Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 20 грудня 2019, 08:03
8025
11

Гонка за MVP. Хто головний фаворит?

Sport.ua виокремив головних претендентів на звання найціннішого гравця регулярного чемпіонату

| Оновлено 20 грудня 2019, 08:03
8025
11
Гонка за MVP. Хто головний фаворит?
nba.com

Як правило, цю нагороду отримує гравець, чия команда фінішувала першою в регулярці (найкращий представник найкращої команди), або гравець, що має вражаючу індивідуальну статистику. І цього сезону таких претендентів вистачає: до героїв сезону 18/19 додалися молоді зірки (Дончіч), сильні баскетболісти стали грати в сильних командах (Вокер), а хтось просто почав дивувати (Сіакам). Важливо відмітити той факт, що в 7 випадках за останні 10 років нагороду MVP отримував баскетболіст, чия команда вигравала регулярний чемпіонат.

У інших випадках володареві титулу слід було демонструвати вражаючу статистику (ЛеБрон Джеймс) або бути кращим за набраними очками (Кевін Дюрент, Рассел Вестбрук). Тому саме ці якості ми і візьмемо за основу в списку баскетболістів нижче. А тепер - детальніше до наших претендентів!

10 місце: Кемба Вокер (21.8 очок; 4.6 підбирань; 5.1 результативних передач в середньому за гру)

Говорячи про Кембу, слід передусім розглядати «Бостон» в цілому. Команда йде другою на Сході і третьою серед усіх команд ліги. Так само «Селтікс» треті за пропущеними очками і п'яті за різницею забитих/пропущених, маючи 4-й захисний рейтинг в НБА. Команда давить у захисті і при цьому Вокер примудряється з перших ігор в новому колективі (де є Тейтум, Браун і Хейворд) стати лідером нападу «Бостона». Він є кращим за набраними очками в команді (19-й в лізі), за асистами і першим серед гравців стартової п'ятірки за рейтингом ефективності. При тому, що Кемба займає лише 34-е місце в рейтингу «Відсоток задіювання баскетболіста». Важливо відмітити, що підопічні Бреда Стівенса вже обіграли такі команди, як: «Торонто» (112-106), «Мілуокі» (116-105), «Даллас» (116-106), «Маямі» (112-93) і «Денвер» (108-95). У кожній з цих п'яти ігор Вокер добре себе показав - за 33,4 хвилин у середньому за матч він збирав лінійку 26; 4.6; 4.6, попутно, двічі ставши гравцем матчу. Чи досить таких показників для звання MVP?

Чому так:

«Селтікс» цілком можуть стати найкращою командою регулярного сезону, і саме Кемба є лідером колективу, що бере відповідальність у складні для команди моменти на себе. І виправдовуючи цю відповідальність.

Чому ні:

Єдиний шанс на даний момент для баскетболіста отримати індивідуальний приз - це перемога «Бостона» в регулярному чемпіонаті. Відомо, що хлопці Бреда Стівенса сильні саме командою, а не яскравими індивідуальностями. І тут може вийти так, як і з «Атлантою» Майка Буденхольцера - другий рядок в загальній таблиці 2015-го року, четверо учасників Матчу усіх зірок, команда впродовж усього сезону заслуговувала тільки найпозитивніших відгуків. MVP - Стеф Каррі, як лідер ще більш сильної команди.

9 місце: Паскаль Сіакам (24.5; 8.4; 3.6)

Після того, як Ленард перевіз свої таланти до Лос-Анджелесу, багато експертів передрікали «Торонто» входження в процес перебудови і створення нової команди. Але в організації опинилися 4 людини, які були не згодні з думкою громадськості: Уджирі, Нерс, ВанВліт, а очолив цю банду Паскаль Сіакам. MVP фіналу D-ліги 2017, Самий прогресуючий гравець-2019, баскетболіст, що страхував Кавая у Фіналі НБА. Паскаль здається крихким і невмілим гравцем з незграбним дриблінгом. Спостерігаючи з боку, створюється враження, що його кидки не повинні залітати в кільце, а на веденні будь-який опонент, що хоч трохи вміє грати в захисті, здатний вибити м'яч з рук Сіакама. Що на ділі? Людина тягне «Торонто» на 4-е місце на Сході (рекорд 19-8). Секрет цієї команди - в умінні кидати здалеку і бігти в швидкі відриви. І Паскаль закидає 37.6% своїх кидків (середній по лізі - 35.7%). А по «Фаст брейк пойнтс» знаходиться на 6-ій позиції в усій лізі. Вплив Сіакама на свою команду? Він є лідером організації, яку покинув найсильніший її баскетболіст. І ця організація вважається тіньовим фаворитом Східної конференції.

Чому так:

Лідер одного з фаворитів чемпіонату, займає 11-е місце в списку бомбардирів НБА. І це після того, як команду покинув суперзірковий Ленард, а замість нікого не придбали.

Чому ні:

Успіх Сіакама безпосередньо пов'язаний з ефективною оборонною системою Ніка Нерса. Тобто поки «Торонто» на вершині турнірній таблиці, баскетболіст приймає участь в гонці за приз MVP. Але варто «Репторз» зменшити обороти, так і шанси форварда виграти індивідуальну нагороду поповзуть вниз.

8 місце: Джоель Ембід (22.0; 12.4; 3.1)

Який рейтинг може обійтися без участі в ньому Джоеля Ембіда? Центрового із умінням вести м'яч і феноменальним баченням майданчику. Баскетболіста, здатного в одному окремо взятому матчі набирати 41+20 по системі очки+підбирання. Ембід - лідер «Філадельфії» за набраними очками (16-й в лізі), підбираннями (5-й) і блоками (13-й) і йде на 11-му рядку в лізі за показником задіювання баскетболіста (Usage%). Команди, що вважається головним опонентом «Мілуокі» у боротьбі за корону Східної конференції. Що варто відмітити в першу чергу - цього сезону центровому буде важче набирати очки під кільцем: пішов головний снайпер команди Реддік. А дев’ять поразок колективу при слабкому календарі (тільки дві гри з фаворитами Сходу: перемога над «Бостоном» і поразка від «Торонто») залишають надто багато питань до колективу, лідером якого є Ембід.

Чому так:

Є відчуття, що команда додасть до середини сезону. З'явиться зіграність, якій притаманна 3-му рейтингу в лізі по асистах за гру. І результативність Джоеля теж виросте, що підвищить його шанси у боротьбі за титул MVP.

Чому ні:

У «Філи» був відверто слабкий календар, і судити про готовність Ембіда боротися за індивідуальну нагороду зараз рано. Відвертий мінус - програш «Торонто» Паскаля Сіакама. У тій грі Джоель змазав 11 з 11-и з гри і 3 з 3-х штрафних кидків.

7 місце: Нікола Йокіч (16.0; 10.0; 6.3)

Дивлячись на гру Йокіча, створюється враження, що він уміє робити все на майданчику. Найкращий на підбиранні, найкращий асистент, другий за набраними очками, четвертий за блоками і другий за перехопленнями в команді Майкла Мелоуна. «Денвер» наразі третій в Західній конференції , і вже встиг обіграти на своєму шляху «Бостон», «Х'юстон» і «Філадельфію». У цих іграх центровий демонстрував таку статистику: 35 хвилин, 23.7 очок, 12.7 підбирань, 6.7 результативних передач в середньому за гру. Порівняйте з його середніми результатами по сезону. Чому ж Йокіч так низько в нашому з вами рейтингу? Недавні поразки від «Лейкерс» і «Бостона» відчутно вдарили по позиціях Ніколи. У важливій грі за лідерство в Західній конференції серба просто закрили (13; 5; 8) при жахливому відсотку влучань (33%). І навпаки, маючи величезну перевагу в габаритах над опонентами з «Бостона», команда Йокіча поступилася 13 очками. Щоправда, хто дивився той матч, «Селтікс» закидали «Денвер» дальніми, особливо варто відмітити влучання Тейтума з-під опіки Ернангомеса.

Чому так:

Як оцінити важливість Йокіча для свого колективу? У команди найкращий захист в лізі. Нікола вміє додавати у своїй результативності, коли це особливо необхідно. І варто вимкнути Йокіча з гри, як уся команда може посипатися, що і довели «Лейкерс». А ще у підопічних Майкла Мелоуна хороші шанси виграти Західну конференцію.

Чому ні:

Йокіч став заробляти менше очок, ніж сезоном раніше, та і без особливої потреби він не хоче включатися в гру. Економія сил на плей-оф?

6 місце: Кавай Ленард (25.1; 7.9; 5.2)

Багато експертів вважають Кавая найкращим баскетболістом НБА #прямозараз. Так, розібратися з «Голден Стейт» у Фіналі дорогого коштує. Що Ленард демонструє цього сезону? Він є кращим за очками і підбираннями у своїй команді (якраз «Кліпперс» знаходяться серед лідерів за цими показниками в лізі). А його відсоток задіювання партнерами по команді складає 33.9% - четвертий в НБА. Тобто, баскетболіст сміливо бере на себе ініціативу і є лідером свого колективу. До речі, при досить складному календарі, команда вже обіграла ряд контендерів : «Лейкерс», «Торонто», «Бостон», «Х'юстон» і «Даллас». І в усіх цих матчах Кавай був на висоті (у грі з «Репторс» йому вистачило і 12 очок при першокласній грі в захисті). Питання викликає гра з «Мілуокі» (репетиція Фіналу?), де Ленарда відверто закрили - 5 з 14 з гри, 17 очок і 5 втрат.

Чому так:

«Лос-Анджелес Кліпперс» ідуть другими на заході і стають тільки сильнішими. Плюс до всього і календар ігор стане трохи легшим. Є відчуття, що команда серйозно побореться за першість у своїй конференції, при цьому статистика Кавая теж виросте.

Чому ні:

Навряд чи гравець після насиченого минулого сезону викладатиметься на усі 100% цього року. А в конференції Ленарда вистачає людей, яким є що доводити.

5 місце: Ентоні Девіс (27.7; 9.0; 3.3)

Так само, як і Ленард, Девіс є лідером своєї команди за набраними очками і підбираннями. А ще за перехопленнями, блоками (другий в лізі) і хвилинами, проведеними на паркеті в середньому за матч. У новому для себе колективі і з куди якіснішими партнерами Ентоні не втратив в жодному зі своїх статистичних показників, став більше кидати дальніх (3.3 спроб за матч) і краще реалізовувати штрафні кидки (87%). Його гра стала ефективнішою: закидає 1.1 триочкових (особистий рекорд) і набирає 14.3 очка у фарбі (четвертий в лізі і другий результат в кар'єрі) в середньому за матч. Але чи досить таких показників, коли в твоїй команді грає ЛеБрон Джеймс?

Чому так:

Гра з «Міннесотою» і 50 очок від Девіса (другий перформенс #прямозараз), «Лос-Анджелес Лейкерс» - лідери чемпіонату, баскетболістові є що доводити після переходу в нову і сильну команду.

Чому ні:

ЛеБрон Джеймс або як часто приз MVP вручають другому по силі баскетболісту в команді?

4 місце: Джеймс Харден (38.0; 6.0; 7.5)

Харден нестримний. У проході зупинити його неможливо. А дальні кидки після степ-беку - це щось неймовірне. Чи варто говорити, що баскетболіст - лідер сезону за результативністю в НБА, а його 60 очок в грі з «Атлантою» - найкращий показник за набраними очками в одному матчі серед усіх гравців ліги? Юзадж Хардена - перший по усій НБА (37.4%). Плюс до всього, «Х'юстон» зараз йде в лідируючій групі Західної конференції, маючи другий за очками напад в сезоні. Настільки сильний Харден - головна причина непотрапляння до рейтингу Вестбрука. Цікава статистика: рекордний сезон за очками від Майкла Джордана - 37.1 за гру. Чи досить перекидати Ем Джэя, щоб виграти звання MVP регулярного сезону?

Чому так:

Ми стаємо свідками чергового видатного сезону Джеймса Хардена. І цього разу у гравця серйозний аргумент на отримання призу - його результативність. Та і «Х'юстон», діставши Вестбрука, вважається одним з головних претендентів на перемогу в чемпіонаті.

Чому ні:

Як може баскетболіст, що закидає лише 43.1% з гри і 33.8% триочкових кидків, може вважатися серйозним конкурентом наступним трьом учасникам гонки за MVP? Та і «Х'юстон» програв уже майже всім головним конкурентам за місце на верхівці таблиці.

3 місце: ЛеБрон Джеймс (25.9; 6.8; 10.8)

Якби приз MVP вручали найталановитішому баскетболістові, що грає в НБА, то Джеймс брав би його щороку. Мегауніверсальний, з високим рівнем інтелекту, що грає на усіх п'яти позиціях, справжній лідер своїх колективів, у яких грав, - найкращий баскетболіст сучасності. Досить? Додайте до цього перше місце «Лос-Анджелес Лейкерс» в чемпіонаті, божевільний показник гравця за відсотком використання - 6-й в НБА, і перший за результативними передачами - 10.8 (адже на позиції «першого» виходить Рондо). Команда знаходиться серед числа лідерів за багатьма статистичними показниками в лізі (асисти, блоки, перехоплення, пропущені очки) при усього лише 16-му темпі гри. Але: підопічні Фогеля вже встигли програти «Далласу», «Торонто» і «Кліпперс». Більш того, в грудні команда зіграє два найважливіші матчі регулярного сезону, від яких залежатиме правомірність претензій ЛеБрона на приз MVP, - з Яннісом і Каваєм.

Чому так:

Джеймс мотивований і прагне довести, що він здатний привести «Лейкерс» до великих перемог. Особливо, після кепкувань від «Game Of Zone».

Чому ні:

У «Лос-Анджелес Лейкерс» зараз відверто слабкий календар і говорити про що-небудь в контексті боротьби за звання MVP для обох лідерів колективу ще досить рано. ЛеБрон Джеймс вже давно не молодий, щоб витрачати сили на регулярний сезон. Його мета - плей-оф. Та і для наступних двох хлопців цей приз виграти куди цікавіше!

2 місце: Лука Дончіч (30.0; 9.8; 9.2)

Новачок року-2019 серйозно претендує на звання MVP-2020. Дончіч виграв усе в Європі і тепер підкорює НБА. Молодий словенець - суміш Хардена і Джеймса в атаці (правда, він тільки йде до їхнього рівня) - мегадальні після степ-беку, силові проходи, швидкість і інтелект. Дончіч є третім за набраними очками і другим за результативними передачами в сезоні, третім за використанням в атаці. Єдине, в чому він слабкий - захист - іноді виглядає розгубленим і слабким у розмінах та пік-н-роллах. Варто відмітити, що у своєму клубі Лука лідирує за очками, підбираннями, передачами, перехопленнями і хвилинами, проведеними на майданчику. А сам «Даллас» (маючи досить посередній склад) - третій у сильній Західній конференції. Погодьтеся, ви вболіваєте за Луку, а він розуміє, що цілком може виграти приз MVP вже цього сезону.

Чому так:

Божевільна статистика, тягне посередній (поки не набрав форму Порзінгіс - так точно) «Даллас», постійно прогресує! І вже обіграв «Х'юстон» (41; 6; 10) і «Лейкерс» (27; 9; 10), а його 42 очки в грі з «Фініксом» ви бачили?

Чому ні:

В силу віку, Дончіч може просто не втримати такий найвищий рівень гри, що демонструється баскетболістом на старті сезону. Та й недавня травма, отримана в матчі з «Майамі», може трохи пригальмувати хід Дончіча.

1 місце: Янніс Адетокумбо (30.9; 13.2; 5.5)

Команда, що ідеально підходить під перемогу в регулярному сезоні, прагне виграти обидві конференції і цього сезону. Янніс? Другий за очками і п'ятий за підбираннями в НБА («Мілуокі» перші за цими показниками в лізі). І це за 31.6 хвилин на паркеті. Грек другий за «юзаджем», а його команда - перша за темпом гри. Так що показники баскетболіста цілком логічні. Важливо відмітити, що Янніс вже кидає по 5 триочкових за гру. І майже 2 з них влучає (у минулому сезоні кидав 2.8, а ще роком раніше - 1.9). Тобто прогрес очевидний (найвищий відсоток влучання дальніх за усю кар'єру). Підопічні Майка Буденхольцера вже обіграли «Х'юстон», «Лос-Анджелес Кліпперс» і «Торонто». Статистика грека в цих матчах склала: 31; 13; 7.8 за 30 хвилин на майданчику. І усе це при 63 % влучань з гри. А як же поразка від «Бостона»? І в цій грі Янніс був найкращим у складі своєї команди: 22; 14; 5. А ви як думаєте, чи візьме Адетокумбо другий титул MVP поспіль?

Чому так:

У «Мілуокі» є хороші шанси на перемогу в регулярному сезоні, а у баскетболіста - зберегти (примножити) і так вражаючу статистику.

Чому ні:

Ще занадто мало сильних опонентів Адетокумбо обіграв цього сезону.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

НБА. Визначився перший фіналіст Східної конференції
Баскетбол | 16 травня 2024, 09:30 0
НБА. Визначився перший фіналіст Східної конференції

«Бостон» у п'яти матчах розібрався з «Клівлендом»

Французький клуб уперше вийшов у єврокубки. І одразу – до Ліги чемпіонів!
Футбол | 16 травня 2024, 08:16 1
Французький клуб уперше вийшов у єврокубки. І одразу – до Ліги чемпіонів!

«Брест» вже не опуститься нижче 4-го місця у таблиці Ліги 1 2023/24

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zizyyura
Ще більше 50-ти матчів. Тут все може змінитись в будь-який момент, можуть бути травми. Леброн це мозок команди, він не включає режим "плей-офф", береже сили, награє ігрові схеми. Яніс - молодий, "обезбашений" чувак. Дончіч - талант, в Реалі в 19 років бути капітаном дорогого вартує + зі Словенією виграти ЧЄ, будучи ключовим гравцем. Харден це ще один геній. Я віддав би Дончічу, якщо все буде іти в такому руслі, як зараз.
zizyyura
Гарна стаття! Дякую
vital
Хотілося щоб Дончіч отримав, але є сумніви чи вистачить молодого хлопця на 82 регулярки.
Віталій Яценко
О, з'явилась)) Чудово))
Віталій Яценко
Бідний Янніс, який виніс сьогодні Лейкерз, тут навіть не знайшли фоточку чи нарізку відео із ним. І дійсно, навіщо?
mayakovskiy1
Или Янис или Лука. Леброн ничего особенного не показывает. Средняя статистика. Даже Харден и то больше достоин
Magic Rush
ЛеБрон должен брать.
Он как Криш в футболе.