Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 27 лютого 2021, 04:14
3920
0

Копенгагенські леви: оскал залишився, хоча зуби вже не ті

Sport.ua - про суперника «Динамо» на екваторі групового турніру Ліги Європи

| Оновлено 27 лютого 2021, 04:14
3920
0
Копенгагенські леви: оскал залишився, хоча зуби вже не ті
ФК Копенгаген

Суперник «Динамо» по третьому-четвертому турах Ліги Європи апріорі не може похвалитися ні гучного історією, яка є у киян, ні серйозними трофеями. Воно й зрозуміло, адже ФК «Копенгаген» веде свою історію від 1992 року. Саме тоді два клуби зі столиці Данії - «Копенгаген» і «Б-1903» об'єдналися в один. Точніше, другий був «розмитий» в першому. На ті роки припадає початок глобалізації європейського футболу, так що успіхи «маленьких» клубів залишилися в минулому. «Копенгагену» вже не вдалося повторити успіх своїх заклятих друзів по внутрішньому чемпіонату - «Брондбю», який не так давно відзначався в Кубку УЄФА (головне їх досягнення в цьому турнірі - вихід в півфінал в 1991 році). Але ось «пошуміти» копенгагенцям на міжнародній арені вдалося.

***

Правда, до цього «левам» довелося докласти серйозних зусиль, щоб стати гегемоном на тісному футбольному просторі королівства. «Копенгаген» стартував з місця в кар'єр, ставши чемпіоном країни вже в прем'єрному сезоні. Але далі забуксував. Аж до 2001 року. Саме тоді «леви» здобули другий чемпіонський титул. І саме з початку «нульових» ця команда стала справжнім лідером данського клубного футболу.

Причина такої пертурбації доволі прозаїчна - гроші. Точніше, дуже великі гроші, як за тамтешніми мірками. За розміром клубного бюджету «Копенгаген» серйозно випереджає найближчих переслідувачів-конкурентів - «Мідтьюлланн», «Норшелланн» і «Брондбю». Після сезону 2000/2001 «леви» лише одного разу фінішували поза призовою трійкою. Всі інші сезони - залік.

Динамо – Копенгаген. Прогноз і анонс на матч Ліги Європи

Завдяки непоганому, а головне стабільному фінансовому підживленню, «Копенгаген» може собі дозволити знімати «вершки» зі скандинавського футболу. Тобто, багато відомих представників футбольних «вікінгів» свої зоряні кар'єри закінчують саме в цьому клубі. Наприклад, знаменитий Хенрік Ларсен. Або не менш знамениті Йєспер Гронкьяер, Андре Бергдольмо або Столе Сольбаккен. Є такий ще не зовсім «збитий льотчик» і в нинішньому складі «левів» - блудний син данського футболу Ніклас Бендтнер.

***

Відносні успіхи «Копенгагена» на європейській арені почалися з сезону 2006/2007, коли команда вперше пробилась до групового етапу Ліги чемпіонів, перемігши в кваліфікації сам «Аякс». У тому сезоні копенгагенці виступили досить успішно, не програвши вдома жодного матчу групового турніру (нічия з «Бенфікою», перемоги над «Селтіком» і «МанЮнайтед»). У сезоні 2010/2011 «Копенгаген» знову грав у груповому етапі чемпіонської Ліги. І знову в рідних стінах був непереможним, обігравши «Рубін» і «Панатінаїкос» і не програвши самій «Барселоні». Той сезон можна вважати найуспішнішим в недовгій історії «левів». Команда пробилася в 1/8 фіналу ЛЧ, де з боєм поступилася «Челсі». Був в літописі «Копенгагена» ще один вихід в євровесну - в сезоні 2016/2017, в Лізі Європи.

Динамо від Шурика. Столе Сольбаккен

Не в останню чергу успіхи «левів» пов'язані з їх харизматичним тренером. Норвезький півзахисник Столе Сольбаккен закінчував свою кар'єру гравця саме в «Копенгагені». Після того, як в 2001-му повісив бутси на цвях, Сольбаккен в 2006-му очолив «левів». Саме під керівництвом цього тренера і трапилися головні успіхи «Копенгагена» на євроарені. У 2011 році він пішов на підвищення в «Кельн», але особливих почестей в Бундеслізі не здобув. Не зрослося у нього і в АПЛ, де тренував «Вулверхемптон». Зрозумівши, що краще не шукати від добра добра, Столе в 2013-му повернувся в «Копенгаген», який став для нього рідним, де трудиться до цього дня. Показово, що кар'єру футболіста Сольбаккен завершив через серйозну недугу - вроджену ваду серця. У 2001 році Столе пережив клінічну смерть. Після цього лікарі настійно рекомендували йому назавжди зав'язати з футболом, причому і з тренерством теж, але він не послухався. І досяг чималих вершин в ремеслі.

***

Нинішній сезон діючий чемпіон Данії почав «за здравіє» - сім стартових турів - сім перемог. Але далі настали смутні часи. І пов'язані вони, в першу чергу, з низкою травм гравців основного складу. По черзі зламалися два головних форварда команди - Вінд і Ндоє. Залишався лише номінальний нападник Сотіріу, який за статусом був лише третім забивалою, а так як Сольбаккен вважає за краще грати за схемою 4-4-2, довелося клубу в екстреному порядку виходити на трансферний ринок, щоб знайти ще одного форварда. Так і було придбано вищезгаданого Бендтера, контракт з яким підписали на півроку, і уругвайця Сантоса.

Твіттер Копенгагена. Ніклас Бендтнер (праворуч) - головна надія в атаці. 

Після настільки вдалого старту сезону «Копенгаген» не менше різко забуксував. В останніх шести поєдинках - дві перемоги, одна нічия і відразу три поразки. Причому, що показово, «леви» поступилися в дербі «Брондбю» - 1:3. Після всіх цих пригод «Копенгаген» прогнозовано втратив першу сходинку в чемпіонаті. Після 13-ти турів команда Сольбаккена займає друге місце в таблиці, поступаючись «Мідтьюлланну» чотирма очками. Що ще вельми показово - «леви» багато пропускають. В їх пасиві - 14-ть м'ячів. Наприклад, «Оденсе», що йде шостим, пропустив на два менше.

Не в останню чергу такий стан речей пов'язаний з тим, що воротарську позицію в «Копенгагені» сміливо можна вважати проблемною. Після того, як клуб продав в «Рому» Ольсена, по-справжньому замінити цього кіпера так і не вдалося. Ні Йонссон, ні Грютебуст особливою надійністю не відрізняються, тому динамівцям цей нюанс потрібно врахувати. Про решту ігрових нюансах «Копенгагена» киянам може непогано розповісти Беньямін Вербич, який був придбаний «Динамо» саме з команди Сольбаккена.

Однак, незважаючи на наявні кадрові проблеми (перш за все в атаці і на останньому рубежі), в складі «Копенгагена» є виконавці досить високого рівня. Головний «диспетчер» команди - грек португальського походження Зека. Він лідер і капітан команди, який вміє відмінно читати гру і роздавати гострі передачі. Слід звернути увагу і на лівофлангового півзахисника Фішера, який є на даний момент найкращим асистентом «Копенгагена». У захисті тон задають уругваєць Варела і швед Бенгтссон, що грають по краях. Непоганий набір і центрбеків - Нельссон і Папаяннопулос.

***

Футбол нинішнього «Копенгагена» схожий на гру команди зразка 2011 року. З одного боку - потужна, атлетична команда, яка вміє високо пресингувати і разом з тим добре тримати м'яч. А ще «леви» вважають за краще грати через фланги, з навісами в штрафний майданчик суперника, де рослі нападники повинні відриватися від опонента і добре грати на другому поверсі. На своєму полі «Копенгаген» здатний переграти будь-якого суперника, але ось в гостях виглядає гірше.

Де дивитися онлайн матч Ліги Європи Динамо - Копенгаген

Проте, назвати нинішній склад «Копенгагена» зірковим язик не повернеться - зараз це добротна, але не більше того, команда. Словом, суперник у «Динамо» серйозний і вимагає уваги, але навряд чи чимось особливо кращий за «Мальме». Якщо кияни зіграють в свою гру, вони зможуть пройти данський бар'єр.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Sport.ua проведе текстову онлайн-трансляцію матчу Динамо - Копенгаген.

Опитування

Голосів 352
Спрогнозуйте результат матчу 3-го туру Ліги Європи між Динамо та Копенгагеном, який пройде 24 жовтня в Києві.

Велика перемога Динамо

31 голос 8.81 %

Мінімальна перемога Динамо

177 голосів 50.28 %

Нічия

74 голоса 21.02 %

Мінімальна перемога Копенгагена

47 голосів 13.35 %

Велика перемога Копенгагена

23 голоса 6.53 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Ніякої Баварії. Нагельсманн продовжить контракт зі збірною Німеччини
Футбол | 19 квітня 2024, 12:07 4
Ніякої Баварії. Нагельсманн продовжить контракт зі збірною Німеччини

Тренер визначився зі своїм майбутнім

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.