Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 23 листопада 2019, 18:37
20808
4

Останній Шахтар Невіо Скали - що з ним сталося?

Олексій Сливченко згадує гравців, які зіграли в останньому матчі італійця на чолі «гірників»

| Оновлено 23 листопада 2019, 18:37
20808
4
Останній Шахтар Невіо Скали - що з ним сталося?
ФК Шахтар

Сьогодні, 22 листопада, святкує день народження перший іноземний (не з країн, так званого, ближнього зарубіжжя) головний тренер в історії «Шахтаря» - Невіо Скала. Італійцю виповнюється 72 роки, але з роботою коуча він фактично зав'язав 15 років тому. Після вересня 2004 року та відходу з московського «Спартака» Невіо Скала більше не працював в якості головного тренера будь-якого клубу, віддаючи перевагу більш спокійному життю, але не забуваючи про футбол. Зокрема, з липня 2015 по листопад 2016 року перший донецький Містер виконував обов'язки президента «Парми».

Не варто забувати, що саме Невіо Скала втілив в реальність мрії президента «Шахтаря» і мільйонів уболівальників команди, здобувши для Донецька перший в історії титул чемпіона України. Але в кваліфікації Ліги чемпіонів-2002/03 на шляху «гірників» став «Брюгге», який вибив донеччан в серії пенальті, а в Кубку УЄФА того ж сезону «Шахтар» був вибитий «Аустрією» (5:2 - по сумі двох матчів), причому перший поєдинок в Австрії приніс не тільки катастрофічний результат для «гірників» (1:5), а й підвів риску під роботою Скали в Донецьку. Після тієї поразки Невіо подав у відставку, а сезон з командою допрацьовував Валерій Яремченко. Що ж, згадаймо всіх футболістів «Шахтаря», які відіграли в тому матчі, а також коротко поговоримо про те, як склалася їхня футбольна доля в подальшому.

Войцех КОВАЛЕВСЬКИ

Ковалевськи перебрався в «Шахтар» на початку 2002 року і допоміг команді здобути перше «золото» в Україні. Згодом втратив довіру тренерського штабу «гірників» і був відпущений в московський «Спартак», але Невіо Скала бачив в поляку беззаперечного № 1 своєї команди. Назвати Ковалевськи еталоном надійності навряд чи можна - Войцех міг як витягнути нереальний м'яч, так і пропустити щось таке, після чого йому кілька днів не варто було б потрапляти на очі уболівальників...

Завершив кар'єру футболіста Ковалевськи в 2011 році в кіпрському «Анортосісі». У 2017 році увійшов до тренерського штабу варшавської «Легії», будучи відповідальним за роботу з голкіперами команди. З липня минулого року Ковалевськи трудиться тренером воротарів збірної Польщі U-20. На даний момент Войцеху 42 роки.

Михайло СТАРОСТЯК

Правий захисник Старостяк був в «Шахтарі» задовго до Скали, а покинув команду у 2004 році вже після приходу на тренерський місток «гірників» Мірчі Луческу. У чемпіонатах України Михайло провів за «Шахтар» більше двох сотень поєдинків, будучи своєрідним символом донецької команди середини 90-х - початку 2000-х років.

Після «Шахтаря» Старостяк недовго пограв в Росії за «Шинник», а потім повернувся в Україну і сезон провів в «Кривбасі». Кар'єру футболіста Михайло завершив влітку 2009 року в азербайджанському «Сімурзі». На даний момент 46-річний Старостяк входить до тренерського штабу «Шахтаря» U-19.

Ассан Н'ДІАЙЄ

Сенегальця скаути «Шахтаря» знайшли на його батьківщині і підписали з лав клубу «Жанна д'Арк». Рослий Ассан швидко став одним з улюбленців уболівальників «гірників», хоча іноді допускав абсолютно катастрофічні позиційні помилки. Втім, багато Н'Діайє прощалося, так як він умів добре підключатися до стандартів, після яких, зокрема, забив два м'ячі у ворота «Динамо».

У 2003 році несподівано для багатьох Ассан покинув «Шахтар». Незважаючи на те, що раніше було чимало чуток про пропозиції з Франції і Туреччини, захисник повернувся на батьківщину, де в 2006 році повісив бутси на цвях в рядах все того ж клубу «Жанна д'Арк». 13 лютого 2008 року Ассан Н'Діайє помер на батьківщині у віці 33 років після нетривалої хвороби. Детальніше про причини відходу з життя екс-захисника «Шахтаря» згодом так нічого відомо й не стало...

Дайнюс ГЛЕВЕЦКАС

У «Шахтар» литовський центрбек перейшов в 1999 році і провів в стані «гірників» п'ять років. З приходом на пост головного тренера донецької команди Мірчі Луческу місця для Глевецкаса в стані «помаранчево-чорних» не знайшлося і він був змушений податися в маріупольський «Іллічівець», відігравши в Україні ще два сезони.

У 2007 році Глевецкас повернувся в Литву в ряди рідного для себе «Екранаса», де провів ще шість сезонів, перш ніж завершити кар'єру. Після того сліди Глевецкаса в футбольному світі загубилися. Нині йому 42 роки.

Даніель ФЛОРЯ

Лівого захисника «Шахтар» підписав влітку 2001 року з бухарестського «Динамо». При Невіо Скалі Флоря отримував регулярну практику в помаранчево-чорній футболці, але в 2003 році «гірники» підписали земляка Даніеля Развана Раца, якому згодом надовго вдалося застовпити за собою місце ключового лівого бека команди.

З «Шахтаря» Флоря пішов на початку 2005 року. Півсезону відіграв за запорізький «Металург», а потім перебрався в «Металург» з Донецька. Після України повернувся в бухарестське «Динамо», але отримавши вигідну пропозицію від клубу АПОЕЛ, незабаром виїхав на Кіпр. Кар'єру футболіста завершив в 2013 році в «Дунері» з Галаца. На даний момент 43-річний Флоря є асистентом головного тренера румунського «Волунтарі».

Сергій ПОПОВ

Екс-капітан команди міг закрити як позицію в центрі оборони, так і зіграти опорного півзахисника. Володів серйозним авторитетом в «Шахтарі», маючи славу вкрай непоступливого футболіста, що б'ється на полі до останнього.

«Шахтар», як і багато гравців тієї команди, покинув влітку 2004 року після приходу в клуб Мірчі Луческу. Залишок кар'єри футболіста провів у запорізькому «Металурзі», а в 34 роки прийняв рішення повісити бутси на цвях. Згодом став тренером, встигнувши попрацювати в структурі «Шахтаря». Був асистентом Олександра Севідова в «Металісті», а з 2015 по 2019 рік працював з юнацькими збірними України. У січні 2019 року став асистентом головного тренера «Зорі» - спершу в штабі Юрія Вернидуба, а нині - Віктора Скрипника.

Анатолій ТИМОЩУК

У 2002 році Тимощуку було 23 роки, але він вже мав роль одного з основних гравців команди і вважався однією з потенційних її зірок. Після відходу Скали Тимощук не тільки не втратив своє місце в команді, але й з часом вже при Мірчі Луческу став одним з ключових її виконавців. Це дозволило «Шахтарю» взимку 2007 року здійснити рекордний продаж Тимощука в «Зеніт». Не так давно генеральний директор «гірників» Сергій Палкін повідомив, що за Анатолія донецький клуб виручив 25 мільйонів, не уточнивши, що правда, валюту угоди.

Після двох років в «Зеніті» російський клуб продав Тимощука в «Баварію», але повернув хавбека влітку 2013-го. Останньою командою в ігровій кар'єрі Анатолія став казахський «Кайрат», де він в лютому 2017 року повісив бутси на цвях. З березня 2017 року Анатолій Тимощук працює асистентом головного тренера «Зеніту». Він входив в штаби Мірчі Луческу та Роберто Манчіні, а нині допомагає Сергію Семаку.

Олексій ГАЙ

Вихованець академії «Шахтаря» у 2000 році потрапив в першу команду, після чого почав залучатися до її ігор. Невіо Скала вірив у талант 19-річного хавбека, намагаючись частіше довіряти йому місце в складі, навіть у відповідальних матчах. Зокрема, Гай зіграв в обох поєдинках кваліфікації Ліги чемпіонів-2002/03 проти «Брюгге».

З приходом в команду Мірчі Луческу Гай спершу був відданий в оренду «Іллічівцю», а потім повернутий до табору «гірників», де переважно був гравцем найближчої ротації. У 2013 році Олексій покинув «Шахтар», спершу відправившись в «Чорноморець», але через півтора року поїхав до Азербайджану, отримавши пропозицію від «Габали». Згодом пограв в Росії за «Кубань», а в кінцівці минулого року повернувся в Україну, де контракт йому запропонував «Олімпік». Ігрову кар'єру Гай завершив в серпні нинішнього року в віці 36 років.

Геннадій ЗУБОВ

Невисокий (162 см), але вкрай швидкий, рухливий і технічний правий півзахисник Геннадій Зубов довгий час був одним з улюбленців уболівальників «Шахтаря». У команду він прийшов в 1995 році і при Невіо Скалі був одним з ключових виконавців, які здобули перші в історії «гірників» медалі чемпіонів України.

У 2004 році після приходу на тренерський місток «Шахтаря» Мірчі Луческу Зубов покинув команду. Погравши за «Іллічівець», «Сталь» Алчевськ та «Зорю», Геннадій в 2007 році завершив кар'єру в складі луганського клубу «Комунальник», який припинив через рік своє існування. З 2008 року працює в структурі академії «гірників». Нині 42-річний Зубов є асистентом головного тренера «Шахтаря» U-21.

Андрій ВОРОБЕЙ

Ще один вихованець «Шахтаря», який на рубежі століть вважався одним з найбільш перспективних футболістів команди і улюбленцем фанатів. На відміну від багатьох партнерів, Воробей зміг залишитися в команді не тільки після відставки Скали, але і з приходом на тренерський місток Мірчі Луческу. Що правда, згодом програв конкуренцію Брандао і був проданий в «Дніпро» влітку 2007 року за 2,5 мільйона євро.

Після «Дніпра» пограв за «Металіст», а в 2013 році фактично завершив кар'єру, хоча згодом захищав кольори аматорської «Десни», що представляє село Погреби Київської області. На даний момент 40-річний Андрій Воробей працює експертом на телебаченні.

Олексій БЄЛІК

У 2002 році Беліку був лише 21 рік, але він вже активно підпускався до ігор за першу команду. В останньому матчі «Шахтаря» під керівництвом Невіо Скали проти «Аустрії» на виїзді, зокрема, саме Олексій провів єдиний гол донецької команди, відкривши рахунок в поєдинку на 15-й хвилині.

На контракті в «Шахтарі» був до літа 2008 року, хоча при Мірчі Луческу не мав великої кількості ігрової практики. Саме тому «гірники» спершу відправили Бєліка в оренду в «Бохум», а через півроку продали в «Дніпро» за 3,6 мільйона євро. Останнім професійним клубом Бєліка в футболі був запорізький «Металург», звідки Олексій пішов на початку 2013-го. Потім, як і Воробей, грав за аматорську «Десну» з Погребів, а нині, також як і його екс-колега по нападу в «Шахтарі», працює на телебаченні в якості експерта.

Виходили на заміну:

Маріуш ЛЕВАНДОВСЬКИ

Поляк виступав за «Шахтар» з 2001 по 2010 рік, зумівши при Мірчі Луческу завоювати місце основного гравця першої команди. З 2010 по 2013 роки захищав кольори «Севастополя», а після завершення кар'єри футболіста пішов в тренери. Зокрема, з листопада 2017 по жовтень 2018 року працював наставником «Заглембе» з Любина.

Олексій БАХАРЄВ

Етнічний росіянин виступав за «Шахтар» з 1999 по 2006 рік. Після відходу зі стану «гірників» виїхав догравати на батьківщину, де в 2009 році в рядах воронезького «Факела» завершив кар'єру. Згодом Бахарєв влаштувався працювати з дітьми в «Шахтарі». Зараз проживає в Донецьку, про що розповів в інтерв'ю влітку нинішнього року, підкресливши, що на «Донбас-Арені», яка є рідним стадіоном донецької команди, «поле вбите, там лисиці живуть».

Андрій КОНЮШЕНКО

Фланговий захисник прийшов в «Шахтар» за рік до Скали, але італієць іноді довіряв місце молодому футболісту, випускаючи того переважно на заміну. Після звільнення Невіо, Конюшенко вже в січні 2003 року пішов в оренду в «Волинь», а потім підписав повноцінний контракт з «Іллічівцем». Кар'єру футболіста завершив у 2013 році в «Полтаві», після чого про нього практично немає будь-яких інформативних згадок в пресі.

Оцініть матеріал
(58)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 31
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Анчелотті дав Луніну важливу обіцянку після заяви про повернення Куртуа
Футбол | 25 квітня 2024, 21:40 3
Анчелотті дав Луніну важливу обіцянку після заяви про повернення Куртуа

Тренер розраховує на Андрія в Лізі чемпіонів

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Morales
А Орбу? Или я потерялся во времени?
LeMishoK
Спасибо за статью!
t2_romario
А Сергей Ателькин? Дмитрий Шутера? Айзек Окоронкво? Автор лучше б не брался за работу вообще!
t2_romario
Дмитрий Шутков конечно же, грёбаный Т9