Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 грудня 2019, 14:10
10197
3

Втрата очок Шахтарем, дивацтва Болбата і Шабанова, дно команд зі Львова

Найцікавіші події 16-го туру - в нашому традиційному огляді

| Оновлено 02 грудня 2019, 14:10
10197
3
Втрата очок Шахтарем, дивацтва Болбата і Шабанова, дно команд зі Львова
ФК Шахтар

16-й тур цікавий вже тим, що беззмінний лідер сезону «Шахтар» втратив очки. Вдруге в нинішньому чемпіонаті. І якщо перший раз «гірники» спіткнулися об опір міцної «Олександрії», то цього разу не змогли перемогти  «Маріуполь». Осічкою «гірників» скористалися динамівці, які не без проблем і пригод, але таки зуміли вирвати перемогу у «Олімпіка». Тепер перше і друге місце розділяють «лише» одинадцять балів.

А ще в цьому турі чергове дно пробили львівські команди. І тепер і «Львів», і «Карпати» (разом із «Ворсклою») - головні аутсайдери чемпіонату.

Перемога туру

ФК Ворскла

Останній раз «Ворскла» вигравала ще в серпні. А забивали полтавці в чемпіонаті країни востаннє півтора місяці тому. І ось, нарешті, і безвиграшна, і незабивна серія полтавчан перервалися. «Ворскла» нарешті здобула перемогу - над «Колосом». Цікаво, що в останніх чотирнадцяти поєдинках ворскляни здобули три перемоги - і всі вони над ковалівцями (двічі в чемпіонаті і раз в Кубку країни). Схоже, «Колос» для «Ворскли» дійсно зручний суперник. Правда, полтавці забили свій єдиний м'яч з неоднозначного пенальті.

Безнадія туру

Львів - одне з небагатьох міст країни, яке може похвалитися відразу двома командами в УПЛ. Однак, в дійсності хвалитися нічим. Обидві команди зі столиці Західної України міцно влаштувалися на дні турнірної таблиці. І обидві синхронно програли: «Карпати» без шансів поступилися на виїзді «Зорі», «Львів» теж без особливих варіантів програв удома «Дніпру-1». В обох випадках був зафіксований рахунок 2:0.

Слова туру

ФК Ворскла

Після матчу з «Ворсклою» наставник «Колоса» Руслан Костишин емоційно висловився з приводу призначення в ворота його команди пенальті. Та й про суддівство взагалі: «Нам то пенальті ставлять, то гравців вилучають. Таке відчуття, що весна почалася. Навесні таке відбувається, коли вже є розподіл на шістки. Почалися жнива. Максимов запам'ятав матч з дніпрянами і зрозумів, як треба працювати. На перший план виходить зовсім інше. Мені теж зараз оголошувати на всю Україну, що у мене пам'ять добра? Нашому президенту доведеться продати п'ять комбайнів, щоб боротися з цим свавіллям».

Промах туру

На 34-й хвилині матчу «Зоря» - «Карпати» господарі мали стовідсоткову нагоду вийти вперед. Леднєв класно розібрався в центрі штрафного майданчика не тільки з опонентами, але і голкіпером львів'ян. Кудрик вже був обіграний, і перед Леднєвим були порожні ворота. Напевно Богдан уже бачив м'яч у сітці. Але він там не опинився: півзахисник луганчан промазав по порожніх воротах.

Юбіляр туру

ФК Зоря

Захисник «Зорі» Віталій Вернидуб проводив свій 200-й матч в елітному дивізіоні України. І ця гросмейстерська позначка напевно ювіляру запам'ятається надовго. Маючи відчутну перевагу по грі, команда Скрипника довго не могла її матеріалізувати. Поки за справу не взявся центрбек «Зорі». Під час розіграшу кутового удару Вернидуб прибіг до штрафного майданчика «Карпат» і головою буквально вгатив м'яч в сітку воріт.

Cенсація туру

ФК Шахтар

Ніщо не віщувало проблем для «Шахтаря». Навіть незважаючи на те, що наставник «гірників» Луїш Каштру не взяв на матч відразу сім гравців основи. Подібне не має велике значення, адже донеччани в останні роки незмінно перегравали маріупольців в будь-якому своєму стані. Тим більше, що «Маріуполь» з відомих причин апріорі не міг виставити свій оптимальний склад - через умови орендних договорів з «метрополією». Матч для лідера чемпіонату починався як завжди вдало: вже в дебюті зустрічі Коноплянка заробив пенальті, а Тайсон його реалізував. Але в другому таймі щось пішло не так. «Шахтар» не надто старався в атаці, а ось осміліли господарі час від часу турбували П'ятова. Одна з цих несміливих спроб принесла результат: Путря зумів пробити голкіпера «Шахтаря». У час, що залишився, донеччани спробували вирвати перемогу, але «Маріуполь» захищався самовіддано. Як підсумок - перша з 2013-го нічия маріупольців в матчі проти «гірників».

Цифри і факти. Найважливіші події 16-го туру УПЛ

Помилки туру

 «Маріуполь» марно намагався зрівняти рахунок у грі з «Шахтарем» - до пори до часу захист донеччан грав упевнено. Однак на початку другого тайму господарям вдалося забити гол «Шахтарю» - відзначився вихованець «гірників» Путря. Проте розділити лаври за цей гол Ілля повинен із захисником гостей Болбатом. Після флангової атаки «Маріуполя» і наступної передачі в штрафний майданчик «Шахтаря», Сергій, намагаючись відбити м'яч, пробив по своїх воротах. М'яч влучив у поперечину і відскочив до Путрі, якому залишалося поставити крапку.

Не менш епічно помилився в грі проти «Олімпіка» і захисник «Динамо» Шабанов. Артем просто промазав по м'ячу, намагаючись ліквідувати прорив Шахаба Захеді. Ця помилка динамівського центрального захисника виявилася фатальною: Шахаб зумів обійти Шабанова, вийти один на один з Бойком і зрівняти рахунок у матчі.

Матч туру

Центральний поєдинок туру відбувся в Чернігові, де місцева «Десна» приймала «Олександрію». У команд було по 27-м очок, і в разі успіху переможець не тільки отримував можливість наблизитися до «Зорі», яка займала проміжне друге місце, на відстань одного очка, але і відчепити програвшого хоча б на деякий час від «срібно-бронзових» розбірок . Гра в першому таймі була рівною, а ось у другій її половині свіжішими виявилися господарі. Напевно, олександрійці все-таки не оклигали від важкого матчу Ліги Європи проти «Вольфсбурга». Так чи інакше, але підопічним Рябоконя вдалося забити два сухих (і схожих між собою) м'яча. І таким чином на якийсь час повернутися на третє місце.

Вилучення туру

На 73-й хвилині матчу «Олімпік» - «Динамо» арбітр зустрічі Романов вилучив гравця донецької команди Кравчука. Андрій отримав пряму червону картку за небезпечний підкат проти Караваєва. «Олімпієць» дійсно зіграв небезпечно, але спочатку в м'яч, а вже потім в ногу суперника. До того ж, нога Кравчука «проїхалася» по газону, але не була піднятою. Швидше за все, арбітр перестарався: можна було обмежитися і жовтою карткою. Динамівці дуже швидко реалізували чисельну перевагу: відзначився Бесєдін. Правда, в моменті, коли забивав Артем, у динамівського форварда був мінімальний офсайд.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Eclipse
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил