Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 07 грудня 2019, 23:05
19045
9

Король Мадрида: Бензема показує найкращий футбол в кар'єрі

Карім забиває частіше за Кріштіану!

| Оновлено 07 грудня 2019, 23:05
19045
9
Король Мадрида: Бензема показує найкращий футбол в кар'єрі
Твіттер Реала. Карім Бензема

Складно знайти вболівальника «Реала», який би ніколи не обурювався грою Каріма Бензема.

Часом його промахи з вбивчих позицій відверто дратували, а слабка результативність змушувала дивуватися - що він взагалі робить в складі однієї з найкращих команд Європи? Невже у Флорентіно Переса немає грошей на крутішого форварда?

Правда, потім прийшов Альваро Мората - і стало зрозуміло, що бути крутішим за Бензема не так-то й просто.

А ще через пару років Кріштіану Роналду - людина, що визначила розвиток усієї кар'єри Каріма, - пішов до «Ювентуса», ознаменувавши нову епоху для француза на «Бернабеу». Починаючи з літа 2018-го, гра Бензема викликає вже не критику, а лише захоплення.

***

У поточному сезоні досвідчений нападник вже забив за «Реал» 14 голів у всіх турнірах. Навіть у Лео Мессі в Прімері показник скромніше - 9 м'ячів проти 10.

На рахунку Бензема як голи в прохідних іграх з «Леганесом» і «Ейбаром», так і вирішальні м'ячі в складних поєдинках проти «Севільї», «Леванте» і «Сосьєдаду». Вишенька на торті - дубль у ворота «ПСЖ» в недавньому матчі Ліги чемпіонів.

При цьому Карім не просто найкращий бомбардир «Реала». За великим рахунком, він його єдиний бомбардир. Заміни не видно й близько: на другому місці по голах в Прімері у «Реала» штатний пенальтист Серхіо Рамос. А ось гравці групи атаки, серед яких зіркові Бейл, Азар і Іско, забили не більш двох разів.

Окремо варто відзначити три виходи у старті і всього один забитий м'яч у Луки Йовіча - серб, який перейшов влітку з «Айнтрахта» за 60 млн євро, на думку преси мав замінити старіючого Бензема. На ділі ж Йовіч не просто програв конкуренцію, а навіть не зумів її нав'язати. У Мадриді Лука схожий на людину-невидимку, знайти яку на полі вдається тільки, коли її міняють.

Про Маріано Діаса, який півтора роки тому тріумфально повернувся на «Бернабеу» з «Ліона», навіть згадувати не будемо - цей «конкурент» Бензема з літа навіть не виходив на поле.

А ось сам Карім не просто виходить, а творить історію. Завдяки ударному старту сезону він вийшов на третє місце в європейських топ-лігах по голах у 2019 році - на даний момент їх у француза 33. Більше тільки у Мессі і Роберта Левандовскі.

Також Бензема обійшов Ференца Пушкаша в списку найкращих бомбардирів «Реала» в Ла Лізі. У француза тут вже 158 голів, і дотягнутися до Уго Санчеса (164) він може вже в найближчі тижні. А це, на секундочку, п'ятий показник за всю історію «Королівського клубу».

Нарешті, після дубля «Ейбару» на початку листопада Бензема вийшов на перше місце серед французів по голах за іноземний клуб. У Каріма вже 231 гол в вершковій формі, тоді як Тьєррі Анрі забив за «Арсенал» 228 разів. При цьому Тіті - жива легенда «Канонірів», якій біля «Емірейтс» ще в 2011-му встановили пам'ятник. Бензема про таке не може і мріяти.

***

Це нелегкий тягар - грати пліч-о-пліч з великими. Луїс Суарес може бути яким завгодно ефективним, але ніхто не назве поточну епоху в «Барсі» його ім'ям.

Та сама історія трапилася і з Бензема. Він перебрався в Мадрид в той же тиждень, що і Кріштіану - таким чином, в «Реалі» він з перших секунд був на других ролях. Любов уболівальників, увага преси, статус першої опції в атаці - все дісталося португальцю.

Перед іншими форвардами «Мадрида» вибір був невеликий - їм треба було підлаштуватися під нового ватажка або йти. В результаті Рауль пішов, щоб не створювати конкуренцію CR7 в роздягальні; Ігуаїн – бо не захотів ділитися з Роналду голами; Адебайору і Чічаріто просто не вистачило «королівського» лиску.

Твіттер Реалу. Кріштіану Роналду і Карім Бензема

А ось Бензема залишився. Він єдиний погодився (і, що не менш важливо, навчився) грати центрфорварда, але при цьому бути другою, а іноді і третьою опцією в нападі. Багато років головним завданням Каріма було звільнення зон для ривків Кріштіану з флангу в центр. Ви напевно помічали, що варто було Роналду рвонути в штрафну, як передачі від Марсело або Карвахаля завжди йшли на нього. Бензема же в цей час здійснював фальшиві забігання, відволікаючи на себе якомога більше захисників. І так цілих десять років.

Звичайно, Карім час від часу забивав і сам. Коли «Реал» був особливо сильний і моментів вистачало на всіх, його результативність піднімалася до 17-20 м'ячів. Але статусу другої опції це не скасовувало.

Особливо тяжко стало, коли Роналду почав потихеньку старіти. Якщо в молодості португалець чимало м'ячів забивав на індивідуальній майстерності, за рахунок сольних проходів, дриблінгу та ударів з середньої, то під завісу свого перебування в «Реалі» він остаточно прописався в чужому штрафному. Це в рази ускладнило завдання Бензема, який в Прімері-2017/18 забив всього п'ять разів.

***

Критикани тут же заволали, мовляв, ну як же так? Де «Королівський клуб», а де п'ять голів за сезон? На мило такого форварда!

І лише всередині «Реала» все прекрасно розуміли. Бензема роками жертвував своїми голами заради блага команди і особисто Кріштіану. Сезон-2017/18 став піковим для француза в плані альтруїзму. З іншого боку, далі так тривати не могло і, якби влітку 2018-го не пішов Роналду, це довелося б зробити Бензема. Хоча у Каріма і товста шкіра, навіть для нього умови ставали нестерпними.

Критика лилася з усіх боків, впевненість в собі зійшла нанівець, голи не залітали навіть у простих ситуаціях. Добре, хоч воротарі час від часу допомагали, як Ульрайх з «Баварії» і Каріус з «Ліверпуля».

Але потім пішов Кріштіану, а з ним – і ціла епоха в Мадриді. Потрібно було будувати щось нове, і якщо у Хулена Лопетегі і Сантьяго Соларі нічого не вийшло, то Зінедін Зідан деяких успіхів вже домігся. Не в останню чергу - завдяки зміні статусу Каріма Бензема, котрий в новій реальності на «Бернабеу» перетворився на головного гравця нападу.

Звідси - результативність і рекорди. Причому Карім не тільки багато забиває, але і шикарно віддає - в 2019-му він уже зробив 11 асистів, це другий найкращий показник в Ла Лізі після Мессі.

***

Зараз по мережі ходять картинки-меми, мовляв, з літа 2018-го Бензема забив і віддав більше за Роналду. Це дійсно так: у француза 44 голи, у португальця – 35. Інша справа, що порівнювати 31-річного та 34-річного гравців - не надто розумне заняття.

Твіттер Реалу

Кріштіану сильніший за Бензема, тут нема про що навіть говорити. На своєму піку португалець вмів забивати те, що іншим не дано. Це добре ілюструє співвідношення забитих і очікуваних голів «Реала»: якщо в поточному сезоні «вершкові» забили 30 раз при xG 31, то в сезоні-2015/16 - 110 при xG 90.

Інша справа, що і місце Каріма Бензема в історії «Реала» дуже довго замовчувалося, а даремно. 236 голів за 11 років – самі по собі заявка на статус легенди «Мадрида». Але ще важливіша відданість, з якою француз цілих десять років поспіль вів по помилковому напрямку захисників. Карім знав, що пас піде на іншого, але розумів важливість маневру для команди - і ніколи не сумнівався.

Чесне слово, якби існувала премія найменш егоїстичному нападаючому, Бензема б її забирав навіть частіше, ніж Кріштіану – Золоті м'ячі.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів
Футбол | 19 квітня 2024, 10:17 1
Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів

Португалець виділив єдиний клуб, який очолював у своїй кар'єрі

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
jwls1914
Половина комментов про Мессии, капец... при чем тут он вообще? Автор привел простое сравнение и не пытался ставить Бензема в один ряд с Криро или Месси, очевидно же. Статья вообще не о том
bzzzzz
Бензема всегда показывал хороший футбол, просто в этом сезоне вся ответственность за забитые мячи перешла к нему.
Тарас Чубак
А от Бензема молодець, зараз видає нереальний футбол, особливо як для себе
Такебай Такеев
Король Мадрида - Рауль 
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Псих Олейник
Даже у Лео Месси показатели поскромнее...Хыыы...Только Месси за 9 матчев 9 голов 5 передач. А "великий" Бензема 10 голов и 4 паса в 13 играх.