Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 01 грудня 2019, 01:03
14956
8

Еден Азар ніколи не стане Галактікос, і Реал повинен був це розуміти

Бельгієць - дуже хороший футболіст, але, здається, в «Реалі» чекали від нього більшого

| Оновлено 01 грудня 2019, 01:03
14956
8
Еден Азар ніколи не стане Галактікос, і Реал повинен був це розуміти
Твіттер Реала

«Я не «Галактікос», ще ні. Хоча я сподіваюся, що коли-небудь їм стану. Зараз я - Еден Азар, і все, що я зробив у минулому, не рахується. Тут я починаю все з нуля. Я поки не «Галактікос», я просто дуже хороший гравець», - такі слова промовив Еден Азар на першій прес-конференції в Мадриді, на якій він був представлений новим футболістом «Реала».

Вже після цих фраз стало зрозуміло, що «Реал» і Азар, можливо, дещо поквапилися в прагненні бути разом. Клуб та бельгієць надто занурилися в романтичне захоплення одне одним, у зв'язку з чим не помітили очевидних речей, які свідчать про куди більш приземлену істину - Еден Азар ніколи не стане «Галактікос», але це не його проблема, тому як в «Реалі» повинні були усвідомлювати це з самого початку.

У Мадрид Азара звали в якості заміни для Кріштіану Роналду. За манерою гри Флорентіно Перес вважав, що бельгієць зможе стати належним наступником для зоряного португальця, а тому Едену в стані «бланкос» відразу ж віддали сьомий ігровий номер, що став культовим при Роналду. Бажання «Реала» отримати в свої ряди Азара збіглося з прагненням самого бельгійця одного разу надіти футболку мадридського клубу - для Едена це було мрією дитинства, втілити в реальність яку означало автоматично зробити себе щасливим. Крім того, Азар не приховував свого бажання попрацювати разом із Зінедіном Зіданом, яким захоплювався ще за часів ігрової кар'єри француза.

Але вже перші кроки та дії Азара в столиці Іспанії змусили замислитися над тим, а чи дійсно сторони до кінця усвідомлювали, яку потенційну користь можуть отримати від співпраці... Еден Азар - це безсумнівно один з кращих футболістів сучасності, який вміє на полі практично все й розуміє гру, як мало хто. Але його проблема полягає в тому, що він є зіркою з низьким рівнем потреби у славі та увазі. Для Азара куди важливіше показувати хороший футбол, і він розуміє, що дійсно непогано виглядає на полі, однак ніколи Еден не перебільшував свою роль в «Ліллі», «Челсі» або збірній Бельгії. Він не хоче, щоб його називали лідером, зіркою або ще кимось в цьому роді. Навіть не так - Азар просто не потребує цього і його внутрішня мотивація продовжувати грати на топ-рівні абсолютно ніяк не корелює з кількістю «зітхань» та «цокань», які лунають на трибунах з горлянок уболівальників.

У «Челсі» Азар насолоджувався перебуванням в клубі не тільки по причині успіхів команди, а й просто через те життя, яке він мав можливість вести поза полем. Едену не потрібні були яскраві вогні нічного Лондона, пафосні бутики або вишукані ресторани. Він обожнював зелене селище Кобхем, яке розташовувалося неподалік від клубної тренувальної бази, адже там він по-справжньому міг насолоджуватися життям практично в сільській місцевості разом зі своєю дружиною та дітьми.

Азар - це світова зірка, але надзвичайно скромна і така, що абсолютно не вимагає до себе підвищеної уваги. Ці якості і принципи сам Еден неодноразово озвучував публічно, причому в його словах немає ні краплі нещирості. Зокрема, в 2017 році Азар в спілкуванні з пресою зазначив: «Мені пощастило, що я маю таку роботу, яка дозволяє мені заробляти дуже багато грошей. Це справжнє щастя, але я не виставляю все це напоказ, тому що цим я можу засвідчити відсутність поваги до тих, хто заробляє менше мене і не може похвалитися тим, що маю я».

Така життєва позиція кардинально розходиться з тією, яку сповідує, скажімо, той таки Кріштіану Роналду, та й для «Реала» вона бачиться відверто чужою. Справа в тому, що для «бланкос» зразка останніх двох десятків років було властиво демонструвати свою силу і міць не тільки не полі, а й за його межами. Аура найбільшого клубу світу - те, що дуже важливо для Флорентіно Переса. Саме для її становлення, а потім і підтримки мадридці практично кожен сезон витрачають неймовірні суми на трансферному ринку, купуючи тих, кого тільки побажають.

Луїш Фігу, Зінедін Зідан, Роналдо, Девід Бекхем, Кака, Кріштіану Роналду, Гарет Бейл та інші зірки, які прибували на «Сантьяго Бернабеу» в останні два десятиліття, незмінно мали космічну репутацію в світі футболу, а також їх трансфери супроводжувалися виплатою солідних відступних. Еден Азар, за перехід якого «Реал» віддав вже 100 мільйонів євро, але в перспективі може доплатити ще 70 мільйонів, прописаних відразу в якості різних бонусних виплат, поки став останнім у низці «Галактікос».

Така сума і увага до угоди не могли не відбитися на ставленні до Азара з боку преси й уболівальників. Едена в Мадриді розглядають хіба що не під мікроскопом, причому з самого першого дня. Йому не піти від порівнянь з Роналду та іншими «галактікос», що передували його приходу. Більш того, критика в бік бельгійця полилася ще задовго до того, як Еден вперше з'явився на полі у футболці «бланкос» в офіційному матчі. Згадайте, як преса і деякі фанати «Реала» дорікали Азару за 7 кілограмів зайвої ваги, з якими футболіст прибув на тренувальний збір команди.

Твіттер Реала. Еден Азар

Сам Азар нещодавно зізнався, що дійсно схильний до швидкого набрання ваги. Зокрема, бельгієць підкреслив, що влітку встиг поправитися до 80 кілограмів (при робочій вазі в 74 кг), але також Еден абсолютно категорично дав зрозуміти, що привести себе в норму для нього не складає труднощів. Влітку новобранцеві «Реала» було потрібно близько тижня, щоб розпрощатися із зайвими кілограмами.

Але іспанська преса у властивій для себе манері розтрубила про це на весь світ, чим неабияк здивувала деяких екс-колег Едена по «Челсі». «Я здивований, що журналісти настільки скрупульозно обговорюють проблему зайвих кілограмів у Едена. Після такого мені здається, що ці люди просто ніколи не стежили за Азаром. Зокрема, за останніми сімома його роками в Прем'єр-лізі. На передсезонних зборах Еден завжди виглядає важко, але потім починається сезон і він знову виблискує, як ніхто інший», - висловився в серпні Сеск Фабрегас.

На жаль, швидко осоромити скептиків і критиканів Азару в «Реалі» не вдалося. Через м'язові проблеми в області стегна бельгієць змушений був пропустити перші три тури в Ла Лізі, а коли повернувся, то в 8 іграх до поточного моменту зумів відзначитися лише одним голом та однією результативною передачею.

Зінедін Зідан виступив на підтримку Азара, зазначивши, що всі в «Реалі» розуміють, якого рівня футболіст прийшов у колектив влітку, а також висловив упевненість, що незабаром Еден буде грати на тому рівні, якого всі від нього очікують. Але насправді француз, звичайно ж, трохи лукавив. «Реал» - це не «Челсі», який хоч і є одним з топ-клубів сучасної Прем'єр-ліги, але де на футболістів чиниться куди менший тиск, ніж в «Реалі». Переїхавши до Мадриду під личиною «Галактікос» Азару не залишається нічого іншого, окрім як відповідати цьому статусу. Іншого від нього не чекають, а тому навряд чи зрозуміють, і вже тим більше пробачать.

Мало хто хоче вникати в подробиці і бачити явні відмінності між Кріштіану Роналду та Еденом Азаром в грі на завершальних стадіях атаки. Якщо португалець завжди націлений на удари і забиті м'ячі, то для бельгійця подібне не є самоціллю. Він не приховує цього: «Не важливо, скільки голів я забив. Ті, хто мене знають, підтвердять, що мені дійсно все одно. Куди важливіше - отримувати задоволення від тієї гри, яку мені вдається демонструвати, а також здобувати перемоги разом з командою».

Проблема Азара в тому, що футболіст, якого він (можливо, сам того не відаючи і не бажаючи) покликаний замінити був величним бомбардиром в історії «Реала». Кріштіану Роналду - це не загальна ікона для поклоніння, але його ставлення до справи та нестримний драйв на полі по-справжньому унікальні. Багато в чому завдяки цим якостям португалець відзначився 450 голами в 438 матчах за «бланкос». Роналду був свого роду уособленням того «Реала», який дбайливо вибудовував всі ці роки Флорентіно Перес - могутнього, зарозумілого і ефектного. По суті, всі ці якості не мають нічого спільного з персоною Едена Азара.

Безумовно, зараз абсолютно не варто списувати бельгійця з рахунків, адже він провів у Мадриді занадто мало часу для якихось глобальних висновків. Коли Азар вийде на пік форми, то практично напевно від його дій всерйоз буде залежати гра «Реала». Однак вже зараз зрозуміло, що Еден може не виявитися настільки значущим гравцем для «бланкос», яким його багато хто очікував побачити.

Як би не намагався Азар, але йому ніколи не вдасться стати справжнім «Галактікос». Він не зможе заповнити порожнечу, що утворилася в «Реалі» з відходом Кріштіану Роналду. Замість цього він здатний стати тим Еденом Азаром, якого боялася більшість суперників «Челсі», хоча всього цього може виявитися недостатнім для «Реала»...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Юрій Рибак
Автор 7 -ка стала культовою в Реалі за рахунок Рауля, а не Роналду))))
movkli
Азар ТОП - просто он не пижонит и не выпячивает свое ЧСВ, а по игре он ТОП, всегда тяжело вкатывается в сезон, но потом феерит
bzzzzz
бредовенькая статья.
Смотрел на Азара в недавнем матче с ПСЖ, типичный Азар который феерил в Челси, все также отлично играет, не пойму к чему эта критика. Я думаю Реал все сделал правильно, когда его подписал.
Maxim_kravets
А если бы Азар заиграл сходуу, то статья бы называлась " Азар всегда был Галактикос, Реалу повезло, что они его подписали" ?
Saar
Заставить игрока, чтобы тот играл "там" или "так", как хочет главный тренер, почти всегда возможно, ведь футболист-аюпрофессионал, который связан контрактом, а соответственно, правилами, премиями и штрафами. В игровом плане Азар станет частью Реала, его лидером и принесёт много пользы. Но "галактикос", как говорит автор статьи и приводит факты в виде прямой речи Азара,-нет .Ведь понятие "галактикос"- это концепция жизни всей реаловской жизни: во время матча, после матча и в обычной жизни. Эго в Азара без сверхпотребностей, он скромен,как для своего статуса, что чуждо и не свойственно Реалу -"галактикос", по своей природе ,вообще! Но Азар это суперзвезда современного футбола.