Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 11 грудня 2019, 03:19
14932
12

Вісім голів у п'яти турах. Ерлінг Холанд – головне відкриття Ліги чемпіонів

Можливо, найяскравіша «дев'ятка» нового покоління

| Оновлено 11 грудня 2019, 03:19
14932
12
Вісім голів у п'яти турах. Ерлінг Холанд – головне відкриття Ліги чемпіонів
ФК Зальцбург. Ерлінг Холанд

Хто і звідки

Ерлінг Холанд завжди виділявся на тлі однолітків. З дитинства він ріс як на дріжджах, і вже в 15 років дебютував в еліті норвезького футболу.

Спочатку було важко, і в стартових 16 матчах за «Брюне» він не забив жодного гола. Але талант хлопця все одно помітили, і в лютому 2017-го він перебрався в «Мольде», який тоді тренував Уле-Гуннар Сульшер.

Нинішній наставник «МЮ» швидко зрозумів, що за діамант потрапив йому в руки, але не поспішав і плавно підпускав хлопця до основи. Якщо в сезоні-2017 Сульшер тричі випустив Холанда в старті в чемпіонаті, то вже в наступному році Ерлінг виходив з перших хвилин 17 раз, забивши 12 голів.

«Він же молодший за мого сина. Це було майже страшно, коли ми підписали його. Але що в ньому класно – це його прогрес після переходу в клуб. Навколо цього хлопця тільки позитивна енергія. Грати проти нього – реально страшно. Він стане дуже, дуже великим гравцем», - заявляв Сульшер після першого гола Холанда в «Мольде» в серпні 2017-го.

Коли ж ще через рік Ерлінг оформив покер у ворота «Бранна», Уле-Гуннар зізнався, що юний бомбардир «нагадує йому Ромелу Лукаку».

Ну а потім чемпіонат-2018 завершився, Сульшер поїхав виручати «Манчестер Юнайтед», і Холанд вирішив, що йому теж залишатися в «Мольде» нема чого – благо, пропозицій надійшов цілий вагон. «Ювентус» і «Мілан» хотіли його підписати в ту зиму, але Ерлінг вибрав «Зальцбург». Мотивація похвальна: хлопець хотів грати, а не дивитися, як грають інші. «Мольде» ж виручив за проспекта 5 млн євро – на секунду, найбільші гроші в історії клубу.

Знаменитий батько

«Холанд» - прізвище аж ніяк не нове для європейських топ-чемпіонатів.

В кінці дев'яностих в Англії рубався за кожен м'яч жорсткий захисник Альф-Інге Холанд. Він встиг пограти за кілька клубів, але особливо класно себе показував у «Лідсі» в парі з Лукасом Радебе. І в тому-таки «Лідсі» Альф-Інге підписав собі вирок.

У 1997 році Холанд-старший травмував Роя Кіна, після чого накинувся на ірландця з криками, звинувачуючи в симуляції. Але капітан «МЮ» не включав театр: на наступний же день він переніс операцію і пропустив майже рік. І, звичайно, він запам'ятав ім'я кривдника. У 2001 році, коли Альф-Інге вже грав за «Ман Сіті», Кін на повному ходу прямою ногою влетів йому в коліно. На цьому кар'єра Холанда була завершена – за півтора року він провів всього три матчі і повісив бутси на цвях.

Ерлінг, до речі, народився в Лідсі в 2000 році, коли його батько був на піку слави. Через це у Холанда-молодшого було право грати за збірну Англії, але він вибрав Норвегію, за яку дебютував 5 вересня в матчі з Мальтою.

Що стосується Альфа-Інге, то він нині замінює Ерлінгу агента і приймає ключові рішення щодо його кар'єри. Так, перехід в «Зальцбург» - саме його ініціатива.

Вічний рекорд

Цікаво, що якби «Ред Булл» почекав до літа, то ніякого Холанда австрійці б не підписали.

Влітку 2019-го про норвежця заговорив весь світ. Такого ще не було: на чемпіонаті світу U-20 Ерлінг забив цілих дев'ять (!) голів у ворота збірної Гондурасу. Ясна річ, рівень опозиції залишав бажати кращого, але в будь-якому випадку ефективність Холанда шокувала. Форвард «Зальцбурга» забивав ударами з обох ніг і головою, вдало йшов в силові проходи, придумував цікаві стінки з партнерами і реалізовував всі наявні моменти.

І хоча Норвегія вибула з турніру вже на груповому етапі, на цінник Холанда це ніяк не вплинуло. Ерлінг всього за 90 хвилин утвердився в статусі одного з топ-талантів світового футболу.

Бонусом же за феєрію проти Гондурасу став приз найкращому бомбардиру юнацького Мундіалю – до показника в дев'ять голів ніхто з конкурентів Холанда і близько не дотягнувся.

Продовження банкету

Іноді здається, що гра проти Гондурасу для Холанда і не закінчувалася - настільки сильно він проводить поточний сезон.

Якщо раніше Ерлінга називали «Малюком» і не вимагали від нього результату тут і зараз, то в нинішньому «Зальцбурзі» він – головна надія команди на голи. У поточному чемпіонаті Австрії у нього 16 м'ячів в 14 іграх; в Кубку - 4 голи в двох матчах; в Лізі чемпіонів - вісім забитих при п'яти виходах на поле.

Останнє особливо вражає, адже якщо високу результативність в Австрії можна списати на низький рівень чемпіонату, то в ЛЧ суперниками «Зальцбурга» були потужні «Ліверпуль» і «Наполі». Проте, в трьох іграх з грандами Холанд сумарно поклав чотири голи. Ще чотири рази від нього постраждав бельгійський «Генк».

Що впадає в очі – Ерлінг грає проти топів незворушно, наче все життя тільки це і робив. Він без зайвих нервів реалізує пенальті, не тушується в чужій штрафній, уникає дурних рішень, наполягаючи на своїх сильних сторонах. На щастя, їх у Холанда предостатньо.

По-перше, це реалізація. У поточній ЛЧ Ерлінг завдав 13 ударів, з яких 10 припали в створ, а 8 - стали гольовими. Це дуже солідні показники навіть для досвідченого нападника. А якщо врахувати, що протистояли Холанду в поточній ЛЧ Каліду Кулібалі і Вірджіл Ван Дейк, то це просто космос.

По-друге, Холанд надзвичайно швидкий для своєї комплекції. 194 см і 87 кг - це параметри таранного нападника, але Ерлінг так не грає. Він може в будь-який момент рвонути в дриблінг, непогано біжить в контратаки і технічно працює з м'ячем. Сульшер не дарма порівнював його з Лукаку – в молоді роки Ромелу діяв в схожому ключі.

Нарешті, по-третє, Ерлінг абсолютно не жадібний. Так, він багато забиває, але якщо є можливість віддати пас - він його віддасть. У поточному чемпіонаті Австрії у нього вже чотири асисти. Ще раз норвежець вдало віддав на корейця Хван Хі Чхана в матчі ЛЧ. При цьому розпасовщиком його назвати не можна: в глибину без потреби Холанд не лізе, і в середньому торкається м'яча 15-20 разів за гру.

Полювання топ-клубів

Коли на горизонті з'являється настільки очевидний талант, більшість грандів з'їжджає з котушок.

Ось і цього разу Холанда вже дивляться і «Реал», і «Барса», і «Баварія», і «Боруссія», і ще море клубів. Таблоїди пишуть, що «Манчестер Юнайтед» навіть найняв особливого скаута, який щотижня дивиться виключно Холанда. «Ювентус» же вийшов на батька футболіста, запропонувавши три мільйони євро на рік.

Також по мережі ходять чутки, що в контракті «Зальцбурга» і Ерлінга є пункт, згідно з яким він може піти в наступному січні за 30 млн євро.

Що тут правда, а що вигадка - сказати важко. Ясна річ, що грандам цікавий хлопець, котрий, як жартують в мережі, за п'ять ігор забив в Лізі чемпіонів більше, ніж Еден Азар за все життя. Але реальний рівень цього інтересу покаже січень.

Як-не-як, при всіх своїх сильних сторонах і видатній статистиці, Холанд ще не топ-форвард. У його грі повно прогалин - при зрості 194 см він виграє лише третину верхових єдиноборств; він взагалі не бере участі в командному пресингу; у нього слабка права нога, і захисники швидко звикають, що він щоразу йде вліво. Зрозуміло, в умовному «Реалі» або «Юве» про це знають.

Інша справа, що навіть півроку зволікання при такому шаленому прогресі хлопця можуть обійтися потенційним покупцям в 30-40 млн євро. «Зальцбург» точно не продешевить - Набі Кейта і Садіо Мане збрехати не дадуть. Вони, до речі, теж їхали з Австрії з цілою купою ігрових проблем, але роки наполегливої ​​праці зробили свою справу.

У Холанда є всі шанси піти по їхніх стопах. Якщо, звичайно, він ніде не зробить дурницю, як одного разу його батько з тим підкатом в ноги Роя Кіна.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гірше лише Ді Марія. Скільки отримав Трубін за матч із Марселем?
Футбол | 19 квітня 2024, 04:11 0
Гірше лише Ді Марія. Скільки отримав Трубін за матч із Марселем?

Анатолій Трубін був слабо оцінений статистичними порталами

Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви
Футбол | 18 квітня 2024, 05:51 3
Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви

Андрій двічі відбив пенальті та допоміг Реалу пройти Манчестер Сіті у Лізі чемпіонів

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Поручик Ржевский
За умышленную травму, которая стоила игроку карьеры, надо дисквалифицировать пожизненно.
Это я про Робби Кина.
tima fialko
Нічого особливого.До Лукаку йому далеко.Одноі фізики мало щоб стати справжньою зіркою.
RoNIkyo
До речі, цікавий факт: Холланд старший завершив кар'єру через травму іншої ноги, не тої, яку йому проламав Кін. От тобі й на. А я завжди вважав, що Кін йому кар'єру зламав.
Billy Milligan
Тогда были такие времена, футболисты выходили на поле как на войну, начиная "разогреваться" уже в подтрибуных помещениях. Мне тот футбол нравился больше, а та игра в которую играют сейчас лично для меня ничем от просмотра автоматча на каком то футбольном менеджере не отличается.
Ruslan_Rivne
Стаття Супер!
Хороша робота Роман СИНЧУК! Дякую!
А в Холанда вірю!
OKs100
Летом его должны купить топ-клубы за 100-150 миллионов.
okrug9
надувають зірку(( скільки з пенальті забив??
MaxUa
"И, конечно, он запомнил имя обидчика. В 2001 году, когда Альф-Инге уже играл за «Ман Сити», Кин на полном ходу прямой ногой влетел ему в колено."
Молодец, Кин. Именно так и надо. Запомнить и достойно оптимизировать при первом же удобном случае. В этом мире спускать нельзя, иначе с удовольствием вытрут ноги.