагою в 32 секунди над Наталею Непряєвою, а в переслідуванні довела розрив до хвилини.

Що стосується Непряєвої, то гонку переслідування росіянка провела максимально грамотно тактично: підпустила до себе Хейді Венг і Інгвільд Остберг, відсиділась у них на спинами і результативно атакувала їх в останній підйом, зберігши друге місце.

Свій найсильніший вік-енд в сезоні видала Рагнхільд Хага. У своєму коронному виді, розділці коньком, вона стала п'ятою, а в переслідуванні відступила тільки на дев'яте місце, що для неї можна вважати успіхом.

Надалі дуже блідо виглядає Шарлотт Калла, яка двічі зайняла 12-те місце. Не зуміла підстрахувати її Ебба Андерссон: лише дев'ятий і шостий результати. Що стосується ще однієї шведської зірки, Фріди Карлссон, то її ми в Кубку світу побачимо не раніше домашнього етапу в Фалуні в лютому. Провалила вік-енд в Нове Место і Тереза ​​Штадлобер: 19-те місце в розділці, після якого в переслідуванні вона піднялася лише на 14-те.

Загальний залік Кубку світу (чоловіки):

Загальний залік Кубку світу (жінки):

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.