Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 18 грудня 2019, 02:39
10046
31

Там багато диких мавп. Підсумки чемпіонату Бразилії

Віталій Пасічний розповідає про сезон неіталійської Серії А

| Оновлено 18 грудня 2019, 02:39
10046
31
Там багато диких мавп. Підсумки чемпіонату Бразилії
ФК Палмейрас

Загальна зацикленість на Європі могла привести до того, що ви пропустили завершення ще однієї, безумовно, дуже сильної ліги. Бразильська Серія А –найсильніша в світі з тих, що розігруються по системі «весна-осінь», і виграш бразильським клубом Копа Лібертадорес це зайвий раз підтвердив.

Переможець…

Й«Фламенго» переживає, можливо, найкращі часи в своїй історії – й точно кращі з часів виступів Зіко. Прямо під час святкування перемоги в Копа Лібертадорес «рубро-Негрос» дізналися про виграш чемпіонського титулу: просто суперники зіграли так, щоб команда Жорже Жезуша стала чемпіоном за чотири тури до кінця чемпіонату. В останній раз чемпіонат Бразилії разом з головним міжнародним трофеєм Латинської Америки вигравав… «Сантос» Пеле, ще в 1963-му році.

Жезуш прийняв команду тільки влітку, коли керівництво «Фламенго» прийняло рішення розлучитися з Абелем Брагою через незадовільні результати. Португалець, який зважився працювати на третьому континенті за два роки (в 2018-19 рр.. він працював в «Аль-Хіляль»), в серпні програв «Баї», але потім його команда стала нагадувати справжній танк. У 24 матчах, що минули після неприємної поразки, «рубро-негрос» здобули 21 перемогу і три нічиї – видатний показник навіть для європейських топ-ліг, а вже для Бразилії, в якій набагато менше розриви між першою і десятою командами, це просто космос.

При всіх талантах Жезуша, прийшов він аж ніяк не на порожнє місце. Феліпе Луїс після закінчення контракту з «Атлетіко» почав грати саме на «Маракані», і кожен міг оцінити його рівень хоч в складі «індіанців», хоч на Копа Америка: бразилець, як і раніше, прекрасний. Найкращим асистентом чемпіонату став гравець збірної Уругваю Джорджіан де Арраскаета, який до 14 асистiв додав ще й 13 голів, в воротах у «рубро-негрос» грає той самий Дієго Алвес, який в «Валенсії» відбивав більше половини пенальті, а в атаці просто розцвів Габігол. Форвард, який був посміховиськом в «Інтері», став найкращим бомбардиром і Копа Лібертадорес, і чемпіонату Бразилії, забивши в цих двох турнірах 34 голи. В символічній збірній Серії А за версією ліги захисники представляють тільки «Фламенго», а всього в топ-11 кращих увійшли вісім гравців «рубро-негрос»!

…Та переможені

Оскільки в Бразилії двозначне число грандів (є поняття «Клуб тринадцяти», що об'єднує команди, які добивалися великих перемог), то регулярно в Серію Б вилітає то один, то інший клуб навіть з міжнародними перемогами. У 2019 році вперше в історії з елітою попрощався дворазовий переможець Копа Лібертадорес і чотириразовий чемпіон Бразилії (причому в останній раз за все п'ять років тому) «Крузейро». Клуб з Південним Хрестом на емблемі по ходу сезону попрацював з п'ятьма (!) головними тренерами і вилетiв в останньому турі. Поразка була затьмарена зіткненням фанатів з поліцією Белу-Орізонті:

Втім, будь-які проблеми «Крузейро» можуть здатися дрібницею з тим, що пережив інший «вилетант». Той самий «Шапекоенсе» попрощався з елітою саме в цьому сезоні. Це виглядає зовсім вже злою долею, але вирішальної поразки, яка оформила пониження в класі, клуб з Шапеко зазнав точно в день триріччя авіакатастрофи… Ту трагедію пережили троє: воротар Жаксон Фолман переніс ампутацію ноги і закінчив кар'єру, захисник Нету все ще числиться в команді, але з тих пір за неї так і не зіграв, а ось інший гравець оборони Алан Рушель зміг продовжити кар'єру, незважаючи на перелом шийки стегна і кілька переломів черепа. Правда, сезон-2019 він відбігав в оренді за «Гояс».

Два інших клуби, які понизилися в класі, «Аваї» й «Алагоано», вийшли в еліту лише в минулому сезоні та не змогли там затриматися.

Ба! Знайомі всі обличчя!

В «Інтернасьоналi» до сих пір виблискує Паоло Герреро, який непогано грав у Бундеслізі в 2004-12 рр… З десятьма голами 35-річний перуанець став найкращим бомбардиром команди і домігся її виходу в кваліфікацію Копа Лібертадорес.

Втім, над Герреро як над салагою може посміятися Дані Алвес, який в свої 36 років не просто виграв конкуренцію в «Сан-Паулу», а освоїв нове амплуа. І все це після розриву хрестоподібних зв'язок у вже дуже серйозному віці!

Хуанфран, який стільки років становив з Луїсом пару «крайків» в «Атлетіко», і Алешандре Пато також провели сезон в «Сантосі», але зіграли навіть трохи менше за головного ветерана команди. Феліпе Мело, який колись був лідером «Ювентуса», відіграв сезон в «Палмейрасі»: 24 матчі, десять жовтих. Але головним ветераном ліги став все-таки не Алвес і не Мело, а Нене. Той самий бразилець, який чудово грав за «ПСЖ» до епохи шейхів, і в 38 років знаходить у собі сили вигравати конкуренцію у «Флуміненсе».

Окремо відзначу бразильця Евертона, який в Європі поки не грав, але на Копа Америка-2019 увійшов до символічної збірної турніру і поряд з Герреро став одним з двох найкращих бомбардирів турніру. Дуже яскравий гравець атаки набрав 11+5 за системою «гол плюс пас», удостоївся інтересу клубу-тезки, але, думаю, заслуговує грати в сильнішiй команді.

Що стосується колишніх представників УПЛ, то з ними картина така:

- першим після де Арраскаети асистентом ліги став той самий Дуду, який у свій час конкурував з Ярмоленком в «Динамо». В активі бразильця 9 голів і 11 гольових передач в чемпіонаті, він став єдиним гравцем «Палмейраса», включеним до символічної збірної – з такими показниками можна повернутися і до збірної, при всій шаленiй конкуренці в ній. Останній раз Дуду грав і забивав за селесао в 2017-му році;

- також в «Палмейрасі» грає Вілліан Гомес, який трохи грав за «Металіст». Форвард чергує появи в основі і на лавці – все ж йому вже 33 роки – так що в черговому бронзовому (!) сезоні Вілліан обмежився чотирма голами;

- нарешті, Луїс Адріано після продуктивного відрізка в «Спартаку» влітку повернувся також в «Палмейрас» і в п'ятнадцяти матчах забив 7 голів;

- Дерліс Гонсалес, новини про який з'являються буквально в ці години, не зміг посилити «Сантос» і більшу частину сезону провів на лавці;

- Марко Рубен в складі «Атлетіко» (Паранаенсе) не завжди потрапляв до основного складу і забив лише чотири голи;

- Че Че в складі «Сан-Паулу» поступився лише воротареві і одному захиснику за кількістю зіграного часу: 35 ігор в основі;

- Данiло Авелар, який запам'ятався коротким відрізком в «Карпатах», провів вже другий сезон у складі «Корінтіанса» й допоміг команді кваліфікуватися в Копа Лібертадорес. Легендарний Жадсон грає в клубі вже шостий сезон – правда, як і Данiло, не завжди потрапляє в основу;

- Веллінгтон Нем програв конкуренцію і в «Флуміненсе». З огляду на підсумкове 14-е місце команди, орендний досвід навряд чи можна визнати успішним;

- Дієго Соуза, який грав за «Металіст», забив сім голів за «Ботафого» і допоміг команді стати однією з лише двох, які не вилетіли і при цьому нікуди не пробилися. У Бразилії перші вісім команд сезону кваліфікуються в Копа Лібертадорес, а тi, що зайняли місця з дев'ятого по 14-е – в Копа Судамерикана;

- той самий Ежідіо, який пішов посеред сезону, що закінчився для «Дніпра» виходом у фінал Ліги Європи, грає в «Крузейро». До речі, у «селестес» теж фінансові проблеми – клуб винен «Зорі» півтора мільйона євро за Вілліана Гомеса – так що не здивуюся, якщо бразилець розірве контракт і в цей раз;

- Бетао також вилетів в Серію Б, в складі «Аваї». Захиснику, якого любив «Олімпійський», не звикати міняти лігу: з моменту його переходу в 2016-м «Аваї» щороку то виходить в еліту, то вилітає назад.

У сезон, що вже став легендарним, «Фламенго» в середньому збирав на домашніх матчах 55 тисяч глядачів. Перед фіналом Копа Лібертадорес вболівальники розмалювали знамениту статую Христа-Спасителя в Ріо. Я бажаю, щоб і у нас коли-небудь полюбили футбол так само, як його люблять в країні Роналдо і Пеле, Дані Алвеса і Габігола.

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 31
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергей Лесив
За таку назву можна нарватися на неприємності
dd dent
Спорт расисты?
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
pl2012ua
статья изобилует совковыми штампами речи, начиная с заголовка. А люди, живующие в цивилизации не знакомы с ними. Нужно избавляться от совко/руссо хлама в голове. Вы же, например, не используете в статьях про футболистов из Кавказа или средней Азии фразы "не брат ты мне, гнида черножопая". Вот и от обезьян в голове и на языке надо избавляться.
MaxUa
"Я желаю, чтобы и у нас когда-нибудь полюбили футбол так же, как его любят в стране Роналдо и Пеле, Дани Алвеса и Габигола."
Нищие люди, у которых в жизни самая интересная вещь футбол - это была бы полная и окончательная катастрофа. После такого уже не поднимаются.
chupackabra86
А заговолок сделал своё дело. Куча коментариев и все про обезьян и ни одного по теме самой статьи.
ManUtd
Достаточно провокативный кликбейт
Сразу напомнило заголовок из газеты "Советский спорт" 1999 года перед матчем ЕВРО-2000 между нашей сборной и мoрдором
J0e777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Bolshoi
Украина, где много бродячих кошек. Это предложение является расистским?
serg
редакция спорт.юа, что за расизм с вашей стороны? у вас совсем крыша поехала? уберите заголовок!