Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 05 листопада 2019, 13:01
7966
6

Збирачі скальпів. 7 гравців, які забивали більшій кількості команд в ЛЧ

Виділяємо тих, хто може похвалитися справжньою різноманітністю жертв в елітному турнірі континенту

| Оновлено 05 листопада 2019, 13:01
7966
6
Збирачі скальпів. 7 гравців, які забивали більшій кількості команд в ЛЧ
ФК Реал Мадрид. Рауль і Кріштіану Роналду

З 1992 року найпрестижніший турнір Європи носить назву Ліга чемпіонів УЄФА. Як тільки був змінений формат проведення змагання, в нього буквально ринули гроші від бажаючих пропіарити своє ім'я компаній та корпорацій. Всі вони платять фантастичні кошти для того, щоб знаходиться всередині тієї пишноти, яку являє собою сучасна Ліга чемпіонів.

Цей турнір по-справжньому зачаровує, хоча і в нього знайдеться чимало критиків. Як би там не було, але для будь-якого футболіста зіграти в Лізі чемпіонів - втілення справжньої мрії дитинства. Заради цього гравці посилено тренуються, працюють над собою й осягають все нові та нові вершини в своєму розвитку. Однак бути успішним в Лізі чемпіонів вдається вкрай не багатьом. Скажімо, тільки два футболісти в історії забили в рамках цього турніру сто та більше м'ячів, і лише семеро - п'ятдесят та більше.

Але сьогодні поговоримо трохи про інше - про футболістів, яким в рамках основної стадії Ліги чемпіонів (груповий турнір і вище) вдавалося забивати максимально великому числу суперників.

6-7. Руд ВАН НІСТЕЛРОЙ - 25

Фантастичний голландський бомбардир, який на піку кар'єри був у першому десятилітті нинішнього століття, в Лізі чемпіонів встиг пограти за три команди - ПСВ, «Манчестер Юнайтед» та «Реал». У футболках цих колективів ван Ністелрой встиг вразити ворота 25 різних команд в основній сітці Ліги чемпіонів.

Більше двох голів в рамках турніру ван Ністелрой відвантажив в сітку ХІКу, «Рейнджерс», «Ювентуса» (по 3), «Спарти», «Ліона», «Байєра», «Баварії» (по 4) та «Депортіво» (5).

Є в лігочемпіонській кар'єрі ван Ністелроя і український слід - голландець двічі забивав «Динамо» в футболці «Реала». Та зустріч відбулася в Мадриді 26 вересня 2006 року й принесла перемогу іспанцям з рахунком 5:1.

Кар'єру футболіста ван Ністелрой завершив у 2012 році в «Малазі», але так жодного разу і не досяг такої бажаної перемоги в Лізі чемпіонів. Всі зусилля голландця виявилися марними...

6-7. Томас МЮЛЛЕР - 25

Німець, який до теперішнього моменту всю свою професійну кар'єру проводить за «Баварію», в Лізі чемпіонів грав, ясна річ, виключно за мюнхенський гранд. Всього Мюллер засмутив 25 суперників «Баварії» в найпрестижнішому клубному турнірі континенту, завдяки чому нині перебуває на рівних з Рудом ван Ністелроєм, але ще має прекрасні шанси на те, щоб обійти голландця, який завершив кар'єру.

Більше двох голів в рамках турніру Мюллер забивав тільки «Олімпіакосу», московському ЦСКА, «Ювентусу» (по 3), «Барселоні» (4) та «Арсеналу» (5).

Як і ван Ністелрой, Мюллер також не залишив без уваги українські команди, відзначившись двома забитими м'ячами у воротах «Шахтаря». Дубль у ворота Пятова Томас записав на свій рахунок в Мюнхені в рамках матчу-відповіді 1/8 фіналу ЛЧ-2014/15. Та гра відбулася 11 березня 2015 року та завершилася форменим погромом «гірників», які з третьої хвилини через вилучення Кучера змушені були грати вдесятьох, - 7:0.

У сезоні-2012/13 «Баварія» з Мюллером дісталася до фіналу Ліги чемпіонів, де з рахунком 2:1 здолала дортмундську «Боруссію». Мюллер в тому матчі не забивав, але провів на полі всі 90 хвилин. Ця перемога поки залишається єдиною в елітному єврокубковому турнірі для 30-річного Томаса.

5. Карім БЕНЗЕМА - 28

Французький форвард в Лізі чемпіонів до поточного моменту встиг пограти за дві команди - «Ліон» та «Реал». У футболці французького колективу Бензема вражав ворота 8 команд-суперниць, а ось за іспанців забивав відразу 20 опонентам.

Три і більше м'ячі Бензема в рамках Ліги чемпіонів відправляв в сітку воріт «Мальме», «Вікторії» Пльзень, «Осера», «Шальке», «Стяуа», «Галатасарая», «Ліона», «Боруссії» Дортмунд (по 3) , АПОЕЛа, «Ліверпуля», «Аякса» та «Баварії» (по 4).

Постраждали від вмілої гри в завершальній стадії Каріма відразу два вітчизняних гранда. «Динамо» Бензема забивав ще під час перебування футболістом «Ліона» - 1 листопада 2006 року саме точний удар цього нападника приніс «ткачам» домашню перемогу над киянами в групі з рахунком 1:0. А ось ворота «Шахтаря» Бензема вразив уже в якості форварда «Реала» - 15 вересня 2015 року в рамках групового турніру мадридці з рахунком 4:0 розбили представника України, а Карім відкрив рахунок в тому поєдинку.

Карім Бензема є одним з найбільш титулованих гравців в історії з точки зору кількості перемог в Лізі чемпіонів. Їх в активі француза чотири, причому всі - з мадридським «Реалом» (сезони-2013/14, 2015/16, 2016/17 та 2017/18).

4. Златан ІБРАГІМОВИЧ - 29

Чудовий шведський голеадор в основній сітці Ліги чемпіонів за свою кар'єру встиг пограти у складі сімох команд - «Аякса», «Ювентуса», «Інтера», «Барселони», «Мілана», ПСЖ і «Манчестер Юнайтед». Всього від точних ударів Ібрагімовича постраждали 29 команд-суперниць, причому дві («Аякс» та «Барселона») з числа тих, за які раніше виступав Златан.

Більше двох м'ячів у Лізі чемпіонів Ібрагімович забивав не багатьом - «Осеру», «Барселоні» та «Арсеналу» (по 3), а також «Андерлехту» (5). Зате в сітку воріт відразу 16 команд Златан відвантажив по одному голу.

Як і Бензема, Ібрагімович засмутив обох вітчизняних грандів - «Динамо» і «Шахтар». Проти киян Златан грав чотири рази (по два матчі за «Барселону» та ПСЖ), але забивав лише одного разу (18 вересня 2012 року за ПСЖ в поєдинку групового раунду, який у Франції завершився перемогою команди шведа з рахунком 4:1). А проти «Шахтаря» в Лізі чемпіонів Ібрагімович виступав тільки в складі ПСЖ, провів два матчі і забив один гол (8 грудня 2015 року в Парижі, коли французи виграли 2:0).

Нині Ібрагімовичу 38 років і він все ще продовжує активну кар'єру. Останнім клубом Златана був «Лос-Анджелес Гелаксі», який швед, ймовірно, покине взимку після закінчення контракту. Хто знає, можливо, Ібрагімович ще повернеться на топ-рівень в Європу і зробить ще спробу виграти Лігу чемпіонів, яка поки навіть з урахуванням стількох підходів, не підкоряється величному шведу.

1-3. РАУЛЬ – 33

Гравець, що все увійшов до історії іспанського футболу, вихованець «Реала» Рауль Гонсалес Бланко практично всі свої матчі в Лізі чемпіонів провів за мадридців, але в кінцівці кар'єри трохи пограв в цьому турнірі і за «Шальке». Втім, в стані команди з Гельзенкірхена Рауль забивав тільки двом опонентам, в воротах яких в рамках Ліги чемпіонів не розписувався раніше - це «Інтер» та «Хаполь» Тель-Авів.

Три і більше голи Рауль посилав в ворота «Лідса», «Андерлехта», «Мілана», «Байєра», «Баварії» (по 3), «Ференцвароша», «Манчестер Юнайтед», «Русенборга», «Олімпіакоса» (по 4), а також «Роми» і київського «Динамо» (по 5).

Іншим українським командам, крім «Динамо», Рауль в Лізі чемпіонів не забивав. Що стосується киян, то іспанському форварду знадобилося зіграти проти них 7 матчів, щоб забити 5 голів. Всі ці поєдинки Рауль провів за «Реал», причому його команда лише одного разу поступилася «Динамо», коли форвард був у складі - в матчі-відповіді 1/4 фіналу сезону-1998/99 з рахунком 0:2. Ту гру та єврокубковий сезон, ймовірно, багато шанувальників «біло-синіх» чудово пам'ятають і донині.

Кар'єру футболіста Рауль завершив наприкінці 2015 року в складі американського «Нью-Йорк Космос». У Лізі чемпіонів перемагав виключно з «Реалом» - три рази (сезони-1997/98, 1999/00 та 2001/02).

1-3. Кріштіану РОНАЛДУ – 33

Португалець, який є одним з найсильніших футболістів сучасності, в Лізі чемпіонів встиг пограти у складі трьох команд - «Манчестер Юнайтед», «Реала» і «Ювентуса». До нинішнього моменту забив 127 голів (рекорд турніру), а тому не дивно, що він знаходиться серед лідерів за кількістю суперників, чиї ворота він вражав.

Три або більше забитих м'ячі після ударів Роналду влітали в сітки воріт «Вольфсбурга», «Динамо» Київ, ЦСКА Москва, «Манчестер Юнайтед», «Копенгагена», ПСЖ, «Спортинга» Лісабон (по 3), «Марселя», «Тоттенхема», «Ліона» (по 4), «Шахтаря», «Роми» (по 5), «Мальме», «Галатасарая», АПОЕЛа (по 6), «Шальке», «Боруссії» Дортмунд, «Атлетико» (по 7), «Аякса», «Баварії» (по 9), «Ювентуса» (10). Цікаво, що саме своїй нинішній команді Роналду в рамках основної сітки Ліги чемпіонів забивав найбільше.

Проти представників України Роналду в Лізі чемпіонів відіграв по 2 матчі. Як уже згадувалося вище, «Динамо» в них португалець забив 3 м'ячі, а «Шахтарю» й того більше – 5.

Кріштіану Роналду п'ять разів перемагав в Лізі чемпіонів (один раз - з «Манчестер Юнайтед» і чотири - з «Реалом»), будучи рекордсменом саме цього турніру за кількістю перемог, але поступаючись Франсіско Хенто, який 6 разів вигравав попередника ЛЧ - Кубок європейських чемпіонів.

1-3. Ліонель МЕССІ – 33

Аргентинець, якого по праву вже зараз вважають одним з найкращих гравців в історії футболу, всю професійну кар'єру проводить в «Барселоні», за яку в Лізі чемпіонів забив вже 113 м'ячів (другий показник після Роналду). Як і його одвічний конкурент Кріштіану, Мессі до поточного моменту забивав 33 командам в рамках основної сітки турніру.

Більше двох голів у Лізі чемпіонів Мессі забивав «Копенгагену», АПОЕЛу, «Штутгарту», ​​«Вікторії» Пльзень, «Шахтарю», «Челсі» (по 3), «Панатінаїкосу», «Спартаку» Москва, ПСВ, «Баварії», ПСЖ, «Манчестер Юнайтед» (по 4), «Ліону» (5), «Аяксу», «Манчестер Сіті» (по 6), «Байєру» (7), «Селтіку», «Мілану» (по 8) та «Арсеналу» (9).

Мессі, як і більшість гравців, представлених в цьому списку, забивав обом вітчизняним топ-клубам. «Шахтарю», як уже згадувалося, він забив 3 м'ячі (у 3 матчах), «Динамо» - 2 (в 2 матчах). Цікаво, що дебют Ліонеля в Лізі чемпіонів відбувся якраз в матчі проти «гірників» - 7 грудня 2004 року, коли «блаугранас» поступилися в Донецьку з рахунком 0:2.

Лігу чемпіонів Мессі виграв чотири рази (сезони-2005/06, 2008/09, 2010/11, 2014/15), але з урахуванням того, що йому поки 32 роки і завершувати кар'єру аргентинець не збирається, є суттєві шанси на те, що Ліонель встигне поповнити цей список ще як мінімум одним трофеєм.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

СТАВКА ДНЯ. Головні матчі дня та популярні прогнози на 26 квітня
Футбол | 26 квітня 2024, 11:00 0
СТАВКА ДНЯ. Головні матчі дня та популярні прогнози на 26 квітня

Важливі події у всіх видах спорту спільно від Sport.ua та GGBET

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 5
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
inflicted
А скільком клубам забивав Шевченко?
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил