Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 11 грудня 2019, 19:08
6221
1

Нові Іньєста, Платіні, Погба. 7 головних зірок чемпіонату світу U-17

Sport.ua - про тих, хто в майбутньому, можливо, ділитиме між собою славу і кубки в світовому футболі

| Оновлено 11 грудня 2019, 19:08
6221
1
Нові Іньєста, Платіні, Погба. 7 головних зірок чемпіонату світу U-17
Seleção Brasil

Початок грудня в футбольному світі збігся з черговим врученням престижної премії «Золотий м'яч». Її в шостий раз в своїй кар'єрі завоював аргентинський геній, який виступає за «Барселону», Ліонель Мессі, задерши і без того високо підняту планку для всіх майбутніх поколінь професійних футболістів.

Ніхто не знає, коли в світі з'являться зірки, що зможуть зрівнятися за талантом і здібностям з Мессі, але, цілком можливо, вони вже роблять свої перші кроки до повноцінної слави. Вісімнадцятий розіграш чемпіонату світу серед гравців до 17 років, що завершився кілька тижнів тому в Бразилії - турнір, за яким не так ретельно стежать вболівальники, але саме з таких змагань, як показує практика, і починається формування майбутніх топ-зірок світового футболу. Про головних «зірочок» юнацького мундіалю і поговоримо сьогодні.

ПЕДРІ, 17 років, Іспанія

Амплуа: центральний атакуючий півзахисник
Поточний клуб: «Лас-Пальмас»
На ЧС-2019 U-17: 5 матчів, 2 асисти

Молодий вихованець академії «Лас-Пальмаса» Педрі нині вважається одним з найяскравіших талантів юнацької збірної Іспанії. У поточному сезоні в віці 17 років Педрі вже дебютував за головну команду «Лас-Пальмаса», яка веде боротьбу в Сегунді. На юнацькій світовій першості Педрі також проявив себе досить непогано - він став третім на турнірі за числом виконаних небезпечних передач (15), а також зайняв п'яту сходинку за кількістю передач в розріз (15).

Талант Педрі вже був помічений топ-клубами Іспанії. Хавбек встиг побувати на перегляді в «Реалі», але там вирішили, що його фізична підготовка викликає питання, а тому відмовилися від можливості підписання гравця. Кілька років тому в Мадриді його назвали «занадто худим і маленьким», а вже зараз починають покусувати лікті. Справа в тому, що Педрі зробив серйозний ривок у розвитку і на початку вересня нинішнього року «Барселона» оголосила про підписання з талантом повноцінного контракту, за що «Лас-Пальмас» виручить 5 мільйонів євро, а також отримає право претендувати на 15% від суми майбутньої перепродажу хавбека. Хоча далеко не факт, що «блаугранас» вдадуться до цього, адже Педрі називають новим Андресом Іньєстою. Далеко не факт, що юному таланту вдасться врешті-решт виправдати покладені очікування, але навіть заслужити такі порівняння в 17 років - вже свого роду певний успіх.

Джейден БРААФ, 17 років, Нідерланди

Амплуа: вінгер
Поточний клуб: «Манчестер Сіті»
На ЧС-2019 U-17: 7 матчів, 2 голи, 2 асисти

Цікаво, але один з найбільш яскравих, талановитих і перспективних гравців юнацької збірної Нідерландів кілька років тому виявився не потрібним в академії «Аякса». З цієї причини Брааф був змушений перебратися до ПСВ, а в серпні минулого року підписав контракт з «Манчестер Сіті». В силу зрозумілих причин (насамперед, божевільної конкуренції) Брааф ще не дебютував за основу «городян», але на нього розраховують, як на одного з найобдарованіших футболістів юніорського рівня.

Збірна Нідерландів невдало розпочала виступи на ЧС U-17, програвши два стартові матчі в групі, але потім врятувала путівку в плей-оф завдяки чудовій перемозі над США з рахунком 4:0. Брааф був, мабуть, головною дійовою особою в тій зустрічі, розриваючи захист суперника на шматки. У підсумку Нідерланди дісталися до півфіналу, де поступилися мексиканцям, а в матчі за третє місце програли французам. Але саме Брааф став головним технарем турніру - на його рахунку 59 обведень, що стало кращим показником серед всіх футболістів. Вдалими стали 48% таких індивідуальних дій Джейдена, тому дещо попрацювати над цим компонентом йому обов’язково потрібно. Так само, як і над точністю ударів. Брааф посів перше місце на ЧС U-17 за кількістю ударів (28), але до титулу кращого бомбардира серйозно не дотягнув. Втім, самі по собі кількісні показники свідчать про величезний потенціал хлопця.

Габріел ВЕРОН, 17 років, Бразилія

Амплуа: вінгер
Поточний клуб: «Палмейрас»
На ЧС-2019 U-17: 7 матчів, 3 голи, 2 асисти

Цей правий вінгер є вихованцем академії «Палмейраса». На батьківщині вважається неймовірно талановитим, а особливі сподівання на нього покладають шанувальники «зелено-білих». Фанати всерйоз побоювалися, що Габріела Верона у їх клубу уведе якийсь європейський гранд ще до моменту, коли вінгеру дадуть можливість дебютувати за першу команду на професійному рівні. Але через чотири дні після закінчення чемпіонату світу U-17 «Палмейрас» оголосив про підписання 5-річного контракту з Вероном, а 28 листопада той в 17 років зіграв перший свій матч в бразильській Серії А, вийшовши на заміну проти «Флуміненсе» (0:1). Цікаво, що фанати «зелено-білих» всерйоз переживали, що Верона з їх клуба підпише «Шахтар», який раніше зробив схожий фінт з іншим вихованцем академії клубу - Фернандо, нині відданим в оренду лісабонському «Спортингу».

Габріел Верон - це, перш за все, швидкість, техніка і самі, що ні на є, нестандартні дії. Не випадково, саме цей хлопець отримав титул кращого футболіста турніру. Статистика у нього також відмінна: третє місце за очікуваними голами (3,16xG), четверте - за ударами (22), третє - за обведеннями (55), перше - за дотиками в штрафному (43), третє – за ключовими передачами (8) і четверте - за ривками з просуванням (19). Після юнацького мундіалю трансферна вартість футболіста, за оцінками Transfermarkt, складає 7 мільйонів євро, але з огляду на нещодавно підписаний контракт, навряд чи «Палмейрас» відпустить свого таланта настільки дешево. Та й претенденти, за чутками, підбираються аж надто багаті - «Манчестер Сіті», «Челсі»...

Аділь АУШИШ, 17 років, Франція

Амплуа: центральний півзахисник / атакуючий півзахисник
Поточний клуб: ПСЖ
На ЧС-2019 U-17: 7 матчів, 1 гол, 7 асистів

Франція, як ми вже відзначали, стала «бронзовим» призером турніру, а Аділь Аушиш - однією з її головних зірок. З 2014 року цей хавбек займається в академії ПСЖ, де вже встиг дебютувати за першу команду. 30 серпня Аушиш вийшов в стартовому складі на матч 4-го туру чемпіонату Франції проти «Меца» (2:0), будучи заміненим в середині другого тайму. З тих пір Аділь регулярно залучається Томасом Тухелем до тренувань із першою командою парижан, а тому немає сумнівів, що до кінця сезону ще отримає шанс зіграти за ПСЖ.

На чемпіонаті Європи U-17, який відбувся в травні нинішнього року, Аушиш в 4 матчах відзначився 9 голами, повторивши рекорд незабутнього Мішеля Платіні, який також забив 9 м'ячів, але на дорослому чемпіонаті Європи-1984. Завдяки цьому, у Франції багато експертів та аналітиків вже порівнюють Аушиша з Платіні, хоча для першого подібні паралелі - колосальний аванс. Як би там не було, але на ЧС U-17 Аушиш підтвердив свій високий статус на юнацькому рівні: він став третім за кількістю передач в розріз (18), другим - за ключовими передачами (8), першим - за небезпечними передачами (18), третім - за ударами (23), а також беззаперечним лідером - за асистами (7).

Сонтьє ХАНСЕН, 17 років, Нідерланди

Амплуа: нападник
Поточний клуб: «Аякс»
На ЧС-2019 U-17: 7 матчів, 6 голів, 3 асисти

Сонтьє Хансен є вихованцем академії «Аякса» і зараз виступає за молодіжну команду амстердамського клубу. Він, як і Патрік Клюйверт, має коріння з острова Кюрасао, однак кумиром юного Сонтьє є зовсім не попередник в «Аяксі», а форвард «Барселони» і збірної Франції Антуан Грізманн. До рівня цього бомбардира Хансену належить пройти ще величезний шлях, але серйозний потенціал у юніора є.

У Бразилії на чемпіонаті світу саме Хансен став кращим бомбардиром турніру, забивши 6 голів в 7 поєдинках. При цьому, за очікуваними голам (2,99xG) у Сонтьє виявився лише п'ятий показник на турнірі, що говорить про його приголомшливу ​​ефективність. Навіть за ударами Хансен поступився вже згадуваним Браафу, Аушишу і Верону, зайнявши скромну 12-ю позицію. Для того, щоб відзначитися 6 голами, Сонтьє пробив по воротах суперників всього 15 разів. Якщо при переході в дорослий футбол Хансен зможе зберегти таку результативність, то на нього чекає велике майбутнє.

КАЙО ЖОРЖЕ, 17 років, Бразилія

Амплуа: нападник
Поточний клуб: «Сантос»
На ЧС-2019 U-17: 7 матчів, 5 голів, 1 асист

В академію «Сантоса» Кайо Жорже прийшов 10-річним хлопчаком і з тих пір вже встиг пройти шлях від юніора до гравця першої команди. Так, за основу «Сантоса» молодий талант грає поки рідко, але після чемпіонату світу, де він проявив себе у всій красі, став залучатися до матчів частіше. Вболівальників «Сантоса» радує той факт, що найближчим часом Кайо Жорже не має наміру перебиратися в Європу, бажаючи стати спершу одним з ключових виконавців для рідної команди.

На домашньому чемпіонаті світу Кайо Жорже не тільки отримав «Срібну бутсу», а й досяг успіху в деяких інших статистичних компонентах. Зокрема, він зайняв друге місце серед усіх футболістів на турнірі за кількістю ударів (24) і став найнебезпечнішим гравцем з точки зору показника очікуваних голів (5,04xG). Нині Кайо Жорже оцінюється аналітиками порталу Transfermarkt в 8 мільйонів євро. І це в 17 років, на секундочку.

Люсьєн АГУМЕ, 17 років, Франція

Амплуа: опорний півзахисник / центральний півзахисник
Поточний клуб: «Інтер»
На ЧС-2019 U-17: 6 матчів, 1 гол

Люсьєн Агуме народився в Камеруні, але в 12-річному віці потрапив в академію «Сошо», перебравшись до Франції. Там хавбек провів п'ять років, після чого влітку 2019-го його контракт за 4,5 мільйона євро викупив міланський «Інтер». За «нерадзуррі» Агуме встиг провести кілька матчів на Міжнародному кубку чемпіонів, а ось в Серії А поки дебютувати юному таланту не вдалося, хоча двічі він потрапляв в заявку. Люсьєн Агуме на полі характеризується, перш за все, лідерськими якостями, завзятістю в боротьбі за м'яч та вмінням видати фантастично точну і своєчасну передачу на партнера. Ймовірно, тому його у Франції вже порівнюють з Полем Погба і покладають на Агуме серйозні надії в майбутньому.

На чемпіонаті світу U-17 Агуме з Францією завоював «бронзу». Невтомний хавбек став лідером змагання за кількістю виконаних передач (426), передач в останню третину поля (86), а також став другим за пасами з просуванням (86). З «Інтером» нині Агуме має можливість грати в Юнацькій лізі УЄФА, але через рік або півтора, якщо Люсьєн не матиме повноцінної ігрової практики в стані «нерадзуррі», то йому потрібно буде обов'язково покинути клуб, щоб не загубити на лавці свій талант. Все-таки міланська команда - дуже специфічна, а тому, можливо, не є найкращим місцем для розвитку перспективної молоді.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил