Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
|
13329
1

Шахтар був крутий на таланти і до бразильців, а Динамо мало шикарну оборону

Трохи ностальгії: згадуємо Championship Manager 01/02 – перший футбольний менеджер

Шахтар був крутий на таланти і до бразильців, а Динамо мало шикарну оборону

Сьогодні в світі стартує продаж чергової версії найбільш популярного нині футбольного менеджера на ринку - Football Manager 2020. Незважаючи на критику від просунутих геймерів, яка буквально ллється рік від року, розробники гри, схоже, не сильно-то й переживають з цього приводу, видаючи часто якісь зовсім незначні нововведення за мало не кардинальні зміни. У зв'язку з цим багато хто з числа давніх шанувальників лінійки футбольних менеджерів з трепетом у серці згадує гру Championship Manager 01/02, що стала вже майже легендарною та з якої згодом і трансформувався Football Manager, перша версія якого побачила світ ось уже 15 років назад, в 2004-му .

Озираючись у минуле і намагаючись пригадати найбільш яскравих і відносно недорогих (кожен більш-менш досвідчений у цих справах геймер знає, наскільки поєднання «ціна-якість» важливе в футбольних менеджерах) футболістів, представлених в Championship Manager 01/02, сам по собі напрошується висновок - в «Шахтарі» вже тоді намагалися будувати цікаву й конкурентоспроможну команду, засновану на легіонерах. І саме тоді «гірники» були ще дуже далекі від сповідування «бразильського вектора», адже в їх рядах не було жодного представника цієї південноамериканської країни («первісток» в особі Брандао перебереться до Донецька лише влітку 2002 року). Хто знає, як пішов би вектор розвитку «Шахтаря», якби ставка на африканський ринок була б продовжена... У «Динамо» найсильнішими футболістами в той час розробники вважали захисників, а які виконавці виблискували в складі інших українських команд, які виступали в еліті на той момент, в Championship Manager 01/02, з'ясуємо прямо зараз.

ДНІПРО

У сезоні-2001/02 «Дніпро» був одним з претендентів на «бронзові» медалі, але відстояти їх команда не змогла, зайнявши за підсумками чемпіонату шосте місце з чотирнадцяти можливих.

Найсильнішим гравцем того «Дніпра» в Championship Manager 01/02 був блискучий півзахисник Валентин Полтавець. Він умів не тільки завершити атаку хорошим ударом, але й прекрасно вивести партнера на ворота суперника. Втім, в грі кращими якостями Полтавця були рішучість і здатність ставити корпус (по 18 з 20 можливих).

У «Дніпрі» Полтавець провів всього два роки, після чого перейшов до київського «Арсеналу», а в сезоні-2003/04 мав досвід виступів у Швейцарії за «Віль». Кар'єру футболіста Полтавець завершив наприкінці 2016 року в «Балканах».

ЦСКА

Так, на той момент в Україні існувала команда під назвою ЦСКА Київ, згодом перейменована в «Арсенал». «Армійці» завершили сезон-2001/02 на 12 місці, зумівши вціліти від вильоту.

Головною зіркою того ЦСКА розробники Championship Manager 01/02 вважали Руслана Костишина. На той момент нинішньому наставникові «Колоса» було лише 24 роки і вся кар'єра у нього була попереду.

У 2002 році Костишин перейшов до «Дніпра», а згодом пограв за «Кривбас» і «Нафтовик». В останньому і завершив кар'єру в 2013 році, так і не домігшись серйозних висот в якості футболіста.

ДИНАМО

Кияни сезон-2001/02 звично почали в ранзі чинного чемпіона, але відстояти титул не змогли. Саме тоді в стані «біло-синіх» сталася трагедія - в травні помер великий Валерій Лобановський, а тому друге місце «Динамо» саме собою відійшло на другий план...

Трьома найяскравішими і найсильніми футболістами того «Динамо» розробники Championship Manager 01/02 вважали захисників. В принципі, кожен з них увійшов в історію «біло-синіх». Юрій Дмитрулін провів в «Динамо» найкращі роки своєї кар'єри, завжди відрізняючись працездатністю і витривалістю. Зі стану киян пішов в «Таврію», а кар'єру футболіста завершив у 2007 році в команді «Єдність».

Олександру Головко на той момент було вже 29 років і він вважався топ-центрбеком в українському футболі. З якихось причин Головко так і не зміг спробувати свої сили в серйозному європейському чемпіонаті, а тому практично до кінця кар'єри грав у «Динамо», а попрощався з футболом вже в рідній для себе «Таврії» в 2006-му. Кращою якістю Головко в грі була взаємодія (18), що дійсно так, адже Олександру завжди прекрасно вдавалося знаходити спільну мову на полі з голкіпером і колегами по обороні.

А найсильнішим гравцем того «Динамо» розробники вважали Владислава Ващука. Той тоді цілком і повністю був сфокусований на київській команді, а в московський «Спартак» подався лише через два роки. Згодом через «Чорноморець» Ващук повернувся в «Динамо», але колишнього авторитету у фанатів «біло-синіх» заслужити вже не зміг. Кар'єру футболіста Владислав завершив у 2011 році в «Волині».

А найсильнішим гравцем того «Динамо» розробники вважали Владислава Ващука. Той тоді цілком і повністю був сфокусований на київській команді, а в московський «Спартак» подався лише через два роки. Згодом через «Чорноморець» Ващук повернувся в «Динамо», але колишнього авторитету у фанатів «біло-синіх» заслужити вже не зміг. Кар'єру футболіста Владислав завершив у 2011 році в «Волині».

КАРПАТИ

Кар'єру футболіста Василь Швед завершив в 2005 році в тернопільській «Ниві», хоча згодом пограв ще кілька років на аматорському рівні. До слова, не зайвим буде нагадати, що нинішній вінгер «Селтіка» і збірної України Мар'ян Швед доводиться сином Василю Шведу.

ВОРСКЛА

«Ворскла» була одним з аутсайдерів першості України-2001/02, фінішувавши на 11-й позиції і всього в двох очках вище зони вильоту. Особливо не задався для полтавчан той сезон в плані результативності - лише 19 забитих м'ячів в 26 турах.

Втім, найсильнішим гравцем «Ворскли» в Championship Manager 01/02 був саме форвард - Володимир Мусолітін. Він якраз влітку повернувся в Полтаву після нетривалого вояжу в ЦСКА. Розробники в профілі Мусолітіна навіть знайшли місце для найвищого балу - 20 в графі «вплив», що підкреслювало авторитет, який виявили ресечери у Володимира.

З «Ворскли» Мусолітін пішов вже в 2002 році в «Кривбас», а в 2005-му в таборі «Дністра» й зовсім пішов на пенсію у віці 32 років.

ЗАКАРПАТТЯ

Команда з Ужгорода в тому сезоні виступала під назвою «Закарпаття» і виявилася за підсумками чемпіонату гіршою серед усіх учасників. Набравши 21 очко в 26 турах, ужгородці спікірували в Першу лігу.

Найкращим і найвідомішим гравцем того «Закарпаття» був, безумовно, Віктор Леоненко. На той момент екс-форварду «Динамо» був уже 31 рік і в силу зрозумілих причин його скіли були далеко не такі високі, як раніше. Але оцінку 17 в графі «техніка» від ресечерів Леоненко все ж отримав.

Після вильоту «Закарпаття», Леоненко покинув команду і завершив кар'єру. Всього-на-всього в 32 роки. Нині Віктор Євгенович широко відомий в якості експерта на телебаченні.

ШАХТАР

У сезон-2001/02 «Шахтар» входив під керівництвом Віктора Прокопенка, але взимку коучем «гірників» вперше в історії став іноземець - Невіо Скала з Італії. Саме йому судилося стати першим наставником, який приведе «Шахтар» до титулу чемпіона. Треба сказати, що склад у донеччан був вельми і вельми боєздатним, а африканські легіонери вважалися в ньому найсильнішими.

Зокрема, розробники Championship Manager 01/02 високо оцінили потенціал центрального захисника з Нігерії Айзека Окоронкво, який ще влітку 2000 року перейшов до табору «гірників» з молдавського «Шерифа». У профілі африканця в грі було відразу дві вищі оцінки - за витривалість і хоробрість. Практично на самому початку ігрового процесу Айзека у «Шахтаря» викуповували клуби з топ-чемпіонатів Європи. Насправді ж Окоронкво покинув донецький клуб влітку 2003 року, перейшовши вільним агентом в «Вулверхемптон», але в Англії побудувати кар'єру не зміг і вже через сезон опинився без клубу. Завершував кар'єру Окоронкво в Росії, виступаючи за «Аланію», «Москву» та «Ростов», де і повісив бутси на цвях у 2013-му.

Більш сильним центрбеком розробники гри бачили Ассана Н'Діайє, якого «гірники» підписали в січні 2001 року у сенегальській «Жанна д'Арк». Рослий і потужний Ассан дійсно виділявся на полі і вмів досить добре боротися на другому поверсі, а також відзначився рядом важливих голів за «Шахтар». На відміну від Окоронкво, у Н'Діайє в Championship Manager 01/02 було відразу чотири «двадцятки» - витривалість, рішучість, сила і хоробрість. Не дивно, що його в грі також буквально відразу ж викуповували у «гірників» європейські клуби. Насправді ж, пішовши з «Шахтаря» у 2004 році, Ассан повернувся в Сенегал, де підписав контракт з АСК, а в 2006-му завершив кар'єру в усе тому ж клубі «Жанна д'Арк». У лютому 2008 року ЗМІ облетіла жахлива звістка про смерть Ассана у віці 33 років...

Найбільш яскравим і перспективним футболістом того «Шахтаря» був, безумовно, нігерійський нападник Джуліус Агахова. У грі у нього були високі скіли в прискоренні і чутті, а оцінка в 20 балів стояла за спритність. Воно й не дивно - мало хто не пам'ятає приголомшливих кульбітів Агахови. Якщо брати гру, то Джуліус залишав в ній «Шахтар» в перше ж трансферне вікно, причому практично завжди боротьбу за нього вигравав хтось із грандів континентального футболу. В реальності ж Агахова затримався в Донецьку до 2007 року, а потім був проданий в скромний «Віган». Тоді у «гірників» ще не було досвіду продажу своїх лідерів в серйозні клуби за серйозні гроші, а команду в Європі багато хто з журналістів називав не інакше як «золотою кліткою». В результаті кар'єра Агахови склалася не так, як могла б - «Віган», «Кайсеріспор», повернення в «Шахтар» і гра в оренді в «Севастополі». З футболом Ага-диво завершив в 2012 році, але його присутність в клубі багато в чому допомогла «гірникам» не тільки позбутися комплексу «другої» команди в Україні, а й з часом переглянути погляди на ведення трансферної політики.

МЕТАЛУРГ ДОНЕЦЬК

Донецький «Металург» став «бронзовим» призером чемпіонату України в сезоні-2001/02. Тоді донеччани всього на два очки перевершили запорізьких одноклубників, які стали четвертими.

Найкращим гравцем того «Металурга» з Донецька ресечери Championship Manager 01/02 зробили центрального захисника Володимира Яксманицького. Цей вихованець «Шахтаря» дійсно добротно пограв за «Металург» і, володіючи чудовою антропометрією, впевнено виглядав в обороні. Логічно, що і в грі найсильнішою якістю Володимира була сила (19).

У 2004 році Яксманицький пішов з «Металурга» в «Кривбас», а потім пограв за «Іллічівець» та «Зорю». У луганській команді в 2008-му році і повісив бутси на цвях, так і не погравши в рамках кар'єри футболіста де-небудь за межами України.

КРИВБАС

Криворіжці в чемпіонаті-2001/02 фінішували лише дев'ятими, причому за набраними очками виявилися куди ближче до зони вильоту, ніж до боротьби за медалі.

Найкращим гравцем того «Кривбасу» був Володимир Пономаренко, який разом з криворіжцям до цього брав дві «бронзи» ​​- у сезонах-1998/99 та 1999/2000. Хавбеку було вже 28 років і він мав чималий авторитет в команді, у зв'язку з чим 20 балів в графі «вплив» виглядають цілком виправданими.

У січні 2002 року Пономаренко пішов з «Кривбасу» до донецького «Металурга», з яким зумів в тому сезоні завоювати третю «бронзу» поспіль у своїй кар'єрі. А ось попрощався з професійним футболом Володимир у 2007 році в рідному для себе «Миколаєві».

МЕТАЛУРГ МАРІУПОЛЬ

Один з трьох «Металургів» в тому розіграші чемпіонату України представляв Маріуполь. Та команда зірок з неба не хапала, але й не отримувала такого серйозного кадрового підживлення від «Шахтаря», як зараз. Тому фініш приазовців на 10-му місці в сезоні-2001/02 не став ні для кого сюрпризом.

Найкращим і найбільш яскравим футболістом того маріупольського «Металурга» був, звичайно ж, Олександр Рикун. Тоді хавбеку було лише 23 роки і розробники Championship Manager 01/02 не розпізнали в ньому потенціал геніального диспетчера.

Уже в 2003 році Рикун перейде зі стану приазовців в «Дніпро», де за нього візьметься Євген Мефодійович Кучеревський. Згодом Олександр пограє ще за «Металіст» і «Ворсклу», а в 2010 році завершить кар'єру у віці 32 років...

ПОЛІГРАФТЕХНІКА

Команда з Олександрії, яка носила тоді назву «Поліграфтехніка», і близько по силі не була схожа на нинішню «Олександрію». У чемпіонаті-2001/02 «Поліграфтехніка» фінішувала на передостанньому місці, а потім в стиковому матчі з «Поліссям» відстояла своє право грати в елітному дивізіоні.

Цікаво, що ключовою фігурою тієї «Поліграфтехніки» був Володимир Шаран, який нині є головним тренером «Олександрії». У 2001 році Шарану було 30 років, він грав в центрі поля і, на думку ресечерів футбольного менеджера, мав дуже непоганий дальній удар.

У 2003 році Шаран завершив кар'єру, а потім почав працювати тренером. Починав у дублі «Кривбасу», а в 2010-му повернувся в «Олександрію», звідки потім ненадовго пішов в «Карпати», але в 2013-му повернувся і продовжує працювати з «городянами» донині, домігшись з ними історичного виходу в груповий раунд Ліги Європи в цьому сезоні.

ТАВРІЯ

Сімферопольська команда завершила сезон-2001/02 рівно в середині - на 7-му місці в турнірній таблиці. В рядах «Таврії» на той момент було чимало легіонерів з ближнього зарубіжжя, особливо з Грузії.

Один з них - Васіл Гігіадзе - був лідером тієї «Таврії», незважаючи на 24-річний вік. Добре підготовлений технічно вельми швидкісний Гігіадзе і в Championship Manager 01/02 був нагороджений високими відповідними скілами.

«Таврію» Васіл покинув в 2003, але згодом ще двічі повертався в клуб, з яким в 2010 році виграв Кубок України.

МЕТАЛУРГ ЗАПОРІЖЖЯ

Запорожцям лише трохи не вистачило, щоб виграти «бронзу» в сезоні-2001/02, хоча четверте місце «Металург» зайняв лише завдяки рішенню Виконкому ФФУ, так як мав рівну кількість очок з «Металістом» і «Дніпром».

Лідером того «Металурга» розробники футбольного менеджера порахували 32-річного Сергія Ковальця, якого нагородили непоганими скілами, хоча 20 балів за швидкість виглядають все-таки дещо безглуздими.

У 2002 році Ковалець пішов в «Оболонь», а в 2005-му після гри за «Борисфен» завершив кар'єру. Нині досить успішно працює на тренерській ниві, очолюючи клуб Першої ліги «Оболонь-Бровар».

МЕТАЛІСТ

Харків'яни стали п'ятими в сезоні-2001/02, залишившись без єврокубків, але вже в наступному чемпіонаті «Металіст» зазнав справжнього краху - фінішував останнім і спікірував в Першу лігу...

У січні 2001 року в «Металіст» з «Кривбасу» перейшов Сергій Мізін, який був лідером півзахисту харків'ян. У 28-річного на той момент футболіста вже був досвід виступів за збірну України, а тому розробники Championship Manager 01/02 нагородили Мізіна досить непоганими за мірками української ліги скілами.

З «Металіста» Мізін пішов вже влітку 2002 року - в «Карпати». Потім пограв за «Арсенал» Київ, де в 2008 році і повісив бутси на цвях.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 1
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем
Футбол | 25 квітня 2024, 20:28 159
Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем

Обидва поєдинки з одеситами «гірники» зіграють у Києві

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RoNIkyo
Я половини гравців не знаю, хоча нічого дивного - я тоді ще тільки перестав під стіл пішки ходить