Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 06 сiчня 2020, 16:50
17562
13

120 млн на вітер: Дембеле нічого робити в Барселоні

Sport.ua - про одну з найгірших угод в історії

| Оновлено 06 сiчня 2020, 16:50
17562
13
120 млн на вітер: Дембеле нічого робити в Барселоні
ФК Барселона. Усман Дембеле

«Поспішиш - людей насмішиш», - говорить прислів'я.

Але в серпні 2017 року президент «Барселони» Жозеп Бартомеу був так наляканий трансфером Неймара в «ПСЖ», що йому було не до народних премудростей.

Справа, на секундочку, пахла його відставкою. Акціонери «Барси» щосили збирали підписи, вибори наближалися з кожним днем, а з ними і зловісна фігура Жоана Лапорти, який не соромився у епітетах щодо конкурентів після того, як ті відпустили свій другий найцінніший актив після Мессі.

У спробах врятувати становище Бартомеу вийшов на ринок в пошуках нової зірки, але дурнів не виявилося. Розуміючи, що у «Барси» в кишені намалювалися вільні 200 млн, всі без винятку клуби підняли ціни на своїх форвардів до небес. Де було 30 млн, там стало 60; де 60 - стало 120. Купувати в такій ситуації було максимально нерозумно, але страх часом штовхає людей і не на таке, а Бартомеу дико побоювався зустрічі з Лапортою на виборах.

Власне, так на «Камп Ноу» і з'явився хлопець, за якого в нормальній обстановці «Барса» не витратила б ні 120, ні навіть 50 млн.

***

Усман Дембеле був ще підлітком, коли Златан в серцях назвав «Барселону» «монастирем». Мабуть, тому й не звернув уваги.

Але як мінімум частково швед був правий: грати за «блаугранас» означає погодитися з цілою філософією, якої клуб дотримується вже багато років. Захисники тут уникають виносів, хавбеки надають перевагу коротким пасам, а гравці атаки прагнуть закотити м'яч у ворота - це те, чим щотижня захоплюються фанати.

Але є й інша частина правил, яку звичайний глядач не бачить, - дисципліна за межами поля. Як неважко помітити, ключові провідники каталонської ідентичності - Хаві, Іньєста, Бускетс, Мессі - вкрай рідко влипають в скандали і ведуть тихий, майже усамітнений спосіб життя.

До цього нелегко адаптуватися. Златан, наприклад, так і не звик, що в «Барсі» не прийнято сперечатися з тренером і приїжджати на базу на спортивній тачці. І тому був змушений піти.

У Усмана Дембеле з дисципліною ще гірше. Він регулярно спізнюється на тренування, оскільки допізна грає на приставці, а вдень спить; він викидає в сміттєпровід корисні продукти від клубу і на камеру їсть пасту; він збрехав лікарям про травму, щоб поїхати до рідного Сенегалу.

Звичайно, «Барса» його за це штрафує. Коли в грудні 2018-го Усман на дві години проспав тренування, з нього стягнули 100 тисяч євро. Але проблему вирішити все одно не вдається.

І каталонці ж знали, що все так і буде. Коли вони зробили пропозицію «Боруссії» по Дембеле, той почав шантажувати клуб, відмовився тренуватися, симулював травму і так запаскудив знятий будинок, що згодом його господар відсудив у француза 10 тисяч євро на ремонт.

***

Проблеми з дисципліною заважають Дембеле у всьому. Він не слухає медиків під час реабілітаційного періоду - звідси постійні рецидиви однієї і тієї ж травми лівого стегна.

За два з половиною роки в «Барселоні» Усман сумарно пропустив майже 70 матчів через пошкодження. Француз розуміє, що це погано, але висновки робить абсолютно катастрофічні. Так, в серпні він збрехав лікарям, що не відчуває болю в стегні, аби не залишатися зайвий тиждень на базі. Наступне обстеження, однак, виявило у нього надрив м'яза. Не дивно, що за це оскаженілі боси оштрафували Дембеле на півмільйона євро.

Травми вінгера дістали вже не тільки керівництво, а й його партнерів. «Лікарям «Барселони» і Дембеле слід постаратися і знайти причину частих рецидивів. Потрібно розібратися, чому Усман продовжує травмуватися відразу після відновлення», - роздратовано кинув на прес-конференції в жовтні Луїс Суарес.

Артуро Відаль пішов ще далі і прямо пов'язав травми Дембеле з його способом життя: «Йому потрібно подорослішати і краще готуватися до ігор, щоб уникати пошкоджень. Він повинен усвідомлювати, чого він дійсно хоче в житті, повинен знати, де він грає і з ким він грає».

Ліонель Мессі не говорив нічого, але за нього все сказало відео з роздягальні «Барси» після гри з «Сельтою». У ньому аргентинець по-капітанськи привітав з перемогою всіх партнерів, крім одного.

 

 

 

І, знаєте, звинувачувати Лео язик не повертається. Усман заслужив таке до себе ставлення.

У ті рідкісні дні, коли він не травмований і готовий вийти на поле, грає Дембеле відверто слабко. У нинішньому чемпіонаті у француза всього один забитий м'яч і нуль асистів. Зате є вилучення за мат на адресу судді.

Для контексту, Антуан Грізманн вже забив 7 голів і віддав 4 гольові, хоча неозброєним оком видно, наскільки важко йому дається адаптація до ігрового стилю «Барси» після роботи у Дієго Сімеоне. Колишній лідер «Атлетіко» не той типаж, якому надає перевагу Мессі на лівому крилі. Лео любить, коли там грає дриблер, котрий стягує на себе побільше захисників і звільняє, таким чином, зони в центрі, куди може увірватися аргентинець.

У минулому в такому ключі діяли Педро, Неймар, Алексіс Санчес і багато інших. Сьогодні в «Барсі» на це здатні Дембеле і юний Ансу Фаті, але не Грізманн. Антуан під тиском або відкидає ближньому, або іде в центр, де натикається на Мессі і стопорить атаку. Тягнути м'яч по бровці - трохи не його.

В майбутньому двом зіркам «Барси» ще належить з'ясувати, як вирішити цю проблему. Але одне ясно прямо зараз - якщо навіть неадаптований Грізманн, що лише шукає своє місце в команді, у багато разів ефективніший за Дембеле, то Усману точно ловити нічого.

***

На жаль, Дембеле виявився не готовим до «Барселони». Ні на полі, ні за його межами - ніде. І тому або вже зараз, або влітку його чекає оренда, а то і повноцінний трансфер.

Так буде краще для всіх. Зрештою, хлопцеві всього лише 22 роки, і він ще може досягти топ-рівня, якщо, звичайно, перестане валяти дурня і почне ставитися до футболу як до головного заняття в своєму житті. Можливо, Усман ще зрозуміє: одного таланту для успіху не вистачить, інакше Хатем Бен-Арфа досягнув би не менше за Мессі.

Ну а самій «Барсі» непогано б згадати, що, по-перше, скаутинг - це не тільки перегляд матчів і голів, це ще і оцінка людських якостей потенційного новачка.

Ну а по-друге, зовсім необов'язково в цейтноті витрачати сотню мільйонів на вінгера, якщо за тебе грає Лео. Він і тільки він гарантує результати «Барси» вже більше десяти років. А хто при цьому бігає на лівому фланзі - питання глибоко другорядне..

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(72)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Andy_P
Крайне не согласен выводом автора "При Месси пох кто делает на левом фланге..." Вспоминаем матч с Ливерпулем на КампНоу - Месси, Суарес и ТерШтеген в труднейшем матче показательно и классически сделали 3-0, за минуту до финального свистка Месси при выходе вдвоем на одного вратаря отдал мяч под удар Усману, и тот просрал 101 процентный момент. К чему это приводит - все уже знают. Увы.
OKs100
Какой смысл ему играть, если он уже заработал около 100 миллионов долларов. Остаётся только тратить их и наслаждаться жизнью.
russol30
+ 145 Коутіньо
tryit
Лучше б Коутиньо чаще выпускали , парень реально делает ветер
max.khoduk
Являюсь болельщиком Реала. При этом искренне рад, что не только в мадридцев есть никому не нужен дорогостоящий вингер (Бейл) но и Дембеле делает гармонию для этих клубов.
Всё справедливо!