Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 15 сiчня 2020, 11:50
14961
4

Кіке Сетьєн: останній романтик

Віталій Пасічний розповідає про тренера, який очолив «Барселону»

| Оновлено 15 сiчня 2020, 11:50
14961
4
Кіке Сетьєн: останній романтик
Твіттер Барселони

Перша велика тренерська перестановка нового року відбулася в «Барселоні». Іспанський клуб досить несподівано, не дивлячись навіть на лідерство в Примері, прийняв рішення розлучитися з Ернесто Вальверде та призначив до кінця сезону Кіке Сетьєна. Тренер, який влітку ледь не домовився з «Шахтарем», до 61 року не те що не має в послужному списку великих перемог, а навіть в єврокубках брав участь всього один раз. То чим же він сподобався босам «Барси»? Спробуємо розібратися.

11 листопада 2018 року розпещені глядачі «Камп Ноу» могли насолодитися грою команди в найкращих традиціях Гвардіоли та Кройфа. Відмінний комбінаційний футбол, ідеальний вихід з оборони в атаку, сміливість у кожній дії та, як закономірний підсумок, перемога 4:3. Звичайно, в обороні можна було зіграти краще, але легкість і яскравість попереду компенсувала дуже багато.

Було тільки одне «але»: все це продемонстрував суперник «Барселони».

Скромний «Бетіс», у якого до цих пір трансферним рекордом висить перехід Денілсона ще в минулому столітті, не просто переміг, а переграв команду зірок, показавши футбол нового покоління. Йому аплодували навіть переможені: Серхіо Бускетс прямо після гри відправив тренеру команди-переможниці футболку з підписом «Для Кіке з вдячністю і з захопленням твоїм поглядом на футбол».

Коли Кіке Сетьєн приходив у найпопулярніший клуб Севільї, той про таку гру й не мріяв. П'ятнадцяте місце за підсумками темпоради-2016/17 було здобуто з великими труднощами: команда весь сезон провела у важкій боротьбі за виживання, двічі змінювала тренерів і забила лише 41 гол, менше за «Спортiнг», який вилетів. Після такого керівництво клубу зважилося довіритися тренеру, який непогано попрацював на Канарах: врятував «Лас-Пальмас» від вильоту, прийшовши по ходу сезону, і закріпив успіх в сезоні наступному.

Успіх перевершив всі очікування: «Бетіс» вже в наступному сезоні при незрівнянно менших ресурсах фінішував в чемпіонаті вище за галасливих сусідів iз «Севільї», заодно пробившись до єврокубків. Команда виявилася конкурентоспроможною на всіх фронтах, в рамках Ліги Європи обігравши на виїзді сам «Мілан» і вийшовши до плей-оф єврокубків. У складі «огірків» розквітнув Фабіан Руїс, якого за 30 мільйонів євро придбав «Наполі», й навіть ветеран Хоакін показував чудову гру.

При цьому є думка, що важливішим за всі подібнi досягнення для босів «Барселони» був один локальний рекорд, який «Бетіс» Сетьєна встановив в прохідному матчі з «Леганесом». Перемога 1:0 була здобута на тлі володіння м'ячем 82,51% ігрового часу – можна сказати, що «огірки» взагалі не випускали суперника із карного майданчика.

Досвідчений фахівець згадує:

«Я пам'ятаю, як з'явилася «Барселона» Йохана Кройфа.

Ви грали проти них, і весь матч бігли за м'ячем. Я сказав собі: «Ось що мені подобається. Я хотів би бути в цій команді і знати, чому це відбувається».

Як можна змусити команду володіти м'ячем постійно, щоб суперник почав бігти за ним весь матч?

З тих пір я почав розуміти, що я відчував протягом усього життя, всю мою кар'єру. Я почав по-справжньому дивитися футбол. Аналізувати його. Хотів зрозуміти, що я відчував, і що хотів реалізувати на практиці, коли став тренером».

Вперше за довгий час «Барселона» запрошує тренера з яскраво вираженою ігровою філософією. Сетьєн обожнює «Барселону» - але не ту, яка тільки-но вигнала Вальверде. Він навіть маленьку команду змусив грати як велику, привчив Руїса і Хаві Гарсію контролювати м'яч наче Хаві з Іньєстою. Попереднім догматиком такого масштабу біля керма «Барси» був Хосеп Гвардіола.

***

Мало хто знає, що в нижчі ліги Сетьєну довелося піти через одного уродженця України. У 2001-му році він почав тренерську кар'єру в сантандерському «Расінгу», за який і відіграв більше десяти сезонів. У першому ж сезоні в новому статусі Кіке вивів клуб до Прімери, і ось що цікаво – відразу після цього він перейшов на посаду спортивного директора. Але дуже скоро з Сантандера довелося бігти і йому, й тренеру Маноло Пресіадо, і всім, кому була дорога своя кар'єра.

Справа в тому, що «Расінг» придбав Дмитро Пітерман – одесит, який увійшов в історію іспанського футболу. Посади президента йому було мало, він хотів ще й тренувати, намагаючись проникнути на лаву запасних під час матчів Прімери. Іспанська федерація йому це не дозволяла, апелюючи до відсутності тренерської ліцензії – і Пітерман не придумав нічого краще, ніж заявити себе на гру в якості фотокореспондента. Як казав Дмитро: «Погляньте на лiдерiв провідних держав світу, це ж суцільні ідіоти. Чому ж успішним і розумним людям на зразок мене не дають очолити хоча б команду?»

Також президент був переконаний, що найкращою схемою гри для «Расінга» є 4-2-4, щоб розташувати на полi всіх найкращих гравців команди. Головним тренером при ньому офіційно був Чучi Кос (ось хто дійсно «виконуючий обов'язки»!), який ані до, ані після не працював на пристойному рівні і, загалом, в першу чергу не заважав президенту самостверджуватися. «Після чотирьох годин розмови я потиснув йому руку, побажав усього найкращого і пішов. Він хотів робити по-своєму, і я не поділяв його планів» - сухо згадує спілкування з Пітерманом Сетьєн.

Сетьєн пішов в нікуди: лише нещодавно число його матчів у Примері перевищило число матчів в третьому дивізіоні. Йому при цьому сильно не щастило: той самий «Логроньєс», за який раніше грав Олег Саленко, після сезону роботи Кіке був понижений у класі через фінансові проблеми. Але погодьтеся, вже один той факт, що людина вважала за краще перебиватися між колективами «трясовини», а не терпіти президента-самодура, вже добре його характеризує. Кіке – романтик, яких останнім часом стало не вистачати іспанському футболу.

***

Сетьєн приходить в гранично складну, токсичну атмосферу, коли всi чекатимуть від нього змін, а простору, щоб їх зробити, у нього об'єктивно мало. Контракт укладений до кінця сезону, навіть запасний воротар «Барси» виграв більше, ніж новий тренер – і Кіке виявляється в ситуації, коли треба різати по живому (тренера посеред сезону для того і міняли), а у підопічних є приблизно всі можливі причини не сприймати наставника всерйоз.

Твіттер Барселони. Ернесто Вальверде і Кіке Сетьєн

Плюс до цього над Сетьєном буде нависати тінь Хаві. Немає ніяких сумнівів, що рано чи пізно найкращий півзахисник в історії «Барси» очолить клуб – і, в загальному, його відмова зробити це прямо зараз зайвий раз підкреслює видатний інтелект іспанця. Зараз на «Камп Ноу» рахують не виграні турніри, а програні – дворазовий чемпіон Іспанії Ернесто Вальверде тому підтвердженням. Для Хаві було б логічним почекати, поки від «Барселони» перестануть вимагати неадекватно багато чого – тобто, швидше за все, коли в основному складі команди перестане грати Ліонель Мессі.

Для «Барси» цей хід також виглядає ризикованим. Можна дуже довго перераховувати чесноти Сетьєна, але будучи геніальним в одних речах, вiн не є навіть просто хорошим в інших. Без роботи в січні 2020-го він опинився тому, що провалив другу половину сезону-18/19. Безумовно, це був саме той випадок, коли людина опинилася заручником очікувань, але… У «Барсі» таких очікувань взагалі-то буде тільки більше.

Так хто ж найбільше виграв від цієї співпраці? Ви. Саме ті, хто дивиться футбол заради задоволення, повинні зараз смакувати наперед гру «блаугранас» iз «Гранадою» в найближчу неділю. «Барселона», не дивлячись на два останніх чемпіонства, заборгувала глядачам емоцій – і новий тренер краще за всіх, можливо, навіть в світі годиться для того, щоб налагодити взаємодію між Мессі та Грізманном, витягти максимум користі з Бускетса, можливо, навіть реанімувати кар'єру Ракiтiча.

І, звичайно, можна просто по-людськи порадіти за Сетьєна. Навіть якщо з ним не продовжать контракт в червні, він заслужив ці півроку в команді мрії. Іноді слід відмовитися від роботи з Пітерманом, щоб двадцять років потому попрацювати з Мессі.

Оцініть матеріал
(50)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді
Футбол | 25 квітня 2024, 00:13 7
Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді

Український воротар хоче підвищення зарплати

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Henriklarsson11
дуже цікаво. сподіваюсь в нього все вийде
sv_2000
Хорошо написано
tima fialko
Цікаво буде-романтик і "Барселона",яка повинна все вигравати
max.khoduk
Так писали о Лопетеги в Реале!
Видели к чему привел "романтизм" и теория