Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 08 листопада 2019, 19:46
7364
3

Баварія: складнощі перекладу

Оглядач Sport.ua - про непростий вибір тренера для німецького гранда

| Оновлено 08 листопада 2019, 19:46
7364
3
Баварія: складнощі перекладу
Твіттер Баварії

Добре бути розумником заднім числом - мовляв, бачите, ми ж говорили. Але в даному випадку ми дійсно неодноразово повторювали, що союз Ніко Ковача і «Баварії» наскільки дивний, настільки і нетривалий. Аж надто різна «питома вага» у хорватського фахівця, який не хапає зірок з неба і одного з небагатьох вічних грандів європейського футболу. До того ж, «Баварія» ніколи і не приховувала, що вибрала свого часу Ковача аж ніяк не під першим номером «драфту». Тоді в списку пріоритетів фігурували інші прізвища. Але ті «прізвища» відмовилися в силу різних причин, і ось тоді-то черга і дійшла до Ніко.

***

В результаті Ковач-тренер в Мюнхені затримався прогнозовано недовго. Так, довше, ніж деякі, але не настільки, щоб його баварський період називати епохою. І ось де іронія долі: в «Баварію» Ковач прийшов з «Айнтрахту», перемігши перед цим мюнхенців у фіналі Кубка Німеччини, і пішов геть хорват після того, як його «Баварія» влетіла крупно цьому самому Франкфурту - 1:5. Хоча, справедливості заради, потрібно відзначити, що практично протягом усього нинішнього сезону Ковача зневажали то за довгу до непристойності пропускну серію команди, то за убогу до тужливості кубкову гру проти більш ніж скромного «Бохума».

Твіттер Баварії. Остання прес-конференція Ніко Ковача

Складно сказати, яку саме спадщину залишив Ковач своїм продовжувачам. Його «Баварія» грала, в основному, в оборонний футбол. Його «Баварія» продовжувала залишатися все тим же «Айнтрахтом», тільки з більш майстерними виконавцями. До речі, він це визнавав, кажучи, що, якщо комусь не подобається футбол його команди, той може не дивитися. І що для того, щоб створити команду типу нинішнього «Ліверпуля», потрібен час, терпіння і гроші. Ні першого, ні другого, ні третього боси мюнхенського суперклубу своєму вже колишньому тренеру не виділили. Його звільнили після першого в сезоні серйозного фіаско, у нього не було довгострокового кредиту довіри, і він не міг купувати тих футболістів, яких хотів (подейкують, що з останнього поповнення протеже Ковача був тільки Перішич). В основному, йому новачків нав'язували. Крім того, він втратив роздягальню, коли перевів недоторканного Мюллера в запас. Загалом, його майбутнє в Мюнхені було зумовлено, хоча на руках залишався діючий порівняно довгостроковий контракт (до літа 2021 року). І виграний трофейний комплект минулого сезону (чемпіонат, Кубок і Суперкубок). Але до його честі варто відзначити, що за своє робоче місце Ніко не тримався усіма фібрами душі: угода була розірвана «за обопільною згодою сторін». І клуб він залишав гідно, без виносу назовні обов'язкових в таких умовах чвар і позовів.

***

Але тепер найцікавіше - хто ж буде рулити «Баварією» далі, після Ніко. Спочатку все просто: два найближчих матчі командою в статусі тимчасово виконуючого обов'язки керуватиме Ханс-Дітер Флік. Власне, під керівництвом цього маловідомого, але досить колоритного фахівця баварці вже провели один матч - в рамках чемпіонської Ліги проти «Олімпіакоса». І здобули впевнену, але досить сумну перемогу - 2:0. Швидше за все, визначати справжню профпридатність Фліка його начальники будуть по наступному матчу - проти дортмундської «Боруссії». Журналісти, вхожі в баварські коридори влади, натякають, що «Баварія» може залишити Фліка в якості тимчасового тренера як мінімум до зими. Якщо, звичайно, команда під його керівництвом в найближчому поєдинку красиво розіб'є свого історичного конкурента в Бундеслізі.

Твіттер Баварії. Ханс-Дітер Флік

Чим відомий нинішній баварський «т.в.о.»? Свого часу (в кінці вісімдесятих) пограв за «Баварію», чотири рази був чемпіоном країни. Жорсткий, а часом і дуже грубий півзахисник, якого часто судді достроково відправляли з гри в підтрибунне приміщення. Через травми рано зав'язав, але швидко перейшов на тренерський хліб. Найбільш «хлібне» місце - тривалий час був асистентом Льова в Бундестім. У тренерському штабі Ковача Флік теж значився помічником.

***

Однак, якими б не були результати «Баварії» в нинішньому році при Фліку, його навряд чи затвердять на посаді «повноцінного» тренера. З тієї простої причини, що менеджмент «Баварії» хоче бачити на цій посаді більш впізнаваного, більш маститого тренера. Запросивши свого часу Гвардіолу, баварці таким ось нехитрим способом підвищили планку вимог до тренера на серйозну висоту. Після Пепа був Анчелотті - теж один з небагатьох по-справжньому топових наставників. А ось після тата Карло «Баварія» хотіла ангажувати або Клоппа, на що герр Юрген від душі пореготав, або Тухеля, але той вибрав Париж. У підсумку «Баварію» очолив Ковач. І ось знову доводиться відмотувати час на півтора роки тому.

Крім того, що майбутній наставник «Баварії» повинен бути маститим, він повинен відповідати ще кільком вимогам Румменігге співтовариші. А саме: бути тактичним генієм, мати свою тренерську філософію і знати німецьку мову. І чи не найголовніше: такого «унікума», швидше за все, доведеться шукати посеред сезону, на зимових канікулах. Так що в силу зрозумілих причин вибір буде невеликий: лише зі списку безробітних наставників. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The next Bayern Munich manager should be _____________

Публикация от Sport360 (@sport360)

 

Таких на даний момент небагато (якщо, ясна річ, спочатку вивчати їх послужний «іконостас», а не одну-єдину харизму: стало бути, Володимиру Мазяру навряд чи світить пост на «Альянц-Арені»). А якщо конкретно, то всього три-чотири. Колишній наставник «Лейпцига», а нині спортивний директор клубу Ральф Рангнік вже нібито встиг відмовитися від пропозиції. Навряд чи «Баварія» знову зробить спробу реанімувати тренерську кар'єру Хайнкеса - старина Юпп вже повністю відійшов від справ, вважаючи за краще вирощувати на дачі капусту. Ось і виходить, що вибирати, в разі чого, доведеться з аж ніяк не солодкого тріо Венгер - Моурінью - Аллегрі. Останні двоє теж начебто зіграли на випередження, заявивши, що їм не цікаво бути тимчасовими правителями. Хоча, якщо вчитуватися в вимоги «Баварії», то португалець і італієць не підходять клубу в частині знання (точніше, незнання) мови. Хоча, якщо чесно, що Жозе, що Макса було б як мінімум цікаво споглядати на чолі колективу. Залишається готовий на все мсьє Арсен, який начебто як знає німецьку. Однак звільнений з «Арсеналу» француз не багато молодший Хайнкеса - всього на чотири роки. І є підстави підозрювати, що цей колись провідний тактичний гуру грунтовно застряг на початку нульових.

***

Ясна річ, що когортою відомих, але поки незатребуваних тренерів кадрові наміри «Баварії» не обмежуються. За інформацією інсайдів, «Мюнхен» не проти переманити все ще молоде дарування «Лейпцига» Нагельсманна. Не проти «Баварія» відновити переговори і з Тухелем. Та й на Почеттіно з «Тоттенхема» теж задивляється. Приписують інтерес баварців і до нинішнього «вагоноводія» ПСВ ван Боммеля. Хоча справжнім фаворитом цих віртуальних перегонів нібито є тренер-відкриття минулої Ліги чемпіонів тен Хаг з «Аякса». Однак, очевидно, що всіх цих наставників, які на даний момент працевлаштовані, «Баварія» може запросити, в кращому випадку, лише по закінченню нинішнього сезону.

А якщо так, набагато підвищуються шанси у Венгера. І у Фліка, якщо колишня права рука Льова не провалиться проти «Дортмунда». Вибір не дуже великий, справді, кандидати не найоптимальніші. Але така зараз кон'юнктура ринку: серйозні рухи, в разі чого, почнуться лише влітку. Але до того часу - чим чорт не жартує? А раптом Флік виявиться справжнім тактичним фріком? А раптом Венгер зуміє знайти другу молодість? Так чи інакше, буде цікаво.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: друг Мілевського намагався підкупити не лише 2 гравців Миная
Футбол | 23 квітня 2024, 16:36 19
Джерело: друг Мілевського намагався підкупити не лише 2 гравців Миная

Але футболісти закарпатської команди відмовили в «співпраці» Сергію Третьяку

Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика
Футбол | 23 квітня 2024, 03:55 0
Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика

Найбільш вірогідним наступним клубом у букмекерських контор є Челсі, далі – Арсенал...

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MaxUa
У Баварии в последнее время продолжительная любовь была с Хитцфельдом и Хайнкесом. В основном же тренеры там сменялись часто. Я думаю они совершенно зря в свое время пошли на принцип, уволив Хайнкеса после золотого сезона в котором он выиграл ЛЧ.
Гвардиола взять главный приз так и не сумел, равно как и Анчелотти, который к слову тоже был уволен после крупного поражения.
Я бы на месте Венгера поостерегся идти в Баварию. У него здесь не будет ни безграничного кредита доверия, ни кучи времени как в Арсенале. Судя по всему баварский менеджмент то ли требует подать им ЛЧ здесь и сейчас, то ли хочет от команды какую-то определенную игру под построение которой они не готовы выделять значительные ресурсы.
D.Lanskoy
Ну не знаю, в этом сезоне, в самом его начале, Бавария оставляла хорошее впечатление. А после ее разгрома Тоттенхема в гостях со счетом 2-7 (!) я и вовсе решил, что это серьезная заявка на финал Лиги чемпионов в этом сезоне. Поэтому мне странно, как так поспешно удалили Ковача за несколько локальных поражений, когда команда в целом идет неплохо, да и в Бундеслиге отрыв минимальный, в прошлом году они больше проигрывали Боруссии и обошли ее только в самом конце. Чемпионат выиграл, в ЛЧ вот вчера досрочно вышли в плейофф с 1 места... Зачем понадобилось увольнять посреди сезона, непонятно.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил