Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 26 листопада 2019, 14:17
2420
0

Бостон Селтікс: білі починають і перемагають

Успішний початок сезону для «Бостон Селтікс» виводить команду у фаворити боротьби за корону НБА

| Оновлено 26 листопада 2019, 14:17
2420
0
Бостон Селтікс: білі починають і перемагають
Твіттер Бостон Селтікс

Головні конкуренти по Східній конференції не стали сильнішими, «Голден Стейт» візьме цього сезону перерву. А що на рахунок «Бостона»? Чи зможе геній Бреда Стівенса стати вирішальним чинником у боротьбі за чемпіонство?

Рік тому американська преса ставила запитання: як зірки «Бостона» зможуть поділити м'яч? При такій концентрації таланту! Що вже говорити, якщо Гордон Хейворд (із зарплатнею понад 30 млн доларів в рік) був відправлений до запасу. Саме той склад «Селтікс» по праву вважався найсильнішим на Сході і, на думку багатьох експертів, повинен був зустрітися у фіналі НБА з «Голден Стейт». Першокласний скорер і його «The Shot» - Кайрі Ірвінг, тіньовий лідер колективу - Ел Хорфорд, додайте до них молодих Тейтума, Брауна, Розіра і Смарта. Вишенькою на цьому торті були Бейнс та Маркус Морріс, що по черзі виходили в стартовій п'ятірці ігор на виліт 2019-го року. Як вам така банда? Рівно рік тому команда йшла з рекордом 9-6, потім програвши 3 наступні матчі. Колектив розколовся зсередини, і Янніс самостійно прибив «Селтікс» Бреда Стівенса (які в 2018-му трохи не вибили з плей-оф ЛеБрона, граючи резервним складом).

Поїздка до Китаю - успіх або провал для «Селтікс»?

Насправді, сезон для «Бостона» розпочався ще з тренувального табору збірної США, яка цього року грала на чемпіонаті світу в Китаї. Точніше, для трьох молодих лідерів «Бостона» і нової головної зірки команди - Кемби Вокера, який влітку перейшов в клуб в обмін на Тері Розіра.

Що це дало баскетболістам Бреда Стівенса? Додаткову втому, оскільки хлопці пожертвували своїм літом; дисбаланс форми колективу, адже для когось сезон тільки почався, а Хейворд взагалі травмувався; та і прогноз Мії Халіфи про виліт «Бостона» в першому раунді теж не варто скидати з рахунків. І тут же, подивимося на ситуацію інакше. Ось якби вас попросили назвати п'ять тренерів НБА, які: краще за всіх ставлять командну гру, вчать захисту і тактиці, чиї команди в сучасній НБА можна сміливо називати тренерськими? Хто перший спав вам на думку? Ймовірно, це - Грегг Попович. Другий? Швидше за все, Бред Стівенс. Потренуватися під керівництвом Поповича - величезний досвід для кожного баскетболіста. Носити майку збірної - честь. А приклад Ентоні Девіса, якого ще студентом обкатували у збірній, і який зараз вважається кращим важким форвардом сучасності, особливо зобов'язаний надихати молодь Бостона. І варто виділити ще один маленький і дуже важливий факт. Тренер Попович робив особливий акцент на гру команди США в захисті, а як відомо: «Напад виграє матчі, а захист – титули».

Якщо говорити детальніше, тренер Попович спирався саме на хлопців Бостона, Вокер мав можливість тренуватися і грати разом з Тейтумом, Смартом і, особливо, Брауном (пара Вокер-Браун грала більше 20-ти хвилин за матч і набирала більше 10 очок за гру). Чи означає це, що Вокер вже вписався в ігрові схеми «Селтікс»? Ймовірно, ні. Зате, лідери команди грають разом більше 3-х місяців і певна хімія між ними вже є. Та і у тренерів збірної США і «Бостона» аж надто багато спільного, вони обоє ставлять своїм командам розумний баскетбол. А граючи з розумом, можна довго залишатися свіжим. Доведено Тімом Данканом, Ману Джинобілі і Тоні Паркером.

Як тепер «Бостон» збирається ділити м'яч?

Варто відмітити, що ростер команди зазнав серйозних змін. У кращу або гіршу зі сторін? Зараз подивимося! Пішли розігруючі - Ірвінг і Розір. Втім, Джейсон Тейтум награвався в ролі болл-хендлера ще з сезону 2017/2018. Смарт грав плеймейкера в університеті «Оклахома Стейт». А Гордон Хейворд виступав в ролі пойнт-форварда в «Юті» і виглядав там досить добре (віддавав біля 4-х передач в середньому за сезон). Додамо в цей список Кембу Вокера (5.5 асистів в середньому по кар'єрі і 4.7 цього сезону) і побачимо, що «Селтікс» цілком можуть рухати м'яч в атаці.

У минулому сезоні комбінаційна гра команди, в основному, будувалася через Хорфорда (тепер грає в «Філадельфії») та Кайрі. Тепер же невідомо, від кого чекати небезпеки. Будь-який з баскетболістів найсильнішої п'ятірки здатний кинути здалека (Вокер-Смарт-Браун-Хейворд-Тейтум), будь-хто може пройти під кільце, і четверо з п'яти хлопців здатні віддати результативний пас.

А що у нас із захистом? Команда займає 6-е місце в лізі за пропущеними очками, 8-е місце за підбираннями в захисті (при досить невисокому підборі виконавців), 5-е за перехопленнями і 7-е за блоками (!!!). «Бостон» рідко пропускає більше 107-и очок, навіть, коли програє. Результат? 10 перемог поспіль (були обіграні «Мілуокі», «Торонто», «Даллас»).

Пару слів про Кембу Вокера. Цілком можливо, що з його приходом команда набула справжнього лідера. Він самостійно багато років тягнув на собі посередній «Шарлотт», навіть іноді виводячи команду Майкла Джордана в плей-оф. А тепер готовий тягнути і «Бостон». Чого тільки варта його гра і прояв характеру в матчі з «Голден Стейт», а саме, в четвертій його чверті.

У цієї команди взагалі є слабкі місця?

Є. І, передусім, у нападі. Помітно, що Кемба ще не знає усіх комбінацій «Селтікс» і часто бере ініціативу на себе. А у Тейтума збився приціл. Навіть у проходах під кільце. Так ми маємо слабкий відсоток реалізації кидків у обох (менше 40% влучань з середньої та ближньої дистанції). Для порівняння: відсоток влучань «Бостона» в сезоні - 44,1. І це тільки 24-й результат в лізі. Ймовірно, позначаються втрати в міжсезоння не лише зіркових баскетболістів, але і таких рольовиків, як Бейнс і Маркус Морріс. Сюди ж варто віднести і слабку статистику за підбираннями на чужому щиті. Тут команда Бреда Стівенса займає лише 23-є місце. Втім, і не дивно. Не маючи в ростері високих баскетболістів, команда навмисно жертвує підбиранням у нападі і після свого кидка відразу ж прагне відійти в захист, де кожен займає свою позицію.

Але ми з вами виділимо два слабких місця «Бостона», над якими слід попрацювати як тренерському штабу Бреда Стівенса, так і генеральному менеджерові Денні Ейнджу - травми і слабка лавка запасних. Хейворд і Вокер вже травмовані, і команда починає програвати рівні матчі (92-96 в грі з «Денвером»). Який вихід? Грамотний розподіл сил на сезон! Якраз, тут команді дуже згодиться досвід роботи з Греггом Поповичем влітку. Ніхто з гравців не грає більше 35-и хвилин у середньому за матч: Тейтум - 34.2, Браун - 33.3, Вокер - 32.3. Лише одного разу гравець команди (Тейтум) зіграв більше 40 хвилин за матч. Продовжуючи використовувати ротацію, тренер команди підведе свій колектив у кращій функціональній готовності саме на ігри плей-оф. Також це хороша можливість уникнути травм. А ось із лавою запасних потрібно б попрацювати. Зусиль Вонамейкера, Оджелея і Кантера може виявитися занадто мало для підтримки результату, здобутого гравцями стартової п'ятірки. Обміни? Про це ще зарано говорити. Але, знаючи Ейнджа, здатного обмінюватися навіть, здавалося б, недоторканними баскетболістами, слід чекати зміни (посилення) ростеру команди вже ближче до лютого.

Як ми з вами бачимо, «Бостон» істотно змінився в порівнянні з минулим сезоном. Чого чекати від команди в цьому розіграші регулярного чемпіонату НБА? Планомірного розвитку і боротьби за топ-4. Команда придбала лідера, Кембу Вокера; виграла в часі, награвши основний склад на чемпіонаті світу влітку, і зараз йде на другому місці Східної конференції (тиждень тому були першими в чемпіонаті). Бреду Стівенсу є над чим працювати (командний напад), але вже зараз помітно, що «Селтікс» ставлять перед собою мету перемогти у фіналі НБА. Наскільки це у них вийде, покаже час. А зараз з упевненістю можна сказати, що спостерігати за цим «Бостоном» буде дуже цікаво.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.