Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 29 жовтня 2019, 12:17
9788
2

Юрій САПРОНОВ: «Захист очок давитиме на Світоліну в Шеньчжені»

Велике інтерв'ю мецената і колишнього спонсора Еліни Світоліної про теніс та футбол

| Оновлено 29 жовтня 2019, 12:17
9788
2
Юрій САПРОНОВ: «Захист очок давитиме на Світоліну в Шеньчжені»
Sport.ua. Юрий Сапронов

Меценат і спонсор Еліни Світоліної (2007-2017)  в ексклюзивному інтерв'ю SPORT.UA розповів про Підсумковий турнір WTA, розвиток тенісу в Україні і вихід футбольної збірної на Євро-2020.

- Юрій Анатолійович, ми з вами зустрічаємося напередодні старту Підсумкового турніру WTA. Україна знову представлена Еліною Світоліною. Цього року у неї складне завдання - захистити титул. Чого від Еліни чекаєте ви? Наскільки це буде складно для неї?
- Нічого не чекаю. Я нічого не чекав минулого року, коли Еліна виграла цей турнір, і позаминулого, коли вона вперше потрапила до Сінгапуру. У 2018-му вона пробилася на турнір в самому кінці сезону, по суті, встрибнула в потяг, що йде. Це було не так жорстко, як зараз, але теж не в першій четвірці або п'ятірці. Мене турбує її коліно. Я можу запитати її про це безпосередньо, але не вважаю це за потрібне, оскільки навколо неї набагато професійніша команда, ніж наша. Я б хотів, щоб вона не грала Підсумковий чемпіонат. Тому що йде сьомий або восьмий тиждень в жорсткому бандажі. Це, напевно, погано. Сподіваюся, що і лікарі, і Еліна розуміють, що їй вистачить часу, щоб відновитися до нового сезону і Australian Open.

- Чи є у вас якісь побажання або побоювання стосовно сітки і можливих суперниць Еліни на цьому турнірі (розмова відбулася на початку тижня - прим. авт.).
- Вона зайшла туди восьмою. Не хотілося б у групі Бенчіч, Андреєску та Осаку. Інших вважаю психологічно і за манерою гри більше зручними для Еліни. Хтось з цих трьох точно гратиме проти Світоліної. Бенчіч на ходу, виграла Кубок Кремля. Ці дві дівчини для Еліни складні суперниці, вона важко з ними грає. Ніхто насправді не знає, в якій вона формі. Матч з Кудерметовою я дивився. Не можна говорити погані слова, що вона злила або віддала цей матч, але грала на одній нозі.

- Наскільки їй психологічно буде складно на Підсумковому турнірі? Тут і травма коліна, негативний інформаційний фон через Кубок Кремля. Зараз емоційно буде складніше, ніж минулого року?
- Дивитеся, вона знаходитиметься в Шеньчжені, а не в Україні. Значить, складнощі можна розділити. Складність спортивна, звичайно, давитиме. Треба захистити 1500 очок. Ось тут гроші дуже вторинні. Так, там дуже великі гроші розігруються. Ви знаєте, що п'ять років Підсумковий турнір WTA проходив в Сінгапурі, а його призовий фонд складав 7 мільйонів доларів. Це на 8 одиночок і на 8 парниць. Грубо кажучи, він розподілявся приблизно так: 80% на одиночок, 20% - на парниць. Зараз призовий в Шеньчжені - 14 мільйонів доларів, тобто удвічі більше. Китайці просто перебили і купили чемпіонат на 10 років. 140 мільйонів на 10 років - це просто фантастика. Це місто на кордоні з Гонконгом.

- Але давайте чесно скажемо: вони ж розуміють, навіщо їм цей турнір, тому й інвестують такі гроші.
- Звичайно, вони усе розуміють. Це величезний ринок. Після того, як На Лі двічі виграла два турніри Великого Шолому і поряд з нею з'явився Карлос Родрігес, у Китаї почався божевільний бум тенісу і не лише тенісу. Результат - 1500 очок, звичайно, давитиме. Тому що, якщо вона, грубо кажучи, не виходить з групи і виграє один матч, то у неї летить 1200 очок і в кінці року вона залишиться в ТОП-10, але буде або 8-ою, або 9-ою. Для її двох основних спонсорів її позиції в рейтингу принципові. Є обов'язкові гроші, які вони виплачують у будь-якому разі, а є гроші, які кратні цьому обов'язковому, якщо ти топ-3 або топ-5. Тобто, якщо ти третя і четверта - це різні гроші. І якщо ти топ-10 - теж. Матеріально це теж давитиме в плані не те, що призових Шеньчженю, а призових за підсумками року.

Другий фон її не торкатиметься, я про її участь в Кубку Кремля. Я на цю тему вже неодноразово висловлювався. Звичайно, треба було намагатися вирішувати завдання так, щоб Кубок Кремля не був вирішальним турніром. Ще раз: коли вона заявлялася, то була 11-ою в Чемпіонській Гонці. Дедлайн - 2 вересня. Далі, вона вирішила цю проблему двома чвертьфіналами в Китаї. Але їй не вистачило доби, щоб спокійно знятися. Зараз щось говорять, що Сапронов неправильно сказав. Ні, я сказав все правильно. Інтерпретують неправильно.

- Поясніть, будь ласка.
- Я мав на увазі : отримати дискваліфікацію за пізнє зняття, як за неявку, це одна дискваліфікація. Це не означає, що тебе дискваліфікують на якусь кількість турнірів, ні. Ти заплатиш штраф, безумовно. Причому, там були можливі варіанти від 37 до 60 тисяч доларів. Так, це великі гроші. Але, мені здається, що штраф тут був вторинний для Свитоліної. А ось отримати medical дискваліфікацію - що я мав на увазі? Окей. Ти сказала, у тебе хворе коліно? Лікар подивився і говорить, так, трішки хворе. Добре. Але як ти збираєшся грати через тиждень турнір в Шеньчжені? Тобто, медична дискваліфікація на декілька турнірів. Не дискваліфікація за пізнє зняття, а medical. Це трохи різні речі.

Звичайно ж, невідомо, яке б рішення було прийняте. Вірогідність ця була. Думаю, що вона менше 50%, але вона була. Не можна це порівнювати, як наводяться приклади з Квітовою або Халеп, які знялися, по-моєму, без штрафів, але вчасно. Або як Надаль виграв щось і знявся з Цинциннаті. Або Федерер виграв і знявся з Базеля. Врешті-решт, я уболівальник, а не експерт, я висловив свою думку. Так, я намагаюся захистити Світоліну з точки зору її спортивного інтересу. Але я одразу був проти того, щоб вона грала Кубок Кремля. Їй не потрібний цей турнір, і не потрібна була Москва. Але вона доросла людина і прийняла це рішення. Моє прізвище - Сапронов, її прізвище - Світоліна. Їй 25 років і рішення вона приймає самостійно.

Твіттер WTA. Еліна Світоліна святкує перемогу над Кароліной Плішковою.

- Раз уже ми торкнулися теми Кубку Кремля. Адже наші тенісисти і тенісистки впродовж 2014-2018 все одно грали турніри в Москві. Чому тільки цього року піднялася настільки велика хвиля агресії? З чим ви це пов'язуєте?
- Я не знаю. Я спробую пояснити. Адже цього року б'ють тільки Світоліну. А грала Даяна Ястремська, Ангеліна Калініна, Люда Кіченок, Надя Кіченок на цьому ж турнірі, на Кубку Кремля. Минулі роки всі грала Леся Цуренко. Світоліна - топ, тому від любові до ненависті один крок. Не знаю, чому так відбувається. Ми любимо говорити, що спорт - поза політикою. Та ні, спорт - це і є політика. Для усіх президентів, керівників країн, спорт - це невід'ємна частина політики, іміджу країни і так далі. На жаль, спортсмени дуже часто стають заручниками або розмінною монетою. Але кожен сам приймає рішення, усі дорослі люди. Чому б'ють Світоліну? Тому що вона зірка. Вона на вершині, вона яскрава, вона перша.

- Я згадав про Фонд Еліни, який цього року відкрили в Далласі, у березні. Наскільки я пам'ятаю, були плани зайти і в Україну з подібною ініціативою. Наскільки далеко ці плани просунулися?
- Ці плани є дуже близькими. Так, в Далласі був відкритий Фонд. І навіть сім'я Бушів там є одним з меценатів, які дали гроші до цього фонду. Як завжди, у нас усі почали говорити: «Ну ось, Світоліна за кордоном відкрила фонд, в Америці» і так далі. Та тому що у нас відкрити фонд і зібрати під нього гроші настільки малореально, а там вона зібрала гроші. Найближчі перспективи фонду? Впродовж останніх півтора місяців, на київських кортах VicCourt, де зараз Олена Свєтова і Володимир Богданов керують тенісом, проходили збори і конкурси дітей, точно не пам'ятаю вік, але відібрана якась кількість дітей, які отримають стипендію Еліни Світоліної на 2020 рік. Яка це буде стипендія, точно цифр не знаю, але 23-24 листопада в Києві буде презентація цього фонду і аукціон, на якому Еліна ще збиратиме гроші до цього фонду. Це усе дуже близько.

- Жіноча збірна України грає в Кубку Федерації в 2020 році. Відомо, що перший матч команда проведе в Таллінні. Яка у неї перспектива в майбутньому розіграші Кубку Федерації?
- Чесно кажучи, я ще не вникав в новий формат проведення цього турніру. Читав, що ми граємо в Таллінні, по-моєму, сім збірних - в одній групі чотири, в іншій - три. Одна команда тільки виходить до плей-оф.

Яка перспектива в цьому матчі? Падати далі нікуди. Для мене це як «притча во язицех». Подивіться: Світоліна, Ястремська, Цуренко, Козлова, сестри Кіченок, молоді дівчата на підході. Правда, з цими дівчатами потрібно грати у фіналі Кубку Федерації? Ну, хоч би в четвірці. Усе інше - розмови для бідних. Це питання до менеджменту, до Євгена Зукіна, який, не знаю, що зробив не так, як зробив. Це тонкі психологічні речі. Контактувати потрібно впродовж року, контактувати постійно з батьками, з дівчатами, з особистими тренерами. Потрібно відправляти тренера збірної на турніри, щоб подивитися дівчат. І так далі. Дуже багато аспектів, які треба робити, і які дуже важливі. Успіх, як і неуспіх, він у деталях, у маленьких нюансах. Треба постаратися їх все врахувати.

Адже все враховується. Скільки заробляє гравець, який він в рейтингу, скільки тижнів він грає. Усе це треба поправляти і спілкуватися треба самому. Не можна це перекладати. У мене цими питаннями займався особисто я і Кевлич. Всього дві людини. Більше ніяким менеджерам я не перекладав повноважень.

Я сам спілкувався з мамою Олени і Каті Бондаренко, з особистими тренерами, з Серьожею Жицьким - тренером Юліани Федак, і так далі. Я покладаю усю відповідальність за невдачу останніх двох років на Федерацію тенісу України і конкретно на Євгена Зукіна. Усі ці розмови, що Світоліна два роки не грала. А ви з нею розмовляли? А з мамою, папою? З ким говорили? З її менеджером - Стефаном Гуровим розмовляли? Ви зглянутися до менеджера не хочете? Так у світі так прийнято. Він її менеджер. Він представляє її інтереси. Так прийнято, це спорт. Я сподіваюся, що висновки після цих двох років будуть зроблені. Мені просто шкода грошей Сергія Лагура. Це витрачаються його гроші, президента Федерації.

- Безумовно, дуже приємне відкриття цих двох років - Даяна Ястремська. Два роки тому я не міг припустити, що ця дівчинка зайде в топ-25 світового тенісу. У чому секрет її успіху?
- Талановита дівчина. Розумієте, дівчата всі дуже різні. У мене досить великий досвід, починаючи з Тетяни Перебийніс, а це був, здається, 1997 рік. Сьогоднішня моя сива голова говорить про що: вони усі розвиваються по-різному. Згадаємо Еліну Світоліну, Катю Бондаренко, Даяну Ястремську і Марту Костюк в 16 років. Різні дівчата, так? Ось Таня Перебийніс, Еліна Світоліна і Люба Костенко. В їх 16 - їм 16 або навіть 15. Ястремська, Катя Бондаренко - їм в 16 - уже 18. Вони по-різному розвиваються, це нормально. Це фізіологія, генетика і так далі. Це не означає, що в 20 можна буде спрогнозувати їхній результат. З часів Еліни Світоліної ми намагалися більше не зашкодити і намагатися розуміти медицину і відновлювальні процеси. Точки зростання у них закриваються в зонах, на різних ділянках тіла: плече, стегно і так далі. В різний час за цим потрібно стежити. І доки вона не закрилася, не можна навантажувати, наприклад, штангою або вагою. Адже може бути біда. Така, як тренер Сергій Ситковський, який, усе життя це повторюватиму, угробив талановиту Юлю Голобородько. Коли їй було 14, вона стояла другою в TE. За цим треба дивитися.

Jimmie48. Даяна Ястремська

Даяна швидко виросла, у неї хороша одеська школа. Даяна в 16 років - декілька років з нею працював Валерій Кутузов. Прекрасний тренер, у якого є досвід роботи з дочкою, він розуміє, що це таке, хороший психолог. Дівчина, що б'є, з характером. Мені здається, що зараз її головне завдання - прибрати яскраво виражений характер холерика та її емоції. Вона повинна навчитися заспокоюватися. І поводитися на корті внутрішньо спокійніше. Це однозначно гравець топ-10. Коли? Я не знаю. Хотілося б, щоб наступного року. Я бажаю їй добра, і батько з матір'ю увесь час поруч. Правда, я трохи напружився, коли побачив, що папа Саша виходить на корт в Москві, де там тренер. Адже вона нещодавно розлучилася з Олів’є Женомом. Можливо, вона в пошуку тренера. Дуже талановита дівчинка, яка ще не раз прославлятиме Україну.

- У нас хороше покоління народжених в середині 2000-х. Дар’я Снігур, Дар’я Лопатецька, Марта Костюк і Люба Костенко. Чи можна з них усіх вважати головним відкриттям українського жіночого тенісу цього року Дар’ю Снігур?
- Звичайно. Це головне відкриття цього року, 100%. Для мене дуже несподіване. Тому що, я, звичайно ж, стежу і стежив за Дашею, і мені здавалося, що вона багато в чому поступається в перспективі Лопатецькій і Костюк. Не можна їх порівнювати, вони усі різні. Але, по-перше, там поруч з'явилася Лариса Савченко - абсолютно феноменальний тренер, і вони підійшли один одному. Великим успіхом Даші, окрім її працьовитості, її оточення, батьків, являються дві речі. Це Ігор Кононенко і МТА, тому що там створені всі умови, щоб працювати і досягати результату, і, звичайно, Лариса Савченко. Даша - це однозначно відкриття цього сезону. Що буде далі - ніхто не знає, але я думаю, що на неї чекає хороше майбутнє, дай Бог.

- Марта Костюк - людина, яка дуже яскраво вистрілила свого часу. Зараз є певні проблеми, але як би ви оцінили її нинішній стан?
- Не знаю, що зі здоров'ям, але у Марти все буде добре. Мені здається, пройшов цей період, коли в хорошому сенсі, і вона переказилася, і зовнішній фон пішов трішки. І ця корона з її голови трішечки злетіла. Вона дорослішає, вона добре грає, я дивився декілька її останніх матчів. Мені здається, у неї все буде добре. Про помилки я вже говорив: шість місяців котові під хвіст, тому що «великий» тренер Дмитро Брічек з нею працював. Як зараз - не знаю, але я бачив два останні матчі, і мені вони сподобалися. Вона набирає форму, дорослішає, і я дуже хочу, щоб у неї все вийшло. Не можна не хотіти. Ми усі повинні хотіти, щоб все вийшло. Інше питання, що я десь щось сказав критичне? Ну, почекайте, я не тренер, а уболівальник, але з величезним досвідом, у тому числі в менеджменті. Будь ласка. Якщо я цією образою мимоволі змусив вас замислитися, то я вже досяг бажаного. Просто подумайте. А раптом я правий? Навіть на 30%, а це вже багато. І ви зробите якісь правки. Ну, не зробите, скажете, що Сапронов - нехороша людина. Я переживу.

- У Люби Костенко цього року помінявся тренер. Ви почали працювати з чеським фахівцем. Чому вирішили поміняти тренера? Це певний етап підійшов, пора виходити на новий рівень?
- Ми вдячні, і Люба, і я, Андрієві Луценку, який три роки з нею працював, якісно і продуктивно. Більше того, Андрій залишається в команді, тому що контракт з Франтішеком Чермаком підписаний таким чином, що вона працює в Празі 24 або 28 тижнів, а насправді, трохи більше. Якась підготовка і зайняття будуть тут, у Харкові, можливо, фізична підготовка. Чому в Чехії? Час прийшов, ми так вважаємо. Я абсолютно точно знав, що наступним тренером після Андрія Луценка буде чех. Ми займалися, більше року дивилися чеські школи. Те, що чеський жіночий теніс найкращий у світі, я готовий з шматочком крейди біля дошки довести будь-кому. Взяти просто топ-300 WTA, перші 200 ITF до 18 років і перші 200 рейтингу TE до 14 років. При будь-якому співвідношенні. Вона тренується у клубі в Празі, там, де тренується Петра Квітова, Катерина Синякова, Маркета Вондроушова і Люсі Шафаржова. Для 16-річної людини, яка може щодня дивитися на їхні тренування і спарингувати з ними, - це величезний плюс. Сам Чермак - дуже вдумливий фахівець. Ми на нього розраховуємо, він приїжджав до Харкова, ми довго розмовляли, тому мені здається, що це наше рішення правильне. Життя покаже. Врешті-решт, Любі подобається тренер, подобається його підхід, він відрізняється від нашого. Подивимося вже в Австралії, що буде. Увесь підготовчий період, чотири місяці, вона проведе в Празі. Власне, вона і зараз там.

- У Люби був виїзд до Північної Америки в серпні. US Open і ще два турніри. Ви задоволені її результатами там?
- Добре зіграла, два чвертьфінали. Зараз пішов такий період, коли вона вигравала увесь минулий рік і стрибнула в рейтингу. Спокійно вигравала п'яту, четвертую, третю категорію. Зараз прийшов час, коли вона навряд чи гратиме навіть другу категорію. Тільки Шоломи і перша категорія, а це завжди перші 50. Враховуючи те, що їй 16, вище неї в рейтингу по її року тільки 5 або 6 дівчат. Зараз закінчить 2002 рік, Люба буде десь в районі ТОП-20 свого віку. Але це не важливо, мені не потрібний рейтинг. Мені треба, щоб вона потрапляла на Шоломи. Найголовніше, чого я боюся, щоб вона не почала рахувати очки, які потрібно підтверджувати, рейтинг. Шоломи потрібно грати і стояти хоча б у топ-70.

- В топ-300 рейтингу WTA - дев'ять українок. Чи могло їх бути більше? Чи це максимум з того, що є?
- З українок в топ-300 Марина Чернишова. У неї перспектива, звичайно ж, є. Вона може піднятися вище, однозначно.

- Вище за неї Даша Лопатецька. Це історія талановитого гравця, якого збили з правильного шляху дивні рішення близького оточення…
- Я вважаю, що це неправильне батьківське рішення. Нехай ображаються далі. Вона тренується. Не знаю, по якій формі і як, я бачив декілька роликів. Вона схуднула, тренується, не знаю, в якому стані коліно, але це можна легко уточнити.

- Там залишається такий же жорсткий батьківський вплив на кар'єру?
- Я намагався кілька разів, на різних етапах, запропонувати контракт. І пропонував його. Не склалося. Не шукатимемо винних. У мене є відповіді, але це треба саджати навпроти мене ще одну людину і тоді можна задавати питання хоч у прямому ефірі. Це буде коректно.

***

- Ви завжди говорили, що чоловічий теніс - це абсолютно інший спорт. Інвестиції в два рази більше, ніж у жіночий. Невже сьогодні в Україні немає тенісного Андрія Шевченка? Другого Андрія Медведєва?
- Фактично, щонайближче до Андрія був Саша Долгополов. Образяться на мене усі тренери, але від тренера залежить дуже багато. Я наведу опосередкований приклад. У мене є приятель, синові якого 11 років. Він з Одеси, сам він живе у Флориді. У нього хлопець грає у футбол за місцеву команду Сарасоти. Влітку вони приїжджають до Одеси. У Флориді жарко в цей час. Хлопець ходить грати в дитячу спортивну школу при «Чорноморцю». У Сарасоті, в команді 11-річних хлопченят, тренер з Ліверпуля. Його просто переманили. У 12-річної команди тренер з «Ман Сіті», у хлопців старше - з «ПСЖ». Загалом, вони беруть найкращих дитячих тренерів. Гроші у американців є. Як грає 11-річна команда? Як і перша команда «Ліверпуля». Дотик, максимум два. Пас віддати відразу, атакують зонами. Це перше.

Друге. У хлопця в 11 років зріст 150, у дядька тренера - 190. Він розмовляє з кожним. Сідає на коліно, дивиться в очі, на одному рівні. Він розуміє, що не можна говорити згори.

Приїхав хлопець сюди. Вийшли на полі, бігає. Хлопця запитують: «А ти на якій позиції граєш»?. Він говорить: «Я не знаю, мені тренер не сказав». Як не сказав? «А чому ти в обводку поліз»? А хлопець говорить: «Так мені тренер сказав, мовляв, чого я в дотик граю? Накрути, одного-другого». Але не так же це у світовому футболі зараз, є ж тенденції! Шевченко взяв збірну Фоменка, але він гнув свою лінію наполегливо. Пас, зони, швидкість. Зовсім же інший футбол.

- Асоціація зрозуміла…
- Вкрай мало тренерів, які можуть підготувати топа. Саша Долгополов-старший - це Андрій Медведєв. Саша Долгополов-старший - це його син, Саша-молодший. Так, є молодь. Мене, наприклад, здивувало, як працює з Іллею Білобородьком Микола Кулєшов. Прогрес очевидний. Але я для себе сказав: «Юро, ти не правий. Молоді хлопці є класні». Хлопця підготувати дорожче, тому що довше чекати. За віком, вони починають заробляти пізніше.

- Дівчата можуть вже в 17 можуть стати привабливими для спонсорів, вірно?
- Це теж неправильно. Колись, років 15 тому, був такий дитячий тренер - Лариса Дмитрівна Преображенська. На спартаківських кортах, на Ширяєвому полі. Працювала з Курниковою, по-моєму, з Дементьєвою. Коли я з нею познайомився і почав міркувати про 17-річних, їхні успіхи, Дженніфер Капріаті і т.д., вона мені сказала таку фразу: «Юра, жіночий теніс починається в 21 рік». Я її не зрозумів, довго думав. Потім приїхав ще раз. І вона мені почала пояснювати психологію дівчини, гормональний фон, зміни 14-21: за ці сім років багато відбувається. Потім я почав сам щось читати і був з нею повністю згоден. Можна вистрілити в 17-18 і загубитися. І таких прикладів маса. А ось 21-22 - це вже жіночий теніс. Є приклади, коли дівчата вистрілюють пізніше, в 27-28.

US Open. Олександр Долгополов

- Олександр Долгополов повинен повернутися цієї зими. Він дуже довго був поза грою. Наскільки ефектним буде його повернення?
- Важко сказати. У мене дуже хороші, добрі стосунки з Сашею. Ще з тих часів, коли йому було 17 або 16, я йому допомагав. Не знаю глибину його травми, але дуже приємна і цікава в спілкуванні людина, дуже глибока. Я обов'язково подзвоню йому і дізнаюся, як він себе почуває. У Австралії він гратиме напевно. Взагалі, унікальний хлопець, зі своїм стилем, його дуже цікаво дивитися. Звичайно, хочеться, щоб він повернувся. Бачу, що він активно тренується і відновлюється. Я думаю, цей сезон багато що покаже взагалі. Не дай Бог, щоб це був останній сезон, сподіваюся, Саша повернеться до великої гри. Наша справа - вболівати. Не хайпити, не чмирити. Ми ж нічого не знаємо: в якому стані гравець перед матчем, про що думає. У нас же люди просто думають: програв - погнали мочити людину. Візьміть ракетку і підіть пограйте під такими навантаженнями.

***

- Зараз активно обговорюється питання закону про меценатство в спорті. Є різні думки, як це повинно функціонувати. А як ви вважаєте, яким має бути цей закон?
- Якщо чесно, то я не знаю, про що мова. Але мені здається, що в країні, в кожному виді спорту абсолютно точно є божевільні люди, в хорошому сенсі, такі, як я. В тенісі їх людей 30 в Україні, я їх усіх знаю. У різних видах спорту вони теж є. Послухати б цих людей тим, хто ухвалює закони, і скласти усі їхні думки в одну картинку.

У держави завдання одне: менше витратити своїх грошей. У спорті держава повинна узяти на себе тільки інфраструктуру і дитячий спорт. Усе інше: в кожній Федерації президент любить цей вид спорту. Будь-яка Федерація - це громадська організація. Хоче Юра Сапронов бути президентом федерації баскетболу, боксу або чогось? Окей, заяви суспільству, що я витрачатиму N мільйонів доларів на рік, своїх грошей на щось за мої понти, тому що я президент Федерації. В хорошому сенсі, «за мої понти».

Є друга сторона медалі : Юра Сапронов ні фіга не розуміє в тенісі, в порівнянні з Олександром Долгополовым-старшим або з Валерієм Бурком. Або з будь-яким тренером. За великим рахунком, можна заперечити і сказати: «А чому Валерій Бурко не може бути президентом Федерації Тенісу, а має бути Сергій Лагур або Юрій Сапронов»?. Складно все, але в 90% випадків, у нас президенти федерацій - бізнесмени. А тепер питання: скільки ти готовий витрачати грошей за те, що ти президент федерації? А далі вже існує лобізм свого виду спорту при розподілі бюджетних коштів, а тут теж має бути розуміння, чому хокею з шайбою, наприклад, дають більше грошей, ніж тенісу? У нас які результати в хокеї з шайбою, а які в тенісі? Треба виробляти якісь критерії, по чому рахувати успіхи? По олімпійських медалях або по чому? Ці критерії повинні перевірятися і контролюватися. Це ж просто. Але чому не робиться - бог його знає.

- Окрім Люби Костенко ви з кимось працюєте зараз? Чи готові підписати ще когось?

- Я поясню таку річ. Чим ми відрізняємося від Франції в цьому питанні? У них працює система клубного тенісу, заточена на дітях, у тому числі. Система студентського тенісу. Збірні по усіх віках. Національні центри, дуже круті. На яких працюють збірники. Це величезний плюс. Є мінус: там є потік і немає суперіндивідуального відношення до якоїсь потенційної зірочки. А може, цього і не потрібно. У нас немає системи. У нас є клубна система для любителів. Вони грають такі чемпіонати класні. Їх так багато, і я балдію від них. А потім сиджу, сам з собою розмовляю і думаю: «Вас же так багато. Ну, по тисячі доларів - і умовний Ілля Білобородько або дівчинка, якій не вдалося знайти спонсора, будуть забезпечені хоча б частково». Але це лірика, кожен сам приймає рішення.

У нас Люба, наприклад, упакована з усіх боків. Її в Суперіорі нагодували, спати поклали, плавати відвели, на масаж привели, усі зробили. Але я сиджу і переживаю. Є великий ризик: Люба не злетить, і я все втратив. А якщо їх 10? Два злетить і я, принаймні, все окупив. Я не знаю, як правильно. Ось є даність, вона в Україні неправильна. А там правильна. Чому ми не можемо зробити так, як у них? В першу чергу, через бідність. Через слабку економіку, війну, мало грошей у бюджеті та багато інших чинників.

Facebook. Любов Костенко і Франтішек Чермак

- Але ж є світло у кінці тунелю. Спрацьовує стара істина: коли результат спортсмена стимулює інтерес до того виду спорту, в якому він досягає успіху. Ви відчуває підвищення інтересу до тенісу в Україні?
- Звичайно. Ось Еліні 25. Вона вже третій сезон закінчить в топ-10. Ось за ці роки, якби не була Еліна Світоліна в десятці і не виграла 14 турнірів за ці 3-4 роки, то приходило б нових дітей в секції тенісу на рік - 5 тисяч. А їх тепер приходить 20 тисяч. Я не знаю, скільки точно, але в рази більше. Тільки тому, що одна Еліна Світоліна дає результат. Ось він драйвер, який примушує батьків приймати рішення не на користь гімнастики або керлінгу, а на користь тенісу. Еліна підірвала ринок і дала запрацювати усім: магазинам екіпіровок, тенісним клубам. Вона дала економіку тенісу, зростання економіки.

- За вашими відчуттями, тенісної інфраструктури в Україні досить для такого напливу людей?
- Про Харків можу дуже чітко сказати, а в масштабах країни помилюся. Але, мені здається, відкритих кортів в Україні досить. Критих кортів взимку бракує. І це скрізь. І в Києві, і в Харкові, і в інших містах. Перша проблема - будівництво закритих кортів. Друга проблема - Національний тенісний центр в Києві, який будується. Це річ, яка потрібна давно. Тому що, які б не були чудові клуби в Києві, МТА та інші, є багато хороших клубів і тренерів, але Національний тенісний центр має бути, куди повинні стікатися усі кращі на збори, методичні класи і так далі. Ось ці дві речі важливі: Національний тенісний центр і криті корти у великих містах.

***

- Трохи про збірну України з футболу хотів поговорити. 14 жовтня сталася історична подія: ми перемогли Португалію, діючих чемпіонів Європи, і з першого місця в групі вишли на Євро.
- Це був перший матч за усю 2,5-річну каденцію Андрія Шевченка в статусі головного тренера, на якому я був присутнім. Ми якось відразу так вирішили, що з 4-5 матчів в Харкові я ні на один не ходив. Я якось так вирішив, а Андрій мовчки погодився, що я не ходитиму на трибуну на його матчі. У Києві в мене не було вибору, тому що мене онук затягнув.

 

 

- Останній збір, перед Литвою і Португалією. Що ви відчували, спостерігаючи за командою? Відчуття, тривогу або вони усі були в міру розслаблені та впевнені в собі?
- Було все як завжди. Було все по-домашньому. Андрій, незважаючи на твердість і жорсткість характеру, дуже тонко бачить речі. Підійшов, до когось, приобійняв. Сидить з кимось розмовляє, підскочив, пройшовся 10 хвилин з Ярмоленком, упіймав Болбата. Я не знаю, про що він з ними говорить, але обстановка домашня. Таймінг - наше все. За часом стежать, ніхто нікуди не повинен запізнитися. На сніданок, обід і вечерю ніхто не бере з собою мобільні телефони. Треба спілкуватися між собою, а не відповідати на смс. Є якісь моменти, і хлопці з розумінням до цього ставляться. Обстановка дуже добра, домашня. Чи витала якась напруга? Звичайно. Як настроїти на Литву? Хоча хлопці усі розуміють, що і другий матч був відразу через три дні, в голові трималися обидві гри.

Напруга була робоча. Андрій Миколайович був спокійний, коли був з командою. Щось, звичайно, я в очах читав, знаючи Андрія. Звичайно, я читав цю напругу. Він дійсно твердо гнув свою лінію весь цей час. Я бачив, скільки у нього було дискусій і з гравцями, і з Тассотті, і з Малдерою. Це дуже сильний штаб. Як Малдера готує для збірної розбір матчу, це потрібно бачити. У них ультрасучасні програми. Я таке бачив тільки у Гвардіоли. Малдера - дуже крутий аналітик. Його роль в тренерському штабі дуже значна. Ну і Андрій, як і раніше, може ударити, обвести і показати клас. Він у відмінній фізичній формі. Не знаю, чи відбігає він 30 хвилин, але 15 точно зможе.

- Знаходячись на стадіоні, що ви відчували? Там же був матч з інфарктним сценарієм.
- Я стояв, дивився і не вірив. 2:0 ми ведемо. І ведемо по грі. Ми сильніше і ніде не програли позицію. Караваєв просто зжер Кріштіану Роналду. Швидкість хороша. Проти нас - чемпіони Європи, і команда коштує під мільярд. У них є Роналду, у нас - чудові хлопці. Але один шанс з одного Роналду може використати. Як і всі, я стояв і хвилювався. Але я себе заспокоював, що все по грі. А Пятов - герой матчу. Дуже крутий футбол. Так, пенальті був. А кінцівка? У мене серце зупинялося. Останні 5-6 хвилин - це жах. Я після матчу впіймав Андрія Пятова і подякував йому. Сказав, що він велика людина. Із сльозами на очах. Це найкращий матч, який я бачив.

- Відомо, що у збірній є категорії весельчаків і картярів. Хто з них найбільше запам'ятався, хто головний картяр і головний жартівник, за вашими спостереженнями?
- Я, доречі, карт не бачив. Вони грають в «Уно». Це дитяча гра. І грають в нарди. Прямо декілька дошок поспіль.

- А ви граєте в нарди?
- Ні, я не знаю цей вид спорту. Але найкрутіший нардист - Зінченко. І найголовніший весельчак теж він.

- Були моменти, коли Зінченко вас підколював, знаходячись тут?
- Та він то ящірку якусь упіймає, в рот засовує і фотографується для Інстаграму. У них дуже хороша атмосфера. Коли вже на території нікого, то у 8 вечора хлопці у басейні можуть таке виконувати! Це ж хлопчаки, хороші класні хлопчаки. Дуже відкриті. Ми до готелю намагаємося не пускати нікого. Іноді просять групами, і Шевченко дозволяє відвідувати, але в день від'їзду. Приїхали, дружно пофоткалися діти, і все. Але відмовляєш 30-ти, а за збір я або одну, або іншу дитячу школу можу привезти. І те, я зловживаю хорошим відношенням Андрія Шевченка. Іноді народ сидить і чекає під готелем по півдня. Іноді виходить упіймати Ярмоленка, Марлоса, Степаненка та інших хлопців.

 

 

- А хтось виявляв цікавість до гольфу?
- З гравців збірної України хлопці брали уроки, намагаючись зрозуміти, що це таке. Вони грають навіть якісь турніри гривень по 100, чисто символічно. Шевченко добре грає в гольф, але не пам'ятаю, коли він востаннє йшов на поле. На зборі він працює. Буває, хочеться, але ні. Тассотті добре грає.

- Закінчити цю бесіду хотілося б на ноті любові. Зінченко зробив пропозицію Владі Щегловій. Чи приїжджала Влада в Суперіор? Ви спостерігали історію розвитку їхніх стосунків?
- На якомусь зборі, в червні, я Владу бачив. Вона приїжджала, вони біля автобуса з Сашею поговорили. Але під час зборів ніколи я її тут не бачив. Напевно, це не дозволено. Хороша пара, красива. Я не знав, що буде пропозиція на стадіоні. Я бачив їхні стосунки, спостерігав зі сторони. Тут я Владу тільки один раз бачив. Красива пара, хороші люди. На Сашу це теж додаткова відповідальність. Сім'я - це завжди добре. Поруч завжди буде кохана людина. Це повинно позитивно вплинути на його подальшу кар'єру.

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Два українські тенісисти виграли по одному трофею на одному турнірі
Теніс | 06 жовтня 2024, 04:02 0
Два українські тенісисти виграли по одному трофею на одному турнірі

Овчаренко завоював титул в одиночному розряді в Санта-Маргеріта-ді-Пула, а Крутих – у парі

Що там відбувається? Рома може звільнити нового коуча і повернути легенду
Футбол | 05 жовтня 2024, 20:53 8
Що там відбувається? Рома може звільнити нового коуча і повернути легенду

На Артема Довбика чекає чергова зміна тренера

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RomarioUA
Блин, не осилил интервью, хотя я люблю читать наших "охрененноумных" власть имущих при любом президенте.
По Свитолиной скажу - ничего на нее давить не будет, в моральном плане она реально адекватна, косячит, если не хочет выкладываться или в финансовом плане неинтересно. Ну и третий фактор - молодость, желание, жертвовать личной жизнью ради очередного матча - вот где суть Элины.
Как она выступит, спросите меня?
А хрен его знает, я не удивлюсь и победе, хоть особо не рассчитываю. Даже удивился сегодняшней победе с тягомотиной.
Про Элину правда одна - Элина может все.
Timur24
еще один бедный и честный! надеюсь ДБР займеться ним