Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 28 грудня 2019, 19:48
20827
6

Вірер зіпсує прощальну гонку Дальмаєр. Доро любить і вміє це робити

Денис Шаховець бажає всім приємного перегляду Різдвяної гонки-2019

| Оновлено 28 грудня 2019, 19:48
20827
6
Вірер зіпсує прощальну гонку Дальмаєр. Доро любить і вміє це робити
Twitter. Лукас Хофер і Доротея Вірер
Вже в найближчу суботу, 28-го грудня, в німецькому Гельзенкірхені відбудеться традиційна Різдвяна гонка. 20 біатлоністів з 10 найсильніших біатлонних держав світу вийдуть на старт комерційного турніру, який вже 18 раз поспіль збирає величезну кількість уболівальників під розбірним дахом стадіону футбольного клубу «Шальке» – «Фелтінс-Арена».
 
Хто бере участь?
 
 Лаура Дальмаєр і Філіпп Наврат
 Деніз Херрманн і Бенедикт Долль
 Доротея Вірер і Лукас Хофер
 Анастасія Меркушина і Дмитро Підручний
 Марте Олсбю і Ветле Крістіансен
 Анаіс Бескон і Антонін Гігонна
 Ліза Хаузер і Джуліан Еберхард
 Катерина Юрлова і Матвій Єлісєєв
 Міхал Крчмар і Маркета Давидова
 Беньямін Вегер і Лена Хеккі
 
Склад учасників Різдвяної гонки звично зірковий. Причому в цьому році, як ніколи, неймовірно складно спрогнозувати переможця, адже команди дуже рівні. Всі 10 пар мали б реальні шанси на перемогу, якби не одне але.
 
Майбутня шоу-гонка стане прощальною для легендарної біатлоністки Лаури Дальмаєр. До 25 років німкеня виграла практично все, про що може мріяти спортсмен в цьому виді спорту, і зачохлила гвинтівку. У тому, що легенди прощаються з великим спортом на Різдвяній гонці, немає нічого незвичайного. Ось тільки перемогти їм не вдається. У всьому винна Доротея Вірер, яка любить і вміє псувати настрій майбутнім «ветеранам».
 
 
Лаура Дальмаєр – хедлайнер Різдвяної гонки-2019
 
У 2012 році Вірер, будучи набагато менш іменитою спортсменкою, на цій же трасі на три секунди обігнала легендарну німкеню Магдалену Нойнер, чия гонка на «Фелтінс-Арені» була заключною в професійній кар'єрі. У 2018-му ситуація повторилася з білорускою Дарією Домрачевою і норвежцем Уле-Ейнаром Бьорндаленом. Зіркове подружжя було в хорошій формі і цілком могло завершити кар'єру на мажорній ноті, але на той час Доро набралася досвіду і з гордістю разом з Лукасом Хофером посмакувала німецьке пиво з кубка-келиха на першій сходинці п'єдесталу пошани.
 
Тепер Доротея Вірер і сама вписала своє ім'я в історію біатлону, ставши чемпіонкою світу і вигравши Великий кришталевий глобус. Тому немає сумнівів, що саме італійська пара в другій рік поспіль виграє Різдвяну гонку. Всі інші зможуть розподілити між собою останні два місця на подіумі. Ну, а якщо серйозно, то шанси, дійсно, є у всіх, хоча невеликим фаворитом і правда здається італійський дует.
 
На що розраховувати українцям?
 
Україна вже 12-й раз поспіль має своїх представників в шоу-гонці, так що нашою участю в Гельзенкірхені давно нікого не здивувати. Якби не Лаура Дальмаєр, Дмитро Підручний цілком міг би стати чи не головною зіркою World Team Challenge. 28-річний тернополянин на минулому чемпіонаті світу в Естерсунді виграв перше в історії українського чоловічого біатлону золото чемпіонату світу.
 
Для Підручного, як і для його напарниці, майбутня шоу-гонка стане дебютною. Формат гонки дозволяє біатлоністам, які вміють точно і швидко стріляти, мати хорошу перевагу над суперниками, так що українці цілком можуть претендувати на трійку призерів.
 
Додає оптимізму і історія виступів українців в Гельзенкірхені. Наші біатлоністи багато разів фінішували в топ-3, двічі взагалі перемагали. Оксана Хвостенко та Андрій Дериземля були найкращими в 2008-му, а в 2014-му не було рівних Валі Семеренко та Сергію Семенову. І це у нас ще не було чемпіона світу!
 
 
Оксана Хвостенко та Андрій Дериземля виграють Різдвяну гонку-2008
 
Анастасія Меркушина: З Кубка IBU в Різдвяну гонку
 
Забавна історія сталася з напарницею Підручного по майбутній гонці Анастасією Меркушиною. Справа в тому, що після першого етапу Кубка світу Меркушина вирушила на Кубок IBU, де провела шість останніх гонок.
 
Цілком можливо, що це перший в історії випадок, коли біатлоністка рівня Кубка IBU виступає в Різдвяній гонці. Хоча, звичайно ж, Меркушина в своїй кращій формі без сумнівів заслуговує місця на Кубку світу, чому доказ – три медалі різної проби в першому триместрі сезону.
 
Про що взагалі мова?
 
Кілька слів про формат. У Різдвяній гонці беруть участь 10 дуетів – по жінці та чоловікові в кожному. Змагання нагадує одиночний супермікст і розділене на два етапи: спочатку біатлоністи пробіжать мас-старт, а за його результатами стартують в гонці переслідування. Саме за результатами персьюту будуть визначені переможець і призери гонки. Відставання перед переслідуванням буде розділене на два, тому спортсменам головне не програти дуже багато часу в першій гонці.
 
Обидві дисципліни складаються з восьми вогневих рубежів (по чотири стрільби у чоловіків і жінок). За кожен промах спортсмени пробіжать штрафне коло, яке, на відміну від звичайного, становить всього 50 метрів дистанції. Після останньої стрільби чоловіки біжать ще одне коло навколо стадіону, що становить 1300 метрів, а потім фінішують.
 
Що нового?
 
Майбутня шоу-гонка назавжди увійде в історію ще й з тієї причини, що в рамках неї на «Фелтінс-Арені» пройдуть змагання для юніорів Talent Team Challenge. В юніорській Різдвяній гонці виступлять вісім дуетів. Чотири пари будуть в складі німецьких біатлоністів. Компанію їм складуть найкращі біатлоніст і біатлоністка за підсумками юніорського чемпіонату світу, а також переможці загального заліку юніорського Кубка IBU.
 
 
Катерина Бех
 
Найкращі юніори світу повинні були вибрати собі партнера на Talent Team Challenge зі своєї збірної. Україну представлять Катерина Бех та Богдан Цимбал. 21-річна Бех стала найкращою біатлоністкою юніорського чемпіонату світу-2019 і взяла собі в пару найперспективнішого спортсмена юніорської збірної України. На початку лютого 2019 року Бех зробила золотий дубль на чемпіонаті світу в словацькому Брезно-Осрблі, вигравши спринт і гонку переслідування.
 
Розклад прямих трансляцій
 
Talent Team Challenge-2019
 
28.12.2019 - 17:05 - Мас-старт
28.12.2019 - 18:20 - Гонка переслідування
 
World Team Challenge-2019
 
28.12.2019 - 19:15 - Мас-старт
28.12.2019 - 20:05 - Гонка переслідування
 
Різдвяна гонка-2019 буде показана на українському телеканалі Спорт 1. Sport.ua проведе текстові трансляції дорослих стартів в рамках шоу-гонки. Змагання юніорів транслюватися не будуть.
 
Оцініть матеріал
(57)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Цуренко знялася з матчу проти Калініної після програних 2 геймів у Римі
Теніс | 10 травня 2024, 17:27 10
Цуренко знялася з матчу проти Калініної після програних 2 геймів у Римі

Ангеліна пробилася до 1/16 фіналу престижного турніру WTA 1000 у столиці Італії

Світоліна з бубликом розгромила екс-5-ту ракетку на великому турнірі в Римі
Теніс | 10 травня 2024, 19:05 11
Світоліна з бубликом розгромила екс-5-ту ракетку на великому турнірі в Римі

Еліна у двох сетах розібралася з Сарою Еррані в 1/32 фіналу змагань WTA 1000

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Василий Будник
Рождественская гонка- светлый день голодного безбиатлонного периода.
Otec_Gorio
Гарна стаття. Багато цікавої інформації.
Автору респект.
vizuals
Доро любить та вміє))) Хай вийде на гонку, а не на Різдвяні покатушкі
Руслан Кириченко
И как всегда нет денег на трансляцию по общественному каналу
Александр Шевченко
От Вирер ничего в этой гонке зависеть не будет, она не финишер) Финишировать то Хофер будет. Да, и вообще, думаю Дальмайер даже с простоем может передать эстафету Лессеру, раньше Вирер, я уж не говорю что там есть еще такие сильные соперники, как Лена Хекки и Марте Олсбю, которые могут объехать Вирер, даже не заметив той.