Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Гандбол
| Оновлено 06 жовтня 2019, 11:57
2917
0

Мотор провалив старт, але сезон ще може врятувати

Оглядач Sport.ua ділиться враженнями від початку сезону для чемпіона України

| Оновлено 06 жовтня 2019, 11:57
2917
0
Мотор провалив старт, але сезон ще може врятувати
ГК Мотор

«Мотор» доволі вдало провів минулий сезон, який розпочався не найкращим чином. Ми не будемо особливо акцентувати увагу на матчах чемпіонату України, де конкуренції дуже мало, і відходить вона перш за все від запорізьких команд – ЗТРу та ЗНТУ-ЗАБ. «Мотор» уже вкотре став чемпіоном, не програвши жодного матчу. В єврокубках справи йдуть трохи по-іншому. Запоріжцям кожна гра дається важко, команди дуже сильні, а рівень суперників росте з кожним роком.

***

Щоб досягти успіху, будь-який колектив повинен мати стабільний склад та спонсорську підтримку. На жаль, перед початком нового сезону не вдалось зберегти всіх основних виконавців. Зокрема, клуб покинули Павел Пачковський, Жарко Пешевскі, Антон Терехов,  Олексій Шинкель. Враховуючи це, потрібно було шукати підсилення для виступів у Лізі чемпіонів, де українська команда знову розпочала виступ у одній з двох сильніших груп. Влітку повернутись у «Мотор» міг Глєб Калараш, який захищає кольори минулорічного переможця – «Вардара», та не склалось. В лінію, замість росіянина, було підписано Павла Гурковського. Українця, який минулий сезон провів у Румунії.

Хто ще поповнив склад? Денер Янніма – естонський правий напівсередній, який до цього виступав у другій Бундеслізі. Важко сказати, що він одразу став ключовим гравцем, та вирішувати окремі ігрові епізоди і локальні ситуації він зможе. Естонець у «Моторі» замінить Павла Пачковського. В пару до нього підписали Стевана Вуйовіча, який добре відомий українським фанатам по грі за збірну Чорногорії проти України. Досвідчений 29-річний гравець виступав за «Вардар», «Црвену Звезду» та інші балканські команди. Грає на позиції лівого напівсереднього. Тут же грає і Владислав Донцов, який поки немає регулярного ігрового часу в ЛЧ, та виходить у матчах інших турнірів. Після відходу Шинкеля та Пачковського, ця позиція є проблемною у «Мотора», і тренеру доведеться добряче попотіти, щоб налаштувати зв’язки між гравцями, знаходячи вдалі ігрові схеми.

Також відзначимо повернення Станіслава Жукова, який попередній сезон провів у німецькому «Гумерсбасі». Стас швидко влився у колектив, так як провів у Запоріжжі не один сезон.

Через ліміт на легіонерів, який був введений з нового сезону в українському чемпіонаті, керівництво змушено більше довіряти молодим гравцям та власним вихованцям. Найбільш талановитими є Паровінчак, Кравченко та Касай, які підпускаються до основи та навіть мають досвід гри у ЛЧ.

***

Якщо дивитись на старт сезону 2019/20 років, то можна побачити основну проблему команди – гра в захисті. Зв’язки лінійних поки недостатньо зіграні, а нападники не в змозі самостійно витягувати матчі. І, якщо в чемпіонаті України, чи, навіть SEHA-лізі, де клас команд нижчий, це проходить, то в Лізі чемпіонів суперники не залишають шансів на помилку. В стартових турах групи В Мотор зазнав трьох поразок в трьох матчах. При цьому, лише в домашньому матчі проти «Вардара» на майданчику була інтрига до останніх секунд. Можливо, результат був би іншим, якби впевненішою була гра в обороні, адже пропускати по 34 м’ячі в середньому за гру – непристойно багато, як для команди, яка хоче пробитись у першу шістку та продовжити боротьбу у найпрестижнішому турнірі старого світу, який з наступного сезону суттєво зменшиться у кількості учасників.

ГК Мотор

Кого можна виокремити зі стартових матчів сезону? Це все ті ж обличчя: Айденас Малашинскас та Борис Пуховський. Обидва грають на позиції плеймейкера і є найрезультативнішими гравцями команди. Якщо в минулому сезоні вони виходили на майданчик по-черзі, граючи по 30 хвилин кожен, то в цьому часто з’являються одночасно. Зумовлено це тим, що суперники знають, кого потрібно накривати перш за все, і не дають багато простору та часу. Микола Степанець обмежений у маневрах, тому, нерідко команди просто не вистачає на другий тайм (це стосується поточних матчів). І литовець, і білорус можуть вирішувати долі не лише окремих епізодів, але й матчів. Часто саме вони є найрезультативнішими гравцями команди. Дриблінг, відчуття пасу, обіграш, швидкі атаки та завершення їх точним кидком – це лише маленька частина можливостей даних виконавців.

Дивлячись на склад «Мотору» в цьому сезоні, важко сказати, що він став значно слабшим в порівнянні з минулим. Пішло декілька основних гравців, та давайте подивимось на тих, хто залишився в ростері клубу.

Матеуш Кус та Максим Бабичев є основними лінійними, часто граючи як в захисті, так і в нападі. Так, білоруський гравець рідко виходить в обороні, та можливо це і допомогло б укріпити оборонні редути. Матеуш Кус проводить в Запоріжжі другий сезон. Його перехід з «Віве Кельце», з яким він здобував перемогу у Лізі чемпіонів, виглядав досить цікавим та перспективним, але сам гравець поки не показує своєї найкращої гри. Варто лише подивитись на низьку, як для лінійного, результативність. Схема гри «Мотору» передбачає гру в нападі з одним лінійним, де найчастіше виходить білорус Максим Бабичев. Ще один гравець, який вміє і може грати краще. В минулих матчах він часто не реалізовував просто вбивчі моменти, дозволяючи зловити кураж голкіперу суперника. Варто згадати гру минулого сезону проти «Пік-Сегеда», де на останній хвилині Максим міг зрівняти рахунок у матчі, який складався дуже важко, та пробив у голкіпера. Бабичев є 10-тиразовим чемпіоном Білорусії, і мріє перемогти у найпрестижнішому турнірі європи. На підміну в лінію виходять українці Дмитро Дорощук та Павло Гурковський. Обидва разом зі збірною України пробились на Чемпіонат Європи, мають досвід виступів на найвищому рівні. Павло в міжсезоння прийшов з румунського Келераші.

Що ж до крайніх гравців, то тут склад не змінився. Варто виділити лівих крайніх -  Захара Денисова та Ігоря Сороку та правих – Артема Козакевича,  Юрія Кубатка. Окрім цього, Сорока є штатним пенальтистом команди та має високий процент реалізації своїх кидків. Основними задачами таких гравців є не лише завершення атаки, але й вміння втікати у швидкі відриви, і ми це часто бачимо у матчах «Мотору». Якби не травми цих виконавців, можна було б сподіватись на кращі результати, та втрати то Козакевича, який лише недавно відновився, то Денисова, суттєво змінюють план на гру, так як в ротації залишаються ще зовсім молоді Касай та Кравченко. Та своїми шансами хлопці користуються, і навіть відзначились забитими голами у єврокубках в цьому сезоні.

Воротарська позиція є досить надійною. Перед початком сезону команду залишив Антон Терехов, який тепер виступатиме у чемпіонаті Польщі, та це не є суттєвою втратою, адже залишились два досвідчені голкіпери – Генадій Комок та Віктор Кірєєв. Основним ж, у більшій частині матчів, є саме український воротар. Важко сказати, чи є велика провина у такій кількості пропущених м’ячів на совісті кіперів, та впевнені, що свій клас вони ще покажуть. Окрім вищезгаданих персон, в складі присутні двоє молодих українців – Михайло Будько – син одного з найкращих голкіперів України всіх часів – Євгена Будька, та Олександр Білий. Свої хвилини хлопці отримуватимуть у чемпіонаті України та SEHA-лізі.

***

Микола Степанець очолив команду по ходу минулого сезону, коли «Мотор» перебував у кризовому стані – 4 поразки у 4-х матчах, і зумів повернути хлопцям впевненість у своїх силах. Варто лише згадати перемоги над «Нантом», «Фленсбургом», розгроми «Загреба», «Цельє» та «Задара», гідні поразки від «Пік-Сегеда» та ПСЖ.

ГК Мотор

У плей-оф зустрілись з потужним «Віве Кельце», та змогли звести першу гру до нічиєї. Тому, можна сподіватись, що невдалий старт це лише входження в сезон, а найкращі результати ще попереду. Основними конкурентами за потрапляння у шістку будуть «Мешков Брест» та «Порту», і в цих поєдинках, особливо домашніх, аж ніяк не можна втрачати очки.

Нагадаємо, що окрім цих команд, у групі В грають німецький «Кіль», македонський «Вардар», угорський «Веспрем», польський «Віве Кельце» та французький «Монпельє». Наступний поєдинок буде проведено 12 жовтня у Бресті. Що ж, він покаже, чи зможе «Мотор» претендувати на потрапляння до зони плей-оф, адже граємо з прямим конкурентом, який також програв у перших трьох матчах.

P.S. Cьогодні «Мотор» зіграє в поєдинку СЕХА-ліги проти «Нексе». Початок поєдинку о 18:15.

Дмитро АНДРУХІВ

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку
Футбол | 18 квітня 2024, 22:54 6
Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку

Мартінес дістав арбітра своїми витівками, але виграв серію пенальті

Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі
Футбол | 19 квітня 2024, 06:45 15
Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі

Гірники можуть потрапити напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Socca: курс на Кубок Європи 2024
Інші види | 18.04.2024, 11:20
Socca: курс на Кубок Європи 2024
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.