Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 02 сiчня 2020, 09:37
37144
61

Чому у Ярмоленка не виходить у Вест Хемі

Валерій Василенко розбирається, що не так з кар'єрою одного з найкращих українських гравців

| Оновлено 02 сiчня 2020, 09:37
37144
61
Чому у Ярмоленка не виходить у Вест Хемі
Твіттер Вест Хема. Андрій Ярмоленко

Від любові до ненависті один крок. А якщо говорити про любов футбольних фанатів - то і того менше. Всі ми пам'ятаємо, як не так вже й давно фани «Вест Хему» були готові носити на руках українського півзахисника команди Андрія Ярмоленка. Ще у вересні цього року Андрій не міг нормально виїхати з бази «молотобійців» - юні вболівальники лондонського клубу шикувалися в чергу, щоб взяти автограф у свого кумира. Але пройшло якихось пару місяців, і самим толерантним епітетом на вболівальницьких форумах «Вест Хему» по відношенню до Ярмоли є «він не приносить користь Вест Хэму». Примітно, що і в «Боруссії», де український вінгер виступав до вояжу на Альбіон, ставлення вболівальників команди було аналогічним: спочатку вони його обожнювали (літо-початок осені), але ближче до зими все змінилося з точністю до навпаки. Чому ж так сталося? Хто винен і що робити?

Питання досить не пусті і дуже складні, так що відповісти однозначно, наприклад, як у випадку з кар'єрою Артема Мілевського, не вийде. Але, все ж, навіть в цій купі суб'єктивних і об'єктивних факторів, проблем і непорозумінь можна відшукати відразу кілька ниточок, які приведуть до відповіді. Правильної відповіді.

***

Отже, в першу чергу потрібно говорити про те, що Ярмоленко досить пізно перебрався в футбольну Європу. Та що там пізно: дуже пізно. Ми бачимо на прикладах його молодих партнерів по збірній України - Малиновського, Зінченка, Яремчука, що для того, щоб заграти «там» на серйозному рівні, потрібно не менш серйозно зламати свій менталітет, своє розуміння футболу. 

Твіттер Вест Хема. Андрій Ярмоленко

Цей процес дуже загрожує і психологічними, і фізичними травмами. Але одна справа, коли ти трансформуєшся в 20 років, і зовсім інша - в 27-м. За десять років української кар'єри Ярмоленко звик жити за певним ігровим графіком, чітко розписаним до тижня. Він звик, що взимку відпочиває, в червні-липні теж, потім в серпні-вересні форсується форма, а в грудні вже всі думки знову про відпустку. Цей графік для АПЛ і/або Бундесліги - дитячий лепет, убозтво. Там зовсім інший розклад, інші пріоритети і піки форми. На жаль, але запрограмований на УПЛ організм Ярмоленка так і не звик ні до нових навантажень, ні до нових викликів, ні до іншого темпу. Звідси і прикрі резонансні травми: тричі під кінець року. Це не його вина. Але це його біда. М'язову пам'ять обдурити не вдалося.

А додайте до цього ще й вимушений майже річний простой через розрив ахілла - так чи інакше, але футболіст повинен звертати на це увагу, підсвідомо берегти себе, адже в разі рецидиву відразу потрібно закінчувати кар'єру. Словом, поширене твердження «краще пізно, ніж ніколи», в даному випадку зіграло злий жарт.

***

Момент другий, більш суб'єктивний. У «Динамо» Ярмоленко був не тільки найкращим футболістом, але кимось на кшталт короля. Приблизно з таким статусом, як його тезка Шевченко. Однак і в «Боруссії», і в «Вест Хемі» Андрій став просто одним з багатьох. Так, його купували що в клуб з Дортмунда, що в колектив з Лондона з певним статусом і з певними надіями, але чого гріха таїти: він їх не виправдав. Ні в «Боруссії», ні в «Вест Хемі» Андрій так і не став хоча б справжнім гравцем основного складу. Всі три його закордонні сезони проходили по одному і тому ж сценарію: спочатку за «здравіє», але потім «за упокій». І не тільки тому, що він так і не зміг звикнути до нового робочого розкладу.

На жаль, але можна говорити і про те, що його потенціалу просто не вистачає для топ-ліг. Особливо АПЛ. Він не може похвалитися шаленою швидкістю, не вистачає йому і фізики. Та й в оборону він не завжди встигає повертатися. І, знову-таки, не тому, що не хоче. А через те, що просто не встигає. Не може. Гени, як ви знаєте. Це у випадку з Коноплянкою, кар'єра якого до пори до часу розвивалася за схожим сценарієм, ми можемо боязко говорити про те, що присутній елемент ліні, гордині або неприборканості. У Андрія всього цього нальоту немає. Бажання - хоч відбавляй. Але його вміння і можливості в умовах найсильнішої ліги світу, на жаль, обмежені.

***

Ну і, як завжди в подібних випадках, що ж робити? На всьому нашому спортивному інформпросторі повно інсайдів не тільки про чергову травму Ярмоленка, але і про те, що, мовляв, «молотобійці» хочуть вже в це зимове трансферне вікно позбутися від послуг українця. Як би не кипів наш розум обурений, але в цій неприємній інфі є частка істини. І логіки. Лідером команди Ярмоленко не став. І вже навряд чи стане. Йому вже 30-ть, і швидше і сильніше він теж вже не буде. Тому, як би не комфортно сім'ї Андрія жилося в столиці Британії, рано чи пізно (а, швидше за все, рано) потрібно буде приймати рішення про зміну обстановки.

Твіттер Вест Хема

І в зв'язку з цим, як мені здається, є два варіанти: простий і нестандартний. Перший - повернутися в київське «Динамо». Ну, на те він і простий, цей варіант. В рідній команді йому напевно будуть раді. І він закінчить приблизно так, як і його тезка Шевченко: під звук фанфар, з сивиною, і з залізобетонним місцем в основі. Але в цього шляху є кілька вад. Першочергово в даному випадку можна говорити про те, що можливе повернення Андрія в «Динамо» може поставити хрест на кар'єрі в цьому клубі відразу декількох молодих і все ще перспективних півзахисників. Та й, цілком може так статися, що Ярмола, як і пізній Шева, стане на полі прижиттєвим пам'ятником собі. Тобто, його будуть ставити в склад не завдяки, а всупереч. Чи потрібно йому це? До того ж, різниця між ним і Шевою в тому, що той повертався в «Динамо» догравати, а Ярмола все ще може і хоче грати. Хоча б в силу вікової різниці.

Другий шлях - спробувати все ж знайти себе в зарубіжному чемпіонаті. Вбачається, що Андрію все ж є, що доводити. Перш за все собі. І в умовних «Марселі», «Пармі» або «Вердері», не кажучи вже про «ПСВ» або «Галатасараї», він би ще «попилив». Адже бажання і майстерності для такого рівня вистачить. До того ж, залишається якась недомовленість, незадоволеність від його європейської кар'єри. Її ще можна врятувати, можна реанімувати, можна перезапустити. Але для цього потрібно правильно розставити акценти і пріоритети. Повторюся: він ще може і повинен грати.

А догравати Андрій завжди встигне.

Оцініть матеріал
(115)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 61
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vladislav Pohily
Может я ошибаюсь, но на мой взгляд Коноплянка и Ярмоленко продукт 2010-х нашего сытого и "успешного" чемпионата, который закончился в 2014. Хорошие контракты, любовь публики и при этом минимальная конкуренция благодаря лимиту на легионеров. После такой теплой ванны адаптироваться к конкурентной среде очень не просто, тем более когда тебе уже 26-27 и время для раскачки не так уж и много. Я раньше постоянно оправдывал Коноплянку, мол тренер, не доверяет, но когда с 4-5 тренерами одна и та же картина, тут нужно искать причины в самом себе.
Видео |
Неповезло с командами? вы серьезно??? Зина перешел за пару лям в команду где на его позиции играли игроки по 60 лям, где его первый год даже на кубки на замену не выпускали. Не повезло с командами, пахать надо и доказывать, а не из 20 передач делать 15 неточных, конечно тогда никто тебя ставить не будет, при таком качестве игры нужно с футболом заканчивать, 3 матча играть удачно, а 10 неудачно, кому он нужен
Mac_Gyver
Смотрел все игры Ярмолы в бундеслиге. Что могу сказать, В КАЖДОЙ игре ему один или два раза доставалось по ахиллу. Ему каждый раз чуть не отрывали голеностоп. Жаль, никто не сделал видеоподборки того беспредела. Не знаю было ли это случайностью, или же сознательной ломкой игрока. Специально для хейтеров напомню, что к тому моменту Ярмола был признан лучшим игроком первой половины чемпионата, ни одного гола команды не обходилось без его участия, а Боруссия шла на первом месте с большим отрывом. Мне кажется, что Ярмола свой класс доказал. Его просто сломали физически. Потерял остроту и уверенность. Было бы ему 20-25 - легко бы оклеймался. Сейчас же только пенсия. Не по возрасту, а по физ. состоянию.
digsum
То, что большинство наших легионеров хорошо стартуют, а плохо заканчивают, говорит о том, что поголовно у всех проблемы с психологией. И ходить к мозгоправу такая же необходимость, как и тренер по физподготовке
George Abuladze
В Динамо точно сейчас не возьмут, там Миха строит серьезную команду. с прицелом на победу в лч или ле!
Юрий Карпенко
Десна ждёт тебя Андрюша, возвращайся и будем рвать Динамо, отомстим Суркисам, что мариновали тебя так долго )))
bullyUA
Возвращаться в Динамо? А где Суркис найдет 18 лимонов, которые за него хотят молотобойцы?
Алена Остапенко
В дырнаму, потому шо давно хотел, сердце, глаза горят.... Хахахахахахахах тока на какую зп? Облэенерго уже не подоишь что б бездарям пропойцам кыевским по ляму $ с барского плеча кидать а зарабатывать сукисы не умеют хоть и звали себя бизнесменам все годы
pl2012ua
админы, забаньте недоразвитого fylhtq1910
DKTheBest2
Не получается потому, что АПЛ не УПЛ. Ярмола игрок не плохой, но засидевшись в Динамо он просто зазвездился. Такая же ситуация с Коноплянкой. Что Ярмола, что Конопля-читаемые,предсказуемые игроки. Ярмоленко чуть креативнее Коноплянки, но для серйозного чемпионата этого мало.
А сборная и без них играет хорошо.
axylinam
Ярмоленко не сильно быстрый игрок и довольно предсказуемый.единственный шанс заиграть в Англии у него был бы.если бы он там родился.а так чемпионат Украины это райское местечко для Андрея
alex55
а где у него получается? дерево может только в Киеве играть.
bolela11111
Зато узнал что есть игрок по имени Снодграсс. Ему 32, он из Шотландии, он ложит в сетку без особых понтов и за это в авторитете у болел несмотря на пике клуба в низ.
Maradona
Приєднуюсь до теорії теплої ванни!
Ярмола розумний і толковий гравець, що важливо.
Кажуть односторонній гравець - типу має один фінт для зміщення в центр для удару. Але можна і з одним фінтом бути на рівні, при цьому багато забивати а ще віддавати купу передач. В кінці кінців, з габаритами Ярмоли, технікою і розумінням гри, він міг би грати і на вістрі атаки. Для вінгера він все ж завеликий і повільний.
Однак знову ж, 10 років лайтової української ванни зробили свою справу. Чувак у пізньому футбольному віці перебрався в ТОП чемпіонати і просто фізично не потягнув, розуміючи це він можливо спробував вижати від себе більше і почалися травми.
Незалежно від того як грало Динамо у Європі та які займало місця в чУкрі, Ярмола в клубі був святою коровою, міг провалити кілька матчів і витягнути команду в третьому, цим самим класти свої 15 голів у сезоні і бути кращим на фоні клубу і нашого безконкурентного чемпіонату.
Наразі Ярмола ще має можливість пограти 2-3 сезони у слабшому чемпіонаті та закінчити у рідному ДК.
Циганкову/Миколенко/Шапаренко (про якого взагалі якось забули) на замітку.
Voxa Hvedyk
Ярмола уже давно доигрывает,ещё после Дортмунда,а Суркис молодец,всегда ненужное и пенсионное спихивает Европе!!!
bolela11111
Не только из-за травм, а потому-что он, не может играть на хорошем уровне постоянно. Его игра скорее редкими всплесками, чем волной. Он не брал лидерство и было ощущение что, то ли боится и осторожничает, то ли не понимает.
Жаль, еще раз, очень жаль. Думал Ярмола зажжет в европе, а вон как оно вышло
andre_lui
На мой взгляд, дело не именно в Андрее. В Вест хема мало что выходит, у Пеллигрини также. Нет результата, тасуют состав, ищут крайних. Что то с Вест хемом не то.
UKRAINE FAN
Как по мне то причин несколько! 1, Он явно пересидел в динамо со своей мечтой что то выиграть. 2, Не повезло с командами . В Борусии нормально играл но решили омолодить состав и набрали еще хуже игроков. Переход в вест хем смотрелся не плохо но команда провалила начало сезона и дальше было уже не до Ярмолы. Нужны были опытные бойцы АПЛ! 3, Возможности самого игрока. Да он не плох но не каких врожденных супер способностей у него нету. Техника средняя, скорость тоже не крейсерская да и выносливость тоже оставляет желать лучшего.
Юрий Тютюшев
Как бы не кипел наш разум возмущенный, но в этой неприятной инфе есть доля истины???? Чего 6ля Да он буратинко и все знали что он сольется еще до перехода в Борусию)))
Robert Monroe
Смотрю вылезли эксперты, которые с большой долей вероятности в своей сфере не достигли и 1/100 того, чего достиг в футболе Ярмоленко