Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 02 грудня 2019, 01:05
24680
26

Не бути йому шестиразовим: 5 причин, чому Роналду не гідний Золотого м'яча

Нагороду не можна вручати тільки через ім'я або колишні досягнення, - вважає Олексій Сливченко

| Оновлено 02 грудня 2019, 01:05
24680
26
Не бути йому шестиразовим: 5 причин, чому Роналду не гідний Золотого м'яча
Твіттер Ювентуса. Кріштіану Роналду

2 грудня видання France Football проведе 64-ту церемонію нагородження кращого футболіста світу за підсумками чергового календарного року. У 2018-му володарем «Золотого м'яча» став хавбек «Реала» і збірної Хорватії Лука Модрич, який перервав багаторічну гегемонію двох найвеличніших футболістів сучасності - Ліонеля Мессі та Кріштіану Роналду. І аргентинець, і португалець називаються серед фаворитів і на завоювання «Золотого м'яча» за підсумками 2019 року, однак у них все-таки є досить серйозний конкурент в особі захисника «Ліверпуля» та збірної Нідерландів Вірджіла ван Дейка.

Втім люди, які цікавляться футболом не один рік, знають, що для виграшу захисником «Золотого м'яча» має статися щось надзвичайне. В останній раз подібне траплялося 13 років тому, коли в 2006-му нагороду найкращому футболісту світу отримав центрбек «Реала» та збірної Італії Фабіо Каннаваро, який в тому році спочатку ще в складі «Ювентуса» встиг стати чемпіоном Італії, а пізніше привести національну команду в якості капітана до тріумфу на чемпіонаті світу в Німеччині.

Тому питання навколо потенційної перемоги ван Дейка залишаються, і не через те, що вона буде незаслуженою, а саме через ігрове амплуа голландця і наявність більш розкручених та яскравих персон у футбольному світі. Ліонель Мессі та Кріштіану Роналду - дві найбільш представницькі з них. Причому в ЗМІ вже промайнули нібито інсайди, що сповіщають як про перемогу Роналду, так і про завоювання «Золотого м'яча» Мессі. Інсайд по португальцю «підтверджувався» навіть фотознімком результатів голосування (вельми спірним, бо на ньому проглядається приналежність Маттейса де Лігта до «Барселони», хоча він грає в «Ювентусі». Помилка або нашвидку намальований фейк? Висновки кожен зробить для себе), згідно з якими Роналду на 8 очок випередив ван Дейка і візьме шостий у своїй історії «Золотий м'яч». Що ж, спробуємо виявити причини, згідно з якими Кріштіану ніяк не напрацював на шосту статуетку в історії...

Сезон з «Ювентусом» не став для Роналду відмінним

Сезон-2018/19 став для Кріштіану Роналду першим в «Ювентусі» після переїзду в Турин. «Стара синьйора» змогла в 35-й раз в історії виграти чемпіонат Італії, чому португалець посприяв і вельми серйозно. Роналду став найкращим бомбардиром «Ювентуса» в минулій Серії А, відзначившись 21 голом у 31 матчі. Однак виграти снайперську гонку чемпіонату Кріштіану не вдалося - в ній він зайняв скромне четверте місце, позаду Фабіо Квальярелли з «Сампдорії» (26 голів), Дувана Сапати з «Аталанти» (23) та Кшиштофа Пентека з «Мілана» (22). Більш того, вперше за дев'ять років Роналду в розіграші національного чемпіонату забив менше 25 м'ячів за сезон - в «Реалі» португалець незмінно забивав стільки або більше, а менше чверті сотні забивав в останньому сезоні (2008/09) в «Манчестер Юнайтед», коли на його рахунку виявилися досить скромні 18 голів.

Ще, чим може похвалитися «Ювентус» і Роналду в минулому сезоні - перемогою у Суперкубку Італії. А ось Кубок країни і, що важливіше, Лігу чемпіонів туринці провалили. Зокрема, в найпрестижнішому клубному турнірі континенту, перемога в якому вже давно є пріоритетним завданням для «Ювентуса», туринці вилетіли в чвертьфіналі від «Аякса», причому зробили це досить сенсаційно. Після першого матчу і виїзної нічиєї 1:1 мало хто сумнівався, що в Італії «Стара синьйора» легко розчавить амстердамців, але ті нокаутували зарозумілого конкурента - 2:1.

Залишившись без Ліги чемпіонів, «Ювентусу» в черговий раз довелося втішатися перемогою в Серії А, де туринці в останні роки справжній гегемон. Але не для того боси «Старої синьйори» запрошували Роналду і витрачалися на його перехід, щоб задовольнятися одним лише національним «золотом», і це очевидно...

Мало голів та провал у боротьбі за «Золоту бутсу»

Дещо повторимо вже сказане в попередньому пункті, але в іншому ракурсі. Результативність Роналду в першому сезоні за «Ювентус» справді не виявилася такою, до якої у виконанні португальця всі встигли звикнути. Це призвело не тільки до того, що Кріштіану не зміг стати найкращим бомбардиром Серії А за підсумками минулого розіграшу, а й зазнав нищівного фіаско в боротьбі з конкурентами, а особливо з переможцем в особі Ліонеля Мессі, за «Золоту бутсу».

Твіттер Барселони

У сезоні-2017/18 Роналду також не зміг скласти реальну конкуренцію Мессі в боротьбі за особистий трофей, зайнявши лише 8 місце з 52 очками в активі (проти 68 - у Ліонеля), але за підсумками сезону-2018/19 справи були ще гірші. Кріштіану опинився лише на 14-му рядку рейтингу з 42 заліковими пунктами, програвши Мессі відразу 30 балів (аргентинець забив у Ла Лізі 36 голів, а португалець в Серії А - тільки 21).

Звичайно, «Золота бутса» - трофей вельми символічний, але він чітко дає зрозуміти, в якій формі перебував той чи інший бомбардир. Коли «Золотий м'яч» виграє футболіст атакуючої лінії, то вкрай дивним рішенням буде віддавати нагороду тому, хто опинився лише 14-м у рейтингу результативності серед футболістів європейських чемпіонатів...

Мінімальний внесок в перемогу Португалії в Лізі націй

У 2019 році збірна Португалії стала першою командою в історії - переможцем Ліги націй УЄФА. Однак роль Кріштіану Роналду в завоюванні португальцями цього трофея можна сміливо охарактеризувати як мінімальну. Зірковий футболіст не побажав взяти участь у кваліфікаційних іграх, зігравши лише в двох поєдинках в рамках фінальної частини. У пресі висувалося безліч конспірологічних теорій, чому Роналду не захотів грати у відбірковому турнірі Ліги націй, але не будемо повторювати те, де складно вловити правду і не піддатися спокусі передрукувати відверті вигадки.

uefa.com

Довіримося виключно фактам, а вони свідчать про те, що Роналду допоміг Португалії трьома голами в півфіналі проти Швейцарії і, по суті, все. Кваліфікацію «Команда обраних» пройшла і без Кріштіану, а в фіналі проти Нідерландів той хоч і провів на полі всі 90 хвилин, але результативними діями не відзначився. Єдиний м'яч на рахунку Гонсалу Гедеша, а асистував йому Бернарду Сілва.

Таким чином, тріумф Португалії в Лізі націй мало в чому залежав від Роналду, і це ще один аргумент не на користь Кріштіану з точки зору боротьби за «Золотий м'яч».

Скандальна поведінка та іміджеві втрати

Кріштіану Роналду звик бути в центрі уваги. Він уже забув, що так само, як і інші футболісти, може бути замінений за рішенням тренерського штабу. Нещодавній скандал, що трапився після матчу «Ювентуса» і «Мілана» в чемпіонаті Італії, зобов'язаний відбитися на ставленні до Роналду, хоча голосування за «Золотий м'яч» і відбулося раніше. Як би там не було, але карма в цьому році зобов'язана зіграти свою роль проти португальця.

Нагадаємо, коуч «Ювентуса» Мауріціо Саррі в матчі проти «Мілана» вирішив замінити Роналду на 55-й хвилині, через що португалець висловив своє обурення і, не чекаючи закінчення матчу, покинув стадіон. Боси «Старої синьйори» не стали карати свою химерну зірку, проте й та, в свою чергу, не побачила причин вибачатися перед всією командою.

Звичайно, ситуацію можна було б списати на емоції, але проти позитивного іміджу Роналду працюють навіть його близькі родичі. Зокрема, мати португальця не так давно заявила, що нібито мафія заважає її синові виграти більше «Золотих м'ячів». На думку Долореш Авейру, якби Кріштіану був англійцем або іспанцем (чому саме ці нації виділила мати Роналду - невідомо), то вигравав би нагороду найкращому футболістові планети куди частіше. Пахне банальним похвалянням, яке нікого й ніколи ще не прикрашало...

У 2019 році є більш заслужені претенденти на «Золотий м'яч»

Ця причина не відноситься безпосередньо до Роналду, але також є однією з найважливіших, чому Кріштіану не повинен отримати «Золотий м'яч» за підсумками 2019 року. Справа в тому, що той таки Мессі виглядав в році, що минає, куди сильніше і яскравіше за Роналду. Так, його «Барселона», як і «Ювентус» Кріштіану, не змогла виграти Лігу чемпіонів, незрозумілим чином втративши перевагу в три м'ячі в півфінальній дуелі з «Ліверпулем», але якщо робити вибір між Роналду та Мессі, то за підсумками 2019-го логічніше було б віддати «Золотий м'яч» аргентинцеві.

Твіттер Ливерпуля. Вірджіл ван Дейк

Найбільш же заслуженим володарем «Золотого м'яча» в нинішньому році став би вже згадуваний гравець «Ліверпуля» Вірджіл ван Дейк. Він зіграв одну з найважливіших ролей в тріумфі «червоних» в Лізі чемпіонів, до кінця з командою бився за титул в Прем'єр-лізі, зіграв від свистка до свистка всі матчі за Нідерланди в Лізі націй, де його національна команда стала другою, а також просто показав космічний рівень особистого прогресу, що саме по собі гідно неймовірної поваги. Можливо, через рік про успіхи ван Дейка ніхто не буде згадувати, як зараз про попередні заслуги чинного володаря «Золотого м'яча» Луки Модрича, але цей трофей тому й вручається за підсумками певного часового відрізку. І за останні 365 днів Роналду абсолютно точно не напрацював на «Золотий м'яч» більше, ніж Мессі і, тим паче, ван Дейк. Втім, справедливість у футболі шукати часом так само безглуздо, як і в інших сферах життя...

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(65)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 17:15 0
Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024

17 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти Румунії у 1-му турі групи Е

ВІДЕО. До Шахтаря повернулися гравці збірних. Триває підготовка до Оболоні
Футбол | 28 березня 2024, 22:55 0
ВІДЕО. До Шахтаря повернулися гравці збірних. Триває підготовка до Оболоні

Пушич привітав українських та грузинських гравців із виходом на Євро-2024

Коментарі 26
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mr.Budd
Пускай Левандовски бы получил. Был бы выход, чтоб никто не обиделся
УАФ– М а ф і я!
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
RoNIkyo
Обидно, что количество голов в Испании сравнивают с количеством голом в Италии. Итальянцы проповедуют защитный футбол. Там голы ценятся выше и забивать их тяжелее.
А то, что Криш в этом году не заработал на ЗМ - чистая правда. И за заслуги давать мяч нельзя. Вот только тогда и Месси нужно так же оценивать. А он, скорее всего, и получит ЗМ. Так же, как это было в прошлые года.
Srukis
Из-за имени или прежних достижений? Скажите это Месси
Евгений Корчагин
Фанат Криро,но это очевидно что ему не за что давать в этом году. Но футбольная мафия всучит ЗМ Месси,вместо Вандейка,просто за имя и былые заслуги. Это ж Месси) А объективно сильнейшим за 365 игровых дней стал Ван Дейк.
Женя Матийчук
Роналду в прошлом году заслуживал получить ЗМ но дали Модричу.
имхо в этом году по такой же схеме получит Вирджил хотя обьективно Месси больше достоин получить ЗМ в 2019.
ведь награда вручается лучшему футболисту года, а не тому кто больше трофеев выиграл.
я все сказал )
tima fialko
П"ять причин,чому ненавидять Криштіану Роналду.Чому зависників душить жаба?
1.Забив голів більше коронованого кращим Мессі.
2.Красивий.
3.Стильний.
4.Успішний бізнесмен.
5.Витрачає на благодійність,більше всіх сортсменів світу.
Игорь Нестеренко
Либо Рон, либо Месси! Все остальные нюхают залупу!
Leo Ga
А теперь ждем статью "Не быть ему шестикратным: 5 причин, почему Месси не достоин Золотого мяча"!
Saar
" имя и былые заслуги...",вот точно так же и Месси должен быть без мяча.
pol55
Хм,я уже который сезон присуждаю Золотого Х.Кейну,но меня они *сволочи* не спрашивают
Александр Бондарь
Из пяти тоже два с натяжкой,он как "звезда" Козловский народный артист по смс кам
КуцТВ
Если посмотреть правде в глаза и убрать имена то ни Месси, ни Роналду не наиграли на золотой мяч. Реально Ван Дейк заслуживает больше чем они.
Владимир Иванов
Все мы забываем, что всегда в таких опросах существовал человеческий фактор. Подавляющее большинство голосует не по фактическому положению дел, а совершенно по другим факторам. Геи голосуют за геев ( и тут Рональдо имеет неоспоримый перевес перед конкурентами ), испаноговорящие будут голосовать за своего кумира Месси ( и это будет очень близко к истине), и т.д. Не забываем и о феномене Модрича, но тут руки приложили хорватские ребята из тотализаторной мафии, деньги там крутились сумашедшие, грех было проигнорировать их предложения... Как будет в этом году? За нас там уже все давно решили, просто подождем официальных результатов и порадуемся....
Александр Сидорчук
Месси курит и отдыхает,Роналду на данный момент лучший!!!
Sinoga
Ван Дейк !Все остальные нюхают ....