Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 14 листопада 2019, 16:04
15053
17

Голи, фоли і багато епатажу: як Златан підкорив МЛС

Sport.ua розповідає про футболіста, який краще за інших навчився себе продавати

| Оновлено 14 листопада 2019, 16:04
15053
17
Голи, фоли і багато епатажу: як Златан підкорив МЛС
Твіттер Лос-Анджелес Гелексі

Днями в новинах приглянувся сюжет про хлопця з Британії, який продає повітря.

Ні, серйозно - він бере сачок, чекає вітряної погоди, їде в сільську місцевість і «ловить» повітря в банки, який потім продає через інтернет. Виявляється, попит на «товар» серед багатих жителів Пекіна такий, що за рік спритник уже заробив 30 тисяч доларів.

Так функціонує сучасний світ - неважливо, який у тебе товар. Важливо - наскільки добре ти вмієш його продавати.

Златан Ібрагімович вміє продавати себе, мабуть, найкраще за всіх у футболі з тих пір, як бутси на цвях повісив Девід Бекхем.

Чи то позначилося багаторічне співробітництво з Міно Райолою, чи то у самого шведа є комерційна жилка, але на відміну від більшості футболістів, Златану вдалося поєднати виступи на топ-рівні зі створенням унікального бренду.

***

Це почало кидатися в очі ще у Франції. В якійсь мірі, це символічно, що саме на батьківщині Людовика XIV Ібра почав експлуатувати образ самозакоханого нарциса, до мозку кісток впевненого у власній непогрішності. Спочатку він допускав промашки - так, одного разу через наїзд на французів йому навіть довелося вибачатися. Але з часом Ібра, що називається, набив руку.

«Прийшов, як король, а йду, як легенда»; «Я залишуся, якщо замість Ейфелевої вежі поставите мені статую!» - з серйозним обличчям говорив він, покидаючи Париж в 2016-м.

Когось ця манера злила, когось смішила, були і ті, хто нею захоплювався. Але в будь-якому випадку, це було незвично, і Ібра виділявся серед зіркових колег, які на прес-конференціях говорили про «важку гру» і «гідного суперника».

І що такого виграв Златан у Франції? П'ятий за престижністю чемпіонат в Європі, та ще й виступаючи за команду, яка на три голови сильніше будь-якого конкурента? У Лізі чемпіонів його «ПСЖ» так жодного разу і не подолав чвертьфінал, але епатаж і яскрава поведінка за межами поля все згладжували. У недавньому опитуванні від France Football саме Златана вболівальники назвали найкультовішим гравцем в історії Ліги 1. Не Жан-П'єр Папена з його Золотим м'ячем, не чемпіона Європи Алена Жиресса і навіть не Мішеля Платіні, а Ібрагімовича, який у Франції нічого, крім містечкових кубків, не виграв. Ось що творить епатаж!

***

Згодом Ібра спробував повторити той же фокус в «Манчестер Юнайтед», але АПЛ виявилася йому не по зубах. Так, часом він видавав потужні відрізки, однак цього було мало на тлі ривків «Сіті» і «Ліверпуля». Його фірмові тиради, мовляв, я підкорив Англію, не проходили – швед виглядав смішно.

Страшна травма, в якійсь мірі, його врятувала. Тягнути далі мертвий «МЮ» в 36 років він не міг, але і здаватися теж – це б знищило його репутацію. На той час Златан вже остаточно перетворився на людину-мема – когось на зразок Чака Норріса. Він сам поставив себе в становище, в якому не міг програти - йому потрібні були тільки перемоги. І реабілітація після надскладного розриву зв'язок відмінно підходила для цієї мети.

Ви ж пам'ятаєте його походеньки в гіпсі по дну басейна та порівняння з левом, що набили оскому? Щороку сотні футболістів отримують травми, але лише Златан зумів отримати з цього профіт.

Ну а потім був трансфер в МЛС – мабуть, єдину футбольну лігу на планеті, де видовище цінують більше, ніж результат.

Озираючись назад, здається, що Златан був потрібен МЛС не менш, ніж вона йому. Після завершення кар’єри Бекхемом лізі не вистачало символу, який би однаково добре продавався в США і Європі. Харизматичний Ібрагімович ідеально підходив на цю роль – як зізнавалися самі каліфорнійці, він був першим гравцем в сокер, якого впізнавали на вулиці. Звичайно, МЛС це використовувала – вона заробляла на Златані не гірше, ніж Marvel на Капітані Америка.

За підсумками 2018 року саме футболки Златана найкраще продавалися в США. Джозеф Мартінес і Карлос Вела били всілякі рекорди, але дотягнутися до Ібри не могли. Ще гірше справи йшли у Вейна Руні, який загубився у Вашингтоні на тлі монструозного Овечкіна.

Златан же конкурентів ніби не помічав. Швед набрав чудову форму для своїх років – в першому сезоні в МЛС він забив 22 голи, в другому – вже 31. І як він це робив! Ледь не кожен другий гол Златана в США – шедевр.

Тут Ібра виконав з місця, як колись Роналдіньо в ворота «Челсі».

Тут він забиває без обробки з 40 метрів в дербі.

А ось Златан доводить, що після травми не втратив гнучкості.

Це не кажучи вже про гол ударом тхеквондо, який був номінований на премію Пушкаша.

При цьому команда у Златана була досить посередня. Лише в останні півроку «Гелаксі» зібрали склад, який міг претендувати на перемогу в лізі, та й то зусиль Крістіана Павона і Фабіо Альвареса виявилося недостатньо.

Щоб не програвати як всі, Ібрагімович регулярно хамив і отримував вилучення. Часом він так входив у смак, що хамив, навіть коли перемагав. Наприклад, в дербі з ФК «Лос-Анджелес» він примудрився зламати щелепу супернику після видатного хет-трику.

Ну або ось – удар в обличчя і безглузда симуляція на рівному місці.

В Європі за подібне Златана б дискваліфікували матчів на десять, але в МЛС його часом відмазували навіть від однієї пропущеної гри. Американський сокер націлений, перш за все, на зростання продажів бургерів на трибунах, а ніхто не збирав фанатів краще за Ібру.

Він розумів це і ще більше куражився. «Я кращий гравець, який коли-небудь виступав в МЛС», «У мене 33 трофея – ймовірно, це більше, ніж у всіх американців разом узятих», «Ніхто не згадає про МЛС, якщо я піду» - це тільки ті крихти, що доходили до нас з-за океану. Щотижня Златан шокував громадськість все новими суперечливими заявами. Деякі навіть вважали його недоумкуватим, але 7,2 млн доларів на рік в «Гелаксі» і 200 тисяч за рекламний пост в інстаграмі доводять зворотне.

Ні, безумовно, в деякі моменти Златана відверто несе. Так, наприклад, було після поразки у вирішальному дербі з «Лос-Анджелесом» тиждень тому, коли він не придумав нічого кращого, ніж повторити «жест Сімеоне» перед хазяйською трибуною.

 

 

З іншого боку, в цьому він весь. Златан – не слухняний хлопчик і точно не приклад для наслідування з точки зору моралі і етики. Зате у нього можна повчитися вмінню вигризати собі місце під сонцем.

В якійсь мірі йому не пощастило народитися в епоху Роналду і Мессі – як не порівнюй, а ці двоє все одно сильніші. На їх фоні він зобов'язаний був стати невдахою, але Ібра так добре продавав свій образ, що про його провали в ЛЧ і шосте місце в АПЛ вже ніхто й не згадує.

Та що там - сьогодні, коли йому 38 років, будь-яка його заява про повернення в Європу розбурхує розуми. Златан заговорив про Італію – і тут же виступив Мальдіні, Златан написав про Іспанію - і через годину читайте реакцію твиттерів «Реала» і «Барси».

Ясна річ, що він нікуди не повернеться – швед давно вже старий для топів. По суті, навіть його вояж в АПЛ був помилкою, що і підтвердив розрив хрестів. Але сам факт, що ветеран в 38 років, граючи в слабкому чемпіонаті, привертає до себе стільки уваги – це абсолютно унікальна історія для сучасного (а може і не тільки) футболу.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Німецькі команди повторили своє досягнення 29-річної давнини в єврокубках
Футбол | 19 квітня 2024, 10:54 13
Німецькі команди повторили своє досягнення 29-річної давнини в єврокубках

А англійські команди вперше з 2015 року не пробилися до півфіналів Ліги чемпіонів та Ліги Європи

ФРІДМАН: «Під час ракетного удару по Дніпру команда знаходилась у Києві»
Футбол | 19 квітня 2024, 17:02 1
ФРІДМАН: «Під час ракетного удару по Дніпру команда знаходилась у Києві»

Комерційний директор «Дніпра-1» розповів про ситуацію в Дніпрі

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ukraine_Kiev_Fan
Ну вообще в АПЛ Златан не выглядел, как написано в статье глупо, да и ошибкой не назовешь его переход в МЮ. Он откровенно тянул команду и выглядел солидно. 29 голов в 53-х играх в возрасте 36 лет в Англии, это космос. За свой вояж Ибра добавил 3 трофея. И многие все в Англии постоянно говорили, что лучшим в МЮ - является самый возрастной футболист, что вызывало иронию.
tima fialko
Так.Унікальна людина.Чудова стаття.Приклад іншим гравцям-грайте на рівні Ібри і вам майже все буде сходити з рук
ВВВ
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Henriklarsson11
Но сам факт, что ветеран в 38 лет, играя в слабом чемпионате, привлекает к себе столько внимания – это совершенно уникальная история для современного (а может и не только) футбола
-------------------------------------------------
вспомним новости про Милю на этом сайте
Леонід Леонідович
Шева если не ошибаюсь взял предпоследний Золотой мяч перед Месси и Рональдо,успел заскочит в отходящий понзд а вот Ибре не повезло
MaxUa
Сейчас время, когда на пьедестал возведены клоуны, паяцы и шуты. А глупые, эпатажные выходки почитаются за некое откровение. Реакция как бы взрослой с точки зрения возраста аудитории полностью напоминает детскую, когда серьезные темы вызывают уныние и раздражение, но зато ужимки циркового клоуна приводят в неподдельный восторг.
Златан не делает ничего необычного. Он всего лишь целенаправленно выставляет себя напоказ в такой роли, которая в нашем мире детей воспринимается как значительная. И то, что он с его выходками как говорится "у всех на устах", это не столько его достижение, а скорее симптом, характеризующий уровень адекватности современного общества.
D.Lanskoy
Вот статья, как Ибра феерил в Барсе, пока его не остановил Гвардиола по жалобе от Месси (пробелы убрать и смотреть): ua.tribuna. com/tribuna/blogs/kleshchonok/2634480.html
pl2012ua
костолом отмороженный
Tristan
Ибра,на мой взгляд,один из трех лучших футболистов современности наряду с Месси и Роналду...
OKs100
Та ну, почти в любом виде спорта результаты начинают падать только после 40 лет, вспомните Бьорндалена бравшего золото после сорока, если это происходит раньше, значит футболист просто расслабил булки и перестал тренироваться. То есть, если Златан захочет он ещё может побороться даже за Золотой мяч, возраст позволяет, было бы желание.