Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 14 сiчня 2020, 00:57
10248
23

Барселона хоче звільнити Вальверде, але не може знайти йому наступника

Хаві і Куман не сказали «так», тому «блаугранас» може очолити тренер другої команди

| Оновлено 14 сiчня 2020, 00:57
10248
23
Барселона хоче звільнити Вальверде, але не може знайти йому наступника
ФК Барселона. Ернесто Вальверде

Після першого кола Ла Ліги чинний чемпіон Іспанії - «Барселона» - утримує лідерство в турнірній таблиці. Крім того, «блаугранас» без проблем пробилися у весняну частину Ліги чемпіонів. Отже, шанувальникам «Барси» можна спокійно чекати другої половини сезону, небезпідставно сподіваючись, що команда знову виграє чемпіонат, а по можливості - і Лігу чемпіонів. Напевно, в будь-якій іншій команді так і було б. Але в «Барселоні» зараз розбрід і хитання. І відбувається він, в першу чергу, навколо імені головного тренера команди - Ернесто Вальверде.

***

Так уже склалося останнім часом в синьо-гранатовому співтоваристві, що титул чемпіона Іспанії перестав вважатися панацеєю від усіх бід. Простіше кажучи, босам і вболівальникам «Барселони» чемпіонського шеврону вже явно замало. Всі, хто тим чи іншим способом пов'язують себе з «більше, ніж клубом», спить і бачить себе з Кубком європейських чемпіонів. У минулому сезоні «Барса» як ніколи була знову близька до завоювання жаданого титулу, але після епічної поразки на «Енфілді» ці мрії так і залишилися мріями. Більш того, після історичного вльоту «Ліверу» крісло під головним тренером команди захиталося з неймовірною амплітудою. Надто вже багато було бажаючих зробити головним «цапом-відбувайлом» Вальверде. І, напевно, логіка у відставці керманича «Барси» в літньому міжсезонні була більш ніж залізна. Але президент клубу Хосеп Бартомеу з якихось, відомим тільки йому аргументів, вирішив дати Ернесто ще один шанс. І, схоже, бос каталонців прогадав. Складається враження, що Вальверде, втім, як і його підопічні, так і не змогли оговтатися від тієї резонансної поразки в півфіналі ЛЧ.

«Барса» дуже натужно входила в нинішній сезон, отримавши стільки ж поразок, скільки за весь минулий. Це можна було пояснити травмою Мессі. Однак, і з поверненням Лео гра команди не отримала очікуваної стабільності. Особливо вразливою команда була в гостях, де дуже часто втрачала очки, а позитивний результат часто виривався на жилах. Розчарувала гра команди і в Ель класико: «Мадрид» з точки зору тактики виявився на голову вище. Останні за рахунком матчі - чергування домашніх перемог з виїзними нічиїми (розподіл очок з «Сосьєдадом» і «Еспаньолом»), а в півфіналі Суперкубка Іспанії - і того гірше (програли «Атлетіко»). Крім об'єктивних причин такого шарахання з боку в бік - відсутність балансу між захистом і атакою, необхідність мати «зайвого» гравця, який би виконував всю чорнову роботу за Лео, старіння лідерів команди і подібні казуси, не можна не відзначити і суто індивідуальні помилки Вальверде. Причому помилки явні, профільні. Головна з них - невміння тренера «Барселони» вносити корективи в гру, коли команда змушена відіграватися по ходу поєдинку, невміння перебудовуватися. З боку здається, що Ернесто просто байдуже споглядає за тим, що відбувається на полі, не маючи ні найменшого поняття і можливості, як все виправити.


Твіттер Барселони. Ернесто Вальверде і Діего Сімеоне

Останньою краплею, що переповнила і без того повний стакан терпіння Бартомеу співтовариші, стала недавня поразка «Барси» «Атлетіко». Каталонці домінували протягом практично всього поєдинку, але були змушені поступитися. Перш за все тому, що Симеоне зміг внести корективи в гру. А ось Вальверде на ці рухи свого опонента відреагувати не зміг. Здається, після поразки в Суперкубку країни «Барса» всерйоз почала шукати нового тренера. У всякому разі, саме на цьому наполягають численні, незалежні одне від одного джерела, що змагаються у своїй близькості до клубу.

***

Отже, що ж відомо на даний момент? Бартомеу нібито делегував двох високопоставлених клубних менеджерів (виконавчого директора і технічного секретаря) для переговорів з легендою клубу - Хаві, який на даний момент очолює катарський «Аль-Садд». Причому, що важливо, екс-капітан «Барси», за задумом учасників переговорів, повинен був очолити команду негайно. План Бартомеу не те, щоб провалився, але не спрацював. Хаві, на якого чекає фінал Кубка Катару, відповів, що саме зараз не готовий зриватися з місця і летіти в Каталонію. Мовляв, є незавершені справи в Катарі, та й перед Вальверде незручно. Але ось в майбутньому, наступного літа - чому б і ні? Мабуть, така розпливчаста відповідь Хаві Бартомеу не сподобався. Тому що він вже дуже хоче поміняти коней на переправі. Тому бос вирішив зробити хід конем - з тією ж пропозицією звернувся до нинішнього тренера збірної Нідерландів Кумана. Загальновідомо, що і ця колишня легенда клубу спить і бачить себе на чолі команди. Але і Рональд відповів приблизно так, як Хаві: зараз - ні, влітку - можливо.

Такий облом, схоже, помітно остудив порив Бартомеу до різких рухів. Подейкують, що президент «блаугранас» тепер розривається між двома своїми взаємовиключними бажаннями: залишити Вальверде до кінця сезону або знайти команді на цей же час тренера з приставкою «т.в.о». Нібито на цю не вельми почесну роль претендують тренер другої команди «Барселони» Гарсія Пімьєнта, тренер «Естудіантес» Габі Міліто і навіть екс-наставник «Еспаньола» і «Тоттенхема» Маурісіо Почеттіно, який раніше публічно заявляв, що ніколи не очолить «Барсу». Всі ті ж близькі до клубу джерела вважають, що головним кандидатом на можливу вакансію тимчасового правителя є Пімьєнта. З тієї простої причини, що добре знає ситуацію зсередини. І без проблем цього літа при необхідності поступиться своїм місцем Хаві – саме його вважають наступником Вальверде.


ФК Аль-Садд. Хаві

А що ж сам Вальверде? Кажуть, він місця собі не знаходить через те, що вся ця метушня відбувається за його спиною. Нібито у нього з Бартомеу непогані відносини, і Ернесто не очікував такого ось «ножа в спину». Але від все ще чинного тренера «Барселони» в даному випадку мало що залежить. Якщо боси вирішать його прибрати прямо зараз, зроблять це без докорів сумління - аж надто зручною бачиться ця кандидатура на роль жертви. Так, можна погодитися з Гвардіолою, що Вальверде не винен у всіх нинішніх бідах «блаугранас», однак можна погодитися і з власними очима: професійні помилки Ернесто аж надто явні, щоб на них закривати очі.

Як би не вирішилася ця ситуація, вона навряд чи буде мати щасливий кінець: занадто багато буде скривджених в разі відставки Вальверде, занадто сильним це буде потрясіння для футболістів. Однак, і пускати ситуацію на самоплив теж не комільфо: може бути ще гірше. Якийсь замкнутий круг, право. Але розірвати його можна тільки влітку. Після цього сезону, швидше за все, на «Барсу» очікує справжнє перезавантаження. І новий виток розвитку.

Але і на «старий» виток теж буде цікаво дивитися, бо продовження у всій цій метушні неодмінно буде.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 13
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Жуніор Мораес хоче грати у Європі. Він відхилив 5 пропозицій за 15 днів
Футбол | 25 квітня 2024, 11:44 11
Жуніор Мораес хоче грати у Європі. Він відхилив 5 пропозицій за 15 днів

Екс-форвард «Динамо» та «Шахтаря» не планує залишатися у Бразилії

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрей Абзонь
Учитывая сколько Месси сделал для клуба, он имеет полное право влиять на трансферную политику и на выбор тренера. А Вльверден вообще должен ему сказать спасибо, если бы не Месси прошлого чемпионства, точно бы не было. Вклад Месси огромен и скорее больше чем Вальверде - это было в видно в матчах без Месси.
Владимир Ключка
месси и ливандовски-это небо и земля... месси сам создает моменты и забивает а на ливандовскоо играет вся команда..
андрей ильяшенко
- Что тут думать, Вон Григорчук сегодня освободился.. Заберайте пока одна из команд 1й лиги Украины не подхватила спеца.
14sergey1953
Отправлять Барселону в дворовую команду не стоит, это одна из лучших команд мира, была есть и уверен, что будет. Спад бывает у каждой команды, сейчас или в крайнем случае летом, поменяют тренера и все будет нормально, а Месси будет играть еще минимум 5 лет, играть и забивать, во всех турнирах.
Всеволод Фомичев
Тренер тренером, а то, что Барса (в этом её составе) уже прошла свой пик - тоже понятно. Это не хорошо, и это не плохо.
Это естественный процесс, который одни переживают легче, другие труднее, но никто не может избежать.
Достаточно посмотреть на МЮ, МС, Баварию. На тот же Реал.
Только Ливерпуль один из всех пяти топ чемпионатов сейчас выглядит блестяще.
Да и то не факт, что возьмет Лигу Чемпионов.
А вот то, что после такой вершины и там наступит спад - это факт, который, рано или поздно, получит своё подтверждение.
GeloN83
Григорчук вільний...
14sergey1953
В этого журналиста всегда неадекватные статьи, особенно их заглавия. Барселона не может найти тренера, это просто бред сумасшедшего! Большинство тренеров, мечтают возглавить одну из лучших команд мира. Сейчас идет обычный процес, не поиска, а подбора тренера. Это происходит в любой команде, когда она не выполняет поставленные задачи. Все это может и моментально прекратиться. Например, Вальверде выиграет чемпионат и лигу чемпионов, если его оставят до лета. Я против этого, но вынужден буду смириться. А это вполне реально, Барселона идет на первом месте в чемпионате, в 1/8 лиги чемпионов , даже не представляю, что может произойти что бы Барселона не прошла Наполи, а будет еще кубок Испании м т.д.
Slevin
думаю что Хави - плохой вариант, так как пока вообще не понятно что он за тренер (хотя с Гвардиолой ставка и сыграла, как и у Реала с Зиданом, но это скорее исключение)
Думаю, самые лучше варианты - это Эрик тен Хаг, Куман, Почеттино
Ну или очень экстравагантный вариант - Нагельсман (хотя у него пока еще нет такого опыта и авторитета)
14sergey1953
Вальверде нужно было менять еще после поражения от Ромы, почему так не произошло, не понятно.
TarasTaras94
Все эти комментарии про проблемы команды из за Месси это из ряда консперологических теорий. Почему то до Вальверде все тренера показывали хороший футбол и проблем не было. Лео конечно даёт некий дисбаланс в игру Барсы но компенсирует это результативностью и вообще нереальной игрой на атаку. Такое ощущение, что во вселенной нет больше игроков которых практически освобождают от оборонительной работы и никогда это не было сверх большой проблемой. Проблема лишь в том, что Вальверде не может найти баланса вообще, выглядит так, что сзади он наладить игру не может, а впереди ставка на гений Месси, но в футболе так не бывает
D.Lanskoy
Странно, что не приглашают тен Хага из Аякса. Мощный системный тренер. С Аяксом давние дружественные связи.
_NATSGUL_
Руководство Барсы поражает со знаком минус, такое ощущение, что проблемы с Вальварде не было, клуб играл отлично, показывал результаты, и тут вдруг на днях всё стало плохо.
Вальверде нужно было гнать ещё летом, но какого-то хрена его оставили. Мне руководство Барсы напоминает руководства Динамо - такое же дно, которое держится за посредственного тренера. Я был уверен, что оставляя Вальверде на этот сезон у руководства были варианты с быстрой заменой тренера, если , что пойдёт не так. А руководство Барсы осталось тупо неготовыми, вдвойне не понятно, как такой непрофессионализм может быть у такого великого клуба.
Сергій Поліщук
Как это не может найти? Григорчук сегодня освободился!
comentraktor
Блохина
Crassus1
Так там вроде как Куман после Евро
Рома Кол
Та пока Месси в барсе там толку не будет