Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 04 грудня 2019, 21:53
11983
6

Останній день Помпеї, або Що відбувається з Голден Стейт

Оглядач Sport.ua – про падіння з трону найкращої команди останніх років в НБА

| Оновлено 04 грудня 2019, 21:53
11983
6
Останній день Помпеї, або Що відбувається з Голден Стейт
nba.com

У сезоні 2018/2019 «Ворріорс» мали найкращий підбір виконавців, можливо, за всю історію баскетболу. Зараз команда йде з рекордом 4-18 на останньому рядку турнірної таблиці з 30-и команд. Дюрент вже на контракті з «Брукліном», ветерани розбіглися хто куди і, звичайно ж, травми. З'ясовуємо, чому розвалився «Голден Стейт», і що їм робити далі.

Сезон 2019-2020 унікальний тим, що ознаменував собою початок епохи «Великих дуетів», тим самим, закрутивши градус інтриги у боротьбі за титул до максимальних обертів. Але рік тому уболівальники, фахівці і букмекери віддавали чемпіонство команді Стіва Керра ще до початку регулярки. Так, історія не пригадує випадків, коли в старті однієї команди могли вийти відразу 5 зірок НБА. Каррі-Томпсон-Дюрент-Грін-Казінс виглядає страшно, чи не так?

До і так сильного складу Бобу Маєрсу, генеральному менеджеру «Ворріорс», вдалося підписати мало не найкращого центрового ліги на виключення середнього рівня (трохи більше п'яти мільйонів доларів). Хороша спроба з боку керівництва показати Кевіну і Клею, що організація знаходиться на піку привабливості для самих високоякісних гравців. До речі, цим хлопцям так і не вдалося взяти перстні- 2019, а команда і тренер частенько знаходилися на перших сторінках преси: Томпсон невдоволений своїм статусом і хоче покинути «воїнів», Грін обурений невисокою кількістю кидків і розвалює колектив зсередини. Дюрент не хоче грати з травмою. А потім - і самі травми, і фінал з «Репторс». Але про це - по порядку.

Дима без вогню не буває

Дреймонд Грін - один з кращих гравців НБА, що обороняються, який здатний закинути з-за дуги і віддати результативну передачу на партнера. У нього хороше бачення майданчика і вміння, що називається, читати гру (завдяки чому штампує трипл-дабли направо і наліво). Андер-сайз центр став ідеальним доповненням до швидкого і комбінаційного стилю ведення атак «Голден Стейт». Будучи вибраним під 35-м піком, Грін заявляв, що з легкістю може назвати список усіх баскетболістів, вибраних на драфті-2012 до нього, тим самим, натякаючи на помилки управлінців інших команд, що не взяли його першим. І раптом роль Дреймонда опустилася лише до п'ятої опції в нападі команди (за умови, що усі здорові): 650 кидків за усі ігри в сезоні 2018-2019 і 162 штрафні кидки проти 811 (з гри) і 222 (з лінії штрафних) сезоном раніше. Та і заяви Джо Лейкоба, власника організації, про прагнення до економії не вселяли оптимізму для баскетболіста, коли мова заходила про продовження контракту. Мабуть, тому форвард/центровий команди часто спілкувався з пресою. А експерти вважали його слабкою ланкою, що першою з зірок «воїнів» змінить команду.

nba.com. Дреймонд Грін і Клей Томпсон

Клей Томпсон недалеко пішов від свого партнера по команді в плані невдоволення своєю роллю в колективі. Баскетболіст, здатний бути першою-другою зіркою у будь-якій іншій команді НБА, отримував не так вже і багато уваги громадськості за спинами Кевіна і Стефа. Елітного 3&D гравця, що вміє захищатися з першої по третю позиції, відправляли у «Лейкерс» до ЛеБрона. І Томпсон тримав досить високий рівень - 78 ігор в регулярному сезоні і 21,5 очок в середньому за гру. Але його травма у фіналі з «Торонто» закрила ці двері (відновлюватися Томпсон буде майже весь регулярний сезон). Станом на зараз, обидва баскетболісти продовжили свої угоди з «Ворріорс», але в організації вже запахло смаженим.

Виверження вулкану починається. Дюрент вгадав із залишенням «Голден Стейт»?

Уявіть собі: Ви - найкращий гравець найкращої команди найкращої ліги світу. Чого Вам ще треба? Запитаємо в історії про знакові причини переходів зоряних гравців. Шак йшов з «Орландо» в куди більш сильний «Лейкерс», з якими виграв три-піт. Гарнетт створював у «Бостоні» велике тріо з Полом Пірсом і Реєм Алленом, які жодного разу не вигравали чемпіонат раніше. Кріс Пол йшов до Хардена в «Х'юстон» у надії отримати свою першу «гайку», створюючи ідеального опонента саме для «Голден Стэйт» (і це у нього майже вийшло). ЛеБрон ішов з команд, що повністю вичерпали себе.

nba.com. Кевін Дюрент

Причини відходу Дюрента? Невже ви вірите в історію, що він образився на організацію, яка примушувала його виходити на паркет з травмою? Чому ж він вирішив покинути «Ворріорс»? Мабуть, він так і не зміг стать своїм у команді Стефа Каррі. А розмови, що МВП фіналу 2018-го року слід віддати саме плеймейкеру «Дабс», стали відправною точкою в «Рішенні-2019». Згадуючи кар'єру Дюрента в «Оклахомі», ми з вами бачимо схожу ситуацію, де талановитіший і сильніший гравець був у затінку екстравагантного розігруючого, улюбленця публіки. Зараз, у «Брукліні», КейДі відверто перший, найкращий та природний лідер колективу. Навіть знаходячись на лікарняному ліжку.

Та і сам Кевін - розумна людина. Судіть самі: на момент відкриття ринку вільних агентів Дюрент і Томпсон травмовані і можуть вийти на майданчик тільки в наступному чемпіонаті. Наступний сезон? Питання, чи залишиться Грін, і як зміцнити лавку до і без того дорогого складу на випадки травм лідерів? А тут варіант з «Брукліном», де його хочуть бачити. І сам КейДі не проти того, щоб стати центром обожнювання половини Нью-Йорка. Як вважаєте, вибір є очевидним?

Місто зруйноване, імперія впала?

Відхід найсильнішого гравця, як правило, веде до перебудови команди. І Боб Маєрс провів її максимально швидко, діставши ДіАнжело Рассела. Далі були пролонговані контракти Гріна і Томпсона. З «Атланти» взятий Омарі Спеллмен (13+11 у грі з «Чикаго»), а з «Сакраменто» - Коулі-Стейн. Пішли ветерани, що ледве рухались, Лівінгстон та Ігуадала. На драфті взяті Пул і Паскалл. Стартовий склад, Каррі-Рассел-Паскалл (Томпсон, якщо встигне видужати) - Грін-Коулі-Стейн (Луні), виглядає досить сильно, а додати сюди здорового Томпсона - і команда здатна боротися за титул.

Але за справу знову взялися травми: Каррі, ймовірно, як і Томпсон, пропустить сезон, Луні, Рассел. Майже увесь кістяк команди, яка з 2015-го року грала у фіналах НБА, або покинув клуб, або травмований. Тому і не дивно, що підопічні Стіва Керра займають останнє місце в чемпіонаті. Прямо зараз «Голден Стейт» має найслабший склад у лізі. Слабкіший, ніж у «Нью-Йорка» і «Атланти». Коли лідером колективу стає новачок, вибраний під 41-м номером драфту, це про щось та говорить. І Бобу Маєрсу слід гарненько подумати, куди вести колектив у поточному сезоні. Боротися в кожному матчі за плей-оф (швидше, за імідж організації), розвивати молодь або готувати плацдарм для обмінів (Рассел, той же Паскалл). Адже в наступному сезоні, коли на майданчик повернуться «Сплеш Бразерс», «Голден Стейт» знову вважатиметься претендентом на титул. І якраз про це ми з вами зараз і поговоримо.

Чи відродяться «Ворріорс» з попелу?

Що слід зазначити в першу чергу, гравці Стіва Керра продовжуватимуть прагнути до перемоги в кожному окремо взятому матчі. Тобто, включати режим «танкінгу» ніхто не буде. Хоч би тому, що це невигідно. Судіть самі, лотерея драфта ускладнена і ненадійна (цього року «Нью-Йорк», зайнявши останнє місце в таблиці, отримав лише третій пік), а чемпіони Грін (на паркеті), Каррі і Томпсон (як глядачі на лавці запасних) просто не дадуть розслабитися молодому і недосвідченому ядру «воїнів». Але чи варто за будь-яку ціну здобувати результат зараз? Ймовірно, варто розглянути другий пункт для організації - розвиток молодих виконавців. Але з цим можуть виникнути складнощі.

nba.com. Стів Керр

Стів Керр, приходячи до «Голден Стейт» у 2014-му році, отримав у своє розпорядження вже готовий колектив і великого досвіду в цій справі не має. Так само, як і його перший асистент, Майк Браун, що зробив собі ім'я за часів спільної роботи з ЛеБроном Джеймсом у «Клівленді». А єдиний молодий баскетболіст у команді, Харрісон Барнс, - мазав відкриті дальні та в результаті звільнив місце в платіжці команди для підписання Кевіна Дюрента через 2 роки після призначення Керра.

Що робити у такому разі? Включитися Бобу Маєрсу - у організації є два виключення на підписання вільних агентів. Мід-левел на 5 283 897 доларів та бі-аннуал на 3 623 000 доларів. Отже, можна піти перевіреним шляхом і підписати досвідчених ветеранів з хорошою трудовою етикою. Тим самим, занурити молодь у конкурентне середовище. Ймовірно, пошуком таких баскетболістів генеральний менеджер команди зараз і займається. Подивимося на варіанти? Данте Каннінгем - сезон 18/19: 61 гра за «Сан-Антоніо» (з них - 21 в старті), 4.9 очок і 5.3 підбирання в середньому за 24.4 хвилин на паркеті, вміє кидати; Луол Денг - 18/19: 10 ігор за «Міннесоту», 10.2 очка і 4.4 підбирання, травматичний; Джонатан Симмонс - 18/19: 41 гра за «Орландо», 6.9 очок і 2.5 підбирання за 20.6 хвилин, продукт роботи Грегга Поповича. Так само варто відмітити і Маріза Спейтса, Люка Мба-а-Мута та Аміра Джонсона. Хтось з них цілком може підписати контракт з «Дабс» до кінця сезону.

Не слід відкидати і третій варіант розвитку подій. Є кістяк команди : Каррі-Томпсон-Грін. Рассел - ласий шматочок для обміну, інші хлопці на маленьких контрактах і, найголовніше, у «Голден Стейт» є торгове виключення до 06.07.20 у розмірі 17 185 185 доларів. Що це означає? Та те, що «воїни» при обміні можуть узяти на себе контрактів на 17 млн доларів більше, ніж віддати, і, наприклад, дістати невдоволену зірку НБА, яка прагне грати з Каррі. Або виміняти собі лавку запасних, віддавши молодих хлопців, що проявили себе цього сезону, але нездатних конкурувати за місце в основі з лідерами колективу (Паскалл - 17 очок в середньому за гру, Пул - 9.4 очок, Боумен - 8.8 очок, Коулі-Стейн - 7.5 очок).

Який зі шляхів вибере «Голден Стейт», дізнаємося скоро. А може, генеральний менеджер команди, Боб Маєрс, і тренер, Стів Керр, знайдуть рішення, що об'єднує усі три шляхи? Одно ясно точно: за розвитком такої розумної організації в настільки екстрених умовах буде дуже цікаво спостерігати.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Zinch87
Вячеслав, ну какие исключения??? Они под жестким потолком. Не вводите людей в заблуждение. Они не могут больше никого подписать и будут доигрывать теми кто есть. Так же: торговое исключение нельзя дробить, а значит нужно найти таких дураков, которые отдадут боеспособных игроков взамен на мешок картошки. Единственным правильным решением будет отправлять Рассела в Миннесоту, которая его летом очень хотела за Ковингтона, истекающего Тига и пик (желательно первого раунда). Вот и всё.
mayakovskiy1
Серьезная аналитика) Почему же горят воины?)) У которых сломаны и ушли все посредственного Грина. команда играет составом уровня летней лиги. Ой-ой, почему же они проигрывают?
Ну и конечно нельзя забывать о борьбе за драфт пики. То есть однозначно будет сливаться сезон по максимуму. Если Стэф, Томпсон и Рассел выйдут хотя бы на 60-70% своей формы до травм Воины будут сверху уже в следующем сезоне. Хотя явно нужен хороший центр
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил