Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:31
3457
1

Провал Влхової, початок стрибкового сезону. Підсумки лижного уік-енду

Sport.ua підбиває підсумки уік-унду в лижних видах спорту

| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:31
3457
1
Провал Влхової, початок стрибкового сезону. Підсумки лижного уік-енду
twitter.com/FISskijumping. Даніель Андре Танде

Стрибки з трампліна

Субота, 23 листопада

Вісла (Польща), HS134, командний турнір

Неділя, 24 листопада

Вісла (Польща), HS134, особистий турнір

Провальний дебют Хорнгахера в Німеччині

Однією з головних подій стрибкового міжсезоння був перехід Штефана Хорнгахера зі збірної Польщі на пост головного тренера збірної Німеччини. Тому, дебют австрійського фахівця на посаді наставника Бундестіму був однією з головних інтриг відкриття Кубка світу у Віслі. І цей дебют вийшов абсолютно провальним.

Німці в цілому не вражали на тренуваннях, і єдиним з підопічних Хорнгахера, хто був готовий боротися за щось серйозне, виглядав Карл Гайгер - він і виграв п'ятничну кваліфікацію. У суботу ж німці в командному турнірі стали тільки п'ятими - для діючих чемпіонів світу це фіаско. Команду знову тягнув Гайгер, який посів друге місце (після Давіда Кубацкі) в віртуальному особистому турнірі командних змагань. Решта ж німців, Маркус Айзенбіхлер, Штефан Ляйє і Ріхард Фрайтаг, виступили в найгірших німецьких традиціях для командних турнірів: стабільно, без явних зривів, але дуже-дуже блідо.

Недільний особистий турнір приніс німцям ще більше розчарування. Звичайно, перша спроба проходила при лотерейних погодних умовах, і Айзенбіхлеру з Ляйє відверто не пощастило. Однак лише три людини в топ-30 - дуже поганий результат, який одною тільки невдачею не поясниш.

Ситуацію рятувало те, вся трійця, яка пробилася в другу спробу, йшла високо: Гайгер лідирував, Фрайтаг йшов сьомим, а П’юс Пашке - 16-м. Однак другу спробу все троє провалили: Пашке відступив на 26-е місце, Фрайтаг на 24-е, а Гайгер на сьоме. Що це, якщо не провал?

Звичайно, варто враховувати, що Хорнгахер прийшов до команди в той момент, коли серйозні травми отримали Андреас Веллінгер і Давид Зігель (обидва порвали «хрести» і пропустять весь сезон), а Зеверін Фройнд повернеться в кращому випадку в середині грудня. Однак форма резервістів збірної Німеччини викликає багато питань - та й основної четвірки, втім, теж. За дужки виносимо Гайгера: його провал у другій недільній спробі виглядав випадковістю, а в цілому Карл готовий боротися за найвищі місця. Звичайно, це був тільки перший етап Кубка світу, і його результати дуже часто бувають нерепрезентативними, однак перший тривожний дзвіночок вже є.

Тим більше, що провал німців відбувся на тлі успіхів їх вічних суперників - збірної Австрії. У суботу підопічні Андреаса Фельдера виграли командний турнір, в першу чергу за рахунок того, що сильно виступив другий ешелон команди в особі Даніеля Хубера, Яна Хьорля і Філіпа Ашенвальда.

Не пробилися до складу четвірки Міхаель Хайбьок і Грегор Шліренцауер. Перший не пройшов кваліфікацію в п'ятницю (не без долі невезіння), а другий після ряду непоганих результатів на тренуваннях і в кваліфікації в недільному особистому турнірі дивом протиснувся в топ-30, яку благополучно замкнув, проваливши другий стрибок.

Окремо відзначимо лідера команди Штефана Крафта. Він виглядав дуже сильно в п'ятницю і в суботу, проте недільний особистий турнір провалив. У першій спробі він витягнув нещасливий квиток в вітровій лотереї, проте в другому раунді в нормальних умовах виправити ситуацію не зміг, з 24-го місця піднявшись лише на 21-е. Хоча зазначимо, що в особистому турнірі слабко виступили всі австрійці, і найкращим став Ян Хьорль - 12-е місце.

Переможне повернення Танде

Минулий сезон для Даніеля Андре Танде був дуже важким від початку і до кінця. Під час передсезонки лідер збірної Норвегії отримав травму, через що його підготовка до сезону вийшла дуже зім'ятою, а результати в першій половині сезону - відверто слабкими. Доля вирішила, що цих випробувань Танде мало, і в лютому напередодні ЧС норвежець важко впав: ще одна травма і пропуск решти сезону.

Однак у неділю Танде по-справжньому повернувся, і виграв особистий турнір. Перші проблиски гарної форми стали видні вже в суботу: Даніель видав топовий за якістю другий стрибок в командному турнірі, реабілітувавшись за невдачу в першій спробі. У неділю два змагальних стрибки у нього були на найвищому рівні, що дозволило йому перемогти з перевагою в 15,8 бала. До слова, Танде виграє відкриття сезону вже вдруге в кар'єрі. З перемоги в Клінгенталі для нього почався і сезон 2015/2016 - та перемога для нього була взагалі першою в кар'єрі в Кубку світу.

Головний тренер збірної Словенії Горазд Бертонцель перед стартом сезону заявив, що чекає великих звершень від Анже Ланішека, який виграв заключний етап Літнього Гран-Прі в Клінгенталі. Виявилося, що тренер словенців не лукавив: в суботу Анже був найкращим у складі Словенії в обох спробах командного турніру, а в неділю став другим - перший в кар'єрі особистий подіум на Кубку світу. Найкращий результат в кар'єрі показав і Робін Педерсен - дев'яте місце, на яке він опустився після третього результату в першій спробі.

Ну а що поляки? Не можна сказати, що «біло-червоні» провалили дебют в Кубку світу свого нового головного тренера Міхала Долежала, але і феєрією їх виступ перед домашньою публікою у Віслі не назвеш. Хоча спочатку здавалося навпаки: Польща виграла першу спробу командного турніру, і, здавалося, на всіх парах мчить до перемоги. Однак у другому раунді господарі відступили на третє місце - не в останню чергу через слабкий виступ лідера команди Каміла Стоха. Але вже в неділю Стох виправився, і піднявся на подіум особистого турніру.

Був у поляків в цей уїк-енд і один дуже неприємний момент: у першій спробі особистого турніру впав Петро Жила. Він вдарився головою об тверде снігове покриття трампліну і проїхався по цій пральній дошці лицем. Жила на кілька секунд навіть втратив свідомість, а трамплін залишав із закривавленим обличчям. З негативу для Польщі в цей уїк-енд може також вже вкотре можна відзначити абсолютну неконкурентоспроможність польського резерву. З 6 чоловік національної групи навіть сито кваліфікації зумів пройти лише один - Александер Жніщоль, але і йому це очок не принесло: 44-е місце в особистому турнірі.

З іншого знову відзначимо нестабільність норвежців: Роберт Йоханссон, Йоханн Андре Форфанг, а також юні Маріус Ліндвік і Томас Осен Маркенг виблискували в тренуваннях, але слабо виступали в змагальних умовах. Хоча 14-е місце Ліндвіка в неділю можна вважати для нього успіхом.

Відзначимо також п'яте місце Дайкі Іто. Для японського ветерана це перше потрапляння в топ-5 з березня 2017 року. І рішення головного тренера збірної Японії Хідехару Міяхіри не ставити Іто на суботній командний турнір викликає подив. Хоча і Наокі Накамура, який виступив в суботу замість Іто, в неділю також показав гідний результат: 13-е місце.

Гірські лижі

Субота, 23 листопада

Леві (Фінляндія), слалом, жінки

Неділя, 24 листопада

Леві (Фінляндия), слалом, чоловіки

Крістофферсен і Пінтуро обмінялися люб'язностями

З урахуванням завершення кар’єри Марселя Хіршера перед стартом нинішнього сезону двома головними претендентами на Великий кришталевий глобус називалися Алексіс Пінтуро і Хенрік Крістофферсен. І на старті сезону француз і норвежець обмінялися люб'язностями. На відкритті сезону в Зольдені Пінтуро виграв гігант, а Крістофферсен провалився: 18-е місце. У неділю в Леві все було навпаки: Крістофферсен завдяки дуже сильній другій спробі виграв слалом, а Пінтуро взагалі не пробився в топ-30.


instagram.com/h_kristoffersen

При цьому відбулося це не завдяки якійсь явній помилці француза: він просто йшов дуже повільно і виглядав розібраним. Звичайно, по одному старту рано робити якісь довгострокові висновки, але в цілому слаломна форма Пінтуро зараз викликає набагато більше побоювань, ніж готовність Крістофферсена в гіганті. Так чи інакше, ці невдачі двох головних претендентів на ВКГ підвищують шанси фаворита №3 Домініка Паріса, який вступить в боротьбу вже на наступному тижні на швидкісних трасах канадського Лейк Луїса. Хоча, знаючи нелюбов італійця до північноамериканських трас, можна припустити, що і він почне робити подарунки прямим конкурентам.

За відсутності Марселя Хіршера нікому виявилося взяти на себе тягар лідерства в збірній Австрії. Найкращим з австрійців став Крістіан Хіршбюль - 7-е місце, в той час як ні Міхаель Матт, ні Марко Шварц, ні Мануель Феллер в топ-10 не пробилися. Зате зумів це зробити швед Крістофер Якобсен, який у другій спробі з 21-го місця прорвався на шосте - найкращий результат в кар'єрі. В цілому, це лише п'яте потрапляння в очки на Кубку світу в кар'єрі 25-річного шведа.

Не можна не відзначити виступ Дейва Райдінга, який йшов після першої спроби другим з відставанням всього в 0,39 секунди від лідера, Клемана Ноеля. Однак у другій спробі Райдінг замість того, щоб поборотися за першу в історії Великобританії перемогу на гірськолижному Кубку світу, зійшов з дистанції. Дежавю: два роки тому в тому ж Леві ми бачили аналогічну картину - з тією лише різницею, що тоді Райдінг не йшов другим, а взагалі лідирував.

Влхова провалила старт сезону

У жінок слалом в Леві завершився максимально передбачувано: черговою перемогою Мікаели Шиффрін. Для американки це 41-ша в кар'єрі перемога в слаломі на Кубку світу - вона перевершила рекорд Інгемара Стенмарка (40 перемог). Однак все було не так просто: після першої спроби Шиффрін йшла другою, поступаючись 0,13 секунди Петрі Влховій.

Однак у другій спробі словачка зійшла з дистанції. З огляду на те, що в кінці жовтня на відкритті сезону в Зольдені вона стала лише 14-ю в гіганті, можна констатувати, що старт сезону Петра провалила. А її називали конкуренткою Мікаели Шиффрін в загальному заліку, хоча, звичайно, ніяких ілюзій з приводу шансів Влхової на ВКГ ніхто не мав. Проте, говорити про якусь системну кризу словацької спортсменки не варто: блискуча перша спроба в Леві говорить про те, що принаймні в слаломі вона в повному порядку, а сход на другий трасі був разовою невдачею.

Сход Влхової дозволив Катаріні Труппе вперше в кар'єрі піднятися на подіум на Кубку світу - третє місце. А другою вже вкотре стала Венді Холденер, хоча швейцарка цього разу була не дуже схожа сама на себе. Замість звичної стабільності ми побачили в її виконанні дуже слабку першу спробу і ризиковану, сміливу і дуже потужну другу.

Сенсацією дня стала Мартіна Дубовска, яка посіла дев'яте місце. Перше в кар'єрі 27-річної чешки потрапляння в топ-10 на Кубку світу. Справжній прорив на якісно новий рівень, враховуючи, що до цього у Дубовскої на рахунку лише 10 потраплянь в очки (і лише два місця в топ-20) за 9-річну кар'єру на Кубку світу.

Не можна не відзначити і відмінні виступи Ніни Хавер-Лосет і Мішель Гізін: обидві тільки повернулися після серйозних травм, і посіли п'яте і шосте місця відповідно. Такі швидкі і успішні повернення після важких травм - справжня рідкість для сучасних жіночих гірських лиж.

Загальний залік Кубку світу (чоловіки):

Загальний залік Кубку світу (жінки):

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону
Футбол | 04 травня 2024, 21:31 78
Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону

Команда Мічела достроково виборола путівку до Ліги чемпіонів

ГЕРАСКЕВИЧ: «Любительку дубайських кокосів має бути позбавлено всіх звань»
Зимові види | 01 травня 2024, 09:10 4
ГЕРАСКЕВИЧ: «Любительку дубайських кокосів має бути позбавлено всіх звань»

Український скелетоніст відреагував на скандальні заяви Алсу Алєйнікової

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stranger
Я б не назвав провалом виступ словачки. Скоріше невдачею, але від цього її вболівальникам не стало легше.
Можна було б ще додати інформацію про виступ саночників, які також почали новий сезон на вихідних. І, до, речі, там (в Іглсі) виступали українці. Невдало, але все ж виступили навіть у командній гонці.