Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 19 листопада 2019, 13:32
18889
2

Шушен-2019. Хто поїде від жіночої збірної України на Кубок світу?

Денис Шаховець анонсує традиційні Міжнародні передсезонні змагання

| Оновлено 19 листопада 2019, 13:32
18889
2
Шушен-2019. Хто поїде від жіночої збірної України на Кубок світу?
Український біатлон. Сестри Семеренко
Всі давно звикли, що імена біатлоністів, які представлятимуть Україну на перших етапах Кубка світу, стають відомі задовго до початку сезону. Принаймні, для тренерського штабу так точно. Але недарма другий після Олімпійських ігор сезон часто називають «експериментальним». До Пекіна-2022 ще більше двох років, тому тренерський штаб жіночої збірної України вирішив ризикнути і внести нововведення в відбір.
 
Склад на перший етап Кубка світу, який пройде вже 30 листопада в шведському Естерсунді, повинен визначитися за підсумками майбутніх Міжнародних передсезонних стартів і першого спринту на Кубку IBU. Цікаво, що всі відбіркові гонки відбудуться в норвезькому Шушені.
 
Міжнародні передсезонні змагання-2019
 
Традиційне відкриття біатлонного сезону в Шушене відбудеться 16-17 листопада. У перший день біатлоністи вийдуть на старт спринту, а в другій пробіжать мас-старти. Ці гонки сміливо можна порівняти з контрольними стартами, тому багато хто підходить до них з метою перевірити свої сили на тлі біатлоністів інших збірних.
 
 
Тіріл Екгофф
 
Як правило, основну масу учасників становлять, звичайно ж, норвежці. Крім основних збірних Норвегії, в середині листопада в Шушені виступають також близькі й далекі резервісти. Причому деякі з них зовні більше можуть нагадувати відомого мексиканського боксера Енді Руїса, але це не означає, що вони не складуть конкуренцію зіркам світового біатлону.
 
До речі, про зірок. Вже точно відомо, що на відкритті біатлонного сезону виступлять біатлоністи з Франції, Італії та Німеччини. Французьку команду представлять Мартен Фуркад, Сімон Дестьє і Жюстін Бреза. У складі німецької команди виступлять Сімон Шемп, Ерік Лессер, Бенедикт Долль і Франціска Хільдебранд, а від Італії будуть бігти Доротея Вірер, Ліза Віттоцці, Лукас Хофер і Домінік Віндіш.
 
І це ж далеко не повний список! Саме тому інтерес до майбутніх змагань вище, ніж до першого етапу Кубка IBU, адже в останньому випадку стартовий лист буде скромнішим. Охочих біатлоністів-чоловіків пробігти мас-старт виявилося так багато, що організатори вирішили провести відразу два забіги. І це незважаючи на те, що основна чоловіча збірна України не включила Шушен в план підготовки до сезону.
 
Заявка збірної України:
 
Чоловіки: Сергій Семенов, Андрій Доценко.
 
Жінки: Олена Підгрушна, Валя Семеренко, Віта Семеренко, Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Юлія Журавок, Ольга Абрамова, Надія Бєлкіна, Дар'я Блашко, Анна Кривонос, Катерина Бех.
 
У чоловічих гонках Україну представлять дворазовий призер чемпіонатів світу Сергій Семенов і колись перспективний Андрій Доценко. Обидва біатлоністи не потрапили в основну команду і будуть намагатися довести, що вони здатні боротися за своє місце в команді Юрая Санітри. Що стосується чоловічої основи, то Дмитро Підручний та компанія вже налаштовуються на Естерсунд, готуючись до старту сезону Кубка світу на заключному зборі в сусідньому Ідре.
 
 
Сергій Семенов
 
У жіночій збірній будувати плани на Кубок світу поки не може ніхто. За підсумками сезону 2018/19 українки забезпечили собі квоту в 5 біатлоністок (максимальна, нагадаємо, 6) на спринтерські і індивідуальні гонки. Тобто, на перші етапи Кубка світу, швидше за все, відправляться шість спортсменок (одна з них буде запасною, для ротації). Але претенденток на ці 6 місць аж 11!
 
Якби все вирішували дві найближчі гонки, було б простіше уявити, як буде проводитися відбір. Але, як сказано вище, тренерський штаб на чолі з Валерієм Лесниковим буде враховувати ще й першу гонку Кубка IBU. Складність виникає в тому, що на одну гонку Кубка IBU Україна зможе заявити максимум 6 спортсменок. Відповідно, пробігти 28 листопада зможе тільки половина.
 
Самі біатлоністки від такої системи відбору, м'яко кажучи, не в захваті, але це стосується скоріше основи. Анастасія Меркушина в недавньому інтерв'ю Biathlonnews.com.ua навіть порівняла її з російською: «До стартів в Шушені ми спеціально, природно, не підводимося. Не хочу на собі відчувати російську систему, коли готуєшся тільки до відборів, а потім не можеш на рівні пробігти весь сезон. До чемпіонату світу ще дуже довго, і я не бачу сенсу входити в форму за два тижні до старту Кубка світу».
 
Для біатлоністок команди Б, в яку додалися вчорашні юніорки Анна Кривонос та Катерина Бех, це відмінний шанс пробитися на Кубок світу, після чого постаратися закріпитися там. Ймовірно, чотири путівки на Кубок світу будуть розіграні вже в ці вихідні, ще дві - в першому спринті сезону. Але це всього лише припущення.
 
Наскільки правильна така система відбору - покаже час.
 
Розклад передсезонних змагань:
 
 
16.11 - 10:15 - жіночий спринт
16.11 - 12:30 - чоловічий спринт
17.11 - 12:30 - жіночий мас-старт
17.11 - 13.30 - чоловічий мас-старт А
17.11 - 15:15 - чоловічий мас-старт Б
 
Розклад першого етапу Кубка IBU:
 
28.11 - 12:00 - чоловічий спринт
28.11 - 15.00 - жіночий спринт
30.11 - 12:00 - чоловічий спринт
30.11 - 15.00 - жіночий спринт
01.12 - 11:00 - чоловічий персьют
01.12 - 13.30 - жіночий персьют
 
Sport.ua проведе текстові трансляції всіх гонок в Шушені.
 
Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, хто в Україні транслюватиме бій Усик – Ф'юрі
Бокс | 25 квітня 2024, 14:53 6
Стало відомо, хто в Україні транслюватиме бій Усик – Ф'юрі

Також MEGOGO покаже поєдинок Берінчик – Наваррете

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 10
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ekvato
Семенов якби програвав конкуренцію весь минулий сезон. По тій причині, шо 1.5 роки тому не послухав Санітру і перевантажмв себе на тренуванні. Я теж не проти, щоб він повернувся до минулої форми, але час покаже. До чоловічої збірної взагалі ніяких питань немає. А от до жіночої...
Василий Будник
Семенов как бы неугоден федерации и тренерам. Создается такое впечатление. Но он себя еще покажет...