Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 02 сiчня 2020, 10:10
4407
5

Вам треба додати трішки любові, або Куди обміняють Кевіна Лава?

Оглядач Sport.ua - про перспективи в НБА важкого форварда «Клівленд Кавальєрс»

| Оновлено 02 сiчня 2020, 10:10
4407
5
Вам треба додати трішки любові, або Куди обміняють Кевіна Лава?
nba.com. Кевін Лав

Наближається час, коли команди НБА зможуть обмінюватися своїми гравцями. І, згідно з думкою заокеанських експертів, цього сезону ми можемо побачити досить велику кількість гучних трейдів. Одним з них, очікувано, стане перехід Кевіна Лава - найкращого гравця «Клівленда» (з тих, хто не на дитячому контракті). Постараємося з'ясувати, де Кевін здатний перезапустити свою кар'єру, і якій команді він би знадобився.

Останній з чемпіонського супертріо-2016, баскетболіст, чийого приходу до «Клівленду» вимагав сам ЛеБрон Джеймс, чотирикратний учасник Матчу усіх зірок НБА, «Містер Дабл-дабл» (прізвисько Лава). У своєму останньому сезоні як лідер «Міннесоти», Кевін набирав 26,1 очок, 12,5 підбирань і 4,4 результативних передач в середньому за матч. У «Кавальєрс» він еволюціонував у третю зірку команди, став схильним до панічних атак і зараз, отримавши жирний і тривалий контракт, - відверто занудьгував у організації, яка перебудовується навколо своїх двох молодих гравців (Гарленд, Секстон) і якій не потрібні перемоги в регулярному чемпіонаті #прямозараз.

Кому Кевін може згодитися? Серед умінь Лава варто виділити три речі: кидок (37.3% з-за дуги і 2-й у «Кевс» за цим показником у поточному сезоні), підбір (10.7 - 1-й у «Кевс») і результативні передачі, а саме, здатність знаходити партнера в швидкому відриві довгим пасом через увесь майданчик. Значить, команди, що біжать, стежать за ситуацією і тримають номер Кобі Альтмена, генерального менеджера «Клівленда», під рукою. До плюсів варто віднести і чемпіонський досвід баскетболіста, а також уміння підлаштуватися під головну зірку колективу. Команди з молодими лідерами теж серед претендентів на форварда. І найголовніше - контракт Кевіна Лава (28.9 млн доларів цього сезону). Отже, потенційному покупцеві доведеться віддати не менше за 23.1 млн доларів. А ось тут уже круг претендентів звужується.

Згадаємо часи «Міннесоти», коли Лав був зіркою НБА. Рейтинг задіювання в командній грі баскетболіста складав 28.1% (і він не плеймейкер!). Це нинішній рівень Вокера, Лілларда та Інгрема. У «Кевс» у нього завжди була інша історія (або сильніші партнери поруч, або важливіші #прямозараз). У наявності питання про довіру до гравця. Природно, Кевіну ніхто не віддасть роль першої скрипки в колективі. Але він все ще хороший і може дати своїй потенційній команді пару зайвих перемог у регулярці, будучи першою допоміжною опцією, на яку розраховують і якій довіряють, а команда претендує на щось більше, ніж лотерейний пік-2020.

Хочеться відмітити, що Лав грає від кидка, а не від проходу. Отже, хоч йому вже і 31 рік, але баскетболіст здатен приносити користь ще багато років і його контракт не перетвориться на такий, який неможливо буде обміняти. Тобто, Кевіну важливо шукати команду, в якій в нього повірять; команду з розумним тренером, який використовуватиме кращі сторони баскетболіста; команду, яка за щось бореться: або за плей-оф, або за чемпіонство. Чому значущість конкурентного середовища дуже висока для Кевіна Лава? Він був зіркою НБА, тобто здатен повернутися на певний рівень гри при відповідних стимулах і відношенні до себе і справи в цілому.

nba.com

Відразу хочеться відмітити, що обмін між «Клівлендом» і «Мілуокі», «Бостоном», «Міннесотою», «Маямі» і «Орландо» маловірогідний. Одних не влаштовує захист Кевіна, у других вже є свій важкий форвард в команді, а третім і зовсім міняти нічого не потрібно, вони і так виграють.

Отже, нам відома умова Кобі Альтмена - драфт-пік першого раунду. Подивимося, які з команд НБА можуть додати трохи любові у свій ростер.

«Атланта Хоукс»

Трею Янгу пообіцяли підсилення складу і Тревіс Шленк, генеральний менеджер команди, ритиме землю, аби задовольнити примхи своєї молодої зірки. Керівництво організації розуміє, що запросити до Трея сильних звідних агентів буде легше, маючи ще одного сильного баскетболіста в складі. Тим більше, платіжна відомість дозволяє - 33 млн доларів зайняті #прямозараз і навіть з Лавом у команди буде можливість підписувати сильних виконавців влітку 2020. Віддавати свій пік першого раунду Шленк не буде, але у організації є пік «Брукліна» (із захистом топ-14). Ось його-то і можна розміняти, додавши контракт Парсонса, що завершується. А це вже те, що треба «Клівленду». Лав підходить під швидкий і триочковий стиль гри «Хоукс». І він зміг би посилити гру самого Янга. Але ось чи не занудьгує «Містер Дабл-дабл» в ще бідовішій команді, на даний момент, ніж «Кавальєрс»? Нагадаємо, «Атланта» зараз займає останнє місце в чемпіонаті.

«Денвер Наггетс»

Пол Міллсеп старішає, а його контракт підходить до завершення. «Денвер» - команда з маленького ринку, і платіжка колективу забита. Вони не зможуть підписати рівноцінну заміну своєму важкому форвардові влітку, якщо той захоче піти. А якщо захоче залишитися, то який контракт запросить? Ризик втратити якісного виконавця досить високий. Обмін Кевіна Лава виглядає хорошим рішенням, яке дасть стабільність ростеру на найближчі роки. Лав не вміє захищатися? «Наггетс» пропускають менше за всіх у чемпіонаті. І інтеграція баскетболіста в оборонну систему Майкла Мелоуна не повинна зайняти багато часу. Скажу більше, «Наггетс» мають тимчасові труднощі в нападі, і їхні снайпери (особливо, з лавки) часто бувають нестабільними. Команді Мелоуна потрібен ще один снайпер. Самому ж Кевіну буде до душі знову стати претендентом на чемпіонство в НБА. А «Кевс» отримають контракт, що добігає кінця, який можна буде ще раз обміняти, адже Міллсеп є дуже хорошим гравцем. Єдина перешкода для цієї угоди - у «Денвера» немає піку першого раунду 2020, який піде до «Оклахоми» (але є свої піки, починаючи з 2021 року).

«Шарлотт Хорнетс»

Що робить «Шарлотт» у цьому списку? Команда хоче потрапити до плей-оф цього сезону і на кінець грудня все ще знаходиться в гонитві за топ-8 команд Сходу. Наївно сподіватися, що вже цього літа до команди Джеймса Боррего приєднаються баскетболісти з ім'ям (яким так само є Лав). Навіть незважаючи на полегшення платіжної відомості команди зі 124 млн доларів зараз до 81 млн доларів влітку. Враховуючи ці факти і наявність у організації драфт-піку першого раунду 2020 року (який за підсумками сезону цілком може стати лотерейним), «Хорнетс» захочуть зробити рішучі кроки для посилення складу. І придбання Кевіна здатне стати одним з таких кроків. Хто може піти в «Кевс» натомість? Контракти, що завершуються (які цілком можна буде ще раз обміняти на драфт-піки) когось з таких баскетболістів: Бійомбо (17 млн доларів), Вільямс (15 млн доларів), Кідд-Гілкрист (13 млн доларів).

Важливо сказати, що Кевін підходить під кидковий стиль команди Боррего (шості в лізі по кидках із-за дуги). І навіть здатен підняти загальнокомандний відсоток влучання дальніх (14-е місце в лізі). Можливо, саме перехід до «Шарлотт» дозволить баскетболістові попрацювати з розумним тренером, використати свої найкращі якості на майданчику і, як результат, дасть кар'єрі Лава новий імпульс.

«Фінікс Санс»

За чутками від інсайдерів НБА, саме команда з Арізони є одним з претендентів на Кевіна Лава. «Фінікс», так само, як і «Шарлотт», ще не вимкнулися з боротьби за плей-оф цього сезону і гарантовано дадуть «Містерові Дабл-дабл» знову поринути в ритм боротьби за певну мету. Кевін здатен посилити «Санс»? Так, він безперечно сильніший за Даріо Шаріча (який може запросити солідний контракт влітку) і за набраними очками, і за підбираннями, і за асистами. Плюс до всього, Лав виглядає стабільніше за Шаріча у частині реалізації триочкових кидків (37.3% проти 33.8%). Та і баскетболіст стане відмінним доповненням до центрового команди, ДеАндре Ейтона (коли він видужає). А сім поразок поспіль вже точно повинні стимулювати «Фінікс» робити рішучі ходи. Як додаток до трейду, в «Клівленд» може відправитися Тайлер Джонсон і один з найближчих драфт-піків.

Чому для «Фінікса» важливий цей потенційний обмін? Як мінімум, 7 команд на заході претендують на два останні рядки в топ-8 (інші команди просто сильніші). Це означає початок гонки озброєнь. І керівництво колективу з Арізони мріє подарувати своєму лідерові, Девіну Букеру, участь у постсезоні. А Лав здатний допомогти реалізувати цю мрію.

«Портленд Трейл Блейзерс»

Команда Террі Стоттса вважається головним фаворитом у боротьбі за важкого форварда «Кавальєрс». По-перше, «Портленд» провалив старт сезону і тільки нещодавно увійшов до зони плей-оф, що не відповідає амбіціям клуба. По-друге, очевидно, що команді бракує гравця на позицію четвертого номера (тим більше, якщо вони ризикували з підписанням Кармело Ентоні). По-третє, команді із захисним центровим (Хассан Вайтсайд) потрібний саме якісний стреч-фор. Кевін Лав виглядає завершальним елементом у створенні контендера від Західної конференції. А «Клівленд», у свою чергу, теоретично, може отримати Юссуфа Нуркіча і Кента Бейзмора, гравців, яких можна буде ще раз обміняти на цінні драфт-піки від інших команд (і це найвигідніший варіант для Коби Альтмена). Або ж буде знайдено третю сторону для обміну, який будуватиметься на Нуркічу і драфт-піку «Портленда».

Отримати Лава виглядає дуже принадною перспективою для команди з Орегону. А стиль «Трейл Блейзерс», побудований на швидкості та кидках (11-і за швидкістю гри, 9-і за кількістю триочкових кидків і 11-і за відсотком їхньої реалізації), цілком може розкрити Кевіна, як третю опцію в нападі колективу, до чого він так звик, граючи з Кайрі та ЛеБроном. Єдиним мінусом виглядає підвищений вантаж відповідальності для схильного до панічних атак баскетболіста, оскільки уболівальники вимагатимуть від «Портленда», як мінімум, виходу до фіналу конференції. А може, це саме те випробування для Лава, що здатне перезавантажити його кар'єру?

А як Ви думаєте, куди відправиться Кевін Лав, і що буде з його кар'єрою баскетболіста далі?

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Рамунас БУТАУТАС: «Над моїм будинком майорить синьо-жовтий стяг»
Баскетбол | 24 квітня 2024, 15:54 2
Рамунас БУТАУТАС: «Над моїм будинком майорить синьо-жовтий стяг»

Іменитий литовський баскетбольний тренер дав ексклюзивне інтерв’ю Sport.ua

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Zinch87
Друзья, давайте изучать предметную область перед тем как писать:
Приближаеься дедлайн обменов, что означает: команды НЕ смогут больше менять игроков. Обмены можно проводить с окончания предыдущего чемпионата. Недавно завершился один из длиннейших периодов без обменов в истории (Юта выменяла Кларксона у Кливленда), но это не значит, что обмены были запрещены. Поправьте первый абзац.