Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:56
2643
0

Дебютна перемога Сван, нові проблеми Танде. Підсумки лижного вік-енду

Sport.ua підводить підсумки лижного вік-енду

| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:56
2643
0
Дебютна перемога Сван, нові проблеми Танде. Підсумки лижного вік-енду
twitter.com/FISskijumping

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 14 грудня

Клінгенталь (Німеччина), HS140, командний турнір

Неділя, 15 грудня

Клінгенталь (Німеччина), HS140, особистий турнір

Польща здобула першу перемогу з Долежалом

У суботу в німецькому Клінгенталі відбувся другий в сезоні командний турнір, який у впертій боротьбі з Австрією виграла збірна Польщі. Для «біло-червоних» ця перемога стала першою під керівництвом нового головного тренера, Міхала Долежала. В черговий раз поляки в командному турнірі стрибнули вище голови, і приблизно таку ж картину ми неодноразово спостерігали в попередні роки під керівництвом Штефана Хорнгахера.

Яскравим доказом того, що в суботу Польща стрибнула вище голови, став недільний особистий турнір. У ньому найкращий з поляків, Пьотр Жила, став лише дев'ятим, а Якуб Вольни, який в суботу став ключовим фактором польської перемоги, в неділю зайняв скромне 28-е місце. Багаторічний лідер поляків, Каміл Стох, в командному турнірі був, як не дивно, найслабшою ланкою польської четвірки, а в неділю зайняв лише 10-е місце. За два тижні до старту Турне чотирьох трамплінів не видно ніяких ознак форми, яка дозволила б йому боротися за перемогу в загальному заліку.


twitter.com/FISskijumping

А ось у колишнього наставника збірної Польщі, Штефана Хорнгахера, справи дуже погані. Тиждень тому ми відзначали певний прогрес збірної Німеччини на етапі в Нижньому Тагілі, однак після цього Бундестім чекав оглушливий провал на домашньому командному турнірі в Клінгенталі. Німці зайняли лише шосте місце з величезним відставанням від лідерів, а в певний момент (після трьох груп в першій спробі) поступалися навіть збірній Росії!

Врятувати домашній етап для Німеччини міг тільки успіх Карла Гайгера в недільному особистому турнірі, проте і цього глядачі не дочекалися. Карл був стабільним, але не виблискував, і в підсумку посів п'яте місце. Першу спробу Бундестім провалив: Ріхард Фрайтаг не потрапив до другого раунду, а кращим в команді Хорнгахера, не рахуючи Гайгера, став П’юс Пашке - 18-е місце.

У другому раунді значний рейд зуміли здійснити Маркус Айзенбіхлер і Штефан Ляйє, які з кінця третього десятка вибралися на 15-е і 17-е місця відповідно. Прогрес Ляйє міг бути ще більш вражаючим, проте в другому раунді він зробив помилку на приземленні і втратив багато балів на оцінках. Айзенбіхлер ж у другому раунді, мабуть, вперше в сезоні в змагальних умовах видав спробу свого рівня - стрибок, який міг би дозволити йому боротися хоча б за топ-6. Втім, ці локальні і разові успіхи ну ніяк не скрасили загальне гнітюче враження від виступу Бундестіму. Явно не такого чекали в німецькій федерації, коли запрошували на пост головного тренера Хорнгахера.

Іронія і символізм в тому, що в неділю збірна Німеччини зі стрибків з трампліну була визнана найкращою спортивною командою року в Німеччині, а Айзенбіхлер став третім в номінації Спортсмен року. Ці нагороди були отримані, звичайно ж, не за «подвиги» початку нинішнього сезону, а за тріумф на чемпіонаті світу в Зеєфельді в лютому. Айзенбіхлер на ньому завоював три золота, а німці виграли командний турнір з рекордною перевагою в історії чемпіонатів світу. І те, що нагороди ці були отримані відразу після провального виступу в Клінгенталі, на контрасті дуже чітко показують, наскільки деградувала німецька збірна за такий короткий період часу.

Танде втратив лідерство в Кубку світу

На початку нинішнього сезону Даніель Андре Танде, здавалося б, подолав чорну смугу травм і невдач, і захопив лідерство в загальному заліку Кубка світу завдяки перемогам у Віслі і Руці. Однак етап у Клінгенталі приніс багатостраждальному норвежцю нові випробування. У п'ятницю під час першого тренування він пошкодив щиколотку, вдарившись об лижу на приземленні, після чого пропустив друге тренування і суботній командний турнір. На недільні особисті змагання Танде все ж вийшов, однак було очевидно, що пошкодження не дозволяє йому стрибати в повну силу, і Даніель зайняв тільки 18-те місце: жовту майка лідера Кубка світу втрачено.

На цьому, до речі, пригоди збірної Норвегії не закінчились. У першій спробі особистого турніру важко впала головна молода надія команди, Томас Осен Маркенг. На перший погляд здавалося, що нічого серйозного не сталося, однак телеоператори не показували крупним планом самого норвежця після падіння, не давали повторів падіння, сам Маркенг довго лежав на снігу, а на стадіоні в цей час панувала гробова тиша: все це наводило на не дуже гарні думки. Трамплін Маркенг залишав на ношах, хоча пізніше вже міг пересуватися самостійно. Наскільки серйозну травму отримав Томас і коли зможе повернутися на трамплін, поки що не відомо, проте є серйозні підозри на те, у нього розрив хрестоподібних зв'язок коліна і сезон для нього завершений.

Повертаючись до Танде, жовту майку лідера у нього перехопив Рьою Кобаясі. Його перемога в неділю була більш ніж закономірною: в п'ятницю він виграв обидва тренування, а в суботу з великим запасом показав найкращий особистий результат в командному турнірі. Ситуація в загальному заліку зараз дуже напружена і заплутана: п'ятірку лідерів ділять всього 76 очок. Звичайно, виступ Кобаясі в Клінгенталі наштовхує на думки про те, що це був початок тривалого домінування японця як в минулому сезоні, однак всього тиждень тому переконлива перемога Штефана Крафта в Нижньому Тагілі справляла приблизно таке ж враження. У реальності, швидше за все, в нинішньому сезоні на нас чекає дуже цікава боротьба за Великий кришталевий глобус (ВКГ).


twitter.com/FISskijumping

Дивно, що надалі витримує темп цієї боротьби Філіп Ашенвальд, який у неділю став четвертим. За крок від подіуму після першої спроби був Грегор Шліренцауер, однак у другому раунді легендарний австрієць відступив на 12-е місце. Шлірі поки не вистачає стабільності, проте в цілому симптоми виходи з тривалої кризи очевидні.

А ось хто зараз стабільний, так це Петер Превц: вже третій особистий старт поспіль він завершує на восьмому місці. У той же час, партнер Превцв по команді, Тімі Зайц, якраз вкрай нестабільний. У п'яти особистих стартах нинішнього сезону в нього три потрапляння до топ-10 і два прольоти повз очок - 42-ге місце в неділю і повний провал в перший змагальний день в Тагілі, де він навіть не пройшов кваліфікацію. У словенців, до слова, тривають проблеми з технічним регламентом, і в неділю в другій спробі був дискваліфікований Домен Превц.

Загальний залік Кубку світу:

Кубок Націй:

Гірські лижі

Старти вік-енду:

Субота, 14 грудня

Санкт-Моріц (Швейцарія), супергігант, жінки

Валь д’Ізер (Франція), гігантський слалом, чоловіки – відмінено

Неділя, 15 грудня

Санкт-Моріц (Швейцарія), паралельний слалом, жінки

Валь д’Ізер (Франція), слалом, чоловіки

Тріумф Пінтуро, камбек Крістофферсена

Кубок світу з гірських лиж після північноамериканського турне повернувся до Європи. У чоловіків програма етапу у французькому Валь д'Ізері вийшла зім'ятою. Через сильні вітри і снігопади суботній слалом перенесли на неділю, а запланований на 15 грудня гігант скасували: його проведуть 1 березня в австрійському Хінтерштодері. Варто сказати, після сильного снігопаду слаломна траса і в неділю була дуже складною, через що на першій трасі до фінішу не дісталися 25 осіб, а ще дуже багато допустили грубі помилки.

До другої категорії потрапив і Хенрік Крістофферсен, який дивом зумів протиснутися в другу спробу, показавши 27-й результат на першій трасі. Однак на другій спробі норвежець здійснив вражаючий камбек. На чистій трасі він видав геніальну спробу, і прорвався на четверте місце, при тому, що від Андре Мюрера, який став другим, його відділило всього 0,03 секунди. Норвежець був на межі провалу, але в підсумку зумів мінімізувати свої втрати в загальному заліку.

Проте, лідерство в генеральній класифікації він все ж віддав Алексісу Пінтуро, який переміг з величезним запасом в 1,44 секунди. Друга перемога для француза в сезоні і друга в кар'єрі перемога в слаломі на домашній трасі в Валь д'Ізері - вперше він тут виграв в далекому 2012 році. А на першому слаломі сезону, місяць тому в Леві, він навіть не потрапив до топ-30: стабільності Алексісу не вистачає.


instagram.com/alexispinturault/

Другим став Андре Мюрер, який як раз в нинішньому сезоні стабільний - в Леві він був п'ятим. Топ-6 замкнув ще один швед - молодий Крістоффер Якобсен, який повторив свій результат місячної давності. Схоже, в складі збірної Швеції з'явилася нова зірка слалому. Згадав молодість Стефано Гросс: для італійського ветерана це перший подіум на Кубку світу з березня 2017 року.

Головним невдахою став Клеман Ноель, який зійшов на першій спробі, і тим самим значно ускладнив собі завдання завоювання МКГ в слаломі. В Леві місяць тому француз був другим, слідом за Крістофферсеном.

Головною сенсацією першої спроби став Люк Вінтерс: 22-річний американець з 40-м стартовим номером зумів показати другий результат. На другий трасі він перегорів, допустив дві грубі помилки і відкотився на 19-те місце - перші в кар'єрі очки на Кубку світу. У будь-якому випадку, Вінтерс показав, що має великий потенціал: не виключено, що слідом за Томмі Фордом в гіганті у США з'явиться топовий спеціаліст і в слаломі.

Подвійна перемога Італії в супергіганті

Тиждень тому ми відзначали невдалий старт швидкісного сезону для Соф’ї Годжі в Лейк Луїсі. Після повернення в Європу дівчат чекав етап в Санкт-Моріці на трасі Енгадіна, яка для італійки є нещасливою: до цього вона взагалі жодного разу не добиралася тут до фінішу. Здавалося б, ніяких підстав для оптимізму.

Однак в суботу Годжа перемогла в типовому для себе стилі: косо, криво, з помилками і втратою палиці під кінець, але дуже агресивно і дуже швидко. Всього на 0,01 секунди Соф’я випередила свою партнерку по команді Федеріку Бріньоне, для якої цей вік-енд взагалі вийшов дуже вдалим: у неділю вона посіла шосте місце в паралельному слаломі.


instagram.com/iamsofiagoggia

Третьою стала Мікаела Шиффрін, якій помилка в середині дистанції коштувала перемоги на етапі. У неділю паралельний слалом американка пропускала, мотивувавши це бажанням краще підготуватися до гіганта в Куршевелі і швидкісного етапу в Валь д'Ізері. Забавно, що інтерес Шиффрін до швидкісних видів раптово виріс саме в цьому сезоні, коли рівень результатів в них якраз трохи впав.

Четвертою стала Ніколь Шмідхофер, яка в лютому 2017 року в Санкт-Моріці стала чемпіонкою світу в тому ж супергіганті. Той успіх сприймався як велика сенсація, зараз же високе місце Ніколь нікого не дивує - австрійка перетворилася на повноцінну швидкісницю екстра-класу. Відзначимо і п'яте місце Лари Гут, у якої з трасою в Санкт-Моріці також особливі стосунки. Адже саме на тому ж ЧС-2017 Гут на домашній трасі порвала хрестоподібні зв'язки коліна, після чого так досі не може повноцінно повернутися на топ-рівень.

Стабільна в швидкісних видах Корін Сутер, а інша швейцарка, Мішель Гізін, знову за межами топ-10. Як і в Лейк-Луїсі, провалилася Ілка Штухец, цього разу ще гучніше. Словенка навіть не потрапила до топ-30, а її заїзд справляв просто гнітюче враження: величезна кількість дрібних помилок і запізнень по траєкторії. Колись найкраща швидкісниця світу виглядала як спортсменка рівня Кубка Європи.

У неділю в Санкт-Моріцч пройшов перший в сезоні старт в паралельних дисциплінах, для яких тепер створений окремий залік Кубка світу. За відсутності Шиффрін першу перемогу в сезоні здобула Петра Влхова, яка в фіналі обіграла Анну Свенн-Ларссон. В цілому варто відзначити, що результати в паралельних слаломах стали набагато більш закономірними, ніж на зорі існування цього виду. І цьому є очевидна причина: топові спортсмени почали всерйоз тренувати паралельні дисципліни, коли зрозуміли, що їх програма в Кубку світу розширюється. Так, може, з комбінацією зробити те ж саме, а не продовжувати підтримувати її в стані коми?

Загальний залік Кубку світу (чоловіки):

Загальний залік Кубку світу (жінки):

Лижні гонки

Старти вік-енду:

Субота, 14 грудня

Давос (Швейцарія), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Неділя, 15 грудня

Давос (Швейцарія), розділка 10 км, вільний стиль, жінки

Давос (Швейцарія), розділка 15 км, вільний стиль, чоловіки

Етап в Давосі на користь Клебо

У лижників-гонщиків в ці вихідні відбувся етап в Давосі, який завжди відрізняється своєю специфікою: високогір'я (висота майже 2000 м над рівнем моря), пов'язані з ним проблеми з адаптацією, а також технічно складне спринтерське коло. Через цю специфіку результати етапу в Давосі не варто розглядати як повноцінну базу для аналізу поточної форми гонщиків.

Йоханнес Клебо в Давосі біг тільки спринт, в той час як два його головні конкуренти в загальному заліку, Еміл Іверсен і Олександр Большунов, виступали і в розділці. Незважаючи на це, Клебо завдяки перемозі в спринті свою перевагу в загальному заліку зміцнив. Большунов в спринті вилетів у чвертьфіналі, Іверсен - в півфіналі. У недільній розділці Іверсен йшов дуже обережно, однак додав під кінець і фінішував дев'ятим. Що стосується Большунова, то росіянин довгий час боровся за подіум, проте під кінець встав і фінішував лише сьомим.


twitter.com/FISCrossCountry

Другим в спринті став Лука Шанава, який видав, можливо, свій найсильніший спринтерський етап в кар'єрі і в цілому мало в чому поступався навіть Клебо. Через тиждень в календарі Кубка світу - коньковий спринтерський етап в Планіці. З огляду на невдалий старт сезону для Федеріко Пеллегріно, а також те, що Йоханнес Клебо, як і Еміль Іверсен, до Словенії їхати не планують, у Шанава в Планіці є відмінні шанси здобути першу перемогу в кар'єрі на Кубку світу.

Взагалі, виступ збірної Норвегії в недільній розділці став ідеальною ілюстрацією специфічності етапу в Давосі і того, наскільки непоказовими є його результати. Норвежці зважилися на експеримент і приїхали до Давосу дуже пізно, практично не давши гонщикам часу на акліматизацію. У кожного організм відреагував по-своєму. Сімен Хегстад ​​Крюгер здобув впевнену перемогу, а от інші топові норвезькі дістанційники провалилися: Шюр Рьоте 20-й, Ханс Крістер Холунд 37-й, Дідрік Тонсет 49-й, а Мартін Йонсруд Сунбю взагалі зійшов з дистанції, розуміючи, що ніякий хороший результат йому не світить. А всього тиждень тому в Ліллехаммері в скіатлоні Холунд здавався найсильнішим дістанційником-конькістом світу - ось вам і показовість результатів Давосу.

Другим в розділці став Сергій Устюгов, який до цього провалився в спринті, вилетівши в 1/4 фіналу через технічну помилку в останньому повороті. З спринтерською трасою в Давосі у росіянина взагалі особливі стосунки, і тут подібного роду форс-мажори (падіння, технічні помилки) з ним трапляються ледь не щороку. Проте, Устюгов показав хорошу фізичну форму перед Тур де Скі, до якого він, незважаючи на всі проблеми на старті сезону, підійде в статусі одного з топ-фаворитів.

Перші хороші результати в сезоні показали ветерани - Даріо Колонья і Моріс Маніфіка. Колонья на домашній трасі помітно додав під кінець і замкнув топ-3, а Маніфка став п'ятим. Четверте місце зайняв Іво Нісканен, який довгий час йшов на подіум, проте дуже слабо подолав заключний відрізок дистанції. Так чи інакше, фін показав ще один хороший результат в коньковій гонці, і надалі залишається в числі претендентів на ВКГ.

Сенсаційна перемога Сван, успіх Штадлобер

У жінок спринт в Давосі приніс гучну сенсацію: перемогу здобула Лінн Сван, якій тільки тиждень тому виповнилося 20 років. Для шведки це був всього другий старт в Кубку світу після 21-го місця в спринті вільним стилем в Фалуні в кінці минулого сезону. Своє місце в складі збірної Швеції вона завоювала завдяки переможному дублю на Кубку ФІС в Ідре тиждень тому.


instagram.com/linnsvahn

У той час, як зіркові Стіна Нільссон і Майя Дальквіст терплять невдачі на старті сезону, в Швеції, схоже, з'явилася нова зірочка спринту. Нільссон в суботу стала четвертою, а Дальквіст вилетіла в півфіналі. Йонна Сундлінг, яка врятувала реноме збірної Швеції в спринті в Руці, цього разу стала лише шостою. А компанію Сван на подіумі склали Майкен Касперсен Фалла і Софі Колдуелл.

Що стосується розділки на 10 км, то тут все було прогнозовано: Тереза ​​Йохауг знову впевнено перемогла, а Хейді Венг в напруженій боротьбі за друге місце випередила Джессіку Діггінс. У американки з трасою в Давосі відносини завжди були складні, і до цього вона тут ніколи не потрапляла на подіум. У суботу, до слова, Діггінс в спринті вилетіла вже в чвертьфіналі.

Відзначимо четверте місце Терези Штадлобер - ще один хороший результат після 7-го місця в скіатлоні в Ліллехаммері. Схоже, австрійка поступово повертається до свого рівня 2017-2018 років. А всі розмови злих язиків про те, що спад в кар'єрі Штадлобер пов'язаний з допінговим скандалом за участю австрійських лижників під час чемпіонату світу в Зеєфельді, виявилися абсолютно безпідставними.

Наталя Непряєва в спринті стала п'ятою, продемонструвавши ураганну швидкість в фінішному створі в півфіналі. А ось в недільній розділці росіянку чекав черговий провал - тільки 17-е місце. У нинішньому сезоні Непряева провалила в пух і прах обидві дистанційні конькові гонки, і, мабуть, вже зараз про заявлену перед сезоном боротьбі за ВКГ немає й мови. А, враховуючи проблеми Наталії в коньку, і на Тур де Скі її перспективи виглядають дуже туманними.

Загальний залік Кубку світу (чоловіки):

Загальний залік Кубку світу (жінки):

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 00:45 49
Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті

Марта у трьох партіях обіграла Чжен Ціньвень у 1/8 фіналу турніру WTA 500

Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку
Футбол | 18 квітня 2024, 22:54 10
Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку

Мартінес дістав арбітра своїми витівками, але виграв серію пенальті

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.