Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 26 грудня 2019, 16:09
6948
0

Ніколу Йокіча називали претендентом на MVP, але він провалив старт сезону

Оглядач Sport.ua – про «гойдалки» в грі сербського центрового на старті сезону

| Оновлено 26 грудня 2019, 16:09
6948
0
Ніколу Йокіча називали претендентом на MVP, але він провалив старт сезону
nba.com. Нікола Йокіч

Дивні речі іноді відбуваються в НБА. Баскетболіст може видати свій найкращий сезон за усіма статистичними показниками (20.1 очок; 10.8 підбирань; 7.3 результативних передачі за гру), вивести свою команду до плей-оф і, найголовніше (вже 10 років здається неможливим), пройти з «Денвером» перший раунд цього самого плей-оф. Та й як? Будучи в ролі першої зірки колективу і найкращим центровим регулярки (вибраний у першу п'ятірку НБА за підсумками сезону 18-19).

Саме час зробити крок вперед у своєму розвитку? Нікола Йокіч, здається, був іншої думки, і на старті сезону абсолютно не вражає, а його команда #прямозараз не здатна обігрувати фаворитів у боротьбі за чемпіонство на постійній основі. Хоча друга команда Західної конференції апріорі має бути дуже сильною.

Дивовижно, але, напевно, найкращу гру Йокіч показав проти сильного «Бостон Селтікс». Йокіч був хорошим і в захисті, і в нападі. Як пояснити чергування якісних поєдинків із відверто провальними? Небажанням викладатися проти слабких опонентів, втомою після чемпіонату світу або Нікола вже стрибнув вище своєї голови у минулому сезоні? Так що ж відбувається з баскетболістом, що претендує на роль найкращого центрового НБА і учасника гонки за приз MVP - 2020?

Це була дійсно вражаюча статистика, гідна гравця, вибраного в першу команду All-NBA за підсумками сезону 18/19: 30 очок, 10 підбирань і 4 результативних передачі. І усе це - на очах у мільйонів телеглядачів, що дивилися гру в Бостоні по національному телебаченню. 

І, треба зазначити, після «Бостона» Йокіча прорвало: в наступних 9-ти матчах він шість разів набирав більше 20 очок при мінімальному показнику в 15 пунктів.

***

Перформанс Йокіча піднімає одне з важливих питань цього сезону: чому баскетболіст не демонструє подібну гру частіше? Поєднання пасивної гри разом з відчуттям малої важливості у баскетболіста бентежить більшість оглядачів НБА. Зараз «Денвер» іде другим в Західній конференції з рекордом 21-8, але зовсім недавно «Денвер» був набагато нижче в таблиці.

«Думаю, що йому важко зараз. Ймовірно, це вперше, коли я бачу Ніколу в подібному стані» - тренер «Наггетс», Майк Мелоун. «Іноді я вважаю, що аж надто оберігаю його. Але як багато баскетболістів ви знаєте, здатних набирати 16 очок, 10 підбирань і 6 результативних передач в середньому за матч? (Зараз статистика 17,4; 10 и 6,9 – Прим. Sport.ua) Як у вас після цього’ повертається язик сказати, що з Йокічем щось не так?»

Коли ж це питання поставили баскетболістові безпосередньо - він просто знизав плечима: «Навіть не знаю, що відповісти. Мої середні показники по сезону складають 16; 10; 6. І якщо чесно, я вважаю це доволі хорошим результатом». Він зараз жартує або серйозний? Узявши паузу, Нікола продовжив: «Ви знаєте, на що я здатен, і як умію грати. Особливо, в плей-оф. Але відчуваю, що мені ще слід повернутися на звичний рівень гри».

До вищесказаного варто додати той факт, що гра центрового часто виділялася нестабільністю на дистанції з декількох ігор. Але після карколомного візиту «Денвера» в плей-оф 2019 року (у якому серб набирав 25 очок, 13 підбирань і 8 асистів в середньому за свої перші 14 ігор у постсезоні), вже цього сезону очікування публіки від центрового підвищилися. Багато експертів вважали Йокіча кандидатом на боротьбу за титул MVP-2020, а «Наггетс» - у числі головних претендентів на Фінал НБА від Західної конференції.

Але щось пішло не так, як хотілося. Один з функціонерів ліги одного разу висловився із цього приводу: «Він є настільки обдарованим! І найдивніше те, що готовність гравця вигризати перемоги в кожному матчі часто знаходиться під сумнівом».

***

Що ж насправді відбувається? Його вага в 129 кг робить Ніколу найважчим баскетболістом, що з'являвся на майданчику цього сезону. А поточна форма семифутера викликає великі запитання. Як сказав один з менеджерів ліги, що нещодавно спостерігав за грою центрового: «Не можна бути реальним претендентом на MVP сезону, знаходячись при цьому в поганій формі». Між тим, усі ми знаємо, що Йокіч брав участь на чемпіонаті світу з баскетболу цього літа, де його збірна вважалася одним з фаворитів турніру (разом зі збірною США) і фінішувала п'ятою. Таким чином, час на відпочинок після насиченого минулого сезону у баскетболіста був істотно урізаний.

«Думаю, тут зійшлося багато чинників воєдино», - сказав тренер «Наггетс», пояснюючи причини невиразної форми свого підопічного.

Звернемося до фактів: зараз Йокіч виглядає менш активним і залученим в ігри регулярного сезону. Його середні показники за матч падають практично за усіма параметрами (при тих же хвилинах, що і сезоном раніше). Єдине, що виросло - його спроби далеких кидків. При їхній реалізації в 22.9% - найгірший показник у кар'єрі. Просунута статистика показує ту ж динаміку: відсоток використання значно знизився, а в той же час і асисти, перехоплення, блоки, підбирання в нападі, підбирання в цілому і кількість виконаних штрафних кидків.

Також впали показники Ніколи в рейтингу ефективності (3-е місце роком раніше і 41-е місце зараз), він кидає з гіршим відсотком влучання в кар'єрі (48.1% зараз і 52.0 % в середньому по кар'єрі) і має найгірший в кар'єрі відсоток реалізації штрафних кидків (78.6 % зараз і завжди більше 81% по кар'єрі).

Як сказав один зі скаутів НБА: «З ним безперечно щось не так».

Але головний тренер команди, Майк Мелоун, з таким твердженням не згоден: «Не думаю, що з Йокічем щось не в порядку. Це швидше питання впевненості в собі. І коли воно буде вирішено, м'яч після його кидків знову влучатиме в кільце».

Сам же баскетболіст вважає, що уся справа в підвищеній персональній опіці команд-опонентів проти нього (можливо, він правий, в грі з «Бостоном» Йокіч часто один боровся за підбирання в нападі проти усіх п'яти баскетболістів в зеленій формі - В. Ш.): «Це залежить від щільності опіки на мені. Я маю на увазі, наскільки щільно мене тримають захисники команди-опонента, наскільки вони майстерні та агресивні при обороні власного кільця. І важливо брати до уваги усі ці чинники».

Для того, щоб краще уявляти, чого всі чекають від Йокіча, пропонуємо подивитися його найкращі моменти в сезоні.

І все-таки, незважаючи на критику і розчарування цього сезону, Йокіч залишається феноменальним плеймейкером - можливо, одним з кращих пасуючих бігменів в історії НБА. Саме центровий веде усі атаки «Самородків». І, незважаючи на падіння статистичних показників в порівнянні з сезоном 18/19, варто відмітити, що цього сезону «Денвер» з Йокічем на паркеті набирає більше очок (+6.5 очок на 100 володінь), ніж роком раніше (+5.8). І саме завдяки грі Ніколи «Наггетс» уперше за 5 років вийшли до плей-оф і подолали перший раунд (уперше з 2009-го року).

Команді Майка Мелоуна прогнозують 52 перемоги в регулярному сезоні (54 було минулого сезону). А другий показник за захисним рейтингом - вагома ознака зростання організації в цілому. Але насторожує їхній 22-й рейтинг у нападі (входили в топ-10 останні 3 сезони). І цей регрес безпосередньо пов'язаний з непереконливим стартом сезону сербським центровим. В той же час, захисник «Денвера» Джамал Мюррей вийшов на перші ролі в снайперській гонці всередині колективу, і при такому ж рівні гри і взимку буде одним з претендентів на участь в All-Stars Game-2020. «Наша гра залишає бажати кращого. Зараз ми граємо відверто погано», - говорить Мюррей, - «Уявляєте, що буде, коли ми почнемо грати добре?»

Природно, сезон довгий, і залишилося ще дуже багато часу для того, щоб Йокіч повернув собі форму торішнього зразка. І він вже близький до цього: «Ми хочемо бути сильною командою. Я думаю - це добре, коли організація ставить перед собою високі цілі. Це примушує нас усіх працювати все важче і важче». Багато любителів баскетболу якраз і хочуть побачити Йокіча зразка сезону 18/19 (вибраного до першої п'ятірки All-NBA). А баскетболіст випромінює спокій відносно поточних результатів команди: «Гадаю, у нас підібралися прекрасні виконавці. Зараз ми не показуємо потрібного результату. Але якщо команда підніме відсоток реалізації кидків - це стане черговим кроком у потрібному нам напрямку». Дещо могло б допомогти «Денверу» ще більше: якби Нікола Йокіч частіше прислухався до своїх же слів і повернувся на той рівень, який він показував у торішньому плей-оф.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі
Футбол | 25 квітня 2024, 03:40 0
Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі

Отримуйте швидше за всіх огляди матчів на свій телефон у Телеграмі!

Все вирішив овертайм. Визначено переможця Кубка Європи ФІБА
Баскетбол | 25 квітня 2024, 03:23 0
Все вирішив овертайм. Визначено переможця Кубка Європи ФІБА

У фіналі німецький Найнерс Хемніц здолав турецький Бахчешехір

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.