Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 грудня 2019, 00:09
14497
11

А нещодавно вони шокували Зорю. Чому Естерсунд переживає катастрофу?

Sport.ua розповідає сумну історію про команду, яка зробила казку бувальщиною в Лізі Європи

| Оновлено 07 грудня 2019, 00:09
14497
11
А нещодавно вони шокували Зорю. Чому Естерсунд переживає катастрофу?
ФК Естерсунд

Після жеребкування групового раунду Ліги Європи-2017/18 вболівальники «Зорі» та інші українські шанувальники футболу, які підтримують луганчан на європейській арені, міркували приблизно так: головними конкурентами «мужиків» за вихід з групи будуть «Герта» та «Атлетик», а незрозумілий шведський «Естерсунд» - це такий собі постачальник очок, з яким їх втрачати не можна ні в якому разі.

У підсумку все завершилося гіркотою для одних і справжньою казкою для інших - «Естерсунд» лише за додатковими показниками поступився першим місцем в групі «Атлетику» (шведи й іспанці набрали по 11 очок), «Зоря» фінішувала третьою (6 пунктів), а «Герта» й зовсім виявилася головним аутсайдером квартету.

Той «Естерсунд» не тільки двічі шокував «Зорю», обігравши луганчан з рахунком 2:0, як на виїзді, так і вдома, а й подарував казку всій футбольній Європі. Погодьтеся, нечасто в нинішній час відбуваються історії, коли мало кому відома команда, долаючи загальний скепсис, пробивається до плей-оф єврокубків. «Естерсунду», який був заснований в 1996 році, вдалося досить швидко пройти шлях від четвертого (за рангом в шведських реаліях) дивізіону до володаря Кубка Швеції (в сезоні-2016/17 «Естерсунд» у фіналі турніру розбив «Норрчепінг» - 4:1), що дозволило команді вперше в історії пробитися в єврокубки.

Дебют був яскравим, про що ми вже згадали вище, але, мабуть, найбільш пам'ятним моментом для фанатів «Естерсунда» в тому розіграші турніру залишилася перемога над «Арсеналом» в 1/16 фіналу. У першому матчі на своєму полі шведи програли «канонірам» з рахунком 0:3, після чого шанси на вихід в наступний раунд з розряду гіпотетичних остаточно перетворилися в примарні. Але в Лондоні «Естерсунд» виявився здатним здолати не сильно-то й мотивованих англійців, вписавши перемогу з рахунком 2:1 в клубну історію. Як-не-як, а «Естерсунд» вперше обіграв справжнього гранда європейського футболу!

ФК Брайтон. Грем Поттер

Та казкова історія «Естерсунда» багато в чому стала можлива завдяки Поттеру. Ні, не Гаррі, а Грему. Саме цей англійський тренер пройшов великий шлях з командою, але влітку 2018 року отримав пропозицію очолити «Суонсі», від якої справедливо вирішив не відмовлятися. Повернути «лебедів» за сезон в Прем'єр-лігу Поттер не зміг, фінішувавши десятим в Чемпіоншипі, але його роботу помітили в «Брайтоні», і з літа нинішнього року Грем працює менеджером «чайок».

Однак зараз не про Поттера, а про його колишнє дітище. Через півтора роки після історичної для клубу перемоги над «Арсеналом» і по завершенні двох років з моменту шокуючих для українських уболівальників перемог над «Зорею» в Лізі Європи, «Естерсунд» терпить справжню катастрофу. Ще в жовтні клуб оголосив, що має серйозні фінансові труднощі. Через проблеми з податковою у «Естерсунда» виник борг в розмірі 1,4 мільйона шведських крон (близько 130 тисяч євро), що поставило клуб на межу виживання. «Для нас, любителів футболу, альтернативи немає. Естерсунд без команди в елітному дивізіоні немислимий», - з'явилася тоді заява клубу з приводу ситуації, що складається.

Але на початку листопада ситуація погіршилася. Тепер вже екс-президент «Естерсунда» Даніель Кіндберг, який з 2018 року перебував під підозрою в шахрайстві та фінансових махінаціях, був засуджений на три роки за нанесення шкоди ряду осіб, в тому числі і місцевому муніципалітету, на загальну суму в 1,28 мільйона євро. Все це призвело до того, що справи «Естерсунда» на футбольному полі просто перестали хвилювати керівництво, яке намагалося врятуватися від кримінального переслідування. Не дивно, що «Естерсунд» скотився до боротьби за виживання в еліті шведського футболу. Казка, про яку в Європі говорили ще якихось півтора роки тому, була розтоптана і знищена, перетворившись в реальність, де балом правлять поганий менеджмент, корупція та шахрайство. Іскорка, що існувала навколо «Естерсунда», згасла. Нині цей клуб гостро токсичний для всіх, а згадки про нього в пресі, як правило, виключно негативні.

Останній фінансовий аудит, проведений в «Естерсунді», показав, що ситуація з боргами виглядає практично не вирішуваною. Клубу ніде розраховувати на серйозні доходи, тому що спортивні досягнення «Естерсунда» далекі від ідеалу, а скандальні історії навколо керівництва практично остаточно відвернули спонсорів, на відході яких шведи втратили вже понад півмільйона євро. Більш того, в кінці серпня ФІФА покарав «Естерсунд» забороною на реєстрацію нових футболістів терміном дії на два трансферних вікна. Ця історія сталася через спірний перехід в серпні 2018 року іранця Самана Годдоса з «Естерсунда» в «Ам'єн». До цієї угоди шведи погодили умови переходу футболіста в іспанську «Уеску», але в останній момент, не дивлячись на підписані домовленості, вирішили продати гравця до Франції. Іспанці не стали залишати справу без уваги ФІФА і подали скаргу, результат якої виявився для «Естерсунда» нерадісним. До слова, крім заборони на реєстрацію новачків, шведський клуб та іранський футболіст зобов'язані компенсувати «Уесці» 4 мільйони євро - неустойку за трансфер, що зірвався.

ФК Естерсунд. Саман Годдос

У чемпіонаті Швеції-2019 «Естерсунд» практично в останній момент зумів вирішити завдання по збереженню прописки в еліті. Команда фінішувала лише на два очки вище зони вильоту, але кошмар для клубу на цьому не закінчився. Буквально кілька днів тому стало відомо, що Шведська футбольна асоціація відмовилася видати «Естерсунду» ліцензію на участь в наступному розіграші елітної ліги. Причиною є наявність тієї самої заборгованості перед державою та іншими кредиторами. Генеральний директор клубу Леннарт Іварссон вже заявив про намір подати апеляцію на це рішення, розгляд якої, як очікується, відбудеться до різдвяних свят.

У разі, якщо апеляція «Естерсунда» буде відхилена, клуб скотиться в третій дивізіон шведського футболу, але з урахуванням всієї тієї нестабільності, яка твориться навколо нього, ніхто не береться передбачити - чи залишиться взагалі команда на плаву, або ця казка виявиться з сумним кінцем...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Макс Максов
В Украине такое случается не редко, но как мы видим и в Европе бывают случаи...
Cityzen83
По сравнению с историей Днепра и Металла - Эстерсунд это детский лепет
dd dent
если честно, то глубоко пофиг
TimurKhAI
Это всё Пидручный виноват, я считаю!
Приехал в Эстерсунд на ЧМ, внезапно выиграл там золото... и всю магию одноимённому ФК поломал
odiniznashih
Если разговор про сказку, так надо не про шведов и не про Металл с Днепром. А про Зарю. Ведь Заря после смерти Букаева вообще оказалась ничья - без средств и надежды на будущее. И город спас команду, которую вдова президента клуба отдала за символическую цену. Команду поддержали и нашли спонсора.
И это в небольшом Луганске, а вот в таких больших городах как Харьков и Днепр футбол никому не нужен, зато все плачут и вспоминают.
Ростик Карпа
Непогана стаття щоб вбити час, на шведів якось всерівно, згадались класні ігри Зорі тоді
Владимир Копяк
А давайте представим себе фантастическую ситуацию - налоговики и фискалы начали конкретно заниматься ВСЕМИ командами, которые играют в наших лигах, на предмет уплаты налогов и откуда берутся деньги на жизнедеятельность команды. Представили? Как минимум 90% команд прекратили бы свое существование, а государству пришлось строить еще одну ИТК в Житомирской области.... А них там в Швеции одна такая команда, а какой шум у нас в Украине...
Srukis
Написали так, как будто Заря гранд европейского футбола
Владислав Антонов
Да полно таких случаев. Европа - это не стопроцентная гарантия удачного менеджмента и стабильности. Англия, Италия, Испания... было полно случаев подобных Эстерсунду. Что уж говорить о более слабых чемпионатах и менее экономически развитых странах. Это жизнь.
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
MaxUa
Так а где в этой истории сказка? Что, разве Эстерсунд выиграл ЛЕ? Нет, он занял в группе второе место, после чего в 1/16 уступил Милану. Точно также в 1/16 повылетали Астана, Партизан, Лудогорец, АЕК, Копенгаген, Стяуа, которые в своих группах тоже заняли вторые места. То, что руководство проворовалось? Ну это вообще не новость. Такое сейчас сплошь и рядом. Резкие перемещения клуба снизу вверх и обратно? Ну так есть куда более значительные примеры. Та же Парма.