Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 26 листопада 2021, 16:52
27285
3

Естерсунд-2019. Форс-мажор з Підручним зруйнував плани Санітри

Денис Шаховець анонсує перший етап Кубка світу сезону-2019/20

| Оновлено 26 листопада 2021, 16:52
27285
3
Естерсунд-2019. Форс-мажор з Підручним зруйнував плани Санітри
biathlon.com.ua. Дмитро Підручний та Юрай Санітра
У суботу, 30 листопада, змішаними естафетами в шведському Естерсунді стартує перший етап Кубка світу сезону-2019/20. Після восьми місяців відпочинку та підготовки, найкращі біатлоністи світу готові вступити в боротьбу за медалі і Кришталеві глобуси. Але, на жаль, до перших гонок сезону не всім вдалося підійти здоровими.
 
Міксти без Підручного
 
Збірна України однією з перших визначилася зі складом на змішані естафети. 26 листопада було оголошено про те, що в одиночному міксті нашу країну представлять Анастасія Меркушина та Артем Тищенко, а класичну змішану естафету повинні були бігти Віта Семеренко, Дар'я Блашко, Артем Прима та Дмитро Підручний.
 
Старший тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра в одному з інтерв'ю напередодні сезону розповів, що вже розпланував до кінця етапу, хто які гонки побіжить. Але за день до перших гонок стало відомо, що у капітана Дмитра Підручного загострилися болі в спині, тому довелося робити зміну в складі на змішану естафету. Замість чемпіона світу виступить 23-річний Тарас Лесюк.
 
 
Дмитро Підручний
 
Напевно, Підручного розглядали в якості фінішера, але в зв'язку з заміною, швидше за все, Лесюка поставлять на третій етап, а завершувати гонку довірять Артему Примі. Хоча, цілком можливо, що Лесюку довірять виступити на самому відповідальному етапі, адже йому потрібно набиратися досвіду. Свого часу сам Підручний в дебютній естафеті на Кубку світу зазнав фіаско, але це не завадило йому вже через кілька років стати беззаперечним лідером команди.
 
З великою часткою ймовірності, Підручного побережуть до гонок в австрійському Хохфільцені, тому Санітрі доведеться вносити корективи в плани. На щастя, квота повинна бути повністю заповнена, адже в Естерсунд словацький фахівець привіз відразу шість українців.
 
Ставка на молодь
 
До складу чоловічої збірної України на перший етап Кубка світу увійшли Дмитро Підручний, Артем Прима, Артем Тищенко, Тарас Лесюк, Руслан Ткаленко і Антон Дудченко. Останньому планували дати шанс пробігти тільки індивідуальну гонку, але тепер у Дудченка є всі шанси виступити в спринті та чоловічій естафеті.
 
Відразу кидається в очі відсутність Сергія Семенова, який був «списаний» з основної команди ще в кінці квітня і тепер буде виступати на Кубку IBU. Очевидно, що Санітра вирішив зробити ставку на молодь, адже Лесюк та Дудченко не так давно виступали на юніорському рівні. Також в основну команду стукає 22-річний Богдан Цимбал, він може отримати шанс виступити в Хохфільцені.
 
Санітра намагається зібрати перспективну команду з прицілом на Олімпійські ігри-2022 в Пекіні. Після того, як тренер привів Дмитра Підручного до золотої медалі чемпіонату світу, він, схоже, отримав карт-бланш від керівництва української федерації. Бринзак задоволений роботою Юрая, адже він, як зізнався сам Володимир Михайлович, «не створює проблем». Чи вдасться Санітрі підвести молодих біатлоністів до рівня Кубка світу - покаже час.
 
Без Підгрушної, але з Семеренками
 
 
Віта і Валя Семеренки
 
У жіночої збірної України в міжсезоння змінився наставник. Російський тренер Андрій Прокунін, незважаючи на завоювання бронзової медалі чемпіонату світу в естафеті, подав у відставку. Новим старшим тренером призначено Валерія Лєснікова, який раніше працював в лижних гонках. Перед Лєсніковим конкретних завдань на сезон не ставили, його ціллю є підготовка молодих біатлоністок до Олімпійських ігор-2022 в Пекіні.
 
Втім, поки з нових імен в жіночій збірній тільки екс-білоруска Дар'я Блашко, яка відбула дворічний карантин після зміни спортивного громадянства. Вона зайняла місце олімпійської чемпіонки Олени Підгрушної, яка, як і Семенов, тепер буде намагатися довести свою профпридатність на Кубку IBU. В Естерсунді разом з Блашко виступлять сестри Семеренко, Анастасія Меркушина, Юлія Джима і Надія Бєлкіна.
 
Віту і Валю Семеренко на Кубок IBU відправляти ніхто не збирається, адже на передсезонних змаганнях в Шушені вони виступили на дуже пристойному рівні. Віта стала найкращою з українок в спринті, а Валя - в мас-старті. Утримуватися в якості лідерів команди аж до Ігор в Пекіні їм буде складно, але в жіночому біатлоні є приклади, коли спортсменки в 35 років залишалися претендентками на медалі практично в кожній гонці.
 
Решта світу
 
До речі, про Пекін. Збірна Китаю на домашній Олімпіаді має намір виграти якомога більше медалей, в тому числі й у біатлоні. Саме для цього в Піднебесну запросили легендарних біатлоністів Уле-Ейнара Бьорндалена і Дар'ю Домрачеву стати тренерами китайських біатлоністів. На літньому чемпіонаті світу китайці несподівано показали хороші результати, тому цілком можливо, що незабаром їм вдасться вийти на гідний рівень.
 
 
Збірна Китаю з новими тренерами
 
Норвежець Йоханнес Бьо, який в минулому сезоні зумів виграв 16 особистих гонок і впевнено завоював Великий кришталевий глобус, має намір продовжувати залишатися найкращим біатлоністом світу. Поки важко уявити, хто зможе нав'язати йому конкуренцію в цьому сезоні, але семиразовий переможець загального заліку Кубка світу француз Мартен Фуркад на передсезонному турнірі в Шушені показав непогані результати. Цілком можливо, що в цьому сезоні йому вдасться повернутися на вершину.
 
У жіночих гонках ми більше не побачимо триразову олімпійську чемпіонку Анастасію Кузьміну, словачка завершила кар'єру. Зате фінка Кайса Макаряйнен, якій в січні виповниться 37 років, буде продовжувати виступати. Очікується, що Великий кришталевий глобус знову розіграють італійки Доротея Вірер і Ліза Віттоцці, але норвежка Марте Ройселанд, шведка Ханна Еберг і німкеня Деніз Херрманн цілком здатні вийти на новий рівень.
 
Що стосується оновлених складів топ-збірних, то наш сайт раніше публікував заявки. Ознайомитися з ними можна тут.
 
Розклад етапу в Естерсунді
 
Найкращі біатлоністи планети змагатимуться між собою в чотирьох дисциплінах: мікстах, спринтах, індивідуальних гонках і естафетах. Українські вболівальники зможуть на власні очі побачити змагання на телеканалі «UA: Перший». «Спорт 1» у цьому сезоні транслювати гонки не буде.
 
30.11.2019 - 14:10 - Одиночна змішана естафета
30.11.2019 - 16:00 - Змішана естафета
01.12.2019 - 13:30 - Спринт, чоловіки
01.12.2019 - 16:30 - Спринт, жінки
04.12.2019 - 17:20 - Індивідуальна гонка, чоловіки
05.12.2019 - 17:20 - Індивідуальна гонка, жінки
07.12.2019 - 18:30 - Естафета, чоловіки
08.12.2019 - 16:30 - Естафета, жінки
 
Всі дисципліни йдуть в залік Кубка націй, за підсумками якого буде формуватися квота на наступний сезон. Тому нашим збірним вкрай важливо потрапити в число лідерів вже після етапу в Естерсунді. Минулий сезон довів, що в другій половині сезону обійти лідерів практично неможливо, адже всі будуть виходити на пік форми до чемпіонату світу.
 
Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vizuals
Що там Санітра. Він мої плани зруйнував, бо я планував провести вихідні з користю для душі
mah
Во, китайцы молодцы! Теперь подтянут команду. А ведь такие суперзвезды, как Дарья и ее муж могли бы тренировать сб Беларуси. Но, попробуй подвинуть нынешних тренеров с их устоявшимися связями.
Alex Newman
Кацапо-мокшанка Домрачева разрезом своих глаз мало чем отличается от своих предков - китайцев.
Уле походу запал на монгол и ищет бутылку. А когда-то был арийцем.(