Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Гандбол
| Оновлено 18 сiчня 2022, 01:23
10954
1

Чемпіонат Європи-2020. Україна повертається на топ-турнір

Олексій Коляго анонсує майбутню континентальну першість

| Оновлено 18 сiчня 2022, 01:23
10954
1
Чемпіонат Європи-2020. Україна повертається на топ-турнір
ФГУ

Дев'ятого січня в норвезькому Тронхеймі і австрійському Граці візьме старт чотирнадцятий чемпіонат Європи з гандболу серед чоловічих команд. Вперше в історії європейська першість пройде одразу в трьох країнах - Норвегії, Австрії та Швеції (до цього приймаючою стороною на континентальних форумах завжди була одна країна). Втім, всім трьом країнам не вперше буде організовувати зліт найкращих гандбольних збірних Європи. І для Норвегії (приймали Євро в 2008 році), і для Австрії (господарі чемпіонату Європи 2010 року), і для Швеції (організовували континентальну першість у 2002 році) нинішній турнір стане другим домашнім чемпіонатом Європи в їхній історії.

Але, крім наявності трьох приймаючих країн, майбутнє Євро увійде в історію, як перша континентальну першість, участь в якій візьмуть двадцять чотири національні збірні. Мабуть, Європейська Федерація Гандболу подивилася на успішний приклад від УЄФА і вирішила піти по шляху своїх футбольних колег. До того ж, міцних збірних на континенті за останній час помітно додалося.

На майбутньому турнірі будуть представлені найкращі збірні європейського гандболу (причому, більшість з них у складах максимально наближених до оптимальних). Не обійдеться на Євро-2020 без дебютантів (вперше на такому високому рівні виступлять збірні Боснії і Герцеговини, Латвії та Нідерландів) і команд, які після довгої перерви повернулися до фінальної частини європейської першості (збірна України не брала участі на Євро з 2010 року, а для команди Швейцарії майбутній чемпіонат стане першим з 2006 року).

Переможець Євро-2020, окрім титулу найсильнішої збірної континенту, отримає заповітний пропуск на Олімпійські ігри-2020 у Токіо і пряму путівку на чемпіонат світу-2021, а команди, які посіли друге і третє місця, достроково складуть чемпіону компанію на світовій першості в наступному році.

За результатами жеребкування команди були розділені на шість груп по чотири збірних у кожній. По два найкращих колективи з кожної групи вийдуть до другого раунду і організують там два секстети. У першому об'єднаються між собою найкращі колективи з груп А, В і С, а в другому - з квартетів D, E і F. З цих двох груп основного раунду дует найкращих збірних вийде в півфінал, а команди, які посіли треті місця, визначать володаря п'ятої підсумкової позиції у загальному заліку турніру. Наведемо повні результати жеребкування першого раунду континентального першості:

Група А (грають у Граці, Австрія): Хорватія, Білорусь, Чорногорія, Сербія

Група В (грають у Відні, Австрія): Чехія, Північна Македонія, Австрія, Україна

Група С (грають у Тронхеймі, Норвегія): Іспанія, Німеччина, Латвія, Нідерланди

Група D (грають у Тронхеймі, Норвегія): Франція, Норвегія, Португалія, Боснія і Герцеговина

Група Е (грають у Мальме, Швеція): Данія, Угорщина, Ісландія, Росія

Група F (грають у Гетеборзі, Швеція): Швеція, Словенія, Швейцарія, Польща

Календар турніру

Безумовно, основна увага українських шанувальників гандболу на першому етапі буде прикута до Відня і виступу в цьому прекрасному місті нашої національної команди. Збірна України вперше після десятирічної перерви зуміла кваліфікуватися до фінальної частини великого мейджора (звичайно, нам сильно допомогло розширення турніру, але позитивний результат був досягнутий), що вже є великим успіхом для команди Сергія Бебешка.

Євро, якого чекали 10 років

Але апетит приходить під час їжі, тим більше, що жереб виявився більш ніж прихильним до нашої збірної і визначив її в квартет, який відразу ж після жеребкування був названий «групою життя». Дійсно, в групі В немає жодної топової збірної континентального гандболу, а всі суперники України відносяться до категорії європейських середняків. Так, серед суперників Північна Македонія з Кирилом Лазаровим, одна з господинь турніру - збірна Австрії, дуже міцна Чехія, але в порівнянні з іншими четвірками, наша виглядає найменш потужно.

Дуже шкода, що у збірної України не обійшлося без відсіювання гравців через травми. Так, не зможе взяти участі на Євро Сергій Онуфрієнко, який є одним з ключових гравців збірної і найбільш зірковим з нині граючих українських гандболістів. Правий напівсередній французького «Шартра» не встиг відновитися від травми паху. Не візьме участі в чемпіонаті через пошкодження і ще один правий напівсередній - Владислав Донцов, втім, його втрата для збірної не така критична.

Перед континентальною першістю українська національна команда з третього по п'яте січня взяла участь в контрольному турнірі в Швейцарії, де зазнала трьох поразок від Тунісу (32:34), Нідерландів (27:30) і господарів майданчика (22:32). Такі результати зовсім не надихають перед стартом Євро, але Україна поки знаходиться в пошуку своєї найкращої гри. Більш детально про нашу збірну і про її суперників ми поговоримо під час анонсів матчів чемпіонату за участю нашої команди, а поки зупинимо увагу на інших групах.

У групі А виділяється збірна Хорватії, у складі якої достатньо зірок європейського гандболу, таких, як розігруючий Лука Ціндріч з «Барселони» чи голкіпер Марін Сего з «Монпельє». Наявність дуже міцного ростера + присутність на тренерській лаві одного з найкращих тренерів континенту, яким є Ліно Червар, перетворюють хорватів в одного з претендентів на медалі чемпіонату.

На другу путівку з групи в рівній мірі претендуватимуть Білорусь, Сербія і Чорногорія. Всі три колективи приблизно рівні за силою і завоювати пропуск до другого раунду під силу кожному з них. У складі збірної Білорусі одну з ключових ролей повинен зіграти лідер запорізького «Мотора» Борис Пуховський, а в складі Чорногорії візьме участь на Євро його одноклубник Стеван Вуйович.

У групі С жереб звів одних з основних претендентів на перемогу в турнірі - збірні Іспанії та Німеччини. Іспанці, які є чинними чемпіонами, будуть на турнірі однією з найбільш вікових команд, так як дев'ять гравців з їх складу вже переступили тридцятирічний рубіж. Втім, тут доречно більше говорити про досвід, так як лінійний Хулен Агінагальде, розігруючий Рауль Ентреріос або ж лівий напівсередній Хорхе Македа своєю грою не дають приводу замислитися про їхній вік.

Збірна Німеччини після провального виступу на чемпіонаті світу річної давності (а саме так було сприйняте четверте місце на домашньому мундіалі) зібрала всіх найкращих і сповнена рішучості поборотися за європейську корону. У строю головна зірка нинішньої бундестім - лівий крайній Уве Генсхаймер, який з дуже великим відривом є найкращим бомбардиром збірної серед нинішнього скликання німецької команди (за бундестім Уве закинув 969 м'ячі в 175 матчах).

Для збірних Латвії та Нідерландів нинішня континентальна першість буде першою в їх історії, а особиста зустріч стане прекрасною нагодою не поїхати з Євро без набраних очок.

У групі D почнуть чемпіонат традиційні фаворити всіх великих турнірів - французи. Склад у «Les Experts» являє собою відмінний сплав досвіду і молодості, де поруч з віковими, але не втрачаючими в майстерності Ніколою Карабатічем, який повернувся до збірної, Люком Абало і Вінсентом Жераром, присутні молоді та голодні до перемог Людовик Фабрегас, Недім Ремілі і Мелвін Річардсон.


en.psg.fr. Нікола Карабатіч

Ростер у Франції забійний і всі шанувальники триколірних вправі розраховувати на місце не нижче першого, тим більше, що великих турнірів французи не вигравали з часів чемпіонату світу 2017 року.

Проте вже на груповому етапі французи зіграють з дуже міцною Норвегією. Сандер Сагосен і компанія дійшли до фіналу світової першості річної давності і явно не проти повторити подібне досягнення на частково домашньому Євро. Дуже сильною втратою для скандинавів стала травма їх основного лінійного Б'ярте Мірхола, який вибув за два тижні до старту чемпіонату.

У групі Е розмістилися діючі олімпійські чемпіони та головні претенденти на перемогу за думкою букмекерів - збірна Данії. Данці скликали під свої знамена майже всіх основних гравців, які кували олімпійську перемогу в Ріо і золотий успіх на домашньому чемпіонаті світу в минулому році, включаючи голкіпера Нікласа Ландіна і лівого напівсереднього Міккеля Хансена. Саме ці двоє, на думку багатьох фахівців, є ключовими гравцями скандинавської команди. У строю і інші стовпи датської збірної, як наприклад, Рене Тофт Хансен, Расмус Лауге Шмідт або ж Лассе Сван.

За другий пропуск розгорнеться неабияка боротьба між збірними Угорщини, Ісландії та Росії, передбачити переможця в якій буде дуже важко. Варто відзначити, що в складі Ісландії продовжує залишатися на провідних ролях лівий крайній французького «ПСЖ» Гудйон Валюр Сігурдссон, якому в серпні минулого року виповнилося сорок років. Сігурдссон є супер бомбардиром своєї збірної і продовжує переписувати рекорди. Перед стартом турніру на рахунку ісландця 1853 (!) закинутих м'ячі за свою національну команду. 


zimbio.com. Гудйон Валюр Сігурдссон

У складі збірної Росії на Євро виступлять два гравця запорізького «Мотора» - голкіпер Віктор Кірєєв і лівий крайній Ігор Сорока.

У групі F зіграє срібний призер минулого Євро і один з основних претендентів на призові місця - збірна Швеції. Скандинави зібрали на домашній турнір своїх найкращих гравців і розраховують на медалі чемпіонату. Варто відзначити, що саме збірна Швеції в повній мірі зможе відчути підтримку домашніх трибун, оскільки саме в цій країні відбудеться завершальна фаза турніру.

За другу путівку змагатися між собою будуть збірні Словенії і Польщі. Балканці за місяць до старту континентального форуму змінили тренера: місце Веселина Вуйовича зайняв Любомир Враньєш. Виконавці під рукою у шведського наставника словенської збірної дуже непогані. Всі гравці представляють клуби Ліги чемпіонів або ж найсильніші європейські чемпіонати, якими є німецький і французький. Чого не скажеш про його польського колегу Патріка Ромбеля. Нещодавній тренер «Мотора» прийняв збірну у важкий період зміни поколінь і вихід у другий раунд турніру бачиться максимумом для наших сусідів.

Два українські канали покажуть Євро-2020 з гандболу

В цілому, чемпіонат обіцяє бути дуже цікавим. Любителів ручного м'яча чекають два з половиною тижні безкомпромісних баталій, де кожен зможе вибрати для себе фаворита за своїми уподобаннями. Дуже хочеться, щоб і наша національна збірна не стояла осторонь на цьому святі гандболу, а своєю грою і результатами зуміла порадувати своїх уболівальників, які після дуже довгої перерви матимуть можливість побачити збірну України у компанії найкращих команд континенту.

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 6
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною
Футбол | 25 квітня 2024, 00:08 4
Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною

Український воротар заперечує, що м'яч перетнув лінію

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил