Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 28 грудня 2019, 01:51
4006
0

Тур де Скі-2020. Анонс

Sport.ua анонсує лижну супербагатоденку Тур де Скі 2019/2020

| Оновлено 28 грудня 2019, 01:51
4006
0
Тур де Скі-2020. Анонс

Комерційний успіх Турне чотирьох трамплінів спонукав Міжнародну лижну федерацію (FIS) створити аналог такого змагання і в лижних гонках, популярність яких на початку 2000-х почала різко падати. За приклад була взята велосипедна багатоденка Тур де Франс - навіть логотип Тур де Скі багато в чому схожий на лого «Великої петлі». Звичайно, Тур де Скі не зайняв в лижних гонках те місце, яке займає Турне в стрибках, і з року в рік деякі зірки першої величини відмовляються від участі в багатоденці заради підготовки до чемпіонатів світу чи Олімпіад. Однак в будь-якому випадку Тур де Скі став самобутнім, цікавим і дуже престижним стартом. Нинішній сезон - «порожній», в ньому немає ні чемпіонату світу, ні Олімпіади, тому важливість Тур де Скі різко зростає: в цьому році саме новорічна багатоденка - головний старт лижного сезону.

Уже не перший рік FIS критикують за те, що Тур де Скі з різноманітного змагання перетворився в монотонний набір з 2 спринтів, 4 дистанційних гонок стандартної дистанції (15 км у чоловіків і 10 - у жінок) і фінального підйому в гору на Альпе ді Черміс. Не здивував FIS і програмою нинішнього, 14-го в історії розіграшу Тур де Скі. У порівнянні з минулим роком різниця мінімальна: якщо в минулому році обидва спринти були коньковими, ​​то в цьому один з них підуть класикою, а фінальний підйом в Альпе ді Черміс вперше в історії підуть в форматі мас-старту, а не переслідування.

Географія Тур де Скі-2020 стала ще біднішою: лише 3 локації в двох різних країнах (Швейцарії та Італії) замість торішніх 4 локацій в 3 країнах. Формат Тур де Скі знову дуже сприятливий для спринтерів: з 5 дистанційних гонок лише одна розділка.

Чоловіки

Чинний чемпіон

У минулому сезоні Йоханнес Клебо з першої ж спроби зумів виграти Тур де Скі, головним фаворитом він підходить і до нинішнього розіграшу багатоденки. У новому сезоні норвежець не став слабкішим у спринті, зате додав у дистанційних гонках. У минулому році Йоханнес не найкращим чином пройшов фінальну гору, однак на той час він може заробити собі такий запас, який відіграти буде вже неможливо.


twitter.com/FISCrossCountry

Крім підйому на Альпе ді Черміс каменем спотикання для Клебо може стати розділка на 15 км по дуже непростому рельєфу в Тоблаху на третьому етапі. Однак в цілому прекрасна форма Клебо, прогрес у дистанційних гонках і зручний формат роблять його беззаперечним фаворитом №1 майбутнього Туру.

Екс-чемпіони

Крім Клебо, на старт нинішнього Тур де Скі вийдуть ще два гонщики, в активі яких вже є перемога в загальному заліку цієї супербагатоденки. Даріо Колонья є найтитулованішим гонщиком в історії Тур де Скі з чотирма перемогами в загальному заліку: швейцарець вигравав у 2009, 2011, 2012 і 2018 роках. Однак повторити свої успіхи в цьому році легендарному ветерану буде дуже складно. Колонья провалив відкриття сезону в Руці, після чого пропустив Ліллехаммер. Ознаки життя Даріо почав подавати лише на домашньому етапі в Давосі, де замкнув топ-3 в коньковій розділці.

Можливо, 33-річному швейцарцю вдасться вивести себе на пік форми до Тур де Скі, проте навіть в цьому випадку поборотися за підсумкову перемогу йому буде складно - для нього, як для чистого дістанційника, формат нинішньої версії супербагатоденки не дуже підходить. Тому, навіть якщо Колонья буде добре готовий, швидше за все, знайдеться хоча б один-два універсали з хорошим спринтом, які зможуть його випередити.


instagram.com/dariocologna

У 2017 році в блискучому стилі Тур де Скі виграв Сергій Устюгов. У минулому сезоні росіянин був близький до повторення того успіху, проте в підсумку фінішував другим, програвши всього 16 секунд Клебо. У цьому році на старті сезону Устюгов не відрізнявся стабільністю. У його активі є як хороші виступи (друге місце в розділці в Давосі і перемога в естафеті в Ліллехаммері), так і досить посередні (весь етап в Руці і скіатлон в Ліллехаммері).

Справжня біда у Устюгова зі спринтом. Перші два він провалив через форс-мажори (фальстарт в Руці і помилка в останньому повороті в чвертьфіналі в Давосі), а останньому спринті в Планіці просто не пройшов кваліфікацію. У минулому році Устюгов перед Тур де Скі також виглядав непереконливо, однак до старту багатоденки набрав пікову форму. Якщо в цьому році росіянину знову вдасться це зробити, і він уникне дурних помилок на рівному місці, то зможе знову поборотися за перемогу. Успіх на Тур де Скі може стати дуже важливим для Сергія з психологічної точки зору: останнім часом все частіше ходять розмови про те, що його кар'єра неухильно йде на спад, і Устюгову потрібно зробити все можливе, щоб засоромити скептиків.

Інші фаворити

Головною загрозою для Клебо може стати його вічний дуельний суперник - Олександр Большунов, для якого це вже третій Тур де Скі в кар'єрі. У попередні два роки він займав шосте та п'яте місця в загальному заліку. У минулому сезоні поборотися за перемогу йому завадили наявність відразу двох нелюбимих Большуновим конькових спринтів і провал в переслідуванні в Оберстдорфі.

На старті сезону росіянин виглядав набагато переконливіше за того ж Устюгова, хоча проблеми з коньковим спринтом нікуди не поділися, і той факт, що на нинішньому Турі вільним стилем побіжать лише один спринт, явно на руку росіянину. Якщо Большунов в цьому році зуміє уникнути кризового дня і мінімізує свої втрати в коньковому спринті (треба пробиватися хоча б до півфіналу), то може нав'язати боротьбу Клебо, хоча обіграти норвежця в будь-якому випадку буде дуже складно.

Інші дистанційники збірної Росії, Денис Спіцов, Андрій Ларьков і Андрій Мельниченко, можуть повторити свої минулорічні успіхи і фінішувати в кінці топ-10, але добитися чогось більшого їм не дозволить занадто вузька спеціалізація, та й рівень конкуренції в цьому році буде істотно вищим.


instagram.com/san_sanych_bolshunov

Еміл Іверсен в нинішньому сезоні всерйоз націлився на боротьбу за Великий кришталевий глобус (ВКГ), і для того, щоб серйозно претендувати на трофей, не можна вдарити в бруд обличчям на Тур де Скі. А з цієї багатоденкою у 28-річного норвежця стосунки не складаються: найкращий результат в загальному заліку - скромне 10-е місце. Головна проблема для Іверсена - Альпе ді Черміс: цю гору він штурмував лише двічі в кар'єрі, і по чистому часу показував 20-й і 35-й результати. Через важкий рельєф проблемою для Іверсена може стати і розділка в Тоблаху, тому межею мрій для Еміла буде 5-6-те місце в загальному заліку.

А ось хто в збірній Норвегії сильні гірники, так це торішній призер Сімен Хегстад ​​Крюгер і Шюр Рьоте, які в минулому році за показниками чистого часу на Альпе ді Черміс зайняли перші два місця. Рьоте в цілому в нинішньому сезоні виглядає помітно слабкішим за самого себе річної давності, а ось Крюгер підходить до Туру в блискучій формі, впевнено вигравши конькову розділку в Давосі. Саме він з норвежців може стати головною загрозою для Клебо в загальному заліку, хоча, звичайно, наявність відразу двох спринтів суттєво б'є по його шансах. Те ж саме стосується і Ханса Крістера Холунда з Дідріком Тонсетом: занадто вузька спеціалізація не дозволить їм боротися за щось більш серйозне, ніж місця в другій половині топ-10.


instagram.com/iivoniskanen

Тур де Скі ніколи не входив до сфери інтересів Іво Нісканена: фін жодного разу не добирався до фінішу багатоденки. Однак в цьому сезоні Нісканен також всерйоз націлений на загальний залік Кубка світу, а, значить, і Тур де Скі також. За останні роки Іво перетворився з вузького спеціаліста класики в універсала, і, здається, у нього є все для того, щоб боротися за найвищі місця на Тур де Скі. Загадкою залишаються його здібності в горі, адже він ще жодного разу не штурмував Альпе ді Черміс.

Як і у Колоньї, у Моріса Маніфіка в нинішньому сезоні лише один сильний результат - в розділці в Давосі, де француз став п'ятим. В останні роки Маніфіка розчаровує, і, швидше за все, в цьому році француз знову в кращому випадку видасть один-два сильних виступи на етапах (наприклад, в розділці в Тоблаху і на фінальній горі), проте не покаже нічого видатного в загальному заліку.

Жінки

Фаворит

У жінок є ще набагато яскравіше виражений фаворит №1, і це, звичайно ж, чемпіонка Тур де Скі 2014 і 2016 років Тереза ​​Йохауг. В цьому році Тереза ​​повертається на супербагатоденку після 3-річної паузи, яка була пов'язана в першу чергу з 2-річною дискваліфікацією за допінг, а потім - з бажанням краще підготуватися до ЧС-2019 в Зеєфельді.


instagram.com/johaugtherese

Непереможній норвежці вже другий сезон поспіль немає рівних в дистанційних гонках, і складно уявити, хто і що, крім форс-мажору, може зупинити її на шляху до третьої перемоги на Тур де Скі. Так, Йохауг не спринтер, однак її перевага над усіма іншими в дистанційних гонках настільки велика, що навіть два спринти і той факт, що майже всі дистанційні гонки будуть контактними, не повинні їй перешкодити здобути підсумкову перемогу.

А якщо щось піде не так - в рукаві у Терези завжди буде небиткий джокер у вигляді фінального підйому на Альпе ді Черміс. У цій вправі Йохауг - безумовно найсильніша серед жінок за всю історію Тур де Скі, і здатна при необхідності відіграти у прямих конкуренток хвилину і більше. Тому не будемо оригінальними і спрогнозуємо впевнену перемогу Йохауг на Тур де Скі-2020. Головна інтрига - це скільки часу Тереза ​​в результаті привезе найближчій суперниці: менше двох хвилин чи більше.

Чинний чемпіон

Після двох других місць в минулому сезоні Інгвільд Остберг нарешті змогла добратися до перемоги в загальному заліку Тур де Скі. Перемога ця була впевненою і домінуючою, проте ні у кого немає ілюзій: здобута вона була тільки завдяки відсутності Йохауг.


twitter.com/FISCrossCountry

Шансів захистити титул в очній боротьбі з Терезою у Остберг і так було мало, а тут ще й навалилися проблеми зі здоров'ям, через які Інгвільд пропустила весь стартовий відрізок сезону. В якій формі Остберг підійде до старту Тур де Скі - велика загадка. Тому, навіть потрапити на подіум загального заліку норвежці буде дуже складно, тим більше, що рівень конкуренції в цьому році буде значно вище, ніж в минулому.

Колишні чемпіонки

Крім Йохауг і Остберг, на старт нинішнього Тур де Скі вийдуть ще дві екс-чемпіонки цих змагань. Хейді Венг вигравала багатоденку в роки дискваліфікації Йохауг. Однак після цього в кар'єрі норвежки настав серйозний спад, і в минулому сезоні вона стала тільки сьомою. Багато хто за цей час вже встиг поставити хрест на Венг як на гонщиці екстра-класу. Але в нинішньому сезоні Хейді посоромила скептиків і повернулася на своїй колишній рівень, принаймні, в дистанційних гонках. Рівень, який показала Венг на стартовому відрізку сезону, а так само її досвід і клас як багатоденника, робить її фаворитом №2. Хоча формулювання «головним претендентом на друге місце» буде точнішим, бо нав'язати реальну боротьбу Йохауг Хейді навряд чи зможе.


instagram.com/heidiweng91

Напевно, перемогу Шарлотт Калли на Тур де Скі чимала частина аудиторії лижних гонок не застала, адже датована вона далеким 2008 роком, коли багатоденка проходила лише вдруге в історії. З тих пір Калла жодного разу навіть не піднімалася на подіум загального заліку Тур де Скі, хоча, варто відзначити, багато в чому це пов'язано з тим, що Шарлотт неодноразово пропускала гонку заради підготовки до чемпіонатів світу та Олімпіад. У нинішньому сезоні досвідчена шведка дуже далека від своєї оптимальної форми, тому навіть потрапляння до топ-5 загального заліку виглядає малоймовірним.

Інші фаворити

Продовжуючи тему шведок, довгий час під питанням була участь в Турі де Скі Ебби Андерссон. Вона отримала травму за два тижні до старту Кубка світу під час збору в Бруксвалларні, і, як і Остберг, весь стартовий відрізок сезону пропустила, тому складно вгадати, в якій формі вона вийде на старт Тур де Скі. Протягом більшої частини минулого сезону Андерссон була другою-третьою за силою дістанційницею в світі, і такий рівень міг би дозволити їй поборотися за подіум загального заліку Тур де Скі, навіть незважаючи на те, що в цьому році молода шведка дебютує на багатоденці. Однак, повторимося, є великі сумніви в тому, що Ебба зможе настільки швидко вскочити в форму рівня минулого сезону.

Але ж, за великим рахунком, крім неї збірній Швеції нема на кого розраховувати. Від Стіни Нільссон прогресу в дистанційних видах шведи так і не дочекалися. Навіть більше того: в нинішньому сезоні Нільссон здала свої позиції в спринті. У ролі лідера спринтерській збірної Швеції її замінила Йонна Сундлінг, яка якраз додала в дистанційних видах, однак цей прогрес не був таким уже вражаючим: Сундлінг все ще далека від того, щоб боротися за щось серйозне в загальному заліку Тур де Скі.


instagram.com/stinanilssoons

Що стосується інших норвежок, то поборотися за потрапляння в топ-5 здатна Астрід Якобсен: 32-річний ветеран давно не проводила таких сильних тривалих відрізків, як на старті нинішнього сезону. Майкен Касперсен Фалла може виграти один чи навіть обидва спринти в рамках Тур де Скі, вставляючи палки в колеса потенційним конкуренткам Йохауг. Рагнхільд Хага зараз дуже далека від своїх кондицій зразка позаминулого сезону, та й з широтою спеціалізації у неї великі проблеми. За великим рахунком, Рагнхільд може поборотися за якийсь серйозний результат тільки на коньковый розділці в Тоблаху на третьому етапі.

Одним з головних розчарувань початку нинішнього сезону стала Наталя Непряєва. Росіянка говорила про претензії на ВКГ, але на ділі дуже помітно не дотягує до свого минулорічного рівня. У минулому сезоні росіянка стала другою в загальному заліку Тур де Скі, проте повторити такий результат при нинішній формі буде нереально. Найімовірніше, ми побачимо лідера збірної Росії в кінці топ-10 генеральній класифікації.

Головною надією збірної США буде бронзовий призер Тур де Скі-2018 Джессіка Діггінс. Маршрут нинішньої версії Тур де Скі дуже непогано підходить під характеристики Діггінс (два спринти, майже всі дистанційні гонки - контактні, а єдина розділка - і та улюбленим американкою коньком), тому, нехай навіть Джессіка зараз виглядає трохи слабкіше, ніж два роки тому, повторення результату 2018 року цілком можливе. Відмінно почала нинішній сезон і Сейді Мобе-Бьорнсен, проте в цілому вона не сильний багатоденник, і межею мрій для неї буде потрапляння в топ-6.


twitter.com/FISCrossCountry
 

Тереза ​​Штадлобер, як і Хейді Венг, в нинішньому сезоні зуміла відродитися: австрійка знову нагадує саму себе зразка позаминулого сезону, коли на Тур де Скі вона замкнула топ-5. Штадлобер зараз є однією з найсильніших чистих дистанційниць світу, і здатна поборотися за топ-6 генеральної класифікації. На щось більше австрійці буде складно розраховувати через не підходящий для неї маршруту. Хоча присутність в гонці Йохауг буде явно на руку Штадлобер: норвежка зробить контактні дистанційні гонки максимально селективними.

Відсутні

Сезони без чемпіонатів світу та Олімпіад - час, коли Тур де Скі збирає максимально представницький склад учасників. Втім, навіть в цьому році організатори багатоденки не обійшлося без втрат зірок першої величини.

Не побачимо ми на старті Тур де Скі чемпіона гонки 2014 і 2016 років, Мартіна Йонсруда Сундбю. Пропуск Туру норвежець запланував ще під час міжсезоння, і по ходу стартового відрізка Кубка світу ми змогли лише переконатися в правильності такого рішення: Сундбю зараз дуже далекий від оптимальної форми, і боротися за високі місця в загальному заліку все одно б не зміг.

Тим більше, що формат Тур де Скі з безліччю спринтів і контактних гонок явно не підходить Мартіну, на що він вже скаржився в минулому році. Тому, запланований ще влітку пропуск Туру в виконанні Сундбю багато в чому виглядає навіть свого роду акцією протесту проти того, що багатоденка з кожним роком все більше перекроюються під спринтерів-універсалів.


instagram.com/fridakarlsson

Не приїде на Тур де Скі і вундеркінд з жіночої збірної Швеції - Фріда Карлссон, у якої приблизно такі ж проблеми зі здоров'ям, які були у Остберг. 20-річна шведка встигла виступити на відкритті сезону в Руці, однак там вона розчарувала, не зумівши продемонструвати навіть натяку на боротьбу з Терезою Йохауг в дистанційних видах. Повернення Карлссон в Кубок світу очікується в другій половині сезону.

Буквально напередодні публікації матеріалу з'явилася новина про те, що через хворобу Тур де Скі пропустить лідер жіночої збірної Фінляндії Кріста Пармакоскі. І її відсутність може істотно підкорегувати розклади в боротьбі за призові місця, адже Кріста - багатоденник екстра-класу і одна з найстабільніших учасниць Тур де Скі в нинішньому десятилітті: 6 потраплянь до топ-5, в тому числі два призових місця.

Розклад Тур де Скі 2019/2020

Субота, 28 грудня

13:45 - Ленцерхайде (Швейцарія), мас-старт, 10 км, вільний стиль, жінки
15:15 - Ленцерхайде (Швейцарія), мас-старт, 15 км, вільний стиль, чоловіки

Неділя, 29 грудня

12:20 - Ленцерхайде (Швейцарія), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Вівторок, 31 грудня

13:30 - Тоблах (Італія), розділка, 15 км, вільний стиль, чоловіки
16:00 - Тоблах (Італія), розділка, 10 км, вільний стиль, жінки

Середа, 1 січня

12:40 - Тоблах (Італія), гонка переслідування, 10 км класикою, жінки
14:00 - Тоблах (Італія), гонка переслідування, 15 км класикою, чоловіки

П'ятниця, 3 січня

14:15 - Валь ді Ф’ємме (Італія), мас-старт, 10 км класикою, жінки
16:16 - Валь ді Ф’ємме (Італія), мас-старт, 15 км класикою, чоловіки

Субота, 4 січня

12:25 - Валь ді Ф’ємме (Італія), спринт, класика, чоловіки/жінки

Неділя, 5 січня

14:15 - Валь ді Ф’ємме - Альпе ді Черміс (Італія), гонка в гору, мас-старт 10 км, вільний стиль, жінки
16:15 - Валь ді Ф’ємме - Альпе ді Черміс (Італія), гонка в гору, мас-старт 10 км, вільний стиль, чоловіки

Прямі трансляції всіх гонок - на телеканалі Eurosport 1.

Олег Дідух
Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Призові збірної України, ультиматум Ротаня, Зінченко врятував уболівальника
Інші види | 28 березня 2024, 07:00 0
Призові збірної України, ультиматум Ротаня, Зінченко врятував уболівальника

Головні новини за 27 березня на Sport.ua

Стрибки з трампліну. Хубер завершив сезон подвійним успіхом
Зимові види | 24 березня 2024, 12:41 2
Стрибки з трампліну. Хубер завершив сезон подвійним успіхом

Австрієць виграв заключний старт сезону і Малий Кубок світу з польотів

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.