Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 21 жовтня 2019, 23:08
8061
13

Гайд по малому Підсумковому турніру

Все, що потрібно знати про змагання під назвою WTA Elite Trophy

| Оновлено 21 жовтня 2019, 23:08
8061
13
Гайд по малому Підсумковому турніру
WTA Elite Trophy
У вівторок, 22 жовтня, в китайському Чжухаї стартує другий за значимістю жіночий Підсумковий турнір, офіційна назва якого звучить як WTA Elite Trophy (Елітний трофей Жіночої тенісної асоціації). В одиночному розряді Україну цього сезону представить Даяна Ястремська, в парному - Людмила Кіченок.
 
Змагання унікальні, тому далеко не всі вболівальники знайомі з усіма нюансами майбутнього турніру. І навіть якщо ви впевнені, що знаєте всі тонкощі, краще зайвий раз нагадати собі досить незвичайний формат.
 
У понеділок вранці відбулося жеребкування, повні результати тут і тут.
 
Формат
 
12 учасниць одиночного розряду поділені на 4 групи по 3 людини, в парному розряді - 2 групи по 3 команди. Переможниці груп в одиночці виходять до півфіналу, в парі - відразу до фіналу. На груповій стадії, а якщо бути точнішим, то під час Раунду Робін (далі - РР) кожна теннісітка (або команда) проведе по два матчі.
 

Jimmie48 Photography. Даяна Ястремська
 
Суперечливі ситуації
 
Визначення переможниць в групі з трьох учасниць (або команд) наступне:
 
1. Більша кількість перемог.
2. Більша кількість зіграних матчів.
3. Якщо рівність у двох тенісисток (або команд):
- результат особистої зустрічі.
4. Якщо рівність у трьох тенісисток (або команд):
- відсоток виграних сетів,
- відсоток виграних геймів,
- рейтинг тенісисток (або команд) за станом на 21 жовтня.
 
Пунктів багато, але насправді нічого складного немає. У випадку з двома перемогами однієї тенісистки (або команди) все зрозуміло. Якщо ж всі здобули по одній перемозі під час РР, дивимося четвертий пункт і підпункти по черзі. Якщо у вибірці з трьох тенісисток (або команд) присутня рівність у двох, вирішальним буде результат особистої зустрічі.
 
Також не забуваємо про можливі заміни. У разі зняття однієї з учасниць (або команди), її замінить одна з запасних. Якщо така ситуація неможлива, стороні, що програла, зараховується поразка в двох сетах без виграних геймів. Якщо травма трапилася під час матчу, турнір можна продовжити після відповідного дозволу місцевого медичного штабу. Будь-який незакінчений сет в такому випадку буде зарахований як програний з рахунком 0:6.
 
Наприклад, в минулому році Ван Цян посіла друге місце в РР, але після зняття з турніру переможниці своєї групи дійшла до фіналу.
 
Це того вартує?
 
Безумовно, особливо для Ястремської. Навіть 2 поразки під час РР принесуть $ 45,000 і 80 очок в рейтинг WTA. А в разі перемоги на турнірі Даяна закінчить рік у топ-20 світового рейтингу. Що стосується парного розряду, то Люда боротиметься тільки за призові, очки в рейтинг в парному розряді не розігруються.
 
Таблиця призових
 
  Одиночний розрад Одиночний розрад Парний розряд
Стадія Призові Очки Призові
Чемпіон РР* + $500,000 РР + 460 РР + $21,509
Фіналіст РР + $150,000 РР + 200 РР + $11,000
Півфіналіст РР + $14,727 РР -
Перемога в РР - 120 + $5,400
Поразка в РР - 40 -
Перше місце в групі +$155,000 - -
Друге місце в групі +$80,000 - -
Призові за участь $45,000 - $16,500
Запасні $10,000 - -

РР* - призові за Раунд Робін

Історія виступів українок на турнірі
 
Малий Підсумковий турнір стартував в 2015 році. За цей час в одиночному розряді грала лише одна українка. У 2015-му Еліна Світоліна програла у півфіналі Кароліні Плішковій, здолавши на груповій стадії Карлу Суарес Наварро і Андреа Петкович. В 2016-му Еліна Світоліна обіграла в групі Кікі Бертенс, а також Єлєну Весніну з Росії. У півфіналі українка здолала британку Йоханну Конту і тільки в фіналі її зупинила чешка Петра Квітова.
 

WTA. Еліна Світоліна і Петра Квітова
 
Людмила Кіченок зіграє у парному розряді вже втретє. У 2015 році Люда в парі з сестрою Надією здобула одну перемогу в РР, а в минулому - виграла титул (також в парі з сестрою). Цього року Люда зіграє в дуеті з Андреєю Клепач зі Словенії. Також не забуваємо, що в 2016-му і 2017-му в Чжухаї грала Ольга Савчук, обидва рази вона посіла друге місце в групі і не змогла вийти до фіналу.

 

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
Дякую, класний розбір майбутніх змагань.
Kanarejka
Статья действительно класная! Лично я не знала о преимуществах сеяным с первой корзины. Все логично. Спасибо!
Александр Науменко
Первый матч Даяна сыграет не с Бертенс, а с проигравшей в матче Бертенс-Векич.
Martin Riggs
Рано похвалили, зразу вибачаюся, що ввів усіх в оману. Ще зранку був впевнений в тому, що Ястремська гратиме з тією тенісисткою, що програє. Як і пишуть в коментарях, що максимально логічно. Пізніше мене збив твіттер турніру зі своїм списком матчів. Глянув на минулорічну групу "Азалія", Касаткіна грала обидва перших матчі після перемоги в першому. Аналогічно Світоліна в 2016 виграла перші два матчі, а Вєсніна і Бертенс грали в третьому між собою.
Отже, я ще раз перечитав правила WTA і нічого там не знайшов про порядок (можливо, хтось уважніший знайдеться).
Підрахував за 4 роки як грали учасниці першого матчу, результати вказують на те, що жодного правила немає і організатори вирішують самостійно: 7 разів другий матч грала переможниця першого і 9 разів - та, що програла.
zhevasil
а, ну да, 4 победителя групп
Vladlen
Статья хорошая, но в ней присутствует ошибка, украинки играли в одиночки два раза, в 2015 и 2016 годах. Еще в 2015 году Элина проиграла полуфинал Каролине Плишковой.
yira
А хто там в запасі сидить? Хто ті дві?
Якщо з основи відмовилось аж 8 людей, кого організатори змогли вмовити на запас?🤔
Sashamar
Насправді це стандартна схема при розиграшах 4х3. Гравець номер 3 першу зустріч проводить з програвшим зустріч номер 1, тобто останньому дається шанс або одразу ж зробити хоч щось, або "не тратьте, куме, сили, лягайте на дно". Така сама схема була на другому етапі ЧС з футболу (Іспанія-82). Але оскільки у футболі є нічиї, то після Польща - Бельгія 3:0, та СРСР - Бельгія 1:0, нічия влаштовувала поляків. Якби наші забили бельгійцям чотири, історія могла б піти іншим шляхом.
zhevasil
"12 участниц одиночного разряда поделены на 4 группы по 3 человека, Победительницы групп в одиночке выходят в полуфинал"
Почему не написали как 3 теннисистки (Победительницы групп) будут полуфиналы разыгрывать?