Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 25 жовтня 2019, 04:19
19625
5

12 головних ветеранів Ліги чемпіонів 2019/20

Виділяємо найстарших за віком учасників нинішнього розіграшу ЛЧ

| Оновлено 25 жовтня 2019, 04:19
19625
5
12 головних ветеранів Ліги чемпіонів 2019/20

Мабуть, багато хто знає, чи хоча б раз чув, розхожу фразу про молодих, яким «скрізь у нас дорога» та старих, яким нібито «всюди у нас шана». На практиці представники старшого покоління нерідко піддаються глузуванням з боку молоді, і футбол не стоїть осторонь. Про ветеранів тут нерідко можна почути, що з них «пісок сиплеться» і що вони банально займають чуже місце в команді. Та й для керівництва більшості клубів тримати в складі багатьох вікових гравців – не межа мрій. Причина банальна – вікових гравців в перспективі вже не продати за серйозні гроші, а тому і надходжень в клубний бюджет вони не принесуть.

Втім, для успішного розвитку молоді «дядько» в команді все-таки повинен бути. Навіть на топ-рівні багато клубів продовжують дотримуватися цього правила. Навіть на рівні Ліги чемпіонів. А якщо так, то поговоримо про 12 найбільш вікових футболістів, заявлених на нинішній розіграш турніру.

Джефферсон ФАРФАН – 34 роки, «Локомотив»

26 жовтня перуанському вінгеру виповниться 35 років, проте він все ще затребуваний на топ-рівні. Зокрема, з січня 2017 року Джефферсон захищає кольори московського «Локомотива», де в минулому розіграші чемпіонату Росії провів 20 поєдинків і забив 8 голів. Втім, в поточному розіграші Ліги чемпіонів Фарфан, можливо, не зіграє жодного поєдинку. І мова не про його низьку форму або корисність для команди. У червні перуанець отримав серйозну травму коліна, відновлюватися від якої буде як мінімум до кінця року. До того моменту не факт, що «Локомотив» зможе зберегти своє місце в турнірі, адже мова йтиме вже не про груповий раунд, а про стадію плей-офф, куди ще треба пробитися з непростої групи з «Ювентусом», «Атлетико» та «Байєром».

Всього в єврокубках на рахунку Фарфана 75 матчів і 15 забитих м'ячів.

Матьє ВАЛЬБУЕНА – 35 років, «Олімпіакос»

В кінці вересня французький півзахисник відсвяткував 35-й день народження. Незважаючи на солідний вік, влітку нинішнього року його в своїх рядах побажав бачити учасник Ліги чемпіонів від Греції – «Олімпіакос». Контракт з Вальбуена був підписаний на один сезон, і поки на Матьє покладаються серйозні надії. Принаймні, в Лізі чемпіонів-2019/20 Вальбуена провів вже 7 поєдинків, відзначившись 2 голами (у ворота «Башакшехіру» – в кваліфікації та «Тоттенхема» – на груповій стадії). Дограти весь матч до кінця французу вже досить важко, у зв'язку з чим в 6 іграх його міняли, але досвід Вальбуена дуже важливий для успішної боротьби «Олімпіакоса» в групі В, де суперниками греків є «Баварія», «Тоттенхем» і «Црвена Звезда» .

Всього в єврокубках на рахунку Вальбуена 103 матчі і 9 забитих м'ячів.

Джорджо К'ЄЛЛІНІ – 35 років, «Ювентус»

14 останніх сезонів неможливо уявити захист «Ювентуса» без К'єлліні. Джорджо настільки «приріс» до туринської команди, що практично напевно можна припускати про існування покоління футбольних уболівальників, які вважають, що К'єлліні грає за «Стару синьйору» з самого початку своєї кар'єри. Очевидно, що і в нинішньому сезоні бек продовжував би бути ключовим гравцем команди, але в кінці серпня отримав важку травму хрестоподібних зв'язок коліна, у зв'язку з чим вибув з ладу на найближчі півроку. Втім, з огляду на статус «Ювентуса» практично немає сумнівів, що в плей-офф Ліги чемпіонів ця команда вийде, а тому у Джорджо ще буде можливість проявити себе на топ-рівні.

Всього в єврокубках на рахунку К'єлліні 105 матчів і 6 забитих м'ячів.

Самір ХАНДАНОВИЧ – 35 років, «Інтер»

Словенський страж воріт в «Інтер» перебрався влітку 2012 року і з тих пір є беззаперечно ключовим голкіпером міланського гранда. На жаль для фанатів «нерадзуррі», в Лізі чемпіонів їх команда грає не настільки регулярно, але в минулому і нинішньому сезонах «Інтер» своєю участю топ-турнір континенту вшанував. Нині саме Ханданович є капітаном команди, та й взагалі від його гри всерйоз буде залежати доля «нерадзуррі» в змаганні, адже «Інтер» потрапив в «групу смерті» разом з «Барселоною», дортмундською «Боруссією» та празькою «Славією», яка вже встигла відібрати у італійців очки на їх полі в очному протистоянні в рамках першого туру – 1:1.

Всього в єврокубках на рахунку Хандановича 89 матчів.

Андрій ПЯТОВ – 35 років, «Шахтар»

У червні багаторічному стражу воріт «Шахтаря» виповнилося вже 35 років, проте сьогодні говорити про те, що Пятову пора «вішати рукавички на цвях» навряд чи хто наважиться. Досвідчений воротар з кожним роком стає все більш холоднокровним і все частіше всерйоз виручає «гірників» в найважливіших моментах, хоча і абсолютно катастрофічні помилки часом допускає. Як би там не було, але контракт Пятова з «Шахтарем» розрахований до кінця наступного року і немає сумнівів, що в поточному розіграші Ліги чемпіонів саме досвідчений Андрій відіграє всі матчі від свистка до свистка, якщо не станеться чогось непередбаченого.

Всього в єврокубках на рахунку Пятова 118 матчів.

Браніслав ІВАНОВИЧ – 35 років, «Зеніт»

З лютого 2017 року досвідчений сербський центральний захисник виступає в Росії за «Зеніт». У минулому сезоні Іванович грав разом з пітерцями в Лізі Європи, в нинішньому – знову пробує сили в Лізі чемпіонів. Незважаючи на 35-річний вік, Браніслав вважається беззаперечно ключовим футболістом «Зеніту». Не випадково він відіграв обидва матчі в поточному розіграші Ліги чемпіонів з першої й до останньої хвилин. Хоча, звичайно ж, основну частину єврокубкового досвіду Іванович здобув у «Челсі», кольори якого захищав з 2008 року.

Всього в єврокубках на рахунку Івановича 113 матчів і 14 забитих м'ячів.

Жозе ФОНТЕ – 35 років, «Лілль»

У стан французького клубу португальський центральний захисник перебрався влітку минулого року і допоміг «догам» завоювати путівку в Лігу чемпіонів. Незважаючи на те, що в кінці грудня Фонте виповниться вже 36 років, він залишається ключовим гравцем для «Лілля», встигнувши зіграти до поточного моменту в обох поєдинках команди в нинішній Лізі чемпіонів. Цікаво, що сам Жозе, ймовірно, про завершення кар'єри навіть думати не думає, тому що його контракт з «Ліллем» розрахований до літа 2021 року і включає опцію пролонгації ще на один сезон.

Всього в єврокубках на рахунку Фонте 8 матчів.

Юрій ЖИРКОВ – 36 років, «Зеніт»

20 серпня одному з головних до нинішнього моменту ветеранів російського футболу Юрію Жиркову виповнилося 36 років. Навіть в такому віці захисник продовжує залишатися корисним своїй команді, де більш-менш регулярно отримує ігрову практику. Наприклад, Жирков вже встиг провести матч групового раунду Ліги чемпіонів проти «Ліона», вийшовши в стартовому складі команди і відігравши 64 хвилини. Практично немає сумнівів, що це далеко не останній ігровий час для Жиркова в Лізі чемпіонів, адже попереду у пітерців ще як мінімум чотири зустрічі на груповій стадії.

Всього в єврокубках на рахунку Жиркова 73 матчі і 6 забитих м'ячів.

Клаас-Ян ХУНТЕЛААР – 36 років, «Аякс»

Фантастичний бомбардир встиг до своїх 36 років стати справжньою легендою нідерландського футболу, зберігаючи статус активного футболіста. У «Аякс» Хунтелаар повернувся влітку 2017 року і з тих пір ось уже третій сезон поспіль грає з командою з Амстердама в Лізі чемпіонів. З кожним роком Клаас-Ян отримує все менше ігрового часу, але, як і раніше, досить регулярно з'являється на полі. Все тому, що Хунтелаару все так же вистачає буквально декількох хвилин, щоб записати своє ім'я на табло стадіону і в протокол матчу. Таких голеадорів дуже цінують тренери, а тому в «Аяксі» Хунтелаар, ймовірно, буде залишатися до тих пір, поки йому самому не набридне грати в футбол.

Всього в єврокубках на рахунку Хунтелаара 94 матчі і 49 забитих м'ячів.

Клаудіо БРАВО – 36 років, «Манчестер Сіті»

У квітні чилійцеві виповнилося 36. До такого віку він підійшов в ролі резервного воротаря «Манчестер Сіті», хоча в разі гострої необхідності Клаудіо здатний гідно замінити бразильця Едерсона. Перший досвід виступів в Лізі чемпіонів Браво отримав ще в складі «Реал Сосьєдада» в сезоні-2013/14. Тоді іспанська команда потрапила в одну групу з «Шахтарем», а Клаудіо пропустив від «гірників» в двох матчах відразу 6 голів. Нині команда Браво знову виступає в одному квартеті з чемпіоном України і, можливо, Клаудіо навіть пощастить знову вийти на поле в рамках Ліги чемпіонів проти «гірників», так як є велика ймовірність того, що до п'ятого туру групової стадії «городяни» вирішать всі турнірні завдання і вдадуться до допомоги гравців найближчого резерву.

Всього в єврокубках на рахунку Браво 25 матчів.

Вільфредо КАБАЛЬЄРО – 38 років, «Челсі»

Влітку 2017-го Кабальєро перебрався з «Манчестер Сіті» до «Челсі», де займає місце резервного воротаря. В силу об'єктивних причин Віллі не претендує на більше, задовольняючись тим, що йому вдається навіть у 38 років продовжувати футбольну кар'єру, причому на топ-рівні. Ймовірно, в амбіції Кабальєро не входить вихід на поле щотижня, і його цілком влаштовує те, що він має. Далеко не факт, що в нинішньому євросезоні аргентинець взагалі отримає ігрову практику. Скажімо, в Лізі Європи-2018/19 він провів лише 2 поєдинки, а в Лізі чемпіонів-2017/18 і зовсім так жодного разу і не вийшов на поле, провівши 8 матчів на лаві запасних.

Всього в єврокубках на рахунку Кабальєро 39 матчів.

Джанлуїджі БУФФОН – 41 рік, «Ювентус»

Цей список, звичайно ж, не був би повним, якби в ньому не виявилося легендарного італійського воротаря Джанлуїджі Буффона. 41-річний страж воріт в липні нинішнього року після одного сезону, проведеного в «Парі Сен-Жермен», повернувся до «Ювентуса», що став для нього все рідним. Очевидно, що більше всього на світі Буффон мріє нарешті виграти настільки жаданий трофей Ліги чемпіонів, до якого він був тричі дуже близьким, але кожен раз «Ювентус» програвав у фіналі (в сезонах-2002/03, 2014/15 та 2016/17). Поки Буффон обидва матчі нинішнього розіграшу ЛЧ провів на лаві запасних за спиною куди більш молодого поляка Щенсни, однак ймовірність того, що Джіджі все ж таки проведе ще як мінімум одну гру на такому рівні досить висока.

Всього в єврокубках на рахунку Буффона 165 матчів.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MaxUa
Что характерно: из 12 человек целых 5 вратарей и 4 защитника, причем из полевых игроков только Кьеллини выступает за гранд. Возрастные вратари и центральные защитники это в общем не новость и в порядке вещей. Во всех остальных амплуа опыт уступает относительно молодому возрасту и связанным с ним хорошим физическим кондициям.
Виктор Марчук
Помню как в юности думал, какие они старые, эти ветераны. А сейчас в возрасте ветерана, думаю - они только в разгаре сил, играть и играть. Что такое 34-36 лет?
Да, через год-два - Рональдо и Месси будет в этом списке, и наступит эпоха новых звезд. Вот такой он футбол.
OKs100
Тут должен быть Роналду, ему без пары месяцев 35 лет - тоже пенсионер.
«УАФ– М а ф і я!»
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил