Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фігурне катання
| Оновлено 09 лютого 2022, 01:56
4265
0

Визначилися всі чемпіони України з фігурного катання

17-річний Іван Шмуратко підтвердив чемпіонський титул, ставши першим з величезним відривом

| Оновлено 09 лютого 2022, 01:56
4265
0
Визначилися всі чемпіони України з фігурного катання
Фото Дмитро Путінцев

На столичній Льодовій арені на вулиці Шалетт завершився чемпіонат України з фігурного катання на ковзанах. У чоловічому одиночному катанні ім'я чемпіона залишилося незмінним - як і в минулому сезоні, переможцем став 17-річний Іван Шмуратко з Києва. При цьому його відрив від Кирила Ляшенка, який посів друге місце, склав більше 40 балів (222.42 і 180.42 бала за результатами обох програм). Бронзову нагороду завоював Андрій Кокура. При цьому без помилок в прокатах у чемпіона не обійшлося - в короткій програмі він зробив каскад потрійний лутц-подвійний тулуп замість потрійного тулупа другим стрибком, а в довільній не вдався другий потрійний аксель.

Сам спортсмен зазначив, що працює і над четверним стрибком, однак цей процес сповільнила травма коліна.

«Свою коротку я б оцінив, виходячи із заявленого набору, десь на 8,5 з 10-ти, довільну - на 7,5-8 з 10-ти. Прикро, що не виконав в довільній другий потрійний аксель. Це дуже погано, треба напрацьовувати зв'язку, щоб аксель йшов не тільки першим елементом, але і другим, третім. Мені ще є над чим працювати. Ми тренуємо стрибок у чотири оберти, але процес сповільнився через травму коліна ... Мабуть, треба знайти оптимальний варіант, щоб не було травм, і щоб цей елемент добре виходив. Тоді його можна включати в програми на змаганнях», - сказав Шмуратко в коментарі сайту UFSF.

Іван Шмуратко

До слова, в цьому сезоні учень Марини Амірханової взяв участь в юніорській серії Гран Прі - в польському Гданську він зайняв 7-е місце, а ось в італійському Енье вперше отримав медаль змагань під егідою ISU, завоювавши бронзу. Обидві програми нинішнього сезону Шмуратко поставив відомий в минулому фігурист Дмитро Дмитренко.

У минулому сезоні Іван представляв Україну на чемпіонаті Європи в Мінську, де пробився в довільну програму і в підсумку посів 22-е місце. Він також брав участь в юніорському чемпіонаті світу, де став 16-м.

У жіночому одиночному катанні за відсутності чемпіонки України Анастасії Архипової, яка проходить реабілітацію після операції, перемогу впевнено завоювала 13-річна Анастасія Шаботова (Київ). На другу сходинку п'єдесталу зійшла Таїсія Спесивцева (Харків), третьою стала Анастасія Гожва (Київ).

Шаботова отримала український паспорт цього літа, раніше ж фігуристка виступала за Росію, де примудрилася потрапити в скандал через свої висловлювання в соцмережах про допінг. Відзначимо, що вона єдина з українських фігуристок, яка стрибає потрійний аксель - однак на цей раз він їй не скорився.

«Коротка програма Насті - це був такий робочий прокат. Вона може, звичайно, і краще, але їй просто ще не вистачає досвіду. У довільній програмі вийшла дещо «змазана» друга половина з тієї причини, що спортсменка хотіла показати потрійний аксель і ми спільно вирішили, що варто спробувати. Але, мабуть, це справа досвіду, адже тут все залежить від кількості стартів, а у Насті був тільки один турнір, де вона зробила певний стрибок. Тому це виявилося і емоційно важко, і фізично енергозатратно. Це і позначилося на якості програми, оскільки без потрійного акселя спортсменка катає її на одному диханні», - прокоментувала Світлана Панова, тренер Анастасії Шаботової.

Цікаво, що в змаганнях пар, як спортивних, так і танцювальних, було всього по три претенденти на медалі - так що без нагород не залишився ніхто.

Максим Нікітін і Олександра Назарова

У танцях на льоду повернули собі звання чемпіонів харків'яни Олександра Назарова/Максим Нікітін, які раніше тричі вигравали «золото» національної першості - в 2015, 2017 і 2018 роках. Чемпіони минулого сезону Дар'я Попова/Володимир Бєліков (Харків) на цей раз стали другими. А третє призове місце посіли Марія Голубцова/Кирило Білобров.

«У ритмічному танці ми допустили деякі помарки, але в довільному - повністю реабілітувалися. Ми цілком задоволені своїм сьогоднішнім прокатом. Будемо готуватися до подальших змагань, а завдання у нас одна: відкатати так, щоб глядачі отримали задоволення від нашого танцю. Саме для цього ми багато працюємо і постійно вигадуємо нові елементи. Ми любимо фігурне катання і хочемо його розвивати, щоб людям запам'ятався не тільки наш дует, а й те, що ми - з України», - відзначили Олександра Назарова і Максим Нікітін.

Раніше в цьому сезоні вони завоювали срібну медаль на міжнародному турнірі з фігурного катання Bosphorus Cup в Стамбулі. В сумі дует з Харкова набрав 189.23 бала.

Іван Павлов і Катерина Дзицюк

У парному катанні переможцями стали Катерина Дзицюк/Іван Павлов. Причому для Івана Павлова це перша перемога в національному чемпіонаті в парному катанні, проте раніше він двічі піднімався на найвищу сходинку п'єдесталу як одиночник - в 2016 та 2017 років роках. «Срібло» у Вікторії Бичкової/Івана Хобти, а Софія Нестерова і Артем Даренський посіли третє місце.

До речі, вже відомий склад збірної України на чемпіонат Європи-2020 року, який пройде в австрійському Граці 20-26 січня.

У чоловічому одиночному катанні Україну представить Іван Шмуратко, в жіночому одиночному катанні - Анастасія Гожва, в спортивних танцях на льоду - Олександра Назарова/Максим Нікітін, в парному катанні - Софія Нестерова/Артем Даренський.

Марина НАСТЕВИЧ

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 04 травня 2024, 09:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

ГЕРАСКЕВИЧ: «Любительку дубайських кокосів має бути позбавлено всіх звань»
Зимові види | 01 травня 2024, 09:10 4
ГЕРАСКЕВИЧ: «Любительку дубайських кокосів має бути позбавлено всіх звань»

Український скелетоніст відреагував на скандальні заяви Алсу Алєйнікової

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.