Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 09 сiчня 2020, 10:50
17282
5

Повернення Семенова і Меркушиної, дебют Цимбала, відсутність Йоханнеса Бьо

Денис Шаховець анонсує перший етап Кубка світу в 2020 році

| Оновлено 09 сiчня 2020, 10:50
17282
5
Повернення Семенова і Меркушиної, дебют Цимбала, відсутність Йоханнеса Бьо
Український біатлон. Сергій Семенов
У четвер, 9 січня, в німецькому Оберхофі традиційно стартує перший етап Кубка світу в новому році. Також традиційно в січні починаються перші серйозні ротації в складах збірних. Багато біатлоністів жертвують одним або декількома етапами, щоб сконцентруватися на підготовці до головного старту сезону. Цей рік виключенням з правил не стане.
 
Блашко не допоможе Україні
 
Склад жіночої збірної України: Юлія Джима, Олена Підгрушна, Анастасія Меркушина, Віта Семеренко, Валя Семеренко, Дар'я Блашко
 
Пропуск січневих етапів часто пов'язаний не тільки з підготовкою до чемпіонату світу, а й проблемами зі здоров'ям. Після першого триместру наступають новорічні свята, організм спортсменів слабшає, тому, з великою часткою ймовірності, прибути в Оберхоф в бойовому складі може не вдатися. Саме з цієї причини більшість команд бере з собою запасних спортсменів.
 
Жіноча збірна України представлена ​​в Оберхофі шістьма біатлоністками, але одна з них з імовірністю в 95% не бігтиме жодної гонки. Ви здивуєтеся, але це не Олена Підгрушна, яка досить часто виявляється в лазареті на початку січня. За день до першої гонки старший тренер жіночої збірної України Валерій Лєсніков повідомив, що Дар'я Блашко точно пропустить спринт через невелику застуду.
 
Блашко не входить в топ-25 загального заліку Кубка світу, тому і в мас-старті виступити ніяк не зможе. Є невелика вірогідність, що Дар'ю поставлять на суботню естафету, але статися це може тільки в разі форс-мажору. Якщо хоча б чотири з п'яти спортсменок, що залишилися, будуть в нормальних кондиціях, то саме з них сформують естафетний квартет.
 
Також є ймовірність, що спринтерську гонку пропустить Олена Підгрушна, яка повинна кваліфікуватися в мас-старт за місцем в тоталі. Для 33-річної біатлоністки, яка в день спринту відсвяткує свій день народження, буде складно виступити у всіх трьох дисциплінах, тому її також можуть поберегти. Якщо так і станеться, то українська квота на стартову гонку етапу не буде повністю заповнена. Викликати кого-то з команди Б дуже проблематично і не має особливого сенсу.
 
Замінить Блашко 24-річна Анастасія Меркушина, яка бездоганно провела два етапи на Кубку IBU. Меркушина завоювала в другій лізі три медалі, ще тричі фінішувала в топ-8. Перед новим роком Анастасія разом з Дмитром Підручним зробила подарунок під ялинку і собі, і українським уболівальникам, посівши друге місце у Різдвяній гонці-2019.
 
 
Меркушина, Санітра і Підручний в Гельзенкірхені
 
Під час новорічної паузи Олена Підгрушна і сестри Семеренко виступили в індивідуальній гонці на Кубку Австрії. Підгрушна з ідеальною стрільбою здобула перемогу, а Валя і Віта стріляли менш вдало і замкнули топ-10. У тій гонці наші біатлоністки змагалися з тренувальному режимі, тому невисокі місця сестричок не варто сприймати всерйоз.
 
Повернення Семенова, дебют Цимбала
 
Склад чоловічої збірної України: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Артем Тищенко, Сергій Семенов, Богдан Цимбал
 
Команда Юрая Санітри також прибула з Оберхоф з одним запасним спортсменом, але, швидше за все, усі шестеро біатлоністів, що потрапили до складу, отримають змагальну практику. Точно відомо, що Дмитро Підручний не виступить в спринті, бо отримав від наставника додатковий вихідний у зв'язку з народженням сина. Як і Підгрушна, капітан чоловічої збірної кваліфікується в мас-старт через загальний залік Кубка світу, в естафеті його участь також планується.
 
Вперше в цьому сезоні на Кубку світу виступить екс-лідер української команди Сергій Семенов, який в грудні бігав на Кубку IBU. На етапі в австрійському Обертілліаху Семенов впевнено виграв коротку індивідуальну гонку, завершивши невдалий для себе 2019 рік на мажорній ноті. Тепер у Сергія з'явився шанс повернутися в еліту і закріпитися в основі. Як мінімум, на місце в естафетній четвірці у нього є всі шанси.
 
 
Сергій Семенов
 
На етапі в Оберхофі дебютує перспективний екс-юніор Богдан Цимбал. В активі 22-річного українця дві медалі юніорського чемпіонату світу-2018 в словенській Поклюці, а також безліч перемог і призових місць на чемпіонатах України. На Кубку IBU Цимбал в цьому сезоні став одним з лідерів команди Б, два рази забіг в топ-6 в особистих гонках. Швидше за все, надовго в цьому році затриматися на Кубку світу він не зможе, але вже в наступному сезоні, якщо продовжить прогресувати, матиме хороші шанси стати повноцінним членом основної команди.
 
На Кубок IBU відправили тільки Руслана Ткаленка. Поки невідомо, скільки триватиме це заслання. За словами наставника чоловічої збірної, все буде залежати від виступів Ткаленка. У спринті компанію Семенову і Цимбалу складуть Артем Прима, Антон Дудченко і Артем Тищенко. За підсумками спринтерської гонки тренерський штаб визначить трійку спортсменів, які разом з Підручним побіжать естафету.
 
Решта світу
 
Лідер загального заліку Кубка світу Йоханнес Бьо в грудні оформив 63 очки гандикапу над своїм братом Тар'єєм і взяв собі відпустку. Днями Бьо-молодший стане батьком, і зараз знаходиться поруч зі своєю дружиною. Повернутися до гонок Йоханнес планує не раніше етапу в Поклюці, а це значить, що хтось із його найближчих суперників по тоталу вже після мас-старту в Оберхофі зможе забрати собі жовту майку лідера.
 
Цілком можливо, що Йоханнес Бьо за підсумками сезону зможе знову завоювати Великий кришталевий глобус, але зробити це буде досить складно. Боротьба за Кубок світу тільки починається, інтрига повертається.
 
 
Йоханнес Бьо
 
Також в Оберхофі не виступить досвідчена росіянка Катерина Юрлова-Перхт. Повернеться до гонок в Оберхофі норвежка Марте Олсбю-Ройселанд, яка пропускала етап в Ансі. Саме вона в парі з Ветле Крістіансеном залишила за спиною українців і тріумфувала в Різдвяній гонці в Гельзенкірхені.
 
Розклад етапу в Оберхофі
 
09.01.2020 - 15:30 - Спринт, жінки
10.01.2020 - 15:30 - Спринт, чоловіки
11.01.2020 - 13.00 - Естафета, жінки
11.01.2020 - 15:15 - Естафета, чоловіки
12.01.2020 - 13:45 - Мас-старт, жінки
12.01.2020 - 15:30 - Мас-старт, чоловіки
 
Найкращі біатлоністи планети змагатимуться між собою в трьох дисциплінах: спринтах, естафетах і мас-стартах. У жінок між спринтом і естафетою буде день відпочинку, чоловіки виступатимуть три дні поспіль без вихідних.
 
Українські вболівальники зможуть на власні очі побачити змагання на телеканалі UA:Перший. Sport.ua проведе текстові трансляції всіх гонок.
 
Оцініть матеріал
(48)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Limb-Ur
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
mah
У мужчин \ тільки біатлоніст рівня КМ - Підручний, а останні - то таке... Масовка, нікому не потрібна.
svv72
Порвем как Тузик тряпку.
Василий Будник
Теперь мы всех порвем!